september 1

De 5 talen van zelfliefde en waarom affirmaties niet werken

0  comments

Welkom terug bij seizoen 3 van de Blij Dieetvrij Podcast! In deze aflevering zoomen we in op waarom affirmaties niet werken, althans, soms niet werken... en de 5 talen van zelfliefde! Welke talen gebruik jij al? 

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 1

De 5 talen van zelfliefde en waarom affirmaties niet werken

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Weer van start + tijdelijk te koop!

Welkom terug bij seizoen 3 van de Blij Dieetvrij Podcast!

De zomervakantie zit er weer op. Ook voor mij een ‘crazy’ zomervakantie met veel te late vaccins, coronatesten et cetera. Maar we zijn lekker gaan kamperen in Frankrijk en inmiddels zijn we weer terug in Nederland. Ik heb de afgelopen periode natuurlijk niet stilgezeten.

Mocht je het nog niet gezien hebben: de voorverkoop van het Blij Dieetvrij carddeck is gestart! De voorverkoop loopt nog tot aanstaande zondag. 

Het is wel even de vraag of ik hem los blijf verkopen, want ik zie nog niet helemaal voor me dat ik in mijn huis met allerlei dozen ga zitten en dagelijkse tripjes naar het PostNL kantoor ga maken. Waarschijnlijk komt er dus een eerste druk, en dan is het op = op. Daarna ga ik dan kijken hoe ik het verder ga insteken.

Weet dus dat als je hem wil hebben je niet te lang moet wachten. 😉

Blij DIeetvrij Carddeck

De 5 talen van (zelf)liefde?

Het leek me leuk om het derde seizoen te beginnen met een podcast over liefde. Liefde voor jezelf, dat iets is wat natuurlijk langzaam moet groeien. 

We zijn voor de vakantie aan de slag gegaan met zelfacceptatie, toen waren er de zelfacceptatie themaweken op mijn Instagram. Deze werd afgesloten met een geweldige masterclass waar heel veel mensen live bij waren!

Laten we nu eens in dat thema liefde duiken! 

De 5 talen van de liefde

Misschien heb je weleens gehoord van het boek van Gary Chapman?

Hij schreef ooit een boek genaamd: de vijf talen van de liefde.

Wat hij daarin uitlegt is hoe mensen op verschillende manieren uiting geven aan hun liefde. Hij beschrijft in zijn boek vijf algemene talen van de liefde.

Dat zijn manieren waarop je bijvoorbeeld aan je partner jouw liefde kan laten blijken.

Het leuke is dat wanneer je werkt aan een liefdevolle relatie met jezelf, dat je gebruik kunt maken van dezelfde vijf talen van de liefde, maar daar zo meer over. Laten we eerst de 5 talen op een rij zetten!

1. Words of affirmation (De ander toespreken met liefdevolle woorden)

Je kunt je liefde bijvoorbeeld laten blijken door de ander bemoedigende woorden te geven, de ander op een liefdevolle manier aan te spreken, te complimenteren. Dat worden ook wel ‘words of affirmation’ genoemd.

2. Quality time spenderen met elkaar

Maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld veel meer geneigd zijn hun liefde te uiten door quality time met de ander door te willen brengen, leuke dingen met de ander willen doen, echt het beste deel van je tijd met diegene door willen brengen.

3. De ander een cadeautje geven

Ook kun je je liefde laten blijken door de ander cadeautjes te geven. En dan gaat het om spontane cadeautjes, niet alleen bij een jubileum bijvoorbeeld.

4. Hulpvaardig zijn (acts of service)

Je kunt verder je liefde uiten door hulpvaardig te zijn, en lieve dingen voor de ander te doen. Dat wordt in het Engels ook wel ‘acts of service’ genoemd. Ik doe iets voor mijn partner omdat ik weet dat het voor hem handig, prettig of fijn is en zo ziet hij hoe veel ik van hem hou en hoe attent ik daarin ben.

5. De ander liefdevol aanraken

De vijfde taal van de liefde tenslotte is die van lichamelijke aanraking. Die spreekt denk ik voor zich. Door iemand te strelen, liefdevol aan te raken of te omhelzen laat je je liefde voor een ander blijken.

Als er een "mismatsch" is

"Het bijzondere aan dit boek is eigenlijk dat er wordt uitgelegd hoe we soms heel erg het idee hebben dat we weinig liefde van de ander krijgen, puur en alleen omdat we niet doorhebben welke liefdestaal de ander geneigd is te gebruiken. En ook omdat we misschien zelf juist een andere liefdestaal hebben."

Ik kan bijvoorbeeld heel liefdevol voor mijn man zijn onderbroeken in de kast leggen en zijn sokken oprollen. Vanuit hulpvaardigheid, acts of service, doe ik allemaal lieve dingen voor hem. Maar het kan best wel zijn dat mijn man dat helemaal niet doorheeft (wat vaak ook zo is overigens ?), omdat mijn man een hele andere taal van liefde spreekt. Voor mijn man zit het veel meer in lichamelijke aanrakingen en liefdevolle dingen naar elkaar uitspreken.

