januari 18

Een eerlijk berichtje van mij: van presteren naar genieten

0  comments

In deze podcast vind je een eerlijk berichtje van mij. Over waarom het even stil was op mijn podcast kanaal, en wat dit te maken heeft met presteren, floreren en stappen zetten naar je eigen perfectionisme loslaten

Seizoen 2

Aflevering 10

Van presteren naar genieten (& je perfectionisme loslaten)

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Hé, hallo!

Hé hallo! Als je me al wat langer volgt, dan denk je misschien: waar was Saskia de afgelopen weken? In het afgelopen jaar heb ik natuurlijk om de 2 weken een nieuwe podcast uitgebracht, en nu was het even een paar weken stil.

Dat was natuurlijk niet zomaar zo. Dat heeft te maken met de kerstvakantie, met de start van het nieuwe jaar, 2021. Maar uiteraard heeft dat ook gewoon te maken met de lockdown.

Lockdown in 2021

Ik ben benieuwd of jij het er met vlagen ook moeilijk mee hebt, net als ik?

Toen de lockdown in 2020 voor het eerst werd afgekondigd, was het voor ons allemaal nieuw, en even wennen. Het was vervelend, maar op de een of andere manier heb ik toen mijn draai snel gevonden. Ook met mijn zoon thuis, die toen nog in groep 2 zat, was het allemaal best wel te doen! 

Inmiddels zit mijn zoon in groep 3, is Blij Dieetvrij ontzettend gegroeid, en ik merk dat het anders gaat dan dat ik misschien wilde.

Je perfectionisme loslaten betekent: niet altijd alles willen doen

Als ik kijk naar 2021, dan moet ik eerlijk toegeven dat ik voor het eerste kwartaal echt de leukste dingen had gepland! 🙂 Ik had allemaal wilde ideeën. Niet zozeer alleen voor de Blij Dieetvrij club, maar ook voor alle mensen die de podcast luisteren en die me op social media volgen!

Aan de ene kant ben ik super dankbaar dat de Blij Dieetvrij club zo ontzettend gegroeid is. Aan de andere kant betekende deze lockdown ook dat ik keuzes moest gaan maken.  

Ik merkt dat ik zoveel van mezelf moest. Dat is een tendens die je bij jezelf kan herkennen, en die tendens is vaak gelinkt aan een soort perfectionisme." 

Saskia Koopman


En die perfectionistische tendens wordt ook gelinkt aan opletten, lijnen, diëten, je lichaam willen veranderen. 

Misschien herken je dit: je bent iemand die dingen vaak goed wil doen? Die graag dingen onder controle heeft? Niet teveel zeuren, gewoon doorgaan?

Dat is wat er bij mij ook een beetje gebeurde. Ik moest op een gegeven moment te veel van mezelf. Toen besloot ik: nu is het gewoon even klaar. 

"Ik ben 2021 begonnen met alle dingen van mijn to-do lijstje schrappen die niet per se nodig waren. Alle dingen die leuk waren, maar niet essentieel. Daardoor kon ik me focussen op gewoon even zijn, in plaats van alleen maar dingen moeten doen."

Het graag "goed willen doen"

We beginnen een nieuw jaar dikwijls met een hele hoop goede voornemens. Dat doe ik eigenlijk al jaren niet meer, maar ik merk het nog wel steeds bij mensen om me heen. 'Ik zou eigenlijk meer moeten sporten.' 'Ik zou eigenlijk meer uren moeten werken'.

Ik had dat ook: ik zou eigenlijk willen groeien op social media, ik zou eigenlijk meer podcast-afleveringen willen maken, ik zou eigenlijk nog meer clubleden willen hebben.

Die lijsten gaan soms door en door en door.

Misschien herken je dat ook wel, die lijstjes?

Als je geen eigen ondernemer bent, dan herken je misschien wel dat je je werk goed wil doen voor je baas en voor je klanten. Misschien ook wel dat je het thuis heel goed wil doen. Als je kinderen hebt, dat je het huishouden goed wil blijven runnen, samen met alle thuisscholing.

Ik zeg niet dat het erg is dat we dat soort lijstje in ons brein hebben, maar het is wel goed om te kijken of die lijstjes ons helpen om te blijven genieten, om te blijven floreren, om je goed te blijven voelen.

Focus je op je eigen energie en humeur

Als er 1 ding is waar je nu in deze lockdown het hardste aan moet werken, dan is het misschien wel je eigen humeur en je eigen energie. Want als dat oké is, dan gaat de rest allemaal ook veel makkelijker.

"In plaats van dat we ons focussen op onze eigen energie, focussen we ons vaak op onze "moetjes". Die zorgen ervoor dat we het druk hebben in ons hoofd, dat we moe worden, dat we chaos ervaren, waardoor onze energie soms in een soort kelder valt."

