april 24

Ik voel me niet goed genoeg, wat kan ik daaraan doen?

0  comments

Deze podcast is eigenlijk een soort vervolg op podcast #16, over het trauma dat bijna iedere vrouw in de weg staat. We gaan namelijk kijken naar hoe die emotionele patronen ontstaan, die jou met vlagen het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent.

De aflevering gaat over de worthiness wond, ook wel de moederwond genoemd: Hoe herken je deze bij jezelf? Hoe ontstaat deze? Wat gebeurt er als we deze niet erkennen of wegstoppen? Wat zijn de kosten van het niet dealen met die wond?

 Ik weet zeker dat je na het luisteren van deze aflevering nog beter weet waar die terugkerende gevoelens vandaan komen!

Podcast #18:  Dealen met de worthiness wond

Leer meer over dealen met dat terugkerende patroon van je niet goed genoeg voelen. Press play!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vriendinnen, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Deze podcast is een opname van een live masterclass

Even voor jouw beeld. Ja, ik praat tegen andere mensen in deze podcast. Het is namelijk de opname van een live masterclass, waarin ik uitgebreider sprak over terugkerende emotionele patronen, die gevoelens van "niet goed genoeg zijn" veroorzaken. 

Ik was dus écht niet alleen, en praat niet met de stemmetjes in mijn hoofd. 😉

De masterclass ging verder over een mogelijke "worthiness" wond. Hoe ontstaat deze wond, hoe herken je deze bij jezelf?

Het ging over JUIST een laagje dieper gaan om écht te kunnen helen.

Aandacht voor die wond je gaat helpen om te floreren. Het zorgt ervoor dat je eindelijk los komt van de chaos die je mogelijk ervaart rondom eten. En de negatieve gevoelens die je met vlagen ervaart rondom jouw lijf.

Dealen met die wond, helpt je:

 • Om je comfortabel te voelen met jouw emoties en jouw lijf: je durft écht jezelf te zijn. Je durft alles te uiten wat in je zit. Je kunt jezelf steeds meer accepteren en jezelf met zelf-compassie benaderen.
 • Om meer impact in de wereld te krijgen: je durft te vragen om wat je wilt. Je maakt je minder druk om de meningen van anderen. Je hebt niet langer het gevoel dat je jezelf continu moet bewijzen.
 • Je voelt je meer spontaan, vrij en gelukkig: je durft écht op een dieper niveau contact te maken met jouw partner. Je voelt je vrij om jezelf uit te drukken op de manier die bij je past.


“Je niet goed genoeg voelen is een gevoel wat veel vrouwen herkennen. Maar niemand lijkt echt goed te kunnen verklaren waar dat gevoel vandaan komt. Zelfs bij de meest ambitieuze, succesvolste, mooiste en sterkste vrouwen komt dit gevoel namelijk met vlagen voorbij.”


Saskia Koopman


Herken jij één van deze gevolgen?

 • Dat je jouw droombaan hebt, en je dan nog niet gelukkig voelt?
 • Dat je jouw doelgewicht hebt kunnen bereiken en (ja, dankjewel dieetcultuur), en jezelf dan nog steeds niet mooi genoeg voelt?
 • Dat je complimenten niet kan ontvangen, omdat ze niet passen bij wat je diep van binnen van jezelf vind?
 • Dat je altijd maar blijft zoeken naar geluk, maar dat er diep van binnen in je, iets in de weg zit. Iets wat je saboteert?


Wat is de worthiness wond?

Het is een doordringend gevoel van "onwaardigheid" of niet goed genoeg zijn, wat in ons lichaam zit.

Het is een pijn die bestaat uit een aantal elementen. De eerste is natuurlijk, je niet genoeg voelen. En soms zelf, je niet goed genoeg voelen om geliefd te worden door anderen. Daarnaast voel je je hierdoor niet verbonden met wie je in essentie echt bent. Je bent in de realiteit meer diegene van wie je denkt dat anderen verwachten wie je bent. En misschien schaam je je voor wie je echt bent. Voor wie je bent, met al jouw eigenaardigheden. Jouw talenten en jouw tekortkomingen.

Hoe herken je deze wond bij jezelf? Je hebt de neiging om:

 • Jezelf af te leiden van de onrustige gevoelens door te eten/drinken, etc.;
 • Jouw gevoelens of intuïtie niet goed te kunnen voelen;
 • Jezelf continu te vergelijken met anderen;
 • Je niet "goed genoeg" te voelen;
 • Perfectionistisch te zijn (alles graag heel goed willen doen, of er perfect uit willen zien);
 • Jezelf te saboteren op het moment dat je iets geweldigs lijkt te bereiken;
 • Bang te zijn om ruimte in te nemen (of echt ergens voor te gaan staan);
 • Het gevoel te hebben dat je jezelf continu moet bewijzen.

Waarom de wond ons klein houdt?

Die oude wond van "onwaardigheid" wordt ook vaak getriggerd als we buiten onze comfortzone komen. Als we de kans hebben om een enorme groeisprong te maken.

