Intuïtief eten & body positivity coach – Over mij - Blij Dieetvrij

Saskia Koopman, MSc.

Ik ben sociaal psycholoog, online coach & opleider. Met mijn programma´s, help ik zelfbewuste vrouwen breken met eetbuien en emotie eten, en weer te vertrouwen op hun lijf. Zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten over eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven.

Als ik niet aan het werk ben vind je mij in het Bilthovense bos met mijn Border Collie pup, of met een fijne roman op de bank, terwijl mijn zoon met Lego speelt.

Ik heb een passie voor de thema's als intuïtief eten, lichaamsbeeld & embodiment. En ik leidt ook graag andere bevlogen professionals op in deze thematiek. 

'Als ik niet aan het werk ben vind je mij trouwens struinend door het Bilthovense bos. Of op de yogamat, om even thuis te komen in mijn lijf.'

Heb jij ook last van een zogenaamde "suikerverslaving"?

Ik was er heilig van overtuigd! Ik begon er zelfs een website over en ja, ik schreef een kookboek.

Hierdoor leerde ik ontzettend veel over voeding en gezondheid. Maar ik merkte ook dat dat suikervrije eten mij helaas niet hielp om te breken met mijn snoep- en snaaibuien en mijn neiging tot emotie eten.

Sterker nog, ik durfde mezelf steeds minder te vertrouwen rondom lekker eten...

Daarom dook ik volop in de psychologie van eten

En ik ontdekte dat ik een hele hoop eet-regels had: regels over wat ik (eigenlijk) wel en niet ZOU MOETEN eten.


Regels die een verboden vrucht creëerden en daarmee bepaalde voeding extra aanlokkelijk maakte.


Ik ga je iets "schokkends" vertellen:


Sommige eetbuien worden NIET veroorzaakt door een schommelende bloedsuikerspiegel. :) Maar juist door alle regels die we hebben rondom eten!

Ik at niet meer uit liefde voor mijn lijf.

Er is helemaal niets mis met gezond willen etenOf goed willen zorgen voor je lijf!

Totdat deze obsessie jouw relatie met eten verstoort. Totdat je niet meer eet uit liefde voor jouw lichaam, maar om dat lichaam te veranderen. Of in het gareel te houden.

Want dan wordt eten vaak een strijd, in plaats van een fijn onderdeel van de dag. En met die strijd, had ik het wel gehad!

Wat ik leerde in Italië?

 

In 2004 woonde ik vanwege een kalverliefde een heerlijk jaar lang in Noord-Italië. En wat waren de mensen in Italië ontspannen rondom eten.


Ze eten zonder zorgen. Knalrode tomaten en vers fruit van de markt. Maar ook pizza, pasta, risotto en ijs.


Mijn eigen zoektocht naar een gezonde balans zorgde ervoor dat ik mijn relatie met eten radicaal heb omgegooid.


Ik wilde van eten weer een feest maken, zoals ik dat in dat magische jaar in Italië had ervaren!

benieuwd naar mijn achtergrond?

Met een Master in de Sociale Psychologie ben ik altijd al gefascineerd geweest door hoe de media ons beïnvloed. En door menselijk gedrag: waarom we als mensen doen wat we doen. Mijn afstudeeronderzoek in 2009 ging over het gapende gat wat er dikwijls zichtbaar is tussen onze intenties en ons daadwerkelijke gedrag, en hoe we dit gat kunnen dichten.

In mijn eigen zoektocht naar meer rust rondom eten leerde ik een hoop over de dieetindustrie: hoe deze voor een groot deel de oorzaak is van onze obsessieve gedachten rondom ons lijf, en rondom eten. Waarom we in een eindeloze cirkel van "nooit goed genoeg", "nooit gezond genoeg", en "nooit slank genoeg"  en daarmee in een hele hoop restricties verstrikt kunnen raken. (Want dat slank zijn zou leiden tot oneindig veel geluk, dat weet de dieetindustrie ons telkens weer te verkopen!)

Sinds 2018 coach ik vrouwen in het vinden van meer rust rondom eten, en begin 2019 startte ik met mijn online programma's. Inmiddels mocht ik >3000 vrouwen helpen naar meer rust rondom eten en/of een veerkrachtig lichaamsbeeld.

De afgelopen jaren ben ik me verder gaan verdiepen in wat recenter onderzoek ons kon leren over het bouwen aan een positief lichaamsbeeld. En zodoende is in 2021 de uitgebreide Body Image Intensive voor professionals ontstaan, een opleiding die inmiddels is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Ik geloof erin dat onze wereld meer gewichts-neutrale professionals nodig heeft: coaches, diëtisten en sportinstructeurs - en instructrices die werken met aandacht voor het lichaamsbeeld van hun klant. ⁠Die een veilige plek kunnen creëren waarin hun klanten niet alleen werken aan gezonde gewoontes, stressvermindering of meer levensgeluk, maar met name ook een liefdevollere relatie met hun lichaam.⁠

Als kers op de taart, ontwikkelde ik In 2022 ook nog het lichaamsbeeld journal, genaamd "Thuiskomen in je lijf", waarmee je zelf stap voor stap bouwt aan een positiever lichaamsbeeld.

Ik werk volgens de principes van intuïtief eten en Health at every size

 

Ik verdiepte me de afgelopen jaren in de psychologie van eten en eetgedrag. (Zo ontdekte ik in 2017 intuïtief eten en volgde ik een opleiding bij o.a. Evelyn Tribole, één van de grondleggers van deze principes!). 


Ik bekwaamde me in body positivity en Health at every size (HAES) en ik ontdekte hoe ik zelf vrede met eten kon creëren.


Mijn huidige missie is om andere vrouwen ook deze vrijheid en rust rondom eten te laten vinden. En, om elke dag weer een beetje meer thuis te komen in hun eigen lijf. En ervan te gaan genieten, lós van hoe deze eruit ziet.


'Dit is de plek waar je schuld en schaamte rondom eten en jouw lijf achter je laat. Waar je leert genieten van jouw lijf zoals het is.'

Stop het gevecht met jouw lijf, en de strijd met eten.

Wil je je ook vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten en jouw lijf? Wil je weer aandacht besteden aan datgene waar je écht gelukkig van wordt?


Wil je weer kunnen genieten van lekker eten zonder schuldgevoel? Van jouw lijf als bron van genot?