In het boek wordt ook geschreven dat een vrouw wellicht hunkert naar de tijd die een man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren. Misschien herken je dat wel, dat je weinig tijd met elkaar doorbrengt en daarvan baalt, en de ander die koopt een cadeautje voor je en gaat verder zijn eigen gang. Ook daarin kan het best wel zijn dat de ander zijn liefde uitdrukt door voor jou een lief cadeautje te kopen, en niet door heeft dat je eigenlijk verlangt naar iets anders.

Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen, en daardoor komt de liefde niet over. Iedereen heeft als het ware een eerste liefdestaal, en het is heel interessant om de liefdestaal van je partner te leren kennen. Maar het is ook goed om die van jezelf te leren kennen en dat naar je partner uit te spreken.

saskia koopman

De 5 talen van ZELFLIEFDE!

Het leuke is dat wanneer je werkt aan een liefdevolle relatie met jezelf, dat je gebruik kunt maken van dezelfde vijf talen van de liefde. Als we gaan bouwen aan een relatie met onszelf, dan hoor je best veel mensen daar over spreken.

Bijvoorbeeld over het doorbrengen van waardevolle tijd met jezelf.

1. Met jezelf op date gaan (Quality time)

Quality time is een van de vijf liefdestalen. Neem jezelf mee op date. Of maak ruimte voor jouw gedachtes, jouw behoeftes. Schrijf in een dagboek, mediteer, doe yoga. Doe iets waardoor je op een dieper level verbinding met jezelf vindt. Dat is een hele liefdevolle manier van contact maken met jezelf, en je geeft jezelf het signaal dat je het waard bent. Daar gaan deze talen van liefde uiteindelijk over. Neem jezelf mee uit eten, of boek een fijn hotel voor jezelf. Als je me volgt op Instagram weet je dat ik probeer dat regelmatig te doen. Gewoon even een weekendje zelf weg, op een fijn plekje waar ik me geïnspireerd kan voelen, waar ik me kan opladen.


2. Jezelf een mooi cadeau geven

Hetzelfde geldt natuurlijk als het gaat om cadeaus. Je kunt een cadeau aan een ander geven en zeggen: kijk, ik vind je lief. Maar zo werkt het ook als je cadeautjes voor jezelf koopt.

Een bos bloemen, of iets waar je misschien al heel lang naar verlangt. 

Wacht niet tot iemand anders je dat cadeau geeft, maar koop het ook eens een keer voor jezelf. Ik weet hoe moeilijk vrouwen het kunnen vinden om geld aan zichzelf uit te geven. Ik heb het met vlagen ook, dat ik het makkelijker vind om iets voor mijn zoon of partner te kopen. Maar je werkt waarschijnlijk hard voor je geld, schroom niet om ook een keer iets leuks voor jezelf te kopen.

Saskia Koopman


3. Opkomen voor jouw eigen behoeftes (acts of service)

Dan heb je natuurlijk nog de acts of service, dus de hulpvaardigheid. Dat gaat over ervoor zorgen dat je je eigen leven aangenaam maakt, net zoals je dat voor anderen doet. Kijk eens even welke dingen je doet voor jezelf. Stop eens wat meer energie in jouw dromen of doelen. Of misschien moet je op een andere manier iets liefs voor jezelf doen. Laat een keer een schoonmaakploeg je hele huis schoonmaken. Misschien is dat een manier waarop je superlief voor jezelf kunt zijn omdat je jezelf daardoor wat werk uit handen neemt.

4. Jezelf liefdevol aanraken

Een andere taal van de liefde is natuurlijk aanraking. Ook daarvoor geldt dat het super waardevol is om jezelf aan te raken, bijvoorbeeld met een fijne lichaamsolie.

Toevallig plaatste ik in mijn Instagram stories een keer mijn favoriete ‘boob oil', in Amsterdam zit namelijk een prachtig bedrijf dat lichaamsolie maakt speciaal voor je borsten.

Het is supermooi om jezelf op een liefdevolle manier aan te raken. Ons lichaam heeft aanraking nodig om te floreren, om zich levendig en geliefd te voelen. 

"Daar heb je helemaal geen partner voor nodig, ook als je jezelf aanraakt kan je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aanmaken. Dit hormoon komt ook vrij als we bijvoorbeeld met een baby of puppy knuffelen. Het is supergoed voor ons, we worden daar heel erg blij van. Het is iets wat we toch een beetje afleren als we wat ouder worden, of misschien is het sowieso niet iets wat we aangeleerd krijgen. Er ligt vaak veel lading op, het voelt ongemakkelijk of onwennig, maar het kan heel waardevol zijn om nieuwe verbinding met jezelf te maken, en dat doet heel veel in de relatie die je hebt met je lichaam."

5. Jezelf liefdevol toespreken

Als laatste lichaamstaal hebben we natuurlijk nog de bemoedigende woorden.