Het is een bepaalde angst voor het onbekende die ook wel die wond kan raken. We vragen ons af: "zijn we hiertoe wel in staat? Zit dit wel in me?"

“Trauma makes us less shiny and causes us to take up less space... it's like putting your whole life in spanx."Bernadette Pleasent

Trauma is de veroorzaker van de wond

Bij trauma denken we vaak aan misbruik, oorlog, ongelukken, etc. Maar misschien ben je ooit uitgelachen, of gepest? Misschien kreeg signalen dat je niet oké was? Niet goed genoeg was?

We hebben allemaal onze micro-trauma's.

We hebben allemaal wel eens het signaal gekregen dat iets wat je deed vanuit jouw authentieke zelf niet oké was.  

Dat je niet goed genoeg was.

Of je leerde dat je een deel van jezelf niet mocht uiten.

Daarnaast kunnen we trauma ook erven van onze voorouders. Onderzoek laat zien dat het trauma van onze voorouders voor mutaties kan zorgen in ons DNA.

valerie over trauma en de Patriarchy Stress disorder

"Trauma is elke ervaring die je een onveilig gevoel geeft op momenten waarop je jezelf volledig, op een authentieke manier uitdrukt, En die leidde tot trauma aanpassingen om je een veilig gevoel te geven."Valerie Rein

Wat zijn trauma aanpassingen?

Dat zijn de beschermingsmechanismen die we creëerden als reactie op het trauma. Die bedoeld zijn is om ons veilig te stellen, maar ons tegelijkertijd onbedoeld(!) opsluiten in een soort innerlijke gevangenis.

Telkens als jij iets probeert te doen om uit de gevangenis te stappen (iets doet wat jouw wond raakt!), staat er een bodyguard in de weg. Eentje die zegt: "doe maar niet, het is niet veilig."

En één van de belangrijkste trauma's die we als vrouw erven, is die van "minder waard" zijn. Dr. Valerie Rein noemt het daarom ook wel de "worth-less-ness wound". Als we iets leren van de vrouwelijke generaties die ons voor gingen, is het dat we minder waard zijn dan mannen.

Onze voorouders leefden immers in een extreem patriarchale samenleving. 

Wat we (onbewust) leerden door die patriarchale samenleving

 1. Vrouwen moeten gezien worden. Maar niet gehoord. (+ Ons lijf is er voor het genot van anderen, en niet voor ons eigen genot!)
 2. Je mag niet te sexy zijn, te luid, te slim, te rijk, te zichtbaar of te krachtig.

En daarom maakt het als vrouwen niet uit wat we allemaal bereiken. We worden nog steeds lastig gevallen door dat innerlijke stemmetje die voorkomt dat we ons er goed over voelen.

“Trauma blocks the natural wisdom of our bodies..”


Mastin Kip

Waarom heeft die wond/of dat trauma zoveel impact op onze relatie met eten en ons lijf?

Omdat het zorgt voor een continue staat van niet verbonden zijn met jouw lijf. Het zorgt ervoor dat we gaan leven in ons hoofd. 

En als je niet verbonden bent met jouw lijf:

 • Kun je jouw lichaamssignalen slecht oppikken.
 • Kun je jouw emoties slecht aanvoelen/doorvoelen.

Wat er o.a. voor zorgt dat we worstelen met emotie eten, en het lastig vinden om te leren eten op intuïtie.

En daarnaast. 

 • Heb je mogelijk last van het terugkerende gevoel dat er iets mis is met jou.
 • Doe je nooit wat je écht wilt, of je saboteert jezelf als je er bijna bent/het bijna hebt.
 • Je ervaart met vlagen een gebrek aan intimiteit in vriendschappen en relaties omdat je delen van jezelf wegstopt.
 • Je ervaart mogelijk maar weinig spontane vrolijkheid/genot.
 • Je stelt geen grenzen als je dat eigenlijk wel zou moeten doen.

Je kunt jezelf er niet "uit" denken, uit die wond

Je kunt negatieve gedachten oppikken en jezelf iets positiefs vertellen. Jezelf een mantra influisteren. Dat kan (tijdelijk) helpen! Maar daarmee laat je jouw emotionele bagage niet los.

We moeten dat innerlijke stemmetje gaan begrijpen dat ons ervan probeert te overtuigen dat we niet goed genoeg zijn, en dat we delen van onszelf moeten verstoppen om geliefd en geaccepteerd te worden. 

We moeten onze angsten onder ogen komen, JUIST zodat ze stoppen met het regeren van ons leven. 

Met de intensieve "Feeling worthy Intensive" masterclass (module 6 in de Blij Dieetvrij Club), kun je stap voor stap met dit thema aan de slag. Wil je ook meedoen? Meld je dan aan voor de Blij Dieetvrij Club. Dan krijg je niet alleen toegang tot dit gloednieuwe programma en de bijbehorende live sessies, maar ook tot alle andere masterclasses en programma's die ik tot nu toe hebt ontwikkeld

Feeling worthy intensive cover

Tags

eetbuien, eetgedrag, intuïtief eten, ongezond, overeten, podcast, stoppen, suiker, suikerverslaving


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}