januari 15

Van denken naar voelen: embodiment met Jolijn

0  comments

In dit interview met Jolijn, gaan we echt de diepte in als het gaat om de relatie die we hebben met ons lijf. Want, als je als vrouw worstelt met eten (met eetbuien, restricties, overeten en/of emotie eten), dan heeft dat dikwijls te maken met de relatie die je hebt met jouw lijf. Het kan zijn dat je niet echt in connectie staat met jouw lijf. Dat je het lastig vindt om lichaamssignalen op te pikken (en dat is niet gek, aangezien dat iets is wat we helaas niet leren op school!). Misschien vind je het ook wel spannend om te vertrouwen op jouw lijf. 

Leren luisteren naar jouw lijf kan onwennig en oncomfortabel voelen. Maar vaak is het in die discomfort waar we leren. Buiten onze comfortzone. In deze podcast geeft Jolijn jouw praktische handvatten om in contact te komen met jouw lijf. Dus luister vooral mee naar dit enorm waardevolle interview!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn. 

Van denken naar voelen gaan? Leer concrete oefeningen van Jolijn!

Wie is Jolijn?

Jolijn is reiki-healer, feminine coach  & sensual dance lerares.  Ze brengt jou graag weer in verbinding met jouw lijf en levensenergie. Ze werkt intuïtief en met veel vrouwelijke energie.

Ze is opgeleid als holistisch (voedings)coach, reiki 1 & 2 healer, energetisch masseur & feminine flow yogadocente. Jolijn werkt veel met het lijf en integratie van emoties, omdat zij gelooft dat dit de sleutel is naar meer levensenergie, flow en sensualiteit. Jolijn haar missie is om zoveel mogelijk vrouwen weer in verbinding te brengen met hun lijf, zodat zij voluit kunnen leven!

Ze heeft altijd een interesse gehad in het lichaam

Ook al in de tijd dat ze voornamelijk vegan recepten deelde, daagde ze vrouwen uit om te gaan ontdekken wat écht goed voelde voor hun eigen lichaam. Ze coachte vrouwen hierin en kookte ook voor yoga retreats. Langzamerhand is ze een omschakeling gaan maken. Ze wilde zo graag verder maken met dat lijf.

We zitten immers zo in ons hoofd, in deze westerse samenleving. Terwijl écht genieten, en pleasure ervaren, ontstaat als je écht in connectie bent met jouw lichaam. Dus dit is iets waar ze zich op focust in de danslessen die ze geeft. En de ceremonies die ze organiseert samen met een vriendin.

Hierin ziet ze die vrouwen gaan stralen en opknappen: hoe ze stress kunnen loslaten als ze zich weer verbinden met hun lijf en de vrouwen om hen heen. 

Hoe helpt Jolijn vrouwen weer verbinding vinden met hun lijf?

Ze creëert altijd eerst een veilige ruimte, als ze vrouwen offline ontmoet. Ze stelt vrouwen op hun gemak, door ook aan te geven dat alles gevoeld mag worden. Ze ziet het echt als een ontdekkingsreis. Je mag alles uiten wat je voelt. Alles voelen wat je tegenkomt.

Veel vrouwen die worstelen met hun lijf en met eten, zijn voornamelijk denkers. We hebben de neiging om perfectionistisch te zijn en alles wat we doen te overdenken.

Jolijn geeft hierover direct aan, dat ook zij veel in haar hoofd kan zitten. Ook zij twijfelt aan wat ze doet en kan zaken overdenken. Wat ze mooi vind is juist, dat we dat samen kunnen delen. Dat we als vrouwen kunnen herkennen dat we tegen dezelfde dingen aanlopen. Dan kunnen we support ervaren.

“Als ik naar mijn lijf keek was ik gewoon nooit echt tevreden. Ook al zeiden anderen, of mijn partner, dat ik een hartstikke mooi lijf had... Er was altijd iets wat ik niet mooi vond. En er was geen sprake van tevredenheid.”


Jolijn

Hoe heeft ze haar eigen imperfecties kunnen omarmen?

Jolijn beschreef in een recente instagram-post, dat ze zelf niet altijd een geweldige relatie met haar lijf heeft gehad.

Ze heeft voor haar gevoel nooit echt een eetstoornis gehad, maar was wel altijd bezig met voeding. Ze ervoer schuldgevoelens over wat ze at, als ze bijvoorbeeld veel recepten maakte en al dat eten moest proeven. Ze had wel een moeilijke relatie met eten op dat moment.  

