januari 1

Verlang je naar goede voornemens én dieetvrij leven?

0  comments

Wat mooi dat je weer de tijd hebt genomen om te luisteren naar deze eerste aflevering van 2020! En heb je diep van binnen het verlangen naar "anders"? Twijfel je of je misschien toch niet aan de slag met met goede voornemens? Maar wil je ergens ook werken aan een dieetvrij leven creëren? Dan is deze podcast voor jou.

Ik ga het met je hebben over hoe je om kan gaan met diepliggende verlangens, zoals de wens om af te vallen. En ik ga met je kijken naar hoe jij van 2020 een geweldig dieetvrij jaar kunt creëren.

Hoe ga je om met verlangens om af te vallen en creëer je toch een dieetvrij 2020?

Press play!

Allereerst een geweldig (dieetrvrij) 2020!

Ik hoop dat je dit jaar heel veel liefde en vrede mag vinden. Vooral ook rondom jouw lijf.

Ik hoop dat je afschuw en haat rondom jouw lijf mag loslaten. Dat je vanuit een plek van zelfliefde voor jezelf mag gaan zorgen. Dat je daarmee ontspanning kunt gaan vinden, niet alleen in de relatie met jouw lijf, maar ook in jouw relatie met eten.

Ik weet ook hoe zo'n nieuwe start van een jaar soms kan zorgen voor oude bekende verlangens. Verlangens om toch weer af te vallen, of een nieuw dieet te beginnen. Om weer iets te doen, om jouw eetpatroon weer even op te schudden.

Waar komt dat verlangen vandaan?

Ik wil je vooral vragen om eens stil te staan bij waar dat verlangen eigenlijk vandaan komt.

Ik vertelde je in deze podcast al, dat we soms rondom de feestdagen het verlangen kunnen ervaren naar meer structuur.

Het kan zijn dat het eten wat chaotisch voelt rondom de feestdagen. En dat je daarmee ook het idee hebt dat jouw eetpatroon weer op de rails gezet moet worden. Dat we weer even "normaal" moeten gaan doen. Omdat we het idee hebben dat we hier en daar teveel uit de band geschoten zijn.

Een nieuw dieet of eetschema gaat jou dan niet gaat helpen

Maar weet, dat een nieuw dieet of eetschema jou niet gaat helpen. Helemaal niet als dit verlangen gekoppeld is aan de wens om af te vallen. Dan werken dit soort intenties vaak averechts. Hier heb ik al vaak genoeg over verteld. 

Als je probeert gericht gewicht te verliezen, leiden dit soort interventies in 95% van de gevallen uiteindelijk niet tot blijvend gewichtsverlies. En in 66% van de gevallen zit er uiteindelijk méér gewicht aan dan je met die interventie verloren bent.

Nou heeft die wens om gewicht te verliezen ook vaak te maken met zorgen over onze gezondheid. En daarover wil ik vooral dit benadrukken: er is niets ongezonder dan continu jojoën. (dit is ongezonder dan jouw leven lang met een stabiel hoog gewicht leven!).

Dus nu iets doen waarmee je snel gewicht zal verliezen, is het ongezondste wat je kan doen. Je geeft jouw lijf daarmee een flinke optater. Daarnaast heeft zo'n interventie vaak een hoop psychologische effecten. (En daar ben ik dan weer een expert in! ;))

Dat verlangen om af te vallen mag er zijn!

Nu zeg ik niet dat die dieperliggende wens om af te vallen er niet mag zijn. Dat je die moet wegstoppen. Die wens moet loslaten. Het is helemaal oké dat die wens er is!

En waarschijnlijk zit er ook een dieperliggende behoefte achter.

En daar wil ik het in deze podcast even met je over hebben. Want, ga daar eens naar zoeken: Wat is eigenlijk jouw dieperliggende behoefte? Wat kun je doen om daar aan te gaan werken? Dat is een gezondere manier van zorgen voor jezelf.

Mis je structuur in jouw eetpatroon?  

Als je heel graag weer een eetschema wil volgen, of een nieuw dieet proberen. Of je wilt weer graag wat meer gaan "opletten"? Dan kan het best zijn dat je vooral een beetje structuur mist in jouw eetpatroon.

Het is helemaal oké om een beetje structuur aan te brengen. Dit is niet anti-intuitief eten, ofzo. 😉 In de tweede podcast vertel ik meer over hoe je dat kan doen: een flexibele structuur gebruiken én toch blijven luisteren naar de waardevolle signalen van jouw lijf.

Iets doen rondom meal-planning, of lekker veel voedzame ingrediënten in huis halen: die dingen zijn helemaal oké als je merkt dat je daar behoefte aan hebt! Vanuit een plek van zelfzorg kun je goed voor jezelf zorgen. Verse maaltijden bereiden. Zonder dat je jezelf hierin in de weg zit!

Dit werkt averechts

Maar als je besluit dat je bepaalde voedingsmiddelen resoluut moet gaan uitsluiten? Of je wilt jouw voeding gaan afwegen of op jouw calorieën gaan letten? Weet dat dat allemaal dingen zijn die averechts zullen werken.

