januari 31

Kun je afvallen met intuïtief eten?

2  comments

Vandaag duik ik even head first in een vraag de me maar al te vaak wordt gesteld: kan ik ook afvallen met intuïtief eten?

En mocht je niet van plan zijn het hele artikel te lezen, dan zal ik hem maar meteen even kort beantwoorden. Het kan wel. Maar het kan ook zijn dat je aankomt, of dat jouw gewicht hetzelfde blijft.

Het is namelijk helemaal afhankelijk van jouw vetset point: jouw natuurlijke gewicht én in hoeverre jij daar nu ver vandaan zit ja of nee. (Beluister ook deze podcast over het vetset-punt!)

Wil jij graag afvallen?

Dan is dit bericht is voor jou. Als je aan het bedenken bent wat je NU weer zou kunnen doen om die kilo's te verliezen? Welke voedingsmiddelen je moet laten staan of aan welk fitness regime je je gaat committeren?

Je kijkt er misschien nu nog vol optimisme naar, deze nieuwe poging, omdat je het gevoel hebt dat het nu wel gaat lukken. Dat je nu eindelijk wel dat ideale lichaam kunt gaan vormen.

Misschien kijk je ook wel vol verwachting uit naar alles wat je te wachten staat als je dat gewicht eindelijk bereikt: de aandacht, de complimenten, die je krijgt van de mensen om je heen? En ook al weet je dat het niet makkelijk gaat zijn, je bent bereid om door het stof te gaan?

Kijk eens wat verder vooruit

Ik nodig je graag uit om nog even wat verder vooruit te kijken. Over 2 of 5 jaar, bijvoorbeeld.

Wanneer de kans groot is dat je al het verloren gewicht gewoon weer bent aangekomen. En ja, misschien zelfs nog wel meer. Helaas is dat namelijk een realistischer plaatje als het gaat om gewichtsverlies.

Ik begrijp dat je deze toekomst nu misschien niet wilt accepteren! En dat jij ervan overtuigd bent dat jij in die 5% categorie valt van mensen die niet gewoon weer aankomt.

Waarom we jojoën en niet lagngdurig gewicht kunnen verliezen

via @evelyntribole

De fantasie van gewichtsverlies weerhoudt jou van het leiden van jouw ideale leven!

Het is heel makkelijk om te bedenken dat een slankere lijf jouw alles gaat brengen wat je zoekt in jouw leven. Maar dat is natuurlijk bullshit. (Pardon, my french!)

Het is wat we geleerd hebben, in de dieetcultuur waarin we leven. Verlies die kilo's en dan.... (pa pa pa paaaaaa!)

De realiteit is, zoals Dr. Linda Bacon het mooi verwoord, dat die fantasie van gewichtsverlies je juist weerhoudt van het bereiken van jouw ideale leven. Het streven naar gewichtsverlies is namelijk iets wat bijna nooit een slank en gelukkig leven oplevert.

Not to burst your bubble, maar onderzoek toont gewoon aan dat streven naar gewichtsverlies, een belangrijke factor is die leidt tot gewichtstoename op de langere termijn.

En dat staat helemaal los van hoeveel wilskracht jij hebt, van wat je eet, of hoeveel je sport. Het is dus ook niet jouw schuld als het je in het verleden niet gelukt is om gewichtsverlies te behouden.

Wat moet je dan? Het helemaal "opgeven"?

Maar moet je dan alles maar opgeven? Zo voelt het voor veel mensen: alsof je jezelf, en jouw gezondheid volledig opgeeft, als je stopt het streven naar gewichtsverlies.

Besef je allereerst dat jouw gewicht veel minder zegt over jouw gezondheid dan dat onze dieetcultuur en de dieetmagnaten jouw dagelijks influisteren. Sterker nog, er is ook volop bewijs waaruit blijkt dat dikke mensen prima gezond kunnen zijn, én dat dikkere mensen vaak net zo lang, en soms nog wel langer leven, dan dunne mensen.

Hoe gezond je bent is namelijk afhankelijk van gezond gedrag (zoals voldoende bewegen, en vitamines eten) en niet zozeer van hoeveel je weegt. (Dat is waarom ik NAAST het loslaten van de dieetmentaliteit, en het LEREN eten op intuïtie, ik altijd met mijn klanten werk aan het BOUWEN aan gezonde gewoontes!)

Wat gebeurt er als je start met intuïtief eten?

Als je start met intuïtief eten, hoef je niet jouw droom om gezond te zijn op te geven. Maar mogelijk wel die van slank zijn.

 • Je stopt met het obsessief controleren van jouw gewicht en staat je lichaam in staat om de taak van gewichtsmanagement van jou over te nemen. 
 • Daarnaast stop je met vechten tegen jouw hongergevoelens, en start je met daar goed naar te luisteren.
 • Je herstelt jouw metabolisme en zorgt ervoor dat jouw lichaam weer de hoeveelheid voeding krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren. (Want even