juli 14

Vol zelfvertrouwen op vakantie

0  comments

Het is zover, de laatste podcast van seizoen 2. Uiteraard ben ik van plan om na de zomervakantie gewoon weer terug te komen met een gloednieuw seizoen. Maar voorlopig gaan we ons even focussen op een aantal andere dingen. Daar vertel ik je iets meer over in deze aflevering, en we kijken natuurlijk naar hoe je met een postitief zelfbeeld en vol zelfvertrouwen op vakantie gaat!

blij dieetvrij podcast Seizoen 2 - Aflevering 23

Confident op vakantie in 3 stappen! + Intuïtief eten Intensive Summerschool 

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Over de Intuïtief Eten Summerschool editie

Een van de dingen waar ik deze zomer ontzettend druk mee ben, is het updaten van de Intuïtief eten intensive. Even voor jouw beeld: in 2019 ging deze uitgebreide module live, waarmee ik mensen help om echt rust te vinden rondom eten.

En die module is al door honderden vrouwen gevolgd. Inmiddels is hij dus twee jaar live, en dat betekent dat ik ondertussen al meer dan 24 live Q&A sessies heb gegeven in de club over onder andere deze module.

Het leek me nu dan ook een perfect moment om deze module helemaal te updaten, alle nieuwe kennis en informatie van de afgelopen twee jaar erbij te voegen, en natuurlijk ook de veel-gestelde vragen mee te nemen. Daardoor krijg je meteen alle beste tools en inzichten van de afgelopen jaren mee.

En dat is behoorlijk wat werk, want de intuïtief eten intensive is een module van tien videolessen, en daarbij horen ook nog implementatievideo's met opdrachten en er zitten werkbladen bij. Het is een uitgebreid programma wat je stap voor stap helpt om je los te maken van het dieet-denken en om te gaan met goed-of-fout denken rondom eten. Het is ook gericht op je losmaken van eetbuien, om daardoor uiteindelijk echt rust te vinden rondom eten, en om op een manier te gaan eten die bij jou past.

Dat is waar intuïtief eten immers om draait, zoeken naar hoe je op een manier kunt eten die goed voelt voor jou, hoe je eetregels kunt loslaten zodat je minder alles-of-niets eetmomenten herkent bij jezelf, zodat je gewoon kunt gaan genieten van lekkere dingen zonder dat je het idee hebt dat je meteen doorslaat.

In augustus gaat dus versie 2.0 live van de intuïtief eten intensive. Ik noem het ook wel de intuïtief eten intensive summerschool. Het is iets waar je deze zomer heerlijk mee aan de slag kunt gaan, als je misschien een rustige vakantie hebt.

Vol zelfvertrouwen op vakantie + Intuïtief eten Intensive Summerschool editie

Op vakantie gaan

Wij hebben uiteindelijk besloten om toch best last-minute een paar weekjes Frankrijk te boeken. We zijn allebei als het goed is tegen die tijd volledig gevaccineerd, dus dat geeft ook iets meer mentale rust om weer een keer de grens over te gaan. Want dat hebben we de afgelopen anderhalf jaar wel moeten missen.

Iets meer downtime dus wat dat betreft op de podcast.

Het laatste thema wat ik graag nog met je wilde bespreken is natuurlijk op vakantie gaan. Voor heel veel mensen is dat toch wel een thema. Een van de dingen die ik veel hoor is dat we ons zorgen maken over dat we bepaalde routines moeten doorbreken als we op vakantie gaan. We zijn immers niet thuis bij onze eigen supermarkt, onze eigen keuken of onze eigen sportschool. Wat dat betreft vraagt het wat aanpassingen van jou. Helemaal als je merkt dat je sporten of op een bepaalde manier eten gebruikt om een vorm van controle te hebben. Dat controle-verlies kan je dan een onveilig gevoel geven. Daardoor kun je een soort tweestrijd voelen als je op vakantie gaat, omdat je je over bepaalde dingen zorgen maakt.

"Ik denk dat het goed is om te benoemen dat dat een indicatie kan zijn van dat je nog niet heel veel rust hebt binnen die thema's. Zie dat als een rode vlag, als je dat herkent. Blijkbaar vind je toch veel controle in die thema's, in sporten, in eten op een bepaalde manier."

Beweegdrang

In de vorige podcast heb ik dit ook besproken, toen we het hadden over intuïtief sporten en bewegen.

  • Herken je die beweegdrang, waarbij je het lastig vindt om je routine los te laten omdat je bang bent dat het dan de spuigaten uitloopt?  
  • Of ben je diep van binnen bang om aan te komen tijdens de vakantie? 

