De feestdagen zijn voor veel vrouwen een periode vol gezelligheid én stress rondom eten. Misschien voel jij ook al die spanning: hoe ga je om met al het lekkers, zonder jezelf te verliezen in overeten? In deze blog (en aflevering van de Blij Dieetvrij Podcast) deel ik 4 krachtige strategieën die je helpen om overeten te voorkomen – zonder restricties of schuldgevoel.
Luister je liever? Beluister dan de aflevering via Spotify of Apple Podcasts. En vergeet je niet te abonneren als je geen enkele aflevering wilt missen!
Overeten voorkomen tijdens de feestdagen? Press play!
1. Stop met het voornemen om in januari te compenseren
Veel mensen nemen zich voor om in januari te starten met een nieuw dieet of strenge regels. Maar dit “nu-mag-het-nog”-idee zet de feestdagen in het teken van overeten. Je eet alles op wat je straks niet meer "mag", en dat leidt juist tot meer chaotisch eetgedrag.
Bedenk dit: als je weet dat je altijd toegang hebt tot lekker eten, dan hoeft het niet allemaal nu. Zo maak je eten neutraler en voorkom je die alles-of-niets-mentaliteit die vaak leidt tot overeten.
Tip: pepernoten kun je ook in september kopen. Of zelf bakken, in mei! Als je jezelf alles toestaat, verliest het eten zijn macht.
2. Voorkom overeten door jezelf toestemming te geven
Het klinkt tegenstrijdig, maar door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te eten, verklein je de kans op overeten. Waarom? Omdat je dan vanuit rust kunt kiezen wat je eet, in plaats van uit rebellie of angst dat het straks niet meer mag.
Regels zorgen voor onrust. Toestemming zorgt voor vrijheid.
En als jij vrijheid ervaart in jouw relatie met eten, dan kun je écht gaan luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Zo voorkom je eetbuien en overeten op een natuurlijke manier.
3. Eet regelmatig en met structuur
Overeten ontstaat vaak als je te lang niets eet. Misschien sla je bewust een maaltijd over omdat je weet dat er straks een feestmaal op je wacht? Toch is dat precies wat leidt tot meer eten, niet minder.
Zo voorkom je overeten door structuur aan te brengen:
- Eet elke 2-4 uur iets voedzaams
- Neem altijd snacks mee als je op pad bent
- Combineer voedingsgroepen (zoals vetten, eiwitten en vezels) voor langdurige verzadiging
- Laat koolhydraten niet weg – ze helpen juist om je verzadigd te voelen
- Probeer te eten met aandacht, zonder afleiding
Wanneer je lichaam weet dat er regelmatig eten komt, ervaar je minder drang om “te veel” te eten.


“Het voorspellen van jouw honger, en daar op anticiperen, of losjes plannen, kan zeker helpen als het gaat om het creëren van rust en zelfvertrouwen rondom eten! Het geeft je het gevoel dat je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen.”
Saskia Koopman
4. Geef aandacht aan non-food tradities
Een van de beste manieren om overeten tijdens de feestdagen te voorkomen, is door je focus te verleggen. In plaats van je zorgen maken over het toetje of de brunch, kun je bewust genieten van de tradities die niks met eten te maken hebben.
Wat hoort voor jou echt bij de feestdagen? Denk aan spelletjes spelen, samen kerstfilms kijken, wandelen in het bos, zingen of creatief bezig zijn. Door bewust stil te staan bij deze momenten, haal je jezelf uit het piekeren over eten én haal je meer plezier uit de feestdagen.
Overeten voorkomen, door de dieperliggende oorzaken aan te pakken?
Wil je die vicieuze cirkel van overeten en schuldgevoel doorbreken?
Je bent niet de enige die worstelt met overeten. Maar het kan anders. En ik help je daar graag bij ♥
Ontdek in mijn gratis masterclass "De psychologie van eetbuien" welke stappen je kunt zetten om voorgoed meer rust te ervaren rondom eten.
"De psychologie van eetbuien"

Meld je hier kosteloos aan om deze masterclass tijdelijk te kunnen terugkijken!