Deze keer is de podcast short and sweet. Daarmee bedoel ik dat hij lekker kort en krachtig is. Ik wil je deze keer graag aan het denken zetten over pijn, en over negatieve emoties.
Wat ik heel vaak hoor is dat we het heel moeilijk vinden hoe we om moeten gaan met eten uit emotie. Vaak willen we er ook heel graag vanaf. Maar het lastige is dat we weten dat als we hier op een andere manier mee om willen gaan, dat we onszelf toestemming moeten geven om negatieve emoties te voelen en ze er te laten zijn.
beluister als podcast - Seizoen 2 Aflevering 17
Verander jouw relatie met pijn en leer omgaan met emotie eten
Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.
Van pijn af, en naar genot toe bewegen
We zijn als mensen geneigd om ons van pijn af en naar genot toe te bewegen. Dat is hoe we als mensen genetisch gezien gebouwd zijn. Dat vergroot ook onze overlevingskansen. Dat maakt dat als iets ons pijn doet, of we ervaren negatieve emoties, dat we geneigd zijn om op die momenten te kijken hoe je je van die pijn af kunt bewegen, en naar genot toe.
Eigenlijk best heel logisch dat we als mensen vanuit emotie geneigd zijn om te eten, want dat geeft ons fijne stofjes in ons brein, dat leidt ons af van de pijn. Eigenlijk zou je zeggen dat daar niets mis mee is. En weet je, daar is ook helemaal niets mis mee. Het is de dieetcultuur die ons vertelt dat we bang moeten zijn voor emotie-eten omdat we er van aan zouden komen, omdat het geen 'functioneel' eten is. Terwijl, eerlijk is eerlijk, eigenlijk is het best wel heel erg functioneel eten. Eten heeft op die momenten ook echt een functie, toch?Emotie eten als intuïtieve eter
Als je vanuit intuïtief eten kijkt naar emotie-eten, dan kun je er hopelijk ook steeds meer op gaan vertrouwen dat als je een keer uit emotie eet, je lichaam zich daar op aanpast, dat je lichaam daar op reageert. Misschien merk je ook dat je de dag daarna wat later honger krijgt, of dat je wat minder honger hebt dan normaal. Ook de calorieën, de voedingsstoffen die je lichaam kan halen uit datgene wat je eet uit emotie, zijn waardevol voor jouw lijf. Ook die dingen kan jouw lichaam verbranden en verteren.
En als je de neiging hebt om met vlagen heel veel te eten uit emotie, omdat je na het nemen van 1 hap denkt: ja, nu ben ik toch al begonnen (dieetdenken!) dan kan ik me voorstellen dat je daar vanaf wil. Maar als je van nature een best wel intuïtieve eter bent, je reageert normaal gesproken wel adequaat op je hongergevoelens, en het komt een keer voor dat je overspoeld wordt door heftige emoties, en je eet, dan is daar niets mis mee, toch?
"Ken je van die momenten waarop anderen meteen jouw problemen willen oplossen, terwijl jij enkel een luisterend oor nodig hebt?"
Saskia Koopman
De metafoor van de probleemoplosser
Ik had pas een gesprek met een vrouw, en ik besprak een metafoor over emotie-eten. Ik vertelde dat als ik een probleem vertel aan mijn man, hij altijd de neiging heeft om het meteen op te willen lossen. Inmiddels heb ik dat meteen door en vind ik dat super grappig. In het begin frustreerde het me nog weleens, omdat ik dacht: ik wil gewoon even gehoord worden, ik wil gewoon dat je even naar me luistert. Je hoeft het probleem niet meteen op te lossen.
Dat is eigenlijk ook een mooie manier om naar emoties te kijken. Uiteindelijk zijn het signalen van je lijf en die signalen willen even gehoord worden.
"Je hoeft ze niet altijd op te lossen, je hoeft er niet altijd wat mee te doen. Net zoals je misschien niet wil dat je partner of je beste vriendin meteen jouw problemen oplost, is dat met emoties net zo. Ze geven je een signaal, ze willen aandacht, maar je hoeft ze niet meteen op te lossen."
Jouw verdriet mag er gewoon even "zijn"
Hé hallo verdriet, ik zie dat je er bent. Als je steeds meer vanuit dat idee ook kan gaan omgaan met je negatieve emoties, dan gaat het je ook helpen om die emoties toe te laten, zonder dat je er meteen iets mee moet doen.
Daar zit vaak ook de kracht van het omgaan met emoties, dat je ze even de ruimte geeft, dat je even zegt: hé, hallo verdriet, ik zie jou, ik zie dat je er bent. Je hoeft niet meteen te gaan wroeten, je hoeft het niet meteen op te lossen. Dat verdriet mag er zijn, en je mag voor jezelf gaan onderzoeken hoe je dat verdriet kunt onderzoeken en de ruimte geven.
in de blij dieetvrij club
“In de Blij Dieetvrij club vind je ontzettend veel fijne lichaamswerkoefeningen, bijvoorbeeld in module 7, die je kunt gebruiken om om te gaan met heftige emoties. Om emoties te doorvoelen. En jouw zenuwstelsel gerust te stellen, als dat nodig is."
Aandacht is soms voldoende
Maar weet dat het ook oké is om gewoon even te zeggen: hé hallo verdriet, hé hallo pijn, het is oke dat je er bent. Ik hoef je niet meteen op te lossen en ik hoef ook niet hard te vechten om het meteen los te laten als dat niet lukt.
Helpende audio berichtjes
Dat was de boodschap die ik je mee wilde geven in deze podcast, en dit is ook wel een mooi voorbeeld van berichtjes die je gaat vinden in de hulpmiddelen van de Club: je vindt hier korte berichtjes die je kunt beluisteren op de momenten dat je even niet zo goed weet hoe je dingen aan moet pakken. Zoals op:
- De momenten waarop je overspoeld wordt door een eetbui;
- of de momenten na een eetbui, waarin je verteerd wordt door schaamte.
Hoe kun je daar op die momenten op een helpende manier mee omgaan? Op een manier die ervoor zorgt dat je niet meteen weer terugschiet in dieet-denken, in restricties, en die negatieve spiraal die dan vaak ontstaat kunt voorkomen.
live in de club
De afgelopen jaren hebben we er in de Blij Dieetvrij Club voor gezorgd dat de hulpmiddelen-sectie ontzettend is uitgebreid. We hebben een inventarisatie gemaakt van de momenten waarop je zo'n audio-berichtje het beste kunt gebruiken. En op basis van die verschillende situaties gaan we fijne audio-berichtjes opnemen, die je even snel kunt beluisteren op de momenten dat je het echt even nodig hebt.
Het fijne aan de verhuizing naar het nieuwe platform is dat er nu een app is. Je hebt als het ware een audio-coach in je broekzak die je even helpt op die moeilijke momenten. Weet dat je dit kunt vinden in de Blij Dieetvrij Club als je lid bent. Ze staan bij de hulpmiddelen, en dan klik je op audio-bestanden.
Als je nog geen lid bent dan ben je natuurlijk altijd welkom om aan te haken. Meer informatie vind je via blijdieetvrij.nl/club.