Dan is dat een teken dat er nog wat te helen valt, dat er nog stappen gezet mogen worden om daarin meer ontspanning te voelen. Maar dat betekent niet dat het niet supergoed is om te erkennen dat het er is, en te gaan kijken hoe je daarmee om kunt gaan.

Met een positief zelfbeeld & vol zelfvertrouwen op vakantie

Laten we daarom in deze podcast inzoomen op hoe je met wat meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld op vakantie kunt gaan.

Stap 1. Anticiperen en visualiseren

Ik heb eerder een podcast opgenomen over de feestdagen. En eigenlijk lijkt dit er wel een beetje op. Ook bij de feestdagen kunnen we deze thema's herkennen. Bedenk van tevoren hoe je vakantie eruit ziet. Waar ga ik naartoe, in wat voor setting zit ik?

Wij gaan bijvoorbeeld naar een camping dit jaar. In het verleden gingen we eigenlijk altijd naar een air bnb, naar een huisje, lekker vrijstaand, in ‘the middle of nowhere’. Maar ja, je merkt als kinderen wat ouder worden dat ze zichzelf minder goed in hun eentje kunnen vermaken, en dat mijn zoontje gewoon met vriendjes wil spelen. Als ouders bewegen we daar dan in mee, zodat we zelf ook kunnen genieten van de vakantie. Als hij het leuk heeft, dan hebben wij het ook leuk.

We gaan dus voor het eerst naar de camping, en wat dat betreft is het natuurlijk makkelijk om een beetje te visualiseren hoe dat eruit gaat zien. We hebben niet heel veel kookgelegenheid, we zullen bij de meeste campingplekken wel een soort grote pan hebben om te koken, maar ik ga er vanuit dat we best vaak gewoon iets prefab kopen in de supermarkt, of dat we proberen ergens iets af te halen of bij een restaurantje gaan eten. Wat ik al heb gezien is dat de eetfaciliteiten op de campings zelf niet heel uitgebreid zijn, dus vaak kun je dan alleen snacks eten.

Door gewoon al stil te staan bij waar je eigenlijk naartoe gaat, en hoe de situatie daar is, kun je er al een beetje op anticiperen. Ik kan me een beetje inbeelden wat er gaat gebeuren. Als je merkt dat dat je onrustig maakt, of dat je je zorgen maakt over dat je je niet meer zo lekker in je lijf gaat voelen als je heel veel snacks eet, of als je net als ik naar Frankrijk gaat en je herkent dat als je overschakelt van veel volkoren producten naar wat meer witte producten zoals baguettes en croissants, dat je wat meer last kan hebben van je maag, dan zijn dat dingen waar je alvast over na kunt denken. Wat kan ik doen om te blijven floreren in mijn lijf.

"We hebben dan heel erg de neiging om dingen te bestempelen als goed en fout. Probeer daar echt uit te blijven. Dus als je je zorgen maakt over het eten van snacks of pizza's, sta dan echt stil bij het feit dat calorieën gewoon calorieën zijn, het is niets meer dan energie die jouw lijf nodig heeft. En in de ene maaltijd zitten iets meer vitaminen en mineralen dan in de andere, en dat is oké. Je kunt hier op anticiperen door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: als ik me daar zorgen over maak, dan zorg ik dat ik met regelmaat een markt opzoek om wat vers fruit te kopen, of je zou wat vitaminepillen mee kunnen nemen, of misschien probiotica. Dat soort dingen kunnen helpend zijn."

Zoek naar hoe je kunt floreren in je lijf!

En als je echt merkt dat de angst om aan te komen heel erg heftig is, ga dan vooral aan de slag met de Masterclass ‘omgaan met de angst voor gewichtstoename', als je lid bent van de Blij Dieetvrij club. In die masterclass vind je een werkboek, en dat werkboek adviseer ik aan bijna alle leden waarbij ik merk dat gewicht een thema is. Er staan oefeningen in die je helpen echt te reflecteren op je gedachtegang. Waar komen bepaalde angsten nou eigenlijk vandaan, en hoe kan ik daarmee omgaan?

Bedenk dus van tevoren wat voor jou helpend is 

En als je merkt dat je op vakantie de neiging hebt om wat meer afgeleid te zijn, omdat er meer mensen om je heen zijn, bedenk dan hoe je op bepaalde momenten de tijd kunt nemen om even in te checken bij jezelf en bij je lijf.

