december 23

3 essentiële elementen om écht te gaan floreren en te vertrouwen op jouw lijf

0  comments

Het leek me wel mooi om in deze allerlaatste podcast van 2020 terug te blikken op het afgelopen jaar! Daarnaast wil ik je nog een aantal dingen meegeven, over de belangrijkste dingen die ik dit jaar heb geleerd. Én, ik wil het uiteindelijk ook met je hebben over het stukje vertrouwen op jouw lijf

Seizoen 2

Aflevering 9

3 essentiële elementen om écht te gaan floreren en te vertrouwen op jouw lijf

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Een korte terugblik

In 2018 ben ik natuurlijk begonnen met het lidmaatschapsprogramma, de Blij Dieetvrij Club. Wat me toen inspireerde om hiermee te starten, was het feit dat online leerprogramma's dikwijls maar zo kort van tijdspanne waren. Je volgde ergens een programma, dat dan na een paar weken weer afliep. En vervolgens moest je het zelf allemaal maar doorzetten. En was er verder geen support. Terwijl diepgaand leren soms zoveel meer tijd kost. En dat is lastig, als er geen support is op de langere termijn, geen community-opbouw. 

Ik wilde iets opzetten waarmee ik mensen op de langere termijn kon blijven supporten, zolang ze daar behoefte aan hebben. Ik was in 2018 begonnen met het opzetten van mijn eerste online programma. Die gingen over de psychologie van eten, de diepere laag van het rust vinden rondom eten. Dat was toen een programma van 3 maanden. Ik merkte dat mensen na die 3 maanden echt een beetje in een zwart gat konden vallen. Ze hadden dan wel een heleboel geleerd, maar vaak kost het implementeren van dingen veel meer tijd. Van daaruit is het idee van de club ontstaan, en in 2019 is dat verder uitgewerkt.

Toen zijn ook de belangrijkste modules ontstaan, zoals de modules over intuïtief eten en gezonde gewoontes en de Body Confidence Quickstart.

NIEUW in de Blij Dieetvrij Club in 2020

2020 was een jaar waarin ik superveel nieuwe dingen heb mogen creëren voor de blij dieetvrij club:

 • Januari: toen kwam de Masterclass ‘Stress eten’ online: Waarom hebben we soms zo de behoefte om ons eten te controleren en hoe heeft dat te maken heeft met de stress die we in ons leven ervaren?
 • Februari stond in het teken van de Masterclass ‘Van snappen naar voelen’. Daarin keken we naar mannelijke en vrouwelijke energie en waarom je intuïtief eten niet vanuit je hoofd kan aanpakken, maar er echt iets anders nodig is.
 • In Maart gingen we aan de slag met de Masterclass Assertiviteit. Waarom? Als mensen overdag over onze grenzen zijn gegaan, kunnen we ’s avonds nog wel eens in de voorraadkast belanden. Opkomen voor jezelf, en in ieder geval grenzen stellen, is superbelangrijk om rust te vinden rondom eten. Een van de mooiste commentaren die ik dit jaar van een van de clubleden kreeg, was dat ze zo veel meer heeft ontwikkeld, los van alleen het stukje eten en lichaamsbeeld. Ze ziet op zo veel vlakken van haar leven verandering terwijl ze met de modules aan de slag is gegaan. We denken vaak dat worstelingen met eten over eten gaan, maar vaak is dat helemaal niet zo. Daarom werken dieten ook niet, want dan focussen we alleen maar meer op het controleren van eten. Vaak gebeurt er zoveel op een dieper liggende laag, en als we daar niet naar durven te kijken dan kunnen we niet loskomen van onze worstelingen.
 • In april ging de masterclass ‘Acceptatie’ live. Hoe kan ik de negatieve emoties die ik ervaar accepteren, en hoe kan ik leren van de pijn die ik ervaar?
 • In Mei en juni creëerde ik een nieuwe basismodule: de ‘Feeling Worthy Intensive’. Deze masterclass gaat in op de gevoelens van je niet goed genoeg voelen, de microtrauma's die we soms ervaren in onze jeugd, de worthiness wound. Over deze worthiness wound heb ik ook een podcast opgenomen
 • En ook in juli en augustus kwam een uitgebreide module online: over ‘intuïtief eten met en voor kinderen’. Echt even iets anders, maar wel een veel gevraagde module. We keken naar hoe je je kinderen kunt helpen naar een gezonde relatie met eten, hoe je er mee kunt omgaan als je kinderen snoepen in het geheim, maar ook hoe je je kinderen helpt naar een positief lichaamsbeeld.
 • In september voelen we altijd de neiging om te moeten compenseren voor de vakantie. Daarom maakte ik speciaal voor die maand de ‘Masterclass liefdevol voeden’. Liefdevol voeden is een element wat bij intuïtief eten vaak als laatste komt, omdat het lastig is in hoeverre we met die insteek weer gaan vervallen in restricties. Liefdevol voeden gaat over liefdevolle keuzes maken voor jouw lijf. Vanuit vertrouwen in plaats van angst. Hoe zorg je voor maaltijden die je oprecht voeden, en waar je een goed gevoel van krijgt,.
 • In oktober volgde de ‘Masterclass omgaan met (de angst voor) gewichtstoename’, een masterclass met super waardevolle schrijfopdrachten om jezelf door jouw angsten heen te kunnen helpen. 