Jezelf toespreken is een ontzettend belangrijk onderdeel van zelfacceptatie. Het is ook een van de redenen waarom ik in de Blij Dieetvrij club een spoedcursus zelfcompassie heb ontwikkeld.

Wat ik heel vaak merk is dat we verstrikt kunnen raken in ons eigen perfectionisme en in de manier waarop we onszelf toespreken. Daarbij zeggen we tegen onszelf dat het altijd beter moet, dat het niet goed genoeg is.

saskia koopman


We kunnen soms heel erg streng voor onszelf zijn, en onszelf de put in praten.

Het is superbelangrijk om te leren dat we onszelf ook op een liefdevolle manier bij kunnen staan.

Sta eens stil bij de woorden die je tegen jezelf zegt.

 • Zou je dat ook zeggen tegen je dochter, of tegen een vriendin?
 • Zijn het liefdevolle woorden die je ook tegen een ander zou zeggen?
 • Waarom zeg je ze dan eigenlijk wel tegen jezelf? 

Werken met affirmaties

En als we het dan toch over ‘words of affirmation’ hebben: heel veel mensen, ook in de wereld van voedselvrijheid en zelfacceptatie, werken met affirmaties. Dat zijn van die zinnetjes die je kunt herhalen: ‘ik hou van mijn lijf', ‘ik ben goed genoeg zoals ik ben'. Dat soort woorden kun je voor jezelf herhalen, en ze kunnen ook zeker helpend zijn om je gedachtegang een beetje te sturen gedurende de dag.

Het lastige is echter wel dat die affirmaties niet altijd werken. 

Waarom affirmaties niet werken?

Ik had daar laatst met iemand een mooie discussie over naar aanleiding van het Blij Dieetvrij carddeck. Ik heb er expres voor gekozen om geen hoogdravende affirmaties in het carddeck te zetten.

En iemand vroeg me vervolgens waarom dan niet: waarom geloof je eigenlijk niet in affirmaties?

Het is zo dat onderzoek laat zien dat wanneer jij woorden gebruikt waar je niet echt in gelooft, of die heel erg ver van je af staan, dat er dan juist een disconnect kan ontstaan. Je voelt dan in je lichaam dat het niet klopt. 

"Als ik nu iedere dag tegen mezelf zou herhalen: ‘ik hou onvoorwaardelijk van mijn lijf’, en ik geloof dat niet, dan werkt het gewoon niet. Je krijgt daardoor een soort verkramping in je lijf, alsof je lijf intuïtief nee zegt. We gaan ons er dan tegen afzetten, en dan werken ze dus niet."

Werk liever met helpende reminders

Als ik het heb over de reminders die je in het carddeck kunt vinden, dan hebben we vooral gekozen voor zinnetjes die waardevol zijn in het kader van herinnering, maar dus niet in hoogdravende affirmaties als ‘ik hou van mezelf’ of ‘ik ben mooi'.

Het is superbelangrijk om te zoeken naar woorden die passen bij waar je nu staat.

Het kan veel waardevoller zijn om tegen jezelf te zeggen dat je misschien nog niet alles aan jezelf accepteert, maar dat je er wel aan werkt. 

Of dat je elke dag een stap zet om daarin vooruit te komen, of dat je de intentie hebt om daar ruimte aan te geven.

 Dan gebruik je woorden die veel meer aansluiten bij waar je bent, waardoor ze veel helpender zijn.

Sneak peak van het kaartendek

Op mijn Instagram-kanaal doe ik met regelmaat een kaartlegging. Daarin kun je zien hoe de kaarten eruitzien, hoe ze werken. Ze beginnen eigenlijk altijd met een waardevolle reminder, en daaronder vind je een concrete opdracht.

Je vindt in het carddeck 44 opdrachten om echt stap voor stap te werken aan 3 verschillende thema's:

 1. rust rondom eten;
 2. meer liefde voelen voor je lijf;
 3. en ruimte geven aan je emoties.


Opdracht met de talen van zelfliefde

Als afsluiting heb ik nog een klein opdrachtje voor je. Schrijf die vijf talen van de liefde eens voor jezelf op:

 • Bemoedigende woorden
 • Quality time
 • Cadeau's
 • Hulpvaardigheid
 • Aanraking

En ga nu eens bij jezelf na wat nou jouw taal is, hoe jij jouw liefde laat zien aan mensen om je heen. En hoe kun je die talen gebruiken om jezelf meer liefde te geven?

Ik ben heel benieuwd wat er uitkomt.

Misschien wil je het met me delen? Dat kan op mijn Instagram account, @blijdieetvrij, en ben je lid van de Blij Dieetvrij club dan kan het natuurlijk ook in de community. Ik hoop van je te horen, en ik zie je graag weer bij de volgende aflevering.

“Het perfecte cadeau voor iemand die wel een reminder kan gebruiken om lief te zijn voor haar lijf.”


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}