We kunnen op vakantie met vlagen de druk voelen om aan bepaalde dingen mee te doen, en daarin is het juist fijn om te merken dat je gewoon kunt kiezen wat goed voelt voor jou. Als iedereen ijs bestelt, en je merkt op dat moment dat je daar geen trek in hebt, of dat je misschien ontzettend vol zit, dan is het mooi om te anticiperen op die situatie, en alvast te bedenken wat je op zo'n moment zou kunnen zeggen.

Wat past daarin bij jou?

En daarmee maken we een mooi bruggetje naar stap 2:

Stap 2. Anticipeer op dieetpraat

Zoals je in de masterclass ‘Rust rondom eten tijdens de feestdagen’ kunt zien, is de vakantie ook vaak een periode waarin je wat meer opmerkingen van anderen kunt verwachten over eten.

Het is dan goed om van tevoren te bedenken hoe je met dat soort opmerkingen om kunt gaan. Opmerkingen over je gewicht, over je eetgedrag, die zijn niet ongewoon.

Met vlagen herken ik zelf ook dat mensen in de vakantie de neiging hebben om helemaal los te gaan, en na de zomer dan wel weer op dieet gaan. Laat je vooral niet meeslepen in zo'n gedachtegang. Er is namelijk geen nu of nooit. Alle lekkere dingen die je op vakantie kunt eten, die kun je vaak ook gewoon thuis in de supermarkt vinden.

Ik weet wel, als ik naar Frankrijk ga, dat de verse croissants bij de bakker super lekker zijn, maar ik weet ook dat die croissants niet alleen op dat moment te eten zijn. En inmiddels merk ik ook, na ontzettend veel jaren intuïtief eten, dat ik ook heel goed aanvoel wanneer mijn buik zegt: ‘nu even niet!' Het genieten van die croissant is voor mij dan minder waard dan me goed voelen in mijn lichaam op dat moment.

En ik weet ook dat ik prima kan genieten van croissantjes als ik ze maar op een slimme manier combineer. Ik zorg dat ik ook voldoende vezels binnenkrijg om wel nog naar de wc te kunnen bijvoorbeeld. Ik ben er heel goed in om dan in de supermarkt ook even wat dingen in te slaan die mij helpen om me goed te voelen in mijn lijf. Die komen niet per se in de plaats van alle lekkere dingen. Weet dat het er allebei kan zijn.

Als je nou te maken krijgt met dieetpraat, weet dat je altijd vrij bent om van onderwerp te veranderen. Als je in een grote groep bent dan kun je jezelf natuurlijk verwijderen uit het gesprek, je kunt gewoon even weglopen, naar de wc gaan, iets anders gaan doen. Dat is helemaal oké als je er even niet mee wilt dealen. Maar voel je ook vrij om van onderwerp te veranderen. Dat kan helpen om een 'dieetgesprek’ te doorbreken.

saskia koopman


Ook vind ik het belangrijk om aan te geven dat je altijd het recht hebt om grenzen te stellen, en om aan mensen aan te geven dat bepaalde opmerkingen niet helpend zijn.

Het uitspreken van jouw verwachtingen helpt! 

Je zou zelfs van tevoren, als je met mensen op vakantie gaat, daar alvast een gesprek over kunnen voeren: 

‘Ik merk dat we het op vakantie vaak hebben over dat we ons schuldig moeten voelen over het eten van bepaalde lekkernijen, of dat we de neiging hebben om te praten over het aantal calorieën, of hoe ongezond iets is. Ik merk dat dat soort gesprekken mij niet helpen, dat ze voor onrust rondom eten zorgen. Ik wil deze vakantie gewoon kunnen genieten van eten, zonder me ergens schuldig over te voelen. Vind je het oké om te proberen om deze zomer gewoon dat soort gesprekken niet te voeren met mij?'. 

Dat klinkt misschien een beetje vreemd, en misschien zal iemand ook een beetje verward zijn in het begin. Maar als je het uitlegt dan is het best een logisch verzoek. Dus schroom ook niet om met mensen het gesprek aan te gaan, en die ruimte in te nemen. Het is jouw goed recht om aan mensen aan te geven wat je van ze nodig hebt.

In de masterclass ‘rust rondom eten tijdens de feestdagen’ vind je een uitgebreide handleiding voor omgaan met de opmerkingen en reacties van anderen. Dus als je lid bent van de Blij Dieetvrij club, lees dit dan toch nog eens door als dit een thema is waar je je zorgen over maakt voor je op vakantie gaat!

Stap 3. Een positief zelfbeeld creëren

Een van de belangrijkste dingen als het gaat om je lijf, is het focussen op accepteren wat er nu is. Zoek daarin met name naar neutraliteit.

