Alle vragen over eten, en wat te eten

1.  Ik ben net gestart met intuïtief eten: wat kan ik nu het beste eten?

Eigenlijk hoef je niet direct iets anders te doen dan anders. Ik kan me voorstellen dat je er even heel bewust mee bezig bent op dit moment, en dat het daarom even heel ingewikkeld lijkt.


Ik nam de onderstaande video voor je op!

2.  Ik heb continu zin om te eten, iets in mijn mond te hebben, ook al heb ik geen honger. Hoe kan dat?

Laat ik voor het gemak even spreken over 2 soorten honger.

- De variant die te maken heeft met fysieke honger: maaghonger.

- En de variant die veroorzaakt wordt door een andere behoefte: mondhonger.


In het verleden heb je jezelf misschien voor je kop geslagen als je te maken kreeg met mondhonger. (In het algemeen wordt dit ook wel emotie eten genoemd).


Eten uit emotie wordt immers gezien als iets wat "onnodig" is. Misschien zelfs ook wel als iets wat "zwak" is. En op de momenten dat je uit emotie at, bedacht je je misschien keer op keer weer dat je niet te vertrouwen was rondom lekker eten, en trok je "de touwtjes maar weer wat strakker aan."


Inmiddels weet je hoe deze negatieve overtuigingen rondom mondhonger vooral veroorzaakt worden door de dieetcultuur waar we in leven. Er is immers maar één reden waarom we die mondhonger niet willen accepteren: hij zou ons in de weg staan op weg naar ons doel om dat ideale lichaam te creëren.


Wil je meer leren over mondhonger: wat het betekent en welke stappen je kunt zetten om er mee om te gaan. Lees dan ook mijn e-book Voeden op Verzoek, of beluister de audio masterclass (32 min.).

3.  Ik heb de hardnekkige gewoonte om 's avonds op de bank chips/chocola etc. te eten. Ook uitstellen of een rondje wandelen werkt niet. Wat kan ik nog doen?

Eten in de avonduren is iets waar ik ontzettend vaak vragen over krijg. Ik denk dat het allereerst goed is om te zeggen dat er niets mis is met eten in de avond, of in de nacht. We hebben allemaal een ander ritme, en jouw hongergevoel is niet minder waardevol op het ene dan op het andere moment. :)


Daarbij is er veel vanuit de dieetcultuur geschreven over hoe het soms beter zou zijn om eerder te stoppen met eten. (bijvoorbeeld niet meer eten na 7 of 8 uur 's avonds, maar hier is wetenschappelijk weinig over aangetoond.)


Besef je dat als je honger hebt, je jezelf ook 's avonds geen eten moet ontzeggen, omdat dit altijd averechts zal gaan werken. (Je metabolisme vertraagt, je worstelt met eetbuien of overeten, je eet vaker uit oerhonger (veel te hongerig geworden, etc.)


Hieronder kun je een aantal video's vinden over eten in de avonduren, of 's avonds snacken op de bank. Mocht het iets zijn waar jij momenteel mee worstelt. En wil je er dieper in duiken? Volg dan ook de masterclass Snacken in de avonduren!

4.  Ik heb al zoveel lessen gevolgd, maar merk dat ik in restricties blijf hangen, wat kan ik nog doen?

Welke angsten staan je nog in de weg? Waar ben je bang voor? En in hoeverre is dat een realistische angst?

Als je bang bent om aan te komen (of schrik hebt omdat jouw lijf verandert), kan dit ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in de restricties. De masterclass over omgaan met de angst voor gewichtstoename kan je dan helpen.

Het loslaten van restricties kost ook behoorlijk tijd, en gaat vaak geleidelijk. Het is geen kwestie van puur en alleen een knop omzetten. Het vraagt van jou dat je werkt aan het (durven) vertrouwen op jouw lijf, en goed let op alles wat je jezelf vertelt als je van lekkernij geniet.


Is dat echt oké voor jou, of is er nog steeds sprake van een mentale restrictie (je eet het wel, maar keur het diep van binnen nog steeds af)?


Doe  eens de oefeningen van de onvoorwaardelijke toestemming challenge: om te ontdekken wat je nog weerhoudt.  Je vindt er een krachtige visualisatie oefening en een aantal schrijfopdrachten die je inzicht kunnen geven.


Als je vooral merkt dat je bang bent om de controle los te laten, volg dan de masterclass stress eten.

5.  Ik ben al bijna een half jaar bezig en blijf de behoefte hebben om mijn eetgedrag te controleren. Heb je tips?

Ja, het kan zijn dat het controleren van jouw eetpatroon je helpt om je veilig te voelen. Dat het je het gevoel van controle geeft, terwijl er om je heen zoveel dingen zijn die je niet kan controleren. Hoe werk je aan het omgaan met die gevoelens van oncontroleerbare stress of onveiligheid?


Ik ontwikkelde er een aantal uitgebreidere masterclasses over. Je vind ze bij het bonusmateriaal. Volg vooral eerst de masterclass "stress eten", en dan de masterclass "van denken naar voelen".

En nogmaals: soms is het de angst rondom jouw gewicht, die ervoor zorgt dat je blijft worstelen met eten. Volg hieromtrent de uitgebreide masterclass, en vergeet niet écht aan de slag te gaan met de schrijfopdrachten uit het werkboek.


6.  Ik blijf bang voor suiker; want het is toch verslavend?

Ik heb in het verleden een kort programma gemaakt over suikerverslavingen en deel graag een les uit dit programma met je!