De angst om aan te komen is voor heel veel vrouwen blokkerend in het proces. Aan de hand van een uitgebreid werkboek daagde ik de vrouwen uit om aan de slag te gaan met hun mindset, met hun angst, en om te kijken hoe ze zichzelf daar doorheen kunnen coachen." 

Saskia Koopman


 • In november lanceerde ik de Masterclass: ‘Snacken in de avonduren’. Als je 's avonds op de bank zit en je merkt dat er altijd een bepaalde ontrust ontstaat, dat je de neiging hebt om eten te zoeken, waar komt dat vandaan? Aan de hand van een roadmap kun je dat in deze masterclass onderzoeken, en leer je hoe je jezelf daarin kunt helpen. 
 • En we eindigden dit jaar in december met de masterclass: ‘Rust rondom eten tijdens de feestdagen’. Deze masterclass draait uiteraard om rust bewaren en vinden rondom eten tijdens de feestdagen. We zitten nog volop in #selfcaremaand en dat betekent dat we iedere dag aan de hand van een korte opdracht stilstaan bij tijd en aandacht besteden aan onszelf.

Een jaar in het teken van het woord 'verbinding'

Als ik terugkijk naar 2020 dan was mijn woord van het jaar ‘verbinding’. Ik had gedurende het jaar door dat er iets moest gebeuren om er voor te zorgen dat ik verbonden bleef met mezelf, met mijn lijf, met mijn eigen behoeftes.

Niet alleen omdat de wereld chaotisch is en er van alles gebeurt, maar ook omdat er nu veel meer mensen thuis zijn.

Ik ben van nature hoogsensitief dus dat werkt niet altijd ideaal met allemaal mensen om me heen. Ik moest hier een draai in vinden, ontdekken hoe kan ik mezelf daarin kon helpen, en gedurende het jaar heb ik dit verder uitgediept.

Ik deed dit door elke dag tijd te nemen om te vertragen, door uit mijn hoofd en in mijn lijf te komen. Ik pak 3 of 4 keer per week mijn yogamat. In het weekend pak ik vaak in de ochtend een momentje voor mezelf.

Een ander gewoonte die ik heb opgebouwd is dansen. Dat is iets wat ik vroeger altijd deed, ik danste toen ik een tiener was altijd door de kamer en ik zong erbij. Dat is iets wat ik heb hervonden dit jaar. 

"Je zag me dit jaar regelmatig ronddansen op Instagram. Ik merk dat het me helpt om tussen het werken door even de tijd nemen om in mijn lichaam te komen."

Mijn eigen ontwikkeling

Ik volgde ook allerlei programma's dit jaar, om me te helpen verbinden met mijn lijf. Bijvoorbeeld over breathwork. Dat vond ik zelf soms ook super spannend. Ik voelde er op het begin best veel weerstand tegen, maar het was heel interessant. Voornamelijk, omdat het je helpt om je gedachten uit te schakelen en in je lijf te landen. 

Ik ging met Oh My Goddess (Andrea Davelaar) aan de slag. Zij is ook in de podcast te gast geweest. Ik volgende bij haar een programma over hoe ik als ondernemer meer aan de slag kon gaan vanuit mijn vrouwelijke energie, vanuit pleasure en genot.

Ook ben ik de afgelopen maanden ingestroomd in het programma van Bonny Bliss, Yoni club, dat helemaal gaat over connecten met je vrouwelijkheid. Je gaat dieper onderzoek doen naar het verbinden met je lijf, je baarmoeder, jouw cyclus, en alles wat daar bij hoort.

Wat dat betreft dus voor mij dus een jaar waarin ik me verbonden heb gevoeld met mijn lijf.

En dit is een thema dat centraal blijft staan bij clubleden die hier en daar worstelen. ‘Ik snap het allemaal, maar het lukt me nog niet’. Daarin zit sowieso een uitdaging, om niet alleen de content te bingewatchen, maar om ook echt tijd te nemen om aan de slag te gaan met de oefeningen.