Focus je op lichaamsneutraliteit

"We denken vaak, door verhalen over body positivity en zelfliefde, dat we onszelf helemaal moeten omarmen, dat we ons lijf lief moeten hebben, dat we er van moeten houden. Maar dat hoeft niet. We kunnen gewoon accepteren wat er is, en in plaats van ons te richten op ons lijf, ons richten op alles wat er om ons heen gebeurt. Op alle mooie ervaringen die we kunnen creëren. Ons lichaam verandert continu. Dat is iets wat we niet kunnen voorkomen in ons leven. Ons lichaam groeit en bloeit, ons lichaam verandert als we ouder worden, als we ziek zijn, als we zwanger worden."

Je kunt jezelf helpen deze vakantie door echt je aandacht te verplaatsen naar het in je lijf leven. Ervoor te zorgen, maar zonder je te fixeren op hoe het eruit ziet aan de buitenkant.

Wie je bent, staat los van jouw uiterlijkheden

Weet dat hoe je eruitziet niets te maken heeft met wie je bent, met jouw persoonlijkheid, met jouw waarde. Met dat wat jou JIJ maakt.

Als je met je vriendinnen op vakantie gaat, ben je dan de hele tijd bezig met hoe je vriendinnen eruitzien? Vind je het erg als ze er anders uitzien dan vroeger? Of ben je gewoon blij met hun gezelschap? Geniet je van de gesprekken die je samen met ze hebt, van de dingen die je meemaakt op vakantie? Ik hoop dat je beseft dat je net zo veel plezier kunt maken met je vriendin als ze een ander lijf heeft of een ander gewicht.

En hetzelfde geldt natuurlijk voor jou.


Jij bent niet jouw lijf. Jouw lijf zegt niets over jouw persoonlijkheid, jouw waarde, en dat wat jou een leuke moeder, een leuke vriendin of een leuke partner maakt. Kijk of je deze zomer met een positieve insteek naar jouw lijf kan kijken: wat doet ze voor jou, wat kan ze wél?

Saskia Koopman


Gebruik zelfcompassie

Een van de belangrijkste tools die hierin gaat helpen is het oefenen met zelfcompassie.

Ik heb niet voor niets best wel vroeg in de Blij Dieetvrij club een spoedcursus over zelfcompassie toegevoegd. Zelfcompassie gaat onder andere over hoe we praten tegen onszelf. Wat zeg je allemaal tegen je lijf, of over je lijf op een dagelijkse basis? En zou je die dingen ook tegen jouw dochter of je beste vriendin zeggen? Dat is een manier om te onderzoeken hoe je liefdevolle vriendelijkheid kunt gebruiken. Wat zou je dan wel zeggen tegen je vriendin? Kun je die energie, en die manier van praten ook bij jezelf uitnodigen? Als je iets niet tegen je dochter of vriendin zou zeggen, waarom zeg je het dan tegen jezelf?

Vaak denken we dat als we niet streng zijn voor onszelf, dat er dan niets meer gebeurt, dat we onszelf laten gaan. Dat is echt onzin!

Juist vanuit acceptatie en liefdevolle vriendelijkheid kun je kijken naar hoe je liefdevol kunt zorgen voor jezelf.

Acceptatie is het startpunt, altijd

Als jij een plant die je hebt haat, is de kans dan groot of klein dat je die plant water gaat geven? En als je die plant liefhebt, hoe groot is dan de kans dat je die plant water gaat geven? Ik hoop dat je inziet dat als je iets liefhebt of accepteert, de kans groter is dat je er ook lief voor bent. Weet dat vriendelijk naar jezelf zijn, liefdevol naar jezelf zijn en acceptatie opzoeken uiteindelijk alleen maar helpt bij goed zorgen voor jezelf.

Vol zelfvertrouwen op vakantie


Benadruk jouw menselijkheid

Erken ook gaandeweg jouw worsteling. Een onderdeel van zelfcompassie is ook het benadrukken van het feit dat je menselijk bent.

We denken vaak dat we de enige zijn die ergens last van hebben, waardoor je je afzondert van andere mensen. Maar weet dat jouw worsteling menselijk is. De vrouwen in de Blij Dieetvrij club herkennen dat steeds meer omdat ze de berichtjes van de andere clubleden zien. Dat wat we ervaren is iets collectiefs, het is iets wat gevormd is door onze cultuur.

