april 8

Dit trauma zit bijna iedere vrouw in de weg

1  comments

Ik hoor zo vaak van vrouwen dat iets veranderen wel lukt, maar dat ze na een tijdje toch weer terugvallen in oude patronen. Dat soms toch weer negatieve gedachten over hun lichaam oppoppen, of dat ze plots weer verlangen naar het oude vertrouwde opletten, lijnen of diëten.

Inmiddels heb ik zelf ook ervaren en geleerd: dat diepgaande verandering veel meer van je vraagt, dan alleen verandering van jouw gedrag en jouw mindset. Er kunnen namelijk ook oude emotionele patronen in de weg zitten. Een trauma, bijvoorbeeld, waarvan je niet eens wist dat deze bij jou ook in de weg zit.

In deze podcast neem ik je aan de hand van geweldige quotes van Michael Brown mee, door de 3 lagen van verandering. Die van (1) gedrag, (2) mindset en (3) emotionele patronen. Ook leer ik je meer over het trauma dat bijna alle vrouwen in de weg zit. 

Luister of kijk je mee? Je kunt dit keer ook de podcast bekijken als video.

Video: 3 lagen van verandering, en het trauma dat bijna iedere vrouw in de weg zit

Podcast-aflevering 16: Dit trauma zit bijna iedere vrouw in de weg

Leer meer over waarom blijvende verandering zo moeilijk is. Press play!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vriendinnen, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Verandering op laag 1: Doen & uiterlijk

Kijk eens naar veranderen in 3 lagen.  De eerste laag is ons gedrag of onze omstandigheid veranderen. Dat wat we doen en ervaren.

Als we iets willen veranderen is dat vaak de eerste laag waar we ons op focussen. We proberen iets anders te DOEN. 

Doen, is iets waar we tegenwoordig als mensen sowieso wel goed in zijn. We zijn meer "human doing", dan "human being".  Het boek, het “Presence proces” van Michael Brown,  gaat over het gewaarzijn van het huidige moment. 

Het bijzondere is, dat tijd zo'n belangrijk rol speelt in de huidige maatschappij. Van het verleden hebben we spijt, en in de toekomst moet alles beter zijn. Zoals Michael beschrijft: “We verlangen vurig naar vooruitgang. Maar in veel gevallen leidt vooruitgang tot het organiseren van het leven op zo’n manier dat we niet langer aanwezig hoeven te zijn wanneer het plaats vindt.” 

Het bijzondere daarbij is dat we ons richten op alles wat er in ons gedrag moet veranderen. We kopen zelf-hulp boeken en proberen de dingen te doen die ons leven beter maken.

Als we als vrouw ongelukkig zijn over ons lichaam, kiezen we ook vaak de gedrags-methode. 

  • We gaan een nieuw dieet volgen, we slikken pillen of doen een sapkuur.
  • We creëren gloednieuwe ochtendroutines.
  • Gaan meer sporten.
  • We meten onszelf een gezonder eetpatroon aan, etc.
  • Soms gaan we nog verder, en kiezen we voor een maagband of een kaakklem. 

Het lastige (vooral met het laatste, natuurlijk) is dat het zich allemaal richt op bepaalde gevolgen van o.a. extra gewicht meedragen. En niet op de mogelijk dieperliggende oorzaak.

Waarom ons focussen op doen, ons een goed gevoel geeft

Soms voelen we ons tijdelijk beter. We hebben immers het idee dat we iets doen. Dat we de touwtjes in handen hebben gepakt. Dat we controle hebben.

Maar dikwijls zijn dit soort ingrepen niet tijdelijk, niet alleen vanwege de psychologische effecten van bijvoorbeeld de restricties de we onszelf opleggen. Maar vooral ook omdat we alleen het uiterlijk aanpakken: ons gedrag. Dat terwijl de oorzaak van extra gewicht meedragen vaak niet op dat fysieke vlak ligt.

Rondrennen en nergens komen

Michael beschrijft dat soort gedrag ook wel als “rondrennen en nergens komen.” Hij zegt: dat dat bewegen wordt aanbevolen als een middel om onze ontevredenheid op te heffen, die we voelen over onze ervaring van alledag.

