Je hoort er veel over: intermittent fasting. De één zweert erbij, de ander raakt er juist compleet van uit balans. En nee – deze blog is niet bedoeld om je te vertellen dat jij iets verkeerd doet als vasten jou helpt. Maar er is een kant van het verhaal die veel minder vaak verteld wordt. Die van de nadelen van vasten – en wat het kan doen met jouw relatie met eten.
Waarom we het ook over de keerzijde moeten hebben
Vasten wordt vaak gepresenteerd als een magische oplossing. Meer energie, een strakker lichaam, een ‘gezondere’ levensstijl. Maar wat als je merkt dat je juist meer gaat denken aan eten? Of dat je eetbuien krijgt op de momenten dat je eindelijk weer "mag" eten?
Je bent daarin niet alleen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vasten voor veel mensen kan leiden tot overeten of zelfs eetbuien. Een vijf jaar durende studie onder bijna 500 tieners vond zelfs dat vasten een consistente voorspeller was voor het ontwikkelen van eetbuien (Stice et al., 2018). En dat effect blijft echt niet alleen bij tieners beperkt.

“Een 5 jaar durende studie onder bijna 500 tieners liet zien hoe vasten een consistente voorspeller was voor eetbuien.”
(Stice, et al. 2018)
Wat gebeurt er in je lichaam als je vast?
Stel je voor: je houdt je adem een paar minuten in onder water. Wat gebeurt er zodra je weer boven komt? Je hapt naar adem – snel, intens, oncontroleerbaar. Precies zo reageert je lichaam ook op voedselrestrictie.
Voeding is, net als zuurstof, essentieel. Als je jouw lichaam te lang ontzegt wat het nodig heeft, schakelt het over naar een overlevingsstand. En wanneer je dan wél eet, gebeurt dat vaak met een alles verterende intensiteit: een eetbui, cravings, controleverlies. Je lijf schreeuwt om voeding, en dat is geen zwakte. Dat is biologie.
Eten volgens regels = eten loskoppelen van je lichaam
Intermittent fasting dwingt je om te eten op tijdstippen die door een schema zijn bepaald – niet door jouw honger of verzadiging. En hoe meer je jouw lijf daarin negeert, hoe harder het zal terugvechten.
Je verliest het vertrouwen in je lichaam, en raakt tegelijkertijd steeds meer geobsedeerd door eten. Wat mag ik wanneer eten? Heb ik al genoeg gegeten? Moet ik nu nog even wachten?
Het resultaat? Je hoofd is continu bezig met eten – terwijl je lijf vooral behoefte heeft aan rust, veiligheid en stabiliteit.
Intuïtief eten als alternatief (als vasten niet voor je werkt)
Er is gelukkig een andere manier. Eentje waarbij je weer leert vertrouwen op je lichaam in plaats van op externe regels. Intuïtief eten betekent dat je weer mag luisteren naar jouw honger- en verzadigingssignalen. Dat je jouw lijf serieus neemt in plaats van straft. En dat je stap voor stap bouwt aan een liefdevolle, ontspannen relatie met eten.
Het klinkt simpel – maar het vraagt moed. Want het betekent ook dat je loskomt van die belofte die de dieetindustrie je keer op keer doet: dat je pas goed genoeg bent als je slanker bent.

“Met intuïtief eten leer je weer te luisteren naar de waardevolle signalen van jouw lichaam.”
Evelyn Tribole
Je hebt niet gefaald – het systeem faalt jou
Als jij ooit bent begonnen met vasten en het gevoel had dat je het niet goed genoeg deed... wil ik dat je weet: het ligt niet aan jou. Jij faalt niet – het is de methode die voor veel mensen simpelweg niet werkt. Zeker niet als je al een kwetsbare relatie hebt met eten of je lichaam.
Laat dat alsjeblieft een geruststelling zijn.
Wil je ontdekken hoe je eetbuien écht aanpakt bij de kern?
Ik help als sinds 2018 zelfbewuste vrouwen breken met eetbuien en emotie eten. In mijn gratis masterclass “de psychologie van eetbuien” (al +10.000 downloads!) leer ik je wat er écht onder eetbuien zit – en hoe je stap voor stap een vredige relatie met eten opbouwt.
Zonder strenge regels. Zonder schuldgevoel. En zónder jezelf kwijt te raken.
Laat eten weer gewoon eten zijn. En je lichaam een thuis – niet een strijdtoneel.
"De psychologie van eetbuien"

Meld je hier kosteloos aan om deze masterclass tijdelijk te kunnen terugkijken!