januari 17

Ons lichaamsbeeld is zo wispelturig als het weer

0  comments

Ik staarde eindeloos naar die rode puist op mijn kin, toen ik vanochtend voor de spiegel stond. Ik zuchtte diep. Vandaag voelde ik het gewoon even niet. Ik had ook al 5 verschillende outfits aangetrokken, maar ik bleef maar ontevreden over hoe ik eruit zag. Inmiddels herken ik dat gedrag bij mezelf. ? Dit is zo'n dag om te bestempelen als een bad body day: simpelweg een slechte dag voor mijn lichaamsbeeld.

(of liever nog, een bad body moment. Want ik vertik het om die gevoelens mijn hele dag te laten verpesten. Meer daarover in de nieuwste podcast-aflevering!). ?

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 22

Omgaan met een "Bad Body Day"?

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.


Ons lichaamsbeeld is zo wispelturig als het weer

Zo’n bad body day heeft niets te maken met wat er goed of fout is aan mijn lichaam, maar veel meer met hoe ik me voel op dat moment.

Mijn lichaamsbeeld, maar ook dat van jou, is namelijk geen vast gegeven.
Het is iets wat continu fluctueert.

De ene dag ben je misschien niet echt bezig met jouw lichaam, terwijl je een dag later voor jouw gevoel lekker in je vel zit.

Nog een week later merk je plotseling op dat je de neiging hebt om continu in te zoomen op alles wat er niet mooi zou zijn aan jouw lijf. Dit is heel normaal.

(Helemaal als je net als ik op dit moment in jouw luteale fase van jouw menstruatiecyclus zit. Weet je wanneer dat is?)

Bad Body Day. Hoe ga je daarmee om?


Geen instrument, maar een object om te beoordelen

De realiteit is dat niet alles elke dag koek en ei is. Ons lichaamsbeeld is bijna net zo wispelturig als het weer! ?

En juist daarom is het goed om je bewust te worden van wat bepaalde gevoelens eigenlijk doen met jouw lichaamsbeeld.

Om te onderzoeken wat er écht waar is, en wat er eigenlijk écht speelt.

Want voordat je het weet laat je onbewust jouw stress, eenzaamheid of verdriet een reden zijn om jouw eigen lichaam af te kraken.

Ons lichaam krijgt geregeld de schuld van de dingen die voor ons gevoel mis gaan in ons leven.

Het is immers makkelijker om onze negatieve gevoelens toe te schrijven aan het formaat van onze dijen, dan te erkennen dat we niet op ons plek zitten in onze huidige baan of relatie.

"De dieetcultuur leert ons al van jongs af aan dat al onze zorgen zouden verdwijnen als we maar dat perfecte lijf zouden hebben."

Maar die negatieve emoties zijn een onvermijdelijke menselijke ervaring. We maken allemaal de nodige ups and downs mee, lós van onze lichaamsvormen en -maten.

Voelen wat er écht gevoeld moet worden

Zodra we de illusie kunnen loslaten dat het veranderen van ons lichaam alles beter zou maken, gaan we zien wat er eigenlijk écht toe doet in het leven.

Zoals het voelen van verbinding, pret, plezier en genot in het leven. 

Die positieve emoties kan je enkel voelen als je ook de oncomfortabele gevoelens de ruimte durft te geven. Je moet als het ware eerst die kraan van emoties open zetten, om zowel het één als het ander te kunnen voelen.

Als kinderen hebben we iemand nodig die ons bijstaat in het verwerken van pijnlijke emoties. Iemand die ons vasthoudt en ons leert dat het voelen van ongemak een natuurlijk onderdeel is van ons leven.

Maar als je in plaats daarvan bestraft werd bij het voelen van verdriet, angst of boosheid, dan vind je wel een manier om die emoties te onderdrukken.

"En dat wegstoppen van jouw emoties is iets wat kan leiden tot een bepaalde spanning in jouw lijf en een oppervlakkige ademhaling. Maar het kan ook emotie-eten, negatieve zelfpraat, of een burn-out als gevolg hebben..."

Ook al kun je jouw jeugd niet meer veranderen, je kan wel als volwassene proberen de ruimte te creëren waarin al jouw emoties welkom zijn.

Waarin je probeert jezelf liefdevol bij te staan in het verwerken van de oncomfortabele emoties die je voelt in jouw lijf.

Jouw lichaam is geen plaatje en jouw lichaamsbeeld is dus ook niet statisch

Want jouw lichaam is niet alleen dat plaatje wat je ziet aan de buitenkant.

Jouw lichaam is de plek waar je al jouw emoties kan opmerken. Alles wat je voelt, gaat immers gepaard met een breed scala aan fysieke sensaties.

Denk aan het fladderen van de vlinders in jouw onderbuik als je verliefd bent of wanneer je een romantische filmscène bekijkt! ?

Maar ook aan hoe jouw hartslag zich versnelt als je nerveus raakt, of hoe je een brok in jouw keel kan voelen als je verdrietig bent.

Jouw lichaam is jouw instrument om te voelen en volop te genieten van jouw leven.

En als je op bepaalde dagen jouw oncomfortabele emoties kunt voelen en erkennen, zal je ook steeds meer kleur gaan opmerken op de andere dagen. ❤️


Wil je samen aan de slag?

Cool! Dit zijn een paar manieren waarop ik je verder kan helpen!

>> Bestel hier jouw lichaamsbeeld journal
En schrijf jezelf stap voor stap naar een positiever lichaamsbeeld.

>> Volg zelfstandig het Emotie Eten Intensive programma
En werk aan jouw emotionele intelligentie.

>> Wordt lid van de Blij Dieetvrij Club, ons membership
En bouw stap voor stap aan een fijne relatie met eten én met jouw lijf.

>> Jouw (eigen) klanten helpen naar een positiever lichaamsbeeld? Meld je aan voor de wachtlijst van de Body Image Intensive voor professionals. Deze opleiding is geaccrediteerd bij BGN (gewichtsconsulenten), ADAP (diëtisten) en BLCN (leefstijlcoaches), met 21 bijscholingspunten! 

Journal Thuiskomen in je lijf

Benieuwd naar de nieuwe startdata van de geaccrediteerde Body Image Intensive voor professionals opleiding?
Zet jezelf hier vrijblijvend op de lijst!.” 

saskia koopman


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}