“Wegen bewandelen waarbij we abusievelijk proberen onszelf te veranderen door te sleutelen aan ons gedrag, ons uiterlijk of onze omstandigheden is net zoiets als rondlopen door een kamer met een radio onder jouw arm met de bedoeling hem op de gewenste zender af te stemmen.”

 Hoe zou het zijn als je de radio zou laten staan waar hij staat en aan de afstemknop te draaien?

Michael Brown

“Wegen bewandelen waarbij we abusievelijk proberen onszelf te veranderen door te sleutelen aan ons gedrag, ons uiterlijk of onze omstandigheden is net zoiets als rondlopen door een kamer met een radio onder jouw arm met de bedoeling hem op de gewenste zender af te stemmen.”


Michael Brown


We creëren allerlei drama

Michael beschrijft hoe het sturen van onze aandacht en intentie zoveel effectiever kan zijn, dan het creëren van “drama”. En met drama bedoeld hij die grootscheepse levensveranderingen die we maken, als we ons niet gelukkig voelen: Onze baan opzeggen, een relatie verbreken, een crashdieet volgen, cosmetische ingreep laten doen, etc.

Die methode gericht op de eerste laag, die van gedrag, hebben helaas geen effect op bijvoorbeeld ons zelfbeeld. Ze helpen ons ook niet als we vanwege onze emotionele binnenwereld te maken hebben met eetbuien.

En als dat grootscheeps veranderen niet helpt, proberen we ons denken te veranderen. We richten ons op onze mindset. Vanuit het idee, als we maar positief denken, zullen we ons positief voelen!

Verandering op laag 2: Mindset & onze gedachten

We proberen anders te denken. En gedachtekracht, of positief denken, kan inderdaad leiden tot een positief bijstellen van de kwaliteit van onze ervaring. Maar alleen als we ons denken niet nogmaals wijzigen!

Het effect ervan is daarom ook vaak maar tijdelijk. 

Het lastige is namelijk dat zo’n 95% van de gedachtes die we dagelijks hebben onbewust zijn. En ze komen ergens vandaan. Ze zijn verbonden aan onze dieperliggende wonden. Onze oude pijn. Onze gevoelswereld.

Het aandacht hebben voor onze onbewuste gedachtepatronen kan dus heel krachtig zijn, maar alleen als je ook aandacht hebt voor de onderliggende emotionele patronen. Anders zijn we ook nog steeds alleen maar aan het sleutelen aan de gevolgen. Onze gedachten zijn immers dikwijls een gevolg van onze dieperliggende gevoelens.

Als je je dus onbewust bent en blijft van dat wat je voelt, zullen de onbewuste denkprocessen die daaruit voortkomen niet ophouden. En dan blijven deze onze intenties dus in de war schoppen.

We vergeten de laag 3: Het voelen (of onze emoties)

Aandacht voor onze gevoelswereld is niet alleen belangrijk als het gaat om het begrijpen van emotie eten.

“Als we ons anders willen voelen óver onszelf, en een andere realiteit voor onszelf willen creëren, dan is het essentieel om onze emotionele wonden te begrijpen.”


Saskia Koopman


En wat bedoel ik dan met emotionele wonden? Bepaalde terugkerende emotionele patronen. Patronen die vaak worden veroorzaakt door trauma.

We hebben als vrouwen allemaal bepaalde emotionele wonden ontwikkeld gedurende ons leven. Sterker nog, met bepaalde emotionele wonden worden we zelf geboren. Onderzoek laat namelijk zien dat trauma’s die onze voorouders hebben meegemaakt invloed hebben op ons DNA.

En er is één emotionele wond die we als vrouwen allemaal ervaren:

De moederwond (De worthiness of "worth-less-ness" wond)

Die wond zorgt voor een terugkerend gevoel van niet goed genoeg zijn. Of niet “heel zijn” mijn gebroken. Vaak komt dit samen met een gevoel van “de liefde van anderen niet waard zijn” of je niet verbonden voelen met wie je écht bent. Misschien schaam je je met vlagen wel voor wie je echt bent of stop je delen van jezelf weg?

“De worthiness wond is een wond veroorzaakt door trauma: Trauma, dat we gedeeltelijk (via ons DNA) erven van onze voorouders. Maar ook trauma, veroorzaakt door onze eigen ervaringen, de (micro-)trauma's uit onze jeugd, en trauma veroorzaakt door onze huidige cultuur. "



Saskia Koopman

Hoe uit deze wond zich bij jou?