Een tijdje geleden plaatste ik een post op Instagram met de quote: het probleem is niet jouw lijf, het probleem is onze cultuur. En daarachter plaatste ik een aantal oude advertenties. In die advertenties zag je dat vrouwen al decennialang wordt aangepraat dat hun lichaam niet goed genoeg is. Op het ene moment waren we allemaal te dun, en ging het er in de advertenties om dat mannen ons daarom niet mooi zouden vinden, en werden producten aangeprezen die zorgden voor meer rondingen. Het andere moment zijn we weer te dik, en worden er gekke dingen verkocht die ons helpen om slanker te worden.

De essentie is echter altijd hetzelfde, namelijk: "je bent niet goed genoeg, koop dit!" (= de dieetcultuur!)

Door te gaan herkennen dat dat iets is wat je mogelijk voelt, en dat we dat collectief kunnen voelen, kun je gaan ervaren dat wat je voelt menselijk is. ‘Ik heb het moeilijk, en ik mag dat serieus nemen'.

Onderzoek hoe je dankbaarheid kan uitnodigen & je kan focussen op jouw waarden

Het mag er allebei zijn: het feit dat je je lichaam niet mooi vindt, én dat je lief bent voor je lijf.

Het is geen ‘of-of'. Het kan allebei bestaan.

Je kunt gaan kijken naar alle dingen die er wél zijn, alle dingen waar je wel van kunt genieten. En alles wat niet oké is mag ook gewoon bestaan. Dat je je lichaam op dit moment niet mooi vindt mag ook gewoon bestaan. Maar dat betekent niet dat je je vanuit die gedachte hoeft te laten leiden.

Dit zit hem heel erg in onderzoeken wat je waardevol vindt in je leven. Als het gaat om je zelfbeeld is het heel belangrijk om jouw waarden te onderzoeken:

Stel, je houdt heel erg van zwemmen, maar je durft eigenlijk geen badpak aan te trekken. Kun je dan jezelf uitnodigen om je voornamelijk te focussen op dat wat je waardevol vindt? Dus een leven leiden vol plezier en betekenis, en die dingen doen die je leuk vindt. ‘Ik vind het moeilijk om een badpak aan te trekken, maar ik hou zo ontzettend veel van zwemmen dat ik het gewoon doe!’

Kijk wat je waardevol vindt, en of je ervoor kunt kiezen om negatieve gedachtes, of dat je jezelf niet mooi vindt, er te laten zijn, maar dat je je er niet door laat weerhouden.

Een positief zelfbeeld creëren, zit minder in hoe je eruitziet, en veel meer in je bewust worden van jouw gedachten. En jouw gedrag. Wat doe je elke dag waarmee je jouw lijf het signaal geeft dat ze niet goed genoeg is? Wat kun je elke dag doen waarmee je jouw lijf het signaal gaat geven dat ze wel waardevol is?

saskia koopman


Door dit gedrag te veranderen geef je jezelf het signaal dat je het waard bent.


Maar, wat nou, als ik ben aangekomen?

Als je werkt aan het creëren van een gezonde relatie met jouw lijf en met eten, kan het best zijn dat jouw lijf verandert. Bij sommige mensen stoppen de eetbuien, waardoor je afvalt. Anderen komen eerst aan, gaan misschien eerst hun vet-set-punt voorbij, omdat ze zoeken naar hoe ze voeding kunnen normaliseren. En dat kan heel lastig zijn, en is ook één van de redenen waarom we soms vast blijven zitten in die onrustige relatie met eten: we zijn bang dat we gewicht aankomen.

Stel je hebt in je hoofd die gedachte: ‘ja maar, ik ben aangekomen'. Iets wat het misschien lastig maakt om op vakantie te gaan, of te genieten van jezelf. Dat snap ik.

Kijk dan eens naar wat het je nog méér heeft opgeleverd:

  • Ik kan weer verjaardagen vieren, zonder me onrustig te voelen over wat ik eet.
  • Ik kan naar een restaurant, zonder me zorgen te maken over wat er op het menu staat.
  • Ik kan weer op vakantie, zonder het gevoel te hebben dat dat mijn hele eetpatroon overhoopgooit. Of dat ik na de vakantie weer ‘in het gareel’ moet.
  • Ik heb geen eetbuien meer.
  • Ik kan weer gewoon genieten van iets lekkers, zonder dat ik de drang voel dat de hele verpakking op moet.

Er zit zoveel winst in het vinden van (voedsel)vrijheid!

Herinner jezelf deze zomer regelmatig aan jouw ‘waarom'. Aan jouw waarden, aan dat wat jij waardevol vindt. Dat kan je echt gaan helpen.

Fijne vakantie!


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}