En ook was ze in de tijd nooit echt tevreden met haar lijf. Het maakte daarbij geen verschil of haar partner haar complimenteerde over haar lijf. Er was altijd wel iets niet goed genoeg. "Mijn borsten mochten wel wat kleiner, of mijn buik was te dik." Er was altijd iets wat ze niet mooi vond.

En eigenlijk pas het afgelopen jaar is daar écht verandering in gekomen. Dat is met hele kleine stapjes gegaan: 

  • Ze is een cursus gaan volgen om weer in contact te komen met haar menstruatie, Dit was iets wat ze altijd zag als irritant. En toen ze er mee in connectie kwam, ontdekte ze de kracht er van. We zijn als vrouwen immers cyclische wezens, van wie verwacht wordt te kunnen functioneren in een lineaire wereld.
  • Ze is gestart met zichzelf elke avond masseren. Dat zorgde ervoor dat ze meer in contact kwam met wat ze fijn vond. Met wat goed voelde. Ze ging haar lichaam hierdoor echt op een andere manier bekijken.
  • En dansen heeft toch wel het grootste verschil gemaakt. Elke dag minimaal 1 liedje dansen. En daarbij kijkt ze in de spiegel. Ze danste elke dag naakt voor de spiegel, en ontdekte hiermee vooral dat ze zelf écht een sensueel wezen is. En meer dan dat uiterlijk. (Dat is iets heel anders dan wat we als vrouw geneigd zijn om te doen: kritisch voor de spiegel staan en ons richten op al onze imperfecties!)

"Voor een groot deel heeft dit te maken met het ontdekken van het vrouw zijn. En het van buiten naar binnen keren. Ook al voldoe je niet aan de standaarden van schoonheid die de maatschappij heeft bedacht. Je bent mooi als je jezelf leert kennen, en jezelf durft te ownen."

Te zijn wie je echt bent, en jezelf volledig te omarmen.

Wat kun je doen, met de afwijzing die je voelt?

Ook Jolijn komt nog steeds dingen tegen die ze toch niet zo mooi is. Maar dat mag er zijn.

Ook al voel je gewoon die afwijzing, probeer daar gewoon mee te zijn. (Sta het toe, doorvoel het!) We zij geneigd om daar meteen verhalen van te maken. "Dan moet ik dit veranderen". Om te bedenken wat we er aan kunnen doen. Maar probeer het gewoon eens te laten zijn.

Ook voor Jolijn is dit nog een proces. Maar ze blijft die mini-stapjes nemen, waardoor er toch heel veel getransformeerd is van zelf-afwijzing naar acceptatie.

Juist die dingen die ze vroeger zo lelijk vond, vind ze nu juist mooi: "Dit is mijn unieke zelf."

Hoe kun je jezelf liefdevol aan gaan raken?

Als je het helemaal niet gewend bent om jezelf te masseren of op een prettige manier aan te raken, dan kan het zijn dat het wat onwennig voelt. Jolijn daagt je uit om het dag vooral super klein te maken. Begin eens met het masseren van een vinger, van jouw hand. Leg jouw handen eens op jouw hoofd en laat ze heel langzaam naar beneden glijden.

Het is een valkuil om dit heel groot te maken, maar zet vooral mini-stapjes. De kracht zit juist in de kleine dingen die je doet.

Dus je hoeft niet meteen de kaarsen aan te steken, massage-olie te kopen en een half uur voor jezelf vrij te maken. Maak het klein en laat ook hierin jouw perfectionisme los! 

Het gaat er niet om wat je allemaal doet. Het gaat om de intentie die je hebt. Soms kun je jezelf kort liefdevol aanraken, een paar diepe ademhalingen halen gedurende de dag, en helpt dat je meer dan dat halve uur uitgebreid masseren.

Hoe kan yoga je helpen om in contact te komen met jouw lijf?

Er is niet één bepaalde yoga flow die je kan helpen om contact te vinden met jouw lijf. Het gaat volgens Jolijn vooral om het verlangzamen. Ook met yoga zijn we geneigd om er iets van te maken wat we moeten doen om ons lijf strakker te maken.

Wat haar yoga-lerares haar vertelde en wat haar is bijgebleven is juist: doe andere dingen om te bewegen of te sporten, en gebruik yoga écht om te connecten met jouw lijf.

Oefeningen die kunnen helpen in het verbinden zijn draai-bewegingen, heup-openers, de cat-cow houdingen. Maar maak het vooral langzaam, zodat je je echt kunt voelen.