Het mooiste is juist als we het kunnen omdraaien. Kan ik me allereerst focussen op mijn energie, op mijn humeur, op wat ik nodig heb om mijn batterij op te laden? Van daaruit kan ik vervolgens een goede juf zijn voor mijn zoon, en een goede trainer en coach voor mijn klanten.

Voor iedereen die licht orthorexische neigingen heeft, die nu het idee heeft dat ze gezond moet eten en genoeg moet sporten: weet dat je nu vooral moet zorgen voor jezelf en je eigen energie. Als je dat niet doet dan raak je overweldigd. Dan leidt het misschien wel tot een burn-out.

Jouw perfectionisme loslaten en leren luisteren naar je lijf

Jouw lijf als geruststelling

Misschien is het luisteren van deze podcast ook iets wat je ziet als een van jouw to do's. Ik hoop natuurlijk dat deze podcast je inspireert en motiveert en dat je hem daarom blijft luisteren.

Ik zou je ook graag willen uitnodigen om even diep in- en uit te ademen. Doe maar mee: adem diep in........ en dan heerlijk diep uit door je mond, met een diepe zucht...... 

Als je het idee hebt dat de situatie om je heen even oncontroleerbaar is, dat je je overweldigd voelt, weet dat je altijd terug kunt keren bij jezelf, bij je lijf, bij je ademhaling.

Maak tijd vrij om je eigen batterij op te laden.

Ik heb het ook gedaan. Ik heb de afgelopen weken gezegd: ik druk nu even op pauze.

(En één van de dingen die even op pauze werd gezet was de Blij Dieetvrij podcast. Ik kan ook niet beloven dat er over 2 weken weer een nieuwe aflevering voor je klaarstaat!)

In dit geval wil ik ook het goede voorbeeld geven en je laten zien dat het oké is om te pauzeren. Dat het oké is om te luisteren naar je lichaamssignalen. Om in te checken bij jezelf en te luisteren naar wat je nodig hebt.

Saskia Koopman

De connectie met jouw lijf kwijt?

En als je nu zegt, ik heb energie nodig, zoek dan op Spotify naar de Blij Dieetvrij upbeat playlist, en doe een dansje door de kamer.

Merk je dat je de connectie met je lichaam kwijt bent? Dat je weer wat meer wilt genieten van je lichaam? Dat je in contact wil komen met je lichaam?

Zoek dan de Blij Dieetvrij slow playlist, en doe een dansje met jezelf. Raak jezelf aan, geeft je lichaam even aandacht, en sta vooral even stil bij hoe het nu eigenlijk met je gaat en wat je echt nodig hebt.

Altijd maar anderen blij willen maken

Er is een hele belangrijke link tussen people pleasing en thema's als overeten, diëten, restricties en chaos rondom eten.

Soms zijn we ons er niet eens van bewust, maar gaan we door ons leven met een dieperliggende behoefte om altijd maar anderen om ons heen gelukkig te maken, om goedkeuring van anderen te ontvangen. Dan pas kunnen we ons goed voelen over onszelf.

En dat is zo ontzettend lastig, want dan raken we namelijk de connectie met onszelf en ons lichaam kwijt.

Ik wil je weer in contact brengen met je lijf

Als ik met liefde wil doen in 2021, dan is dat ik je graag wil helpen om je weer in contact te brengen met je lijf, met de waardevolle signalen van je lijf.

Als dat iets is waar je meteen mee aan de slag wil, dan ben je natuurlijk vrij om mee te doen aan de nieuwe module over vertrouwen op je lijf in de Blij Dieetvrij Club.

Weet ook dit: het is oké om te pauzeren. Jouw lichaam weet altijd het beste wat je nodig hebt. 

In plaats van dat je voor jezelf een lange lijst maakt  met dingen die je moet doen in 2021, nodig ik je uit een lijst te maken van dingen die je zou willen zijn en hoe je je zou willen voelen. Kijk eens of je je daar op kan focussen.

Saskia Koopman

Mijn intentie voor 2021?

Mijn belangrijkste intentie voor 2021 heeft te maken met het woord sensualiteit. Vaak denken we dan aan sensueel zijn, vrouwelijk zijn. Maar voor mij heeft het ook te maken met aanwezig zijn in mijn lichaam, al mijn zintuigen gebruiken om te voelen en te ervaren en te genieten van mijn leven en alle mooie dingen die er zijn.

En, steeds weer bouwen aan die vertrouwensband tussen mij en mijn lijf. Wil je daar ook stappen in zetten? Dat kan met de nieuwste module in de Blij Dieetvrij Club, "Vertrouwen op jouw lijf". 

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}