Dat is bij iedereen anders, maar wat je veel ziet is dat het zich uit op één of meerdere van deze wijzen.

  • (Eet-)verslaving, of andere manieren van jezelf afleiden van die onrustige gevoelens
  • Je niet goed genoeg voelen
  • Zelf-sabotage, jezelf saboteren op het moment dat je iets geweldigs lijkt te bereiken
  • Bang zijn om ruimte in te nemen of echt ergens voor te gaan staan
  • Niet écht jouw hart openstellen voor anderen
  • Niet in contact staan met de eigen gevoelswereld of intuïtie
  • Perfectionisme (alles graag heel goed willen doen, of er perfect uit willen zien)
  • Jezelf continu vergelijken met anderen
  • Het gevoel hebben dat je jezelf continu moet bewijzen

Diepgaande verandering vraagt om het integreren van onze emoties en oude wonden

En dat is lastig. Want we willen ons dikwijls NU goed voelen. En daarmee rennen we onszelf voorbij, hopende de plek te vinden van eindeloos geluk, erkenning, gemak en luxe.

We richten ons op het veranderen van ons gedrag.  We zoeken naar quick fixes op gedragsniveau. En vooruit, als we een mantra moeten opzeggen, willen we dat bent doen! ?

Maar we missen daarmee ook dat wat er nu gebeurt. Dat wat we nú voelen. Terwijl we alleen puur geluk of genot kunnen voelen als we echt helemaal aanwezig zijn, met al onze zintuigen. We blijven maar zoeken naar iets wat we niet kunnen vinden. Er is niet zoiets als “genoeg”. We kunnen niet vanuit denken genieten van het leven, we moeten het voelen. En ja, dat betekent dat we ook die oude trauma's, en wonden (waar we ons vaak niet eens bewust van zijn), de ruimte moeten geven.

Michael Brown

“Zolang ons vermogen tot voelen, denken, spreken en doen gedomineerd wordt door beladen emoties, ervaren we het leven als een voortdurend ploeteren om de schijnbaar onverzadigde eetlust van ons innerlijk hunkeren te vervullen.”


Michael Brown


 Als we echt beweging in onze dagelijkse realiteit willen ervaren, moeten we onder ogen zien wat er diep binnen in ons gaande is, wat het ook mag zijn.

En daarmee wil ik niet zeggen dat veranderen qua doen en denken geen grootscheepse impact kan hebben op hoe je jouw leven ervaart! Maar zonder die diepere laag aan te pakken zul je mogelijk telkens in terugkerende patronen terugvallen.

De masterclass

De live masterclass die ik bespreek in de podcast is inmiddels beschikbaar via de ledensite van de Blij Dieetvrij Club. Wil je daar meer over weten? Download dan gerust de gratis masterclass. 

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

eetbuien, eetgedrag, intuïtief eten, ongezond, overeten, podcast, stoppen, suiker, suikerverslaving


Dit vind je misschien ook interessant?

  1. Zelfs al heb ik geen issues met eten, vind ik dit artikel super. want voor 'eten' zou je ook andere woorden kunnen plaatsen.

    Moeder Wond. Herkenbaar. Her-Ken-Baar (moeder) en waar iemand Opge-Baar-d ligt. Het voelt als een dunne lijn tussen fysiek en onfysiek. De rouw als wond die enerzijds het fysieke leven incompleet maakt als een 'doorgang' of open plek in het bos of onderbewustzijn. Daar staan we kwetsbaar op de plek van licht en schaduw. Daar ontvangen wij de wijsheid en de kracht die juist als fysieke ontkrachting kan voelen, omdat het zo sterk maar ook zo subtiel is, wat het lichaam zelf niet zomaar herkent.

    Vooral het thema 'verhuizen' als oppervlakkige actie is een lastige. Verre Huis en ver huizen. Want wie in de wond van leegte woont woont al nergens dus is verhuizen juist opeens echt in een 'ander' huis wonen. Meestal wordt dat andere huis dan verward met dat jij jouw eerste echte huis gaat bewonen, los van voorouderhuis. Je wordt soevereiner en jouw lichtlichaam of vrij energie lichaam gaat nu vanuit de oude wond van leegte, jouw prachtige ruimte buffer vormen.

    Dank je wel mooities, voor dit artikel!

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}