Maak van yoga vooral geen to-do. Iets wat je doet om te zweten, of calorieën te verbranden. Het is juist een mooie manier om van denken naar voelen te gaan. Om in te tunen bij jouw lijf en te voelen wat goed voelt.

“We zijn gewend om van yoga iets te maken wat we doen om ons lijf strakker te maken. Terwijl juist het verlangzamen helpt om contact te maken met jouw lijf.”


Jolijn

Hoe kun je jouw vrouwelijke energie versterken?

Als je werkt, en je bent moeder, dan zit je dikwijls volop in de mannelijke energie van alles regelen en organiseren. Één van de Blij Dieetvrij clubleden gaf dan ook mooi aan dat het dan lastig kan zijn om te switchen naar die meer zachtere, vrouwelijke kant.

Ik vroeg Jolijn om tips!

De mannelijke energie draait heel erg om doen, focus en bereiken. Terwijl de vrouwelijke energie veel meer gaat om ontvangen, zachtheid en voelen. In de westerse maatschappij is het niet ongewoon om voornamelijke in die mannelijke energie te zitten.

Kleine rituelen kunnen je helpen om de andere kant ook ruimte te geven. Even kort vrij bewegen, of bewust ademhalen. Een kopje koffie zetten en even lekker naar buiten staren.

Als Jolijn in die werk-modus zit, kan ze ook maar door blijven gaan. En ook zij moet pauzes inplannen of een timer zetten. Die timer zetten is oké. Je mag dat regelen voor jezelf om die kleine momenten vrij te maken voor jezelf.

En dat is een andere pauze dan zo'n semi-verplichte wandeling met jouw collega's!

Leg ook een jouw hand op jouw baarmoeder, om in connectie te komen met jouw vrouwelijkheid. Adem er eens bewust naartoe. Juist die kleine dingetjes maken écht het verschil. Ze zijn haalbaar. En als je ze echt elke dag gaat doen, heeft het een grootste impact.

Je bent een mens met eigen behoeftes, en je bent hier niet alleen om voor anderen te zorgen. En zoals Jolijn mooi beschrijft: het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet.

Jolijn over embodiment: hoe je van denken naar voelen gaat en van jouw lijf kunt gaan genieten

Jouw lichaam als lerares en pleasure!

Ook aan Jolijn vroeg ik, met welke drie woorden ze de relatie met haar lijf zou beschrijven. En op dit moment doet Jolijn dat met de woorden:

  • 1. experimenteel
  • lerares
  • pleasure (genot/genieten!)

Haar lichaam is haar raadgever. En ook nu ze in een stressvolle tijd zit met een verbouwing, merkt ze dat haar lichaam heel goed aan geeft: tot hier en niet verder.

Luisteren naar haar lijf is iets wat steeds beter lukt. Ook al gaat ze soms nog steeds over haar grenzen heen.

Ze ervaart daarnaast zoveel plezier uit haar lijf. Met het dansen, met tantra. Er komen altijd mooie dingen uit, als ze wél luistert naar haar lijf!

Als wandelend hoofd: van denken naar voelen

Als uitsmijter geeft Jolijn nog 3 hoofd-ingrediënten die je helpen om van denken naar voelen te gaan:

  • Bewegen. En dan niet op een sportieve manier, maar op een manier waarmee je uit wat jouw lijf ervaart. Bijvoorbeeld door te dansen.
  • Stilte. In stilte zitten zodat je kan voelen wat er is.
  • Connectie: Als je jouw hart kan luchten bij anderen stop je even met dat eindeloze malen waar je in jouw eentje misschien niet uit komt.

Pak eens jouw favoriete nummer en gooi alles in dat nummer: dans alles eruit. Ga daarna eens even 2 minuten stil zitten. Helemaal die combinatie van expressie en even in de stilte, doet wonderen. Maak je geen zorgen over of het dansen mooi of lelijk is!

Jolijn heeft een geweldige Spotify afspeellijst gemaakt vol met sensuele nummers die je kunt gebruiken om zelf op te dansen. Ze organiseert ook regelmatig offline ceremonies in Amsterdam. Daarnaast organiseert ze binnenkort en online retreat waarin je in verbinding kunt komen met jouw lijf. Je vindt meer informatie hierover op haar website.

Wil je meer leren over hoe je kunt werken aan een geweldige relatie met eten én met jouw lijf. Dan kun je ook nog steeds de gratis maserclass downloaden. Download hem direct hieronder!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)

Bron van de foto's: https://www.jo-lyn.nl.

Tags

embodiment


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}