juni 27

Waarom eet ik meer als ik alleen ben?

0  comments

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je meer eet als je alleen bent? Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met dit probleem.

Hier zijn enkele herkenbare situaties:

Welke herken jij?

Je bent de hele dag “braaf” geweest, nu wordt de slaaptijd van iedereen jouw solo snacksessie.

Stel je voor: je hebt de hele dag gezond gegeten en zelfs die koekjes bij de koffie overgeslagen. Maar zodra iedereen slaapt en het huis stil is, grijp je naar de snacks. De rust van de avond voelt als het perfecte moment voor een beloning voor je harde werk en discipline overdag.

Je rijdt naar de drive-in en eet helemaal alleen in je auto, onderweg naar huis zoek je ergens om het bewijs weg te gooien.

Een andere bekende situatie: na een lange dag besluit je jezelf te trakteren op fastfood. Je rijdt door de drive-thru, parkeert ergens rustig en geniet van je maaltijd in je auto. Daarna gooi je de verpakkingen weg bij een tankstation, zodat niemand thuis weet wat je hebt gegeten. Het voelt bijna als een geheim avontuur.

Je kiest voor een “gezonde” maaltijd buitenshuis, maar eenmaal thuis geef je toe aan waar je echt naar verlangt (en nog meer).

Misschien kies je ervoor om een gezonde maaltijd te eten als je uitgaat met vrienden of familie. Je bestelt de salade terwijl iedereen een burger neemt, maar zodra je thuis bent, geef je toe aan je echte cravings. Voor je het weet, heb je meer gegeten dan je van plan was, en voel je je schuldig.

Je geniet van het dessert met vrienden, maar zodra ze weg zijn, ga je terug voor een tweede, derde en vierde ronde...

Gezelligheid en eten gaan vaak hand in hand. Je geniet van een heerlijk dessert met vrienden, maar zodra ze vertrekken, ga je terug naar de keuken voor meer. Misschien zijn het de restjes taart of koekjes. Het voelt alsof je eindelijk zonder oordeel kunt genieten.

3 signalen dat je vast zit in de vicieuze cirkel van restricties en overeten


Het kan ZO FRUSTREREND zijn!

mocht je je ook telkens afvragen: Waarom eet ik meer als ik alleen ben?

Ik deel een aantal redenen hieronder.

1️⃣ Je hebt eten geassocieerd met ontstressen en ontspannen. Alleen zijn wordt een trigger en versterkt de drang.

Eten kan een manier zijn om te ontspannen na een stressvolle dag. Als je alleen bent, is er geen afleiding en komt de drang om te snacken sterker naar voren. Het wordt een manier om te ontstressen.

2️⃣ Wanneer je alleen bent, voel je eindelijk dat er geen oordeel of regels zijn, je innerlijke kind komt volledig naar buiten en neemt de leiding.

Als je alleen bent, voel je geen druk van buitenaf. Er is niemand die oordeelt over wat of hoeveel je eet. Je innerlijke kind, dat verlangt naar onbeperkt snoepen, komt naar buiten en neemt de leiding. Het voelt bevrijdend, maar kan leiden tot overeten.

3️⃣ Of het nu komt door maatschappelijke druk of persoonlijke verwachtingen, schaamte drijft je ertoe om troost te zoeken in eten, vooral wanneer je alleen bent.

Schaamte over eten kan voortkomen uit maatschappelijke druk om er op een bepaalde manier uit te zien of persoonlijke verwachtingen van jezelf. Deze schaamte kan je ertoe brengen om in het geheim te eten, vooral wanneer je alleen bent en niemand je kan beoordelen.

4️⃣ Tijd en ruimte alleen kunnen ongemakkelijke emoties oproepen zoals verveling of eenzaamheid, wat voedsel als een middel tot zelftroost aanwakkert.

Alleen zijn kan gevoelens van verveling of eenzaamheid oproepen. Eten wordt dan een manier om deze ongemakkelijke emoties te verdringen. Het geeft tijdelijk troost en afleiding, maar lost de onderliggende gevoelens niet op.

Deze gewoonten? 

Ze zijn vaak voorkomend maar niet behulpzaam.

Begrijpen WAAROM ze er zijn is essentieel.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je deze gewoonten hebt ontwikkeld.

Ze zijn vaak een reactie op diepere emoties en triggers.

Zodra je begrijpt waarom je eet zoals je eet, kun je beginnen met het veranderen van deze patronen.

Dus, hoe kun je deze gewoonten veranderen?

Begin met te erkennen hoe voedsel je dient.

Misschien geeft het je troost, ontspanning of een gevoel van beloning?

Verdiep je in je emoties en probeer te begrijpen wat je werkelijk voelt als je de drang krijgt om te snacken. 

Download hieronder onze toolkit om je op weg te helpen!

De Eerste Hulp bij Eetbuien & Emotie eten Toolkit

  • Ontdek onze essentiële stappen en tools om voorgoed te breken met eetbuien en emotie eten.

Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}