Ook uit gesprekken met clubleden kwam voornamelijk een bepaalde conclusie naar voren: om echt te floreren in je relatie met eten en in je lijf, zijn er 3 elementen die echt essentieel zijn.

3 essentiële elementen om echt te floreren in jouw relatie met eten en jouw lijf

1: Kennis

Er zijn boeken die je kunt lezen, programma’s die je kunt volgen, er is steeds meer online te vinden. Kennis is vrij laagdrempelig. Het is heel fijn om te weten waarom dingen gaan zoals ze gaan, snappen waarom je bepaalde dingen beter wel of niet kunt doen, je eigen gedrag steeds beter begrijpen, weten wat helpend is.

Maar soms is het het enige waar we ons op richten, en dat is vaak niet genoeg.

2: Mindset

Je kunt aan de ene kant wel snappen hoe dingen zouden moeten werken, maar als je er zelf niet in gelooft, je diep van binnen het idee hebt ‘ik kan dit niet’, dan heeft dat iedere dag heel veel impact op de dingen die je doet.

Onze gedachten creëren voor een groot deel ons gedrag.

Het is heel waardevol je bewust te worden van je overtuigingen en te gaan ontdekken hoe je jezelf hierin kunt coachen, hoe je kunt ontdekken welke overtuigingen je in de weg zitten en niet helpend zijn. De belangrijkste aanpak die je kunt gebruiken is de aanpak van Byron Katie: Wat zij doet is je aan het denken zetten met vragen als: Is het waar? Maar is het echt waar? Is het helpend? Wat gebeurt er als ik dit geloof?

Je kunt je voorstellen dat als jij gelooft in de gedachte ‘ik kan niet intuïtief eten’ of ‘ik kan niet vertrouwen op mijn lijf’, dat dit meteen al impact heeft op wat je elke dag doet. ‘Dit gaat me echt niet lukken’ is een heel blokkerende gedachte.

3: Lichaamswerk

Om te kunnen eten op intuïtie, moet je je lichaamssignalen kunnen oppikken. Je moet dingen doen die je gaan helpen om te leren voelen, je moet je emoties gaan begrijpen, ontdekken waar je bepaalde weerstand tegen voelt.

In Module 6, de feeling worthy intensive, kun je ontdekken waar je weerstand voelt tegen vertragen. Kan ik in het hier en nu zijn zonder iets te doen, zonder afleiding van mijn telefoon of tv, gewoon te zijn en contact te maken met mijn lijf?

Dit is een essentieel onderdeel om te kunnen floreren. Daarom ben ik dit jaar ook begonnen met de ‘feel en heal’ sessies in de club, om mensen meer handvatten te geven om te leren voelen. 

In 2021 gaan we ook aan de slag met een gloednieuwe module die je gaat helpen om stap voor stap te leren vertrouwen op jouw lijf.

Saskia Koopman

Waarom we onszelf niet vertrouwen

Wat er gebeurt vanuit de dieetmentaliteit is dat we op maandag starten met een nieuw dieet, en op woensdag mislukt het al. Vervolgens denken we dat we niet te vertrouwen zijn, dat we niet de dingen doen die we met onszelf hadden afgesproken.

Ook als je net begint met intuïtief eten en je gaat jezelf voedsel toestaan wat je jezelf in het verleden hebt ontzegd of verboden, dan voelen we ons vaak onrustig rondom die voedingsmiddelen. Dit zien we dan als een bevestiging dat we niet kunnen vertrouwen op onze lichaamssignalen. Terwijl dat zeker in het begin wel echt normaal is, dit is een tegenreactie op de restrictie. En hoe meer restrictie we ervaren, hoe meer we overeten.

Hoe die andere elementen helpen

Dus om echt door die periode van gewenning te gaan en rust te vinden rondom eten, hebben we meer nodig dan kennis over het herkennen van restricties.

Wat gebeurt er in mijn hoofd als ik dit eten toesta? Zijn dat helpende gedachtes? Hoe kan ik mezelf er doorheen coachen?

Maar ook een stukje lichaamswerk: Kan ik mezelf helpen door bewust te proeven? Om bewust te voelen wat bepaalde voeding met mijn lijf doet? Kan ik voelen in hoeverre iets me verzadigt? Durf ik te voelen wat er te voelen valt?

Wat maakt het lastig voor jou om te vertrouwen op jouw lijf?

Ik vroeg op instagram: wat maakt het lastig voor jou om te vertrouwen op je lijf? Ik kreeg heel veel reacties: 

Ik ken de theorie wel, maar ik kan het nog niet in de praktijk toepassen.

Soms ben ik de verbinding kwijt en dan pik ik de signalen gewoon niet meer op.