Hierin vertel ik je meer over waarom we denken dat suiker verslavend is, én wat de wetenschap hierover zegt. Hopelijk kan deze video je hierin een beetje gerust stellen.


(Want ja, suiker lijkt enorm verslavend... als je het jezelf steevast blijft ontzeggen!)

7.  Ik blijf bang voor suiker, want ik ben bang om diabetes te ontwikkelen. Hoe zit het met de connectie tussen suiker en diabetes? En hoe verhoud zich dat tot intuïtief eten?

Ik praatte hierover in de bijgevoegde Facebook Live.

Het lastige is dat het uitsluiten van koolhydraten er niet altijd voor zorgt dat je ze ook daadwerkelijk minder eet (helemaal niet, als de restrictie uiteindelijk leidt tot onrust rondom eten en eetbuien).


Je HOEFT niet koolhydraatarm te eten om om te gaan met diabetes (soms helpt alleen al het combineren van koolhydraten met vetten/eiwitten tegen het pieken van de bloedsuikerspiegel).


Besef je een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt voor verschillende factoren. Onderzoek laat zien dat het managen van stress en liefdevol bewegen ook kan helpen.


Verder lezen:

8.  Ik heb het idee dat mijn suikerinname gelinkt is aan bepaalde kwaaltjes. Hoe ga ik hiermee om?

Dat kan! Het is goed om dat te onderzoeken. Maar onderzoek ook of de kwaaltjes niet juist worden veroorzaakt door de stress die je ervaart als je suikerrijk voedsel eet (omdat je je er zoveel zorgen over maakt).


Zie de video!

9.  Ik ben (mogelijk) gluten- of lactose-intolerant. Hoe voorkom ik restricties en hoe ga ik om met het advies van mijn huisarts om een eliminatie-dieet te proberen?

Meer daarover in deze Facebook live!

10.  Ik probeer mezelf toestemming te geven om te eten, maar nu ik dat doe komen de klachten van mijn auto-immuun ziekte weer opzetten. Wat kan ik doen?

Ik kan me voorstellen dat het stukje onvoorwaardelijke toestemming dan even extra lastig is, omdat je je ook zorgen maakt over in hoeverre dat de veroorzaker is van die extra pijn.

Kijk vooral nu hoe je extra lief kan zijn voor jezelf. Niet alleen rondom voeding, maar ook rondom jouw mentale en emotionele gezondheid. (En er zit soms een lastige scheidslijn tussen lief zijn en streng zijn voor onszelf... vandaar ook even deze video voor jou.)

Alle vragen over eetbuien en overeten

1.  Wat kan ik het beste doen als ik een eetbui voel aankomen (en ik raak in paniek)?

Dit is voor zoveel vrouwen een herkenbare situatie. Helemaal als we gedurende de dag niet voldoende hebben gegeten, of ons zelf van alles hebben ontzegd, voelen we soms die drang om iets "in te halen". 


Geef je eraan over. Wat Carl Jung al mooi zei: What you resist persists.  In deze video licht ik de drie stappen toe die je het beste kunt zetten.


1.) Geef de "eetbui" een andere naam.

2.) Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming (Laat het toe! Alsof er een golf aankomt en je besluit om lekker te gaan zwemmen in plaats van je te verslikken in het water!)

3.) Gebruik zelfcompassie.


Na afloop van het eten is het mooi als je stil kunt gaan staan bij waar je nou eigenlijk écht behoefte aan had, en hoe je hieromtrent beter voor jezelf kunt gaan zorgen.


Via de button hieronder kun je een audio-bestand (mp3) downloaden om te beluisteren op zo'n moment dat je een eetbui voelt aankomen. Download het bestand door op de button te klikken, en in het nieuwe venster wat opent, op de drie puntjes te klikken. Je kunt de audio dan bijvoorbeeld opslaan op jouw telefoon of Google drive, zodat je er altijd bij kan als je een eetbui voelt aankomen.

2.  Het lukt me niet om mijn verlangen naar lekkers "uit mijn systeem" te krijgen. Hoe komt dit?

Over deze vraag ging één van de live video's in de Facebook community. Je vindt de opname hieronder.

3.  Ik ben al een paar weken bezig, maar heb nog steeds eetbuien, snoep of snaaibuien. Hoe kan dat?

Ook dit is voor veel vrouwen herkenbaar.


Ik denk dan ook dat het heel goed is om allereerst  te zeggen dat dit proces helaas vaak wel zo’n 5 a 6 maanden duurt voor de meeste mensen. Je stopt niet zomaar met snaaien, als dat in jouw patronen zit.


Maar er zit een verschil tussen 2 soorten snoepen of snaaien, en daar vertel ik ook meer over in de onderstaande video:

  • Snaaien, omdat je weet dat het nu-of-nooit is: hierna ga je weer “restrictief leven” à een direct gevolg van dieetdenken
  • Snaaien, omdat je jezelf eindelijk onvoorwaardelijke toestemming geeft. Omdat je even moet wennen dat alles mag, en dat alles nog even voelt als suuuper lekker. ?


In les 3 van de Intuïtief eten intensive “Sluit vrede met eten” vertel ik je meer over dit proces van gewenning. De fase die ook wel eens de "honeymoon fase" wordt genoemd: een soort van wittebroodsweken.


