november 22

Hoe we de connectie verliezen met ons lichaam

0  comments

Ik neem je in de nieuwe podcast-aflevering graag mee in een kort verhaal uit het journal "Thuiskomen in je lijf"! Over hoe we connectie verliezen met ons lichaam.

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 20

Hoe we de connectie verliezen met ons lichaam

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Thuiskomen in je lijf - het journal

Een positief lichaamsbeeld gaat niet over jouw lijf mooi vinden. Het gaat over genieten van jouw leven, zonder dat je jouw lijf en jouw uiterlijkheden in de weg laat staan. Het gaat over je bewust zijn van wat jouw lijf je in staat stelt om te doen en te voelen. Het gaat over minder tijd doorbrengen voor de spiegel, omdat je inziet dat je zoveel meer bent dan jouw lijf.

Deze journal, gevuld met quotes, verhalen en uitnodigende vragen is er om je te helpen om jouw eigen gedachtepatronen te onderzoeken. Om jouw ogen te openen voor wat er allemaal mogelijk is als het gaat om genieten van jouw eigen lichaam. Los van hoe jouw lijf eruit ziet. 


Wat de maatschappij me leerde over ruimte innemen met mijn lijf

Ik weet het nog goed. Als ik mijn ogen sluit, zie ik voor me hoe ik vroeger door mijn ieniemienie zolderkamer kon dansen en de longen uit mijn lijf zong. Het was voor mij een manier om me thuis te voelen in mijn lijf. Door lekker gek te doen, en vol overgave te dansen. 

Zomers lang kon ik met mijn voeten in het ijskoude rivierwater dammetjes bouwen. Op blote voeten rennen door het natte gras. Zorgeloos en vrij.

Als we jong zijn, voelen we ons doorgaans ‘thuis’ in ons lijf.

Maar gaandeweg leren we om te denken in plaats van te voelen.

Zo leerde ik op de universiteit om alles inhoudelijk te onderbouwen, in plaats van te vertrouwen op mijn buikgevoel.

We leren onze spontaniteit de kop in te drukken en vooral niet `te gek` te doen. Want wat zullen anderen daar wel niet van denken?

Ik werd bang om anderen mijn stem te laten horen, dus stopte ik met zingen.

Ik was bang dat mijn benen te veel putjes hadden, dus deed ik dat korte spijkerbroekje maar niet meer aan.

"Ik leerde, misschien net als jij, dat er goede lichamen zijn, en minder goede lichamen. En dat is hoe ik mezelf langzaam maar zeker steeds meer afzonderde van mijn lijf."

Geen instrument, maar een object om te beoordelen

Ik leerde dat mijn lichaam iets was wat van buitenaf beoordeeld kon worden.

In plaats van dat het er simpelweg was, als mijn eigen instrument.

Overigens is er niet één reden waarom we die verbinding met ons lichaam verbreken. Het is de dieetcultuur die ons leert dat slanker beter is:

  • In de vorm van een moeder die altijd op dieet is;
  • Wanneer familieleden opmerkingen maken over jouw groeiende lijf;
  • Als je gepest wordt op school, omdat jouw lijf net anders is dan die van anderen.

Maar ook indirect is de dieetcultuur overal aanwezig:

  • Denk aan de oudere Disneyfilms, waarin de mooie prinsessen onrealistische kleine taille maten hadden, en hun vijanden doorgaans veel dikker waren (zie Ariël & Ursula!).
  • Je ziet het in de magazines die artikelen publiceren over beachbody's, afslankmethoden en foto’s van beroemdheden die zich volgens het magazine “Hebben laten gaan”.
  • Je herkent het aan de voor- en na-foto’s van make-over en afslankprogramma’s.

... maar ik heb er dus toch een beetje mijn missie van gemaakt om ook op die app een tegengeluid te laten horen (en zien). ?

Want ja, ik geloof dat álle lichamen meer respect verdienen, en we mogen stoppen met ons lijf zien als een plaatje, wat enkel en alleen bestaat om mooi gevonden te worden.

De maatstaven van "succes"

Inmiddels kunnen we nog steeds niet om de perfect gestileerde en strakke vrouwenlichamen heen.  Zoals op socialmediakanalen als Instagram en TikTok. Waar het ook weer voor een groot deel gaat om dat perfecte uiterlijk.

En ook al is het gebruik van de hashtags #antidieet en #intuïtiefeten de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, we meten ons “succes” helaas nog steeds aan het getal op de weegschaal en dat plaatje in de spiegel.

Zelfobjectivering en de gevolgen daarvan

Ook als moeder van een 8-jarige zoon valt het me regelmatig op hoeveel vetfobie er te vinden is in de kinderboeken.

Alsof dik zijn het ergste is wat je in deze maatschappij kan overkomen.

We leven in een cultuur die leidt tot zelfobjectivering.

Een cultuur waarin we  ons lichaam zien als een project, om continu bij te schaven en te perfectioneren.

"En hoe meer we bezig zijn met de buitenkant, hoe minder connectie we maken met alles wat er te voelen en te beleven valt. Niet alleen zorgt dit ervoor dat we minder genot, plezier en blijdschap voelen, maar soms leidt het ook tot een onrustige relatie met eten."

Waarom die onrust rondom eten blijft

We kunnen dan wel heel hard werken aan het verbeteren van onze relatie met eten, maar als we niet durven te vertrouwen op ons lichaam, is dat een flinke uitdaging.


Want hoe kunnen we ons lijf adequaat voeden, als we niet meer kunnen aanvoelen wat ons lichaam nodig heeft? Als onze angstige gedachten onze hongergevoelens overschreeuwen? Als we bang zijn om aan te komen (iets wat de maatschappij nog steeds bestempelt als één groot drama)?Met mijn klanten werk ik daarom niet alleen graag met de 10 principes van intuïtief eten, maar besteden we misschien nog wel meer tijd aan het creëren van lichaam neutraliteit- en acceptatie. Ik noem het “vertrouwen op en thuiskomen in jouw lijf”, want daar mag aan gewerkt worden.


Deze journal gaat je hierbij helpen.

Ze nodigt je uit om te reflecteren op de relatie die jij hebt ontwikkelt met jouw lichaam. Om jouw gedachten een plek te geven, en te ontdekken hoe je liefdevol kunt bouwen aan die relatie die je hebt met jouw lichaam.


Journal Thuiskomen in je lijf

Dit is de plek waar je schuld en schaamte rondom eten en jouw lijf achter je laat. Waar je leert genieten van jouw lijf zoals het is.” 

saskia koopman


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}