Overeten op sociale gelegenheden zoals etentjes of borrels is ontzettend normaal. Zeker als je jezelf niet helemaal vertrouwt rondom eten. Of als je je, net als ik, een beetje overweldigd voelt in groepen. Want eerlijk? Als introvert vind ik het best lastig om tijdens zo'n avond goed aan te voelen hoe vol ik eigenlijk zit. De prikkels, het kletsen, het lawaai – mijn interne signalen raken dan snel ondergesneeuwd.
Maar gelukkig is er een krachtige tool die je kan helpen om rust te vinden in zulke situaties: visualiseren. In deze blog ontdek je hoe visualisatie werkt, en geef ik je praktische om te stoppen met overeten tijdens sociale gelegenheden – zodat jij je volgende feestje mét vertrouwen én met plezier tegemoet kunt zien.
Stoppen met overeten tijdens sociale gelegenheden? Press play!
Waarom je je juist méér over eet als je je daar nu al druk over maakt
Misschien heb je er weleens van gehoord: de self-fulfilling prophecy. Wat je denkt dat er gaat gebeuren, wordt vaak realiteit. Als jij nu al bang bent dat je je op een feestje gaat overeten, is de kans groot dat dat ook gebeurt.
Waarom? Omdat jouw gedachten jouw gevoel beïnvloeden. En dat gevoel – bijvoorbeeld angst of onzekerheid – beïnvloedt vervolgens jouw gedrag. Dus als jij je nu al voorstelt dat het “toch weer misgaat”, dan voel je je tijdens het feestje gespannen, onrustig of opgejaagd. En dat maakt het veel moeilijker om contact te houden met je lichaam en je verzadiging aan te voelen.
Stoppen met overeten: visualiseer een ontspannen scenario
Wat nou als je, in plaats van rampscenario’s, vooraf juist een beeld creëert van hoe je wíl dat het gaat?
Visualiseren betekent dat je je van tevoren inbeeldt hoe je het feestje wilt beleven:
- Hoe wil je je voelen?
- Wat wil je doen?
- Wat heb jij nodig om je goed te voelen?
Stel je voor dat je daar zit, rustig, in contact met jezelf. Je eet met aandacht. Je voelt dat je vol zit – en je luistert daarnaar. Dat beeld, dat gevoel... dat geeft je vertrouwen. Het laat je lichaam weten: “dit kan ik.”
En nog mooier? Het helpt je om al van tevoren keuzes te maken die jou helpen op het moment zelf.


“Beeld vooraf in: Hoe kun je verbinding voelen met de andere mensen om je heen, maar niet de verbinding met jouw lijf verliezen?”
Saskia Koopman
Zo pak je het aan: bewust pauzeren tijdens het feestje
Tijdens het feestje zelf kun je mini-momentjes van mindfulness inbouwen. Gewoon, zonder dat iemand het merkt:
- Doe een korte bodyscan - Hoe voelen je schouders? Is er spanning in je buik? Adem diep in en laat los.
- Check in bij jezelf - Wat denk je? Wat voel je? Wat heb je nú nodig?
- Activeer je rust-modus - Drie keer diep ademhalen helpt je zenuwstelsel te kalmeren. Dat is goed voor je vertering én voor je zelfgevoel.
Het zijn kleine dingen, maar ze maken een wereld van verschil. Ik gebruik ze zelf ook regelmatig.
Reflecteer achteraf: wat werkte wel? Wat kan beter?
Misschien wel de belangrijkste tip tegen overeten: kijk na afloop met mildheid terug. Wat hielp je om in contact te blijven met je lijf? Wat werkte minder goed, en wat zou je een volgende keer anders willen doen?
Reflecteren is geen manier om jezelf te bekritiseren, maar een kans om te groeien. Jij bent in regie – niet jouw angst voor overeten.
Laat je me weten hoe het voor je was? Of je deze tips hebt geprobeerd? Ik hoor het graag.
Zodat eten weer een feestje mag zijn. Ook op een feestje!💛
Aan de slag met overeten of emotie eten?
Als je echt een stap verder wilt zetten: ontdek dan hieronder mijn programma's die je helpen omgaan met eetbuien en emotie eten, en om jouw relatie met eten te verbeteren.
Benieuwd naar de programma's van Blij Dieetvrij?