Iemand anders schreef: ik heb het gewoon heel lang genegeerd, en vaak is het dan ook moelijk om er weer mee in contact te komen.

En door negatieve ervaringen, negatieve opmerkingen van anderen, krijgen we het idee dat ons lichaam niet ok is.

We krijgen vaak van jongs af aan te horen dat ons lichaam niet goed genoeg is. Logisch dat dat er voor zorgt dat je niet durft te vertrouwen op je lijf. We denken vaak: het is van buiten niet zoals het zou moeten zijn, dus dan kan ik het niet vertrouwen.

Voor een heel groot deel zit vertrouwen op jouw lijf, in stappen zetten in zelfacceptatie, in leren jouw waarde als mens los te koppelen van jouw lichaam. Jouw lichaam definieert jou niet, je bent zo veel meer dan je lijf.

Saskia Koopman

Stap voor stap vertrouwen op jouw lijf

Voor vertrouwen krijgen in je lijf heb ik in de Blij Dieetvrij club nog niet eerder écht een stappenplan gemaakt.

De eerste 3 maanden van 2021 ga ik je dan ook meenemen in die gloednieuwe module. Maandelijks worden nieuwe lessen uitgerold. We gaan in die module alles langs, om je te helpen om in contact te komen met je lijf.

We gaan van voelen, naar ademen, naar bewegen, naar belichamen, naar thuiskomen.

Als we blijven worstelen met eten of met ons lijf, weet dan dit: het gaat niet alleen om eten, het gaat om zo veel meer.

Ik ga je bij deze module uitdagen om vanuit kennis naar die andere 2 elementen te stappen: mindset en lichaamswerk. Vertrouwen op je lijf is iets wat niet alleen tijd kost, maar waar je ook de tijd voor moet nemen. We gaan een gewoonte opbouwen, waarbij je niet alleen dingen weet, maar ook doet, en blijft doen.

Ik ga je helpen om in contact te komen met je lijf, en van daaruit ook vertrouwen op te bouwen. Ik ga je uitdagen om voor een deel jouw lichaam het werk te laten doen en minder in je hoofd te zitten. Je moet je gedachten loslaten om in je lichaam te komen. (Leer hier meer over de club, als je ook graag mee wil doen!)

Van top down naar bottom up

We zijn gewend om dingen rationeel aan te pakken, we volgen een stappenplan, een eetschema, en dan komt het goed. Dat leren we vanuit de dieetcultuur. We gaan het nu bottom up aanpakken.

 • Wat gebeurt er in ons lijf?
 • Wat moeten we daarmee?
 • Welke signalen zijn dat?
 • Hoe kan ik van daaruit een vertrouwensband smeden met mijn lijf?

We gaan aandacht besteden aan: waar honger ik eigenlijk naar, hoe kan ik meer aanwezig zijn in mijn lijf? 

"We gaan ons lichaam het signaal geven: je bent het waard, ik zal je niet langer negeren, ik wil met je samenwerken. En van daaruit echt stappen zetten."

Ik ga naast jullie input ook alle input gebruiken van alle programma’s die ik zelf heb gevolgd dit jaar. Daar zitten magische dingen in die ik met je wil delen!

Ik wil afsluiten door je deze vraag te stellen:

Waar gaat jouw energie naartoe?

Kijk eens of je de 3 elementen op een rijtje kunt zetten, en verdeel 100% van je aandacht eens over deze 3 elementen. Als die verdeling uit balans is, dan weet je nu wat je nog te doen staat.

Wil je hiermee aan de slag en ben je nog geen lid: meld je dan hier aan, de deuren van de club staan altijd open. De eerste maandag van januari komen de eerste lessen online van deze module.

Een tegenhanger voor de dieetcultuur die we overal terugzien in januari

Ik denk dat dit een mooie tegenhanger is tegen wat we normaal zien in januari. De dieetindustrie schreeuwt dan weer van de daken dat jouw lijf niet goed genoeg is. Wat we vaak doen is hierop reageren door te denken dat je dit moet fixen.

Maar wat je juist gaat helpen is jezelf het signaal geven: mijn lichaam is er, mijn lichaam is er voor mij, het enige wat ik moet leren is om te vertrouwen op mijn lichaam, want dan kan ik gaan floreren. Ik hoop dat we vanuit de Blij Dieetvrij club die dieetcultuur eens flink gaan overschreeuwen.

Ik kijk ontzettend uit naar het nieuwe jaar, ik heb er superveel zin in. Ik wens je ontzettend fijne feestdagen. Ik stuur je bij deze ook een virtuele, corona-proof knuffel. We spreken elkaar in het nieuwe jaar!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}