Als je namelijk heel erg streeft naar een calorie-tekort, dan is dat iets waar jouw lichaam op zal reageren. Die zal ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld heftige cravings krijgt of dat jouw metabolisme wordt aangepast.

De dieet-mindset is nu overal

December en januari is dé maand van afval-advertenties en reclames die je het gevoel geven dat je NU niet goed genoeg bent. Die reclames en social media ads kunnen je triggeren. Ze kunnen je het gevoel geven dát je nu moet afvallen. En daarom is het ook niet gek dat die wens nu oppopt.

Die reclames om ons heen werken. En het is zo dat we allemaal te beïnvloeden zijn, helaas. Ik hoop dat je inmiddels aanvoelt dat die quick-fixes waarmee geadverteerd wordt, je uiteindelijk niet gaan helpen.

Maar dat betekent niet, dat jouw verlangen om af te vallen, niet kan duiden om andere behoeftes!

“Ik hoop dat je inmiddels aanvoelt dat die quick-fixes waarmee geadverteerd wordt rondom de jaarwisseling, je uiteindelijk niet gaan helpen.”


Saskia Koopman

Wat zou gewichtsverlies voor jou betekenen?

Zou je je zelfverzekerd voelen? Zou je dan dingen durven doen, die je nu niet durft? Durf je dan eindelijk ruimte in te nemen? Op een leuke man af te stappen? Je zelfverzekerder voelen in de slaapkamer?

Of zou je je dan fitter voelen? Zou je dan kunnen rondrennen met jouw kinderen door het bos?

Al die verlangens zijn zo waardevol. Ze proberen je iets te vertellen.

Je kúnt werken aan die verlangens én dieetvrij leven

Je kunt namelijk ook werken aan die verlangens, zonder dat je jezelf strenge diëten oplegt. Of toch maar weer start aan een nieuwe lijnpoging, of die nieuwe "gezondere levensstijl".

Helemaal iets als je fitter voelen, heeft helemaal niet zoveel te maken met jouw gewicht. Er is heel veel onder zoek dat mensen fitter en gezonder kunnen worden, zonder dat ze daarbij ook gewicht verliezen.

Je zelfverzekerd voelen, is veel meer afhankelijk van jouw zelfbeeld, dan van jouw gewicht of jouw uiterlijk. Stiekem willen we dit vaak niet geloven. Maar het feit dat je jezelf niet mooi genoeg vindt, heeft veel meer te maken met hoe je naar jezelf kijkt. 

Misschien ben je op bepaalde vlakken wel wat perfectionistisch?

Perfectionisme verdwijnt niet als je afvalt

Als jij zelfkritisch of perfectionistisch bent, dan verdwijnt dat niet als je afvalt. Vaak zoeken we dan namelijk wel weer iets anders om kritisch over te zijn. Als de buik weg is, zijn we misschien wel weer ontevreden over het loshangende vel, of over de striae die is achtergebleven.

(Een mooie volg-tip hieromtrent is @thebirdspapaya. Zij viel kilo's af, maar besefte dat het échte gewicht dat ze moest verliezen, helemaal niet op haar lichaam zat!)

Uiteindelijk is jezelf vergelijken met anderen altijd een spelletje dat je verliest. Want er is, op welk vlak dan ook, altijd wel iemand die het "beter" heeft dan jij. Die mooier is, slanker, strakker, gezonder, rijker, gelukkiger is.

Het is een losing game als je jezelf blijft vergelijken met anderen.

Zorg voor jezelf vanuit een plek van zelfliefde

Hoe kan je werken aan datgene wat je diep van binnen verlangt, vanuit een plek van zelfliefde. In plaats van vanuit een plek van afkeer of zelfhaat?

Niemand heeft ooit blijvend iets kunnen veranderen aan zijn/haar lijf vanuit die plek van zelfhaat. Het start allemaal met accepteren wat er NU is. Jezelf omarmen zoals je nu bent.

Visualiseer een Blij Dieetvrij 2020

Misschien heb je nog vakantie, of wat vrije tijd? Keer eens naar binnen en schrijf voor jezelf over hoe je blij & dieetvrij leven in 2020 voor je ziet: Hoe je je wilt voelen. Wat je wilt denken. Visualiseren is iets waar ik eerder over sprak in deze podcast, en het is zo'n waardevolle tool.

Schrijf vooral iets op zónder cijfertjes en nummertjes. Sta vooral stil bij hoe je je wilt voelen. Bij wat je wilt ervaren. 

Het lastige aan afvallen is: het is geen gedrag. Daarom kun je er ook zo weinig mee als een arts je bijvoorbeeld dat aanbeveelt. Het is geen gedrag. Het is niet iets als "eet een appel". Je kunt niet simpelweg besluiten het even te doen.

Met een streng afval-regime, kun je er misschien wel komen. Maar dan is het NIET blijvend, en geef je jouw lijf alleen maar een flinke optater.

Zie voor je, hoe je kunt werken aan jouw zelfvertrouwen, aan het zorgen voor jezelf. Ruimte innemen. Hoe je van jouw lichaam, jouw vehicle kunt gaan genieten in jouw leven!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}