februari 18

Wat kun je het beste doen na een eetbui?

0  comments

Je had jezelf beloofd dat het niet meer zou gebeuren. Maar na het avondeten grijp je naar de reep chocola. De televisie staat aan op de achtergrond terwijl je een pak koekjes opent en hap na hap eet, rechtstreeks uit de verpakking. Je voelt je volledig machteloos om te stoppen. Een half uur later zit je tussen lege verpakkingen, met een opgeblazen buik en een zwaar schuldgevoel. Klinkt dit herkenbaar? Dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om met eetbuien om te gaan. Maar wat kun je het beste doen na een eetbui?

Hoe voorkom je dat je in een vicieuze cirkel van schuld, schaamte en compensatiegedrag terechtkomt? In deze blog ontdek je 3 effectieve strategieën die je helpen reageren op een eetbui, en de kans verkleinen dat het nogmaals gebeurt.

Wat je het beste kan doen ná een eetbui - de 3 strategieën

1. Wees na de eetbui vooral lief voor jezelf: zelfcompassie is cruciaal

Één van de eerste reacties na een eetbui is vaak zelfkritiek.

Gedachten als "Waarom deed ik dit weer?" of "Ik heb totaal geen discipline!" komen meteen naar boven. Maar zelfverwijt helpt je niet verder – het kan er zelfs voor zorgen dat eetbuien terugkeren.

Onthoud dit: een eetbui is géén teken van zwakte of gebrek aan wilskracht.

Veel mensen denken dat ze gewoon ‘sterker’ moeten zijn, maar eetbuien hebben vaak diepere oorzaken. Emoties, stress of strikte eetregels kunnen een grote rol spelen.

[DOWNLOAD HIER DE MASTERCLASS: DE PSYCHOLOGIE VAN EETBUIEN >>]

Hoe start je met het toevoegen van zelfcompassie?

  • Stop met oordelen. Zie je eetbui niet als falen, maar als een signaal dat je lichaam en geest iets nodig hebben. 
  • Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend(in) zou doen. Wat zou je zeggen als iemand van wie je houdt hiermee worstelt?
  • Onderzoek wat er gebeurde, zonder schuldgevoel. Welke emoties voelde je voorafgaand aan de eetbui? Was er een bepaalde trigger?

Zelfcompassie betekent niet dat je eetbuien zomaar moet accepteren, maar wel dat je jezelf met begrip en vriendelijkheid behandelt.

2. Vermijd restricties en eet regelmatig

Veel mensen hebben de neiging om de dag na een eetbui te compenseren door minder te eten, maaltijden over te slaan of zichzelf strikte regels op te leggen. Dit lijkt logisch, maar kan juist een nieuwe eetbui uitlokken.

Waarom je niet moet compenseren: eetbuien worden doorgaans JUIST veroorzaakt door restricties. Als je jezelf voedsel ontzegt, raakt je lichaam in een overlevingsmodus en creëert het een sterke drang naar eten. Dit kan resulteren in een nieuwe eetbui.

Wat kun je beter doen na een eetbui?

  • Eet een voedzaam ontbijt, zelfs als je geen honger hebt. Dit helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt cravings later op de dag.
  • Eet gedurende de dag regelmatig. Drie maaltijden en twee à drie tussendoortjes helpen je lichaam om zich veilig te voelen en voorkomen overeten.
  • Luister naar je lichaam. Als je echt trek hebt, mag je eten. Je lichaam mag weer leren dat er altijd genoeg eten beschikbaar is.

Door jezelf goed te voeden, doorbreek je de cyclus van restrictie en eetbuien.

Wat is dieetcultuur en wat is het effect ervan

3. Blijf weg van de weegschaal en kies voor zelfzorg

De drang om de volgende ochtend op de weegschaal te staan, kan groot zijn. Maar doe het niet. Het cijfer op de weegschaal zegt niets over je waarde als persoon en zal je alleen maar meer stress bezorgen.

Wat kun je in plaats daarvan doen?

  • Richt je op zelfzorg. Neem een warme douche, lees een boek, ga wandelen of doe iets anders waar je van ontspant.
  • Onderzoek je gevoelens. Wat voelde je voordat je ging eten? Misschien had je behoefte aan troost, ontspanning of afleiding.
  • Zoek alternatieve coping strategieën. Bijvoorbeeld journaling, wandelen, ademhalingsoefeningen of een gesprek met een vriend(in). Deze coping strategieën werken doorgaans niet, als de drang naar een eetbui heel hoog is. Leer hier meer over hoe je jouw lijf kan bijstaan als die drang ontstaat. >>

Het is belangrijk om niet in een negatieve spiraal te raken.

Zelfzorg helpt je om het patroon van eetbuien te doorbreken en gezondere manieren te vinden om met emoties om te gaan.

De belangrijkste les: herstel is mogelijk

Eetbuien kunnen overweldigend voelen, maar onthoud dat je hier niet alleen in bent. Je hebt geen eetbuien omdat je zwak bent – maar omdat jouw lichaam en geest ergens mee worstelen.

Je hoeft dit niet alleen te doen.

Professionele hulp zoeken is een teken van kracht, niet van zwakte. Een specialist op het gebied van eetgedrag kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je eetbuien aan te pakken en een gezondere relatie met eten en je lichaam te ontwikkelen.

Wil je echt vrij zijn van eetbuien?

Mijn naam is Saskia Koopman, en als psycholoog help ik mensen met emotie-eten, eetbuien en een negatief lichaamsbeeld.

Met Blij Dieetvrij help ik je hoe je de cyclus van eetbuien en zelfverwijt kunt doorbreken en een ontspannen relatie met eten kunt ontwikkelen.

 Download hieronder gerust onze gratis Eerste Hulp bij Eetbuien en Emotie Eten Toolkit.

De Eerste Hulp bij Eetbuien en Emotie eten Toolkit

Ontdek een aantal essentiële stappen en tools om voorgoed te breken met eetbuien en emotie eten.


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}