Is suikerverslaving wel écht een ding? Je hebt het vast weleens gedacht: "Ik ben gewoon verslaafd aan suiker." Misschien omdat je elke dag weer naar chocola snakt, of omdat je jezelf niet kunt bedwingen als er dropjes in huis zijn. Maar... wat als ik je vertel dat suikerverslaving niet bestaat, zoals we vaak denken?
Ik deel in de podcast hieronder de opname van het interview met Evelien Bijl. Ik vertel haar hoe ik ging van me 'suikerverslaafd' voelen naar rust en vertrouwen ervaren rondom lekker eten. We praten uitgebreid over de valkuil van perfectionisme rondom eten. De podcast zit bomvol tips en tricks!
Af van mijn suikerverslaving - dit is hoe ik het deed
Waarom je denkt dat je verslaafd bent
Het voelt zó echt: die drang naar iets zoets na het avondeten, de onrust als er chocola in de kast ligt, of het gevoel dat je nooit ‘gewoon één koekje’ kunt nemen. En eerlijk? Ik snap dat helemaal. Ik heb dat gevoel zélf jarenlang gehad.
Bij mij was het drop. Zo'n typisch Nederlands zakje dropjes – zoet, zout, zacht, hard. Zodra ik moe was, overprikkeld of een drukke dag had gehad, wist ik precies waar ik het kon vinden. En voordat ik het wist, was de zak leeg. Met een mix van schuldgevoel en frustratie tot gevolg. Waarom had ik weer geen controle?
Wat het rattenonderzoek ons laat zien
Misschien heb je wel eens gehoord van onderzoeken naar suikerverslaving bij ratten. In sommige experimenten lieten ratten gedrag zien dat leek op een verslaving aan suiker – het klinkt alarmerend. Maar hier zit een grote maar aan. Die ratten kregen niet continu toegang tot suiker. Ze kregen het af en toe, als een beloning of na een periode van onthouding.
En dát is het moment waarop het interessant wordt. Want als de ratten wél onbeperkt toegang kregen tot suiker, verdween dat dwangmatige gedrag. Geen obsessieve focus. Gewoon... af en toe een beetje.
Wat dit onderzoek dus vooral laat zien, is niet dat suiker per se verslavend is, maar dat restrictie dat gevoel van verslaving aanwakkert.
Het is niet jouw gebrek aan wilskracht – het is de restrictie
Stel je voor dat je jezelf wekenlang verbiedt om chocola te eten. Je spreekt streng toe: “Ik mag niet. Dit is slecht. Ik moet sterk zijn.” En dan... is daar ineens dat ene moment van stress of vermoeidheid. Je geeft toe. En het lijkt alsof je volledig de controle verliest.
Je eet alles op. En daarna? Schuld. Schaamte.
Een nieuwe belofte om “morgen écht opnieuw te beginnen”.
Dit patroon – de restrictie gevolgd door de overdaad – is precies wat het gevoel van suikerverslaving voedt. Niet de suiker zelf. Want eerlijk, wie gaat er nou op de bank zitten met een bak suiker en een lepel?
Het probleem zit hem niet in je gebrek aan controle. Het zit in het idee dat je jezelf moet beheersen. En hoe sterker die druk, hoe groter de kans dat je op een bepaald moment ‘losgaat’.
Hoe het anders kan: van controle naar vertrouwen
Het heeft mij jaren gekost om te leren dat ik niet “verslaafd” was aan drop, maar dat ik overprikkeld was op de momenten dat ik de drang voelde naar suiker.
Ik was moe. Op. En drop voelde als de enige manier om dat rauwe randje van dat vervelende gevoel af te halen. Pas toen ik stopte met mezelf regels opleggen – toen drop gewoon een optie werd – verdween die obsessieve drang.
Ik durf te zeggen: ik vertrouw mezelf nu met een zak drop. En dat voelt als vrijheid.
Wat als jij ook niet ‘verslaafd’ bent?
Als jij jezelf herkent in dit verhaal, weet dan: er is niks mis met jou. Je bent niet zwak. Niet willoos. En al helemaal niet ‘verslaafd aan suiker’.
Misschien heb je gewoon te lang geprobeerd jezelf in het gareel te houden. Misschien is het tijd voor een andere benadering. Liefdevoller. Mild. Vertrouwend.
Benieuwd hoe je dat doet? Ik ben als psycholoog gespecialiseerd in eetgedrag, en begeleid al sinds 2018 vrouwen naar een gezonde relatie met eten. Zonder eetbuien.
Ik heb een gratis masterclass voor je opgenomen: “De psychologie van eetbuien”. Hierin leer je precies waarom het niet jouw schuld is dat je blijft grijpen naar zoet – én wat je wél kunt doen om rust te vinden.
"De psychologie van eetbuien"

Meld je hier kosteloos aan om deze masterclass tijdelijk te kunnen terugkijken!