Geef jezelf dus vooral toestemming om te eten, en voel je niet rot over die eetbuien. Wees lief voor jezelf. Vertel jezelf dat dit onderdeel is van het loslaten van de restricties, om jezelf gerust te stellen. Probeer daarnaast gewoon om zoveel mogelijk te genieten van alles wat je eet.


Jouw gewicht kan in die gewenningsfase schommelen. En dat is voor sommigen eng.

Coach jezelf hier doorheen: Ja, jouw lijf is jouw lief! Jouw lijf is belangrijk. Zeg dit ook tegen jezelf! Maar vertel jezelf nu ook vol zelfcompassie dat je jouw mentale gezondheid even als prioriteit hebt. Dat dit belangrijk is om uiteindelijk die gezonde relatie met eten te creëren.

4.  Ik heb de neiging om me te overeten, maar daar kom ik vaak na het eten pas achter. Wat kan ik doen?

Bewust en met jouw aandacht eten. Dat is de enige manier waarop je jezelf tijdens het eten kunt helpen om op tijd jouw vork neer te leggen. Doe ook eens een korte oefening in mindful eten (te vinden in de member area).


Leg tussen de happen door jouw vork neer, en besteed dan eens aandacht aan de sensaties in jouw lijf. Hoe vol zit je op een schaal van 1-10?


Of begin met het opscheppen van een kleine portie, en neem even de tijd om in te checken bij jouw hongergevoelens voor je een tweede portie opschept.


Merk je dat je wel door hebt dat je vol zit, maar dat je hoe dan ook de neiging hebt om alles toch maar op te eten?


Dan is dat vaak een gevolg van een soort "last supper" gevoel: alsof er mogelijk ooit een tekort zal zijn aan voeding (of aan lekkers)! Het is dus vaak een direct gevolg van restricties die je (onbewust) nog ervaart. Zorg dat je jouw kasten altijd vult met (lekker) eten en je jezelf onvoorwaardelijke toestemming geeft om te eten.

Merk je dat dit soort oefeningen je nog niet echt verder helpen, dan kan er iets aan de hand zijn wat dieper ligt. Ik nam deze onderstaande video al eerder op om een aantal leden hierin verder te helpen.

5.  Ik merk dat ik alleen de extremen van de hongerschaal aanvoel (extreme honger of extreem vol zitten). Hoe kan ik mezelf helpen om dat alles wat er tussen zit te gaan herkennen?

Lastig hè? Dat is een beetje de vraag: kan ik ook luisteren naar het fluisteren naar mijn lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen?


Dit is iets wat niet zomaar lukt als we ons er toe zetten.


Wat helpt is echt regelmatig inchecken bij jouw lijf. Bijvoorbeeld door regelmatig een begeleide body-scan te doen. Puur en alleen het regelmatig oefenen met en aandacht besteden aan de sensaties in jouw lijf, helpt om je ook steeds meer bewust te zijn van subtielere signalen. (overigens kan denken aan eten ook een hongersignaal zijn. ?)


Kun je herkennen welke signalen jouw lichaam geeft als het honger heeft? En hoe zouden die signalen voelen als ze subtieler zouden zijn. Kun je daar eens langzaam op gaan letten?


En probeer vooral geduldig te zijn. Dit soort dingen leer je helaas niet in één dag! Met de maandelijkse feel + heal sessies wil ik je graag verder helpen om in contact te komen met jouw lichaamssignalen. Je vindt de bodyscan en de opnames van eerdere feel + heal sessies bij de hulpmiddelen. In januari 2021 starten we ook met een gloednieuwe module om jezelf stap voor stap te helpen luisteren naar en vertrouwen op jouw lichaamssignalen.

6.  Help! Het maakt niet uit wat ik in huis haal, ik overeet me ook aan havermout, fruit en noten.

Na een periode van restrictie kan het best zijn dat je gedurende een aantal weken of zelf maanden het gevoel hebt dat je iets in te halen hebt. Het wordt ook wel de periode van hervoeden genoemd, en is een automatisch gevolg op die periode van restrictie.


In het onderstaande fragment vertel ik je er meer over.

7.  Ik blijf me maar overeten aan lekkernij, tot buikpijn aan toe. Ik ervaar wanhoop/angst. Wat kan ik doen?

Als je je maar blijft overeten aan eerder "verboden fruit", dan is dat mogelijk eng. Helemaal als je nog steeds een beetje bang bent voor dat verboden fruit. Als je bang bent voor gewichtstoename.


Allereerst: het kan zijn dat je volop in de wanhoopsfase zit. Yes, dat is een bekende fase. Het is allemaal onderdeel van dat proces van gewenning en het hervoeden van jouw lijf.

In de onderstaande video neem ik je mee in hoe je jezelf hier doorheen coacht. (Je vindt deze video ook bij les 4 van de Intensive, en bij de zelfcompassie challenge. Want: het is uiteindelijk een uitdaging op het vlak van zelfcompassie.)

Hoe ga je uiteindelijk vrede sluiten met dat voedingsmiddel, en hoe creëer je rust in jouw relatie met drop of chocola (datgene waar je je meestal aan overeet, of waarmee je jezelf niet vertrouwd)?

Dat doe je door jezelf te coachen met behulp van het 5G model.

  • Besef je dat alle gebeurtenissen (G1) neutraal zijn.
  • Jij creëert jouw eigen gevoel (G3, zoals lijden en wanhoop) omdat je waarde toevoegt aan die gebeurtenis. Je hebt er bepaalde gedachtes (G2) of overtuigingen over.
  • Welke impact hebben jouw gedachten (G2) op jouw gevoel (G3) en gedrag (G4)? Hoe kun je je bewust worden van het effect van die gedachten en jezelf die zorg en steun geven die je echt nodig hebt?
  • Welke rol speelt zelfcompassie hierin?


Leer er meer over in  de video. Hieronder vindt je een schematische weergave van het 5G model.

5G model

8.  Hoe kan  ik omgaan met mijn zelf-destructieve manier van eten?

Hier sprak ik in een live Q&A sessie uitgebreider over. Je kunt hieronder het fragment terugkijken.

Alle vragen over lichaam & lichaamsbeeld

1.  Ik ben gestart met intuïtief eten en nu lijkt het wel alsof mijn lichaam opzwelt. Help!

Het is niet gek dat je wat gewicht aankomt als je net start met intuïtief eten. Jouw lichaam kan namelijk plots veel vocht vasthouden, als je na een restrictieve fase van weinig koolhydraten, sapvasten of (te) weinig calorieën, weer wat meer gaat eten.


Dit opzwellen van ons lijf, zorgt er vaak voor dat we weer keihard terug rennen naar dat vertrouwde gevoel van ons lichaam controleren.  De controle die we dénken te hebben als we onszelf maar een hoop restricties rondom eten opleggen (maar die doorgaans alleen maar zorgt voor meer chaos rondom eten).


Als je dus uit die chaotische relatie met eten wilt stappen, moet je jezelf over die drempel heen helpen. En leren omgaan met gewichtstoename. Maar hoe doe je dat? Ik maakte er een podcast over en een uitgebreide masterclass. Je vindt ze hieronder.

2.  Ik merk dat mijn focus blijft hangen op die lichaamsdelen die ik niet mooi vind. Wat kan ik doen?

Tegenwoordig is die zelfkritiek onder vrouwen zeker niet ongewoon: "Mijn dijen zijn te dik. Mijn kont hangt. Mijn buik is te rond."


Sterker nog, de persoon die in de spiegel kijkt en denkt, "yes, ik ben gewoon helemaal oké zoals ik ben", kom je nog maar sporadisch tegen!


Maar besef je: Je bent niet geboren met deze zelf-kritische gedachten. Ik ken geen baby die denkt aan hoe mollig zijn of haar beentjes wel niet zijn. En kijk eens om je heen naar hoe een peuter of kleuter de wereld bekijkt. Hoe nieuwsgierig! Zij rent, springt en danst zonder er bij stil te staan. Zonder zich druk te maken over hoe zij eruit ziet. Zij kijkt in de spiegel en lacht naar haar reflectie, gewoon omdat ze blij is zichzelf te zien. Ze heeft absoluut geen benul van het feit dat zij op één dag, plots zal beseffen dat haar lichaam misschien niet oké is, zoals het is.


Wanneer heb jij voor het eerst geleerd dat jouw lichaam niet oké was? Werd je gepest op school? Ben je aangesproken door een familielid over jouw lijf? Een vriendje? Of was het jouw moeder die je zei "pas op, je wilt toch niet te dik worden?"! 


Of komt het omdat je jezelf veelvuldig vergelijkt met de plaatsjes uit de media? De hoofdrolspelers in films, de vrouwen in de glossy's of op social media? 


Hoe meer je gaat inzien en erkennen dat je dag in dag uit wordt omringt door een dieetcultuur die jouw producten kan verkopen, als ze jou het idee geven dat je niet goed/mooi genoeg bent, hoe meer je je hiervoor enigszins kan gaan afsluiten. Maar dat kost tijd en bewustzijn!


Wil je meer leren over omgaan met negatieve lichaamsgedachten,  en hoe je afrekent met het stemmetje in jouw hoofd dat jou een slecht gevoel geeft?


Lees dan ook eens mijn e-book Bad Body Days en doe de oefeningen die je hier vindt. Of beluister de audio (51 min.). 

You have to reclaim your body! Dit gaat om jouw lichaam gaan ervaren en gebruiken als jouw eigen instrument. Ervan genieten, volop. Dat helpt om steeds minder gefocust te zijn op de details en veel meer dankbaarheid te ervaren voor wat jouw lichaam je in staat stelt te doen. Volg hierover ook de laatste video van de masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename"

En heb je de Body Confidence Quickstart al gevolgd? Die kan je ook helpen in dit thema.

Zet vooral 8 weken lang stappen om je lekkerder in jouw lijf te voelen. Je kunt je aanmelden voor de stok achter de deur e-mails zodat je zeker weet dat e herinnerd wordt om er elke week weer mee aan de slag te gaan.


3.  Ik voel me niet verbonden met mijn lijf en voel veel weerstand om mijn lichaamssignalen te voelen. Wat kan ik doen?

Als mensen ervaren we allemaal tot op zeker hoogte bepaalde trauma's. En de trauma's zijn soms groot en soms klein. Je kunt denken aan overduidelijke trauma's, zoals fysiek of seksueel geweld of zelfs oorlog, maar ook aan ziekte, verbaal misbruik, verwaarlozing, gepest worden, een scheiding van de ouders, het verlies van een geliefde, en ga zo maar door.

Deze trauma's kunnen er soms voor zorgen dat we ons als het ware afsluiten van ons lijf. Soms komt dat omdat we een bepaalde ervaring met ons meedragen de toekomst in. En alleen al een kleine herinnering kan dan zorgen voor een stortvloed aan gevoelens, ervaringen en/of flashbacks die kan voelen alsof die ervaring nog steeds gaande is.

We kunnen ons afleiden van dat onveilige gevoel op meerdere manieren, zoals onszelf ongevoelig maken (numbing out, zoals ik bijvoorbeeld beschrijf in de stressdriehoek in de masterclass "Stress eten").

Het kan zijn dat jezelf losmaken van jouw lijf, waar al die emoties een plekje hebben, je een veiliger gevoel geeft. Helaas kan dat losmaken van jouw lijf ook weer de nodige negatieve gevolgen hebben. Je verliest immers het contact met jouw intuïtie, het zorgt ervoor dat liefdevolle aanraking (die je een veilig gevoel zou moeten geven), geen effect meer op je heeft. Twee dingen die een belangrijke rol spelen in jouw welzijn, jouw mentale gezondheid en jouw intieme relaties.

Het is goed om te gaan onderzoeken hoe je weer in verbinding kan komen met jouw eigen lijf. Je kunt hier zelf wat kleine oefeningen voor doen, maar als je merkt dat je hierdoor juist vastloopt, of dat bepaalde angsten je in de weg staan, dan is het goed om hier een therapeut voor in te schakelen die gespecialiseerd is in lichaamswerk.

Voorbeelden van kleine oefeningen die je kunt doen, kan ik je zeker geven. Experimenteer ermee, maar wees vooral ook eerlijk naar jezelf in het onderzoeken of je deze stappen alleen kan zetten.

Zorg dat je de oefeningen doet op een plek die voor jou veilig voelt.

Oefening 1️⃣. Ga rechtop staan met jouw armen ontspannen langs jouw lichaam. Zet jouw voeten een klein stukje uit elkaar. Kijk eens of je je kan focussen op hoe jouw voeten de grond raken. Op hoe jouw tenen de grond voelen, en jouw hiel. Beweeg eens zachtjes heen en weer met jouw heupen, en blijf je focussen op het gevoel van jouw voeten op de grond. (Het mooiste is het als je deze oefening kan doen op blote voeten.)

Oefening 2️⃣. Focus je op jouw ademhaling en onderzoek de sensaties van de lucht die in en uit jouw lichaam vloeit. Waar voel je deze? Kun je de lucht bij jouw neusvleugels voelen? Voel je hoe jouw borst of buik opzet. Blijf een paar minuten gefocust op de sensaties van jouw ademhaling.

Andere oefeningen die je zou kunnen proberen, als je eraan toe bent, zijn het luisteren naar jouw hartslag (oefening uit de Intuïtief eten Intensive), en het langzaam onderzoeken van emoties in jouw lijf. Wat voel je als je je ontspannend en veilig voelt. Wat voel je als je je boos voelt, angstig, of verdrietig? Waar in jouw lijf voel je dat?

Soms kunnen bepaalde vormen van yoga helpen (daar heb ik zelf fijne ervaringen mee), maar ook vrij dansen op fijne muziek en juist eerst even actief bewegen om daarna in stilte de connectie te zoeken met wat je voelt in jouw lijf.

Nogmaals, het kan zijn dat je hierbij de intensievere begeleiding van een therapeut bij kan gebruiken. Helemaal als dit soort oefeningen je nerveus maken, of angstig. Maar volg ook eens de module "de Feeling Worthy Intensive", mocht je dat nog niet gedaan hebben.


We zetten iedere maand ook stappen in de Feel + Heal sessies, om meer in contact te komen met jouw lijf. En vanaf januari 2021 volgt een uitgebreidere module om je te helpen stap voor stap in contact te komen met jouw lichaamssignalen.


4.  Welke rol speelt lichaamsbeweging in het geheel?

Lichaamsbeweging is natuurlijk essentieel om jouw lichaam fit en gezond te houden. Daarnaast kan liefdevolle beweging je ook helpen om je meer bewust te worden van jouw lichaam en de signalen die ze je geeft. Het helpt je steeds beter luisteren naar jouw lichaam. Daarom is het ook onderdeel van de intuïtief eten intensive, en van het creëren van veerkracht als het gaat om jouw lichaamsbeeld.


Maar dat vraagt dan wel om bewuste en liefdevolle beweging. 

Wat ik vaak zie is dat lichaamsbeweging ook gebruikt wordt als methode om ons lichaamsgewicht of onze lichaamsvormen te veranderen. En dat de reden om te gaan bewegen of sporten dus vaak ligt in lichaams-ontevredenheid in plaats van in lief zijn voor jouw lijf.


Merk je dat jouw relatie met sporten of bewegen ook wat onrustig is, of zoals anderen het weleens beschrijven, een haat-liefde relatie is? Volg dan ook eens de korte video's van mijn mindful bewegen challenge.

Het bewegen van ons lichaam is natuurlijk ook essentieel als het gaat om het doorvoelen van bepaalde emoties, het genieten van ons lijf en het in contact komen met lichaamssignalen.


In de feel + heal sessies reiken we je hierin al wat concrete handvaten aan. In de nieuwe module over vertrouwen op jouw lijf, die vanaf 2021 wordt uitgerold zullen nog meer tips en tools zitten. 


Alle vragen over gewicht

1.  Ik kom alleen maar gewicht aan, dat kan toch ook niet goed zijn?

Hoe lastig het ook is om te accepteren. Soms is dit juist goed. Jouw lichaam reageert mogelijk op eerdere restricties. Of, zoals je in de vraag hierboven al kon lezen, is het een reactie van jouw lijf die opzwelt omdat je andere dingen eet dan normaal. 


Geef jouw lichaam tijd om te wennen en weer die plek van homeostase te vinden. Om jouw metabolisme aan te wakkeren. Uiteindelijk zal jouw lichaam op een voor jouw passend vet-set punt terecht komen, al kan dat na jarenlang diëten of restricties echt wel even duren. 


Ben je benieuwd naar wat dat vetsetpunt is? Of je wilt leren omgaan met die angst die nu even zo aanwezig is? Hieronder vindt je een fijne podcast over het vetsetpunt en een linkje naar de masterclass over omgaan met gewichtstoename.


2.  Ik wil mijn lichaam en intuïtief eten omarmen, en toch wil ik nog steeds graag gewicht verliezen. Hoe ga ik hiermee om?

Gezien de cultuur waarin we leven, is dit niet meer dan logisch dat je deze wens hebt! Afvallen wordt geprezen, én ook gezien als de snelweg naar eeuwig geluk. Ik hoop dat je inmiddels ook aanvoelt dat je focussen op gewichtsverlies, vaak maar een korte termijn interventie is.

gewichtsverlies wens

Wat kun je dan het beste doen met die wens? 


Accepteer dat deze er is. Toon begrip voor deze wens. Maar bekijk ook, wat je jezelf aandoet als je je continu blijft laten leiden door die wens. 


Dit is één van de belangrijkste struikelblokken in het intuïtief eten! Weet dat. YOU ARE NOT ALONE. En ik wil je ook graag geruststellen: als het gaat over bepaalde drempeltjes, dan is dit één van de belangrijkste dingen om overheen te stappen.


Onderzoek jouw dieperliggende verlangens om gewicht te willen verliezen. Schrijf erover, bijvoorbeeld met behulp van het werkboek, wat je vindt bij de masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename".


Intuïtief eten is heel veel meer dan regels loslaten en alle eten wat je wilt. Intuïtief eten gaat ook over zorgen voor jouw lijf vanuit liefde. Dus als jouw zorgen te maken hebben met jouw gezondheid, wil ik alleen nogmaals benadrukken dat intuïtief eten niet ongezond is (ook al lijkt dat in de fase van gewenning misschien even zo! ;)).


Bekijk vooral ook  het onderstaande fragment van een live Q&A waarin ik verder inga op deze vraag en dit struikelblok. 

Ik behandel ook een mooie metafoor, "de Lamborghini metafoor", die je vooral moet onthouden, en ik leg uit wat je het beste kunt doen met deze wens om gewicht te verliezen.

3.  Ons oerbrein staat ons toch in de weg, als het gaat om afvallen? Hoe werkt dat?

Over deze vraag ging één van de live video's in de Facebook community. Je vindt de opname (9 min.) hieronder.


4.  Hoe werkt intuïtief eten voor mensen die het gevoel hebben "echt te zwaar"  te zijn en daar ook last van hebben?

Het klinkt misschien heel vreemd, maar intuïtief eten werkt exact hetzelfde bij mensen met ondergewicht als mensen met overgewicht. (Termen die ik overigens niet graag gebruik, vanwege de gebrekkigheid van de BMI schaal, maar laten we het beschouwen als mensen die boven of onder hun natuurlijke vet-set point zitten.)


Voor vrouwen van alle verschillende vormen en maten geldt dat intuïtief eten er op de langere termijn voor zorgt, dat jouw lichaam zich gaat ontspannen rondom eten, dat het jouw metabolisme kan helpen herstellen, en ervoor zorgt dat je uiteindelijk op een voor jouw lijf en genen op een gezond, stabiel gewicht uit komt.


Als je start met intuïtief eten, zal je moeten wennen. Jouw lichaam ook. Het kan daardoor zijn dat je ook eerst start met gewicht aankomen, ook als je voor jouw gevoel al boven jouw vetset-point zit, voordat je gewicht langzaam weer kan wat kan zakken. Daarbij komt dat het herintroduceren van koolhydraten voor veel vrouwen even voor wat extra zwelling kan zorgen. Ook iets wat vanzelf weer verdwijnt als we gestaag volhouden, en ons best doen om in contact te komen met onze lichaamssignalen.


Het probleem is echter dat we te vaak zoeken naar quick fixes. En als we ons blijven focussen op het gewicht op de weegschaal blijven we onnodig lang in restricties terugvallen. (Vandaar ook de standaard tip: stop met wegen, helemaal als je net start met intuïtief eten)


In deze video (een fragment uit de live Q&A van juni 2020) reageer ik op de vraag van een clublid, of ik specifieke tips heb voor vrouwen met een relatief hoog gewicht.


Alle vragen over emoties & saboterende gedachten

1.  Ik ervaar opeens zoveel extra angst en zorgen rondom eten en mijn lijf, waarom? 

Het kan zijn dat je even volop in de wanhoopsfase zit.


Deze fase is helaas een veelvoorkomende fase als je in het proces zit van de dieetmentaliteit en de restricties loslaten en gaat leren eten op intuïtie. Hieronder vertel ik je er meer over, en geef ik je een aantal tips om jezelf hier doorheen te helpen, zoals het focussen op andere maatstaven van succes.


Heb je extra hulp nodig, stuur me gerust een berichtje.

2.  Ik heb mindsetwerk altijd gebruikt als tool om minder te eten. Daardoor heb ik nu eindeloze discussies in mijn hoofd. Wil ik dit écht? Is het wel lekker genoeg? etc.

Als je geneigd bent de cognitieve gedragstherapie, of mindsetwerk, te gaan gebruiken om minder te eten (bijvoorbeeld omdat je dit ooit hebt geleerd bij Skinnyminds, of andere programma's die de psychologie rondom eten gebruiken als afval-tool) en je daardoor vastloopt in gedachten over wel/niet eten. Hoe kom je hier uit? 


Meer in deze video.

3.  Hoe ga ik toch om met saboterende of niet-helpende gedachten?

Het beste wat je kunt doen is ze niet al teveel aandacht geven. Alles wat je aandacht geeft groeit immers!


In het video-fragment uit één van onze live sessies bespreek ik een aantal concretere tips en oefeningen uit de ACT (Acceptance& Commitment Therapy) en de rol van mindfulness.


Je kunt ook video 1 volgen (de mindset shift) van de masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename".

4.  Hoe kan ik omgaan met negatieve emoties/negatieve vibes, waar ik me maar niet van kan losweken?

Allereerst is het belangrijk om de gevoelens op te merken en te erkennen. Dat kan simpelweg door het te benoemen. "Ik voel me... en dat is helemaal oké. Dat mag er zijn."


Probeer ze niet weg te stoppen of te negeren, want dan blijven ze oppoppen. 


Merk je dat je het lastig vind om vervolgens die negatieve gevoelens weer van je af te schudden. Dan geef ik je in de onderstaande FB live-video wat aanvullende tips! Spoiler: de kracht zit in de staat van jouw lichaam veranderen!


Merk je dat je blijft vastzitten in negatieve emoties? Dan kan ook video 4 "Dealen met de downs", van de Masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename" je mogelijk verder helpen.

5.  Na een eetbui heb ik altijd spijt, en voel ik me rot. Hoe werk ik aan meer zelfcompassie?

Hoe je reageert op jouw eetbuien, heeft een grote impact op hoe je jouw eetbuien soms zelf in stand houdt. Hoe gek het ook klinkt. Juist door ze af te keuren en je er tegen te verzetten, blijven ze dikwijls bestaan.  


Download de SOS gids hieronder, voor na een eetbui, en leer meer over de kracht van zelfcompassie.

Zelfcompassie is in feite niets meer en niets minder dan lief voor jezelf zijn: jezelf geruststellen en jezelf bijstaan, zoals je dat ook met liefde voor jouw kind zou doen. 


Het bestaat grofweg uit 3 onderdelen:

1. ) Liefdevolle vriendelijkheid: Jezelf toespreken op een begripvolle manier, zonder te oordelen of jezelf de schuld te geven.


Gebruik bijvoorbeeld de woorden: "het is begrijpelijk dat je ... voelt, want....". Geef jezelf toestemming om je rot te voelen. Toon begrip voor jezelf.


2.) Met menselijkheid wordt bedoeld dat je jezelf kunt geruststellen met het idee dat je niet de enige bent op de wereld die bepaalde emoties ervaart of die bepaalde fouten maakt.


We kunnen ons soms heel erg alleen voelen, en isoleren. Daarmee wordt het ook extra makkelijk om al jouw tekortkomingen te benoemen. Maar ieder mens heeft zijn of haar ups en downs (ook al zien we vooral de ups van anderen en worden de downs vaak minder met elkaar gedeeld).


3.) Mindfulness: dit staat voor aandacht voor het hier en nu. Aandacht voor dat wat er in jouw hoofd allemaal voor gedachten zijn zonder je er al teveel door te laten meevoeren. Door momenten van bewuste aandacht te creëren kun je op een objectieve manier stilstaan bij jouw ervaringen en gedachten.


Wil je meer leren over zelfcompassie, omdat je merkt dat je erg streng of afkeurend kan zijn naar jezelf bij een eetbui, bekijk dan ook eens de lessen in de spoedcursus zelfcompassie. En werk aan jouw skills met de oefeningen uit de zelfcompassie challenge

6.  Ik weet heel goed welk gedrag helpend is, en wat ik moet doen om te floreren in mijn lijf. Maar ik doe het niet. Ik snap niet waarom.

Over deze vraag nam ik een korte video op, die je ook terugvind bij de module over Gezonde Gewoontes. Het lijkt te gaan om zelf-sabotage, en de rol van pijn en genot. Zie de video (6 min.) hieronder.


Alle overige vragen

1.  Het lijkt wel alsof het moeilijker wordt, in plaats van makkelijker; kan dat?

Dat kan! En dikwijls is dat ook een logisch onderdeel van een leerproces.  ?

Fase 1.
De allereerste stap van leren is je bewust worden van hoe dingen nu gaan. En soms worden we daardoor met onze neus op feiten gedrukt die we lastig vinden om te accepteren. We worden boos, omdat we zien hoe we beïnvloed zijn door de dieetcultuur. Of merken dat wat we jarenlang hebben gedaan ons geen steek heeft geholpen. Omgaan met al die emoties bij het loslaten van de dieetcultuur, dat is iets waar ik je uitgebreider in help in de
les 4 "dealen met de downs", van de masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename".

Voor je start met leren en reflecteren zijn we ons vaak niet zo bewust van hoe we de dingen doen. Wat we precies ervaren. En dat is best fijn, ook al is die niet-wetend-heid niet altijd helpend, hij is soms wel heel comfortabel.

Fase 2
Nieuwe inzichten leiden tot een verhoogd gevoel van zelfbewustzijn. En zo'n verhoogd gevoel van bewustzijn kan soms oncomfortabel voelen, omdat het leidt tot een gevoel van onbekwaamheid.

Van onbewust onbekwaam wordt je opeens bewust onbekwaam. Je hebt door wat er allemaal nog niet gaat, zoals je zou willen. Iets wat heel confronterend kan zijn. Maar wel een essentieel onderdeel is van een leerproces.


Afbeelding van Sabine Wisman

Het voelt soms even overweldigend! Je bent je in deze fase van leren opeens extra bewust van alle dingen die nog niet helemaal gaan zoals je dat zou willen.

Dit is het moment in ons leerproces waarin we even gaan wiebelen, en twijfelen of het allemaal niet teveel is. Of we niet teveel van onszelf verwachten.

Een soort make-it or break-it moment.

Het is daarom ontzettend belangrijk om jezelf in die fase de ruimte te geven om te leren. Om te experimenteren met nieuw gedrag. Te oefenen: met vallen en opstaan.

En om vooral om hulp te vragen als je merkt dat je vastloopt. (Deel gerust jouw overpeinzingen of vragen op de community of stuur me een berichtje!)

Fase 3
Dat moment waarop je je plotseling langzaam steeds bekwamer voelt, komt vanzelf! Dat is fase 3 van het leerproces. 
Ga eens na welke dingen al WEL beter gaan.

Wees lief voor jezelf als alles nog niet helemaal gaat zoals je hoopt. Je bent een mens net als ieder ander.

(Voel je hem? Zelfcompassie is de sleutel. ? )

Nieuw gedrag laten inslijten kost gewoon tijd. Ontdekken waar bij jouw de crux zit ook: welke saboterende gedachten je nog in de weg zitten, en hoe je daarmee om kunt gaan?

Fase 4
Het zal daarom zeker een paar maanden duren voor je kan zeggen dat het merendeel van het intuïtieve eten goed gaat, zonder dat je daar heel bewust mee bezig hoeft te zijn.

Gun jezelf die tijd. En schroom niet om om hulp te vragen, als je die kan gebruiken!


Vergeet ook niet dat onderdeel van dit proces is, dat je opgekropte emoties de ruimte gaat geven, en dat je onderzoekt waar jouw eetgedrag vandaan komt. Wat je voelt of ontdekt, is niet altijd leuk, maar wél ontzettend nuttig. Dat wat je kan doorvoelen, kun je ook weer loslaten. Dat wat je kan begrijpen, daarvoor kan je zelfcompassie tonen.


2.  Ik moet mijn partner/vriendin iets vertellen over wat ik doe? Maar hoe doe ik dat? Ik vind het spannend!

Hoe ga je nou dat gesprek aan met jouw partner of beste vriendin?


Je weet dat je misschien iets moet uitleggen over wat je aan het doen bent, om verwarring of opmerkingen te voorkomen. Helemaal als je 's avonds op de bank gaat zitten met een pak koekjes, en de ander dat niet van jou gewend is.


De belangrijkste tip: hou het bij jezelf. Voorkom dat je in de inhoud (het argumenteren) schiet. Want bij argumenten kun je tegenargumenten verwachten.


Spreek uit wat jij doet, waarom jij dat doet (niet vanuit de theorie maar vanuit jouw eigen ervaringen/behoeften) en hoe je hoopt dat de ander je hierin kan supporten.


Uitgebreider verhaal in de onderstaande video en de masterclass assertiviteit.

3.  Hoe kan ik iemand aanspreken op opmerkingen of gedrag dat mij een onprettig gevoel geeft?

Ik heb hier uitgebreider over gesproken in de live Q&A van januari 2020. Je vindt de video met een hele hoop tips hieromtrent hieronder. En leer meer hierover, en het belang van assertiviteit in de masterclass assertiviteit (maart 2020).

4.  Hoe kan ik ervoor zorgen dat ook mijn kinderen een gezonde relatie met eten ontwikkelen?

Hieromtrent is inmiddels  een uitgebreide module ontwikkeld. Je vindt deze via de button hieronder. In deel 1 van deze module leer je meer over hoe je kinderen helpt met het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten, en deel 2 gaat meer over het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld.

5.  Waar kan ik meer vinden over een bepaalde les, de live Q&A of mijn account? - Rondleiding membersite

Bekijk hieronder de rondleiding (alleen het design wordt langzaam aangepast om te passen bij de nieuwe branding, maar de locaties en waar je alles vindt, blijft uiteraard hetzelfde!).

Deze lijst wordt iedere maand aangevuld!

Heb jij een vraag die je graag beantwoord wilt zien? Stel jouw vraag gerust op in de community of meld je aan voor de eerstvolgende live Q&A!

OVER

De Blij Dieetvrij club is jouw plek voor waardevolle inspiratie, motivatie & support! Breek met de dieetmentaliteit en werk aan een geweldige relatie met eten & met jouw lijf.

Disclaimer: De inhoud van deze website is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als er zich problemen met je gezondheid voordoen. Alhoewel deze materialen met alle zorgvuldigheid zijn samengesteld stelt de maker zich niet aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat doordat u de aanbevelingen opvolgt, of doordat u verzuimt deskundig medisch advies in te roepen of op te volgen. 


De inhoud is enkel voor persoonlijk gebruik. Het is niet de bedoeling dat lessen en/of materialen worden gekopieerd voor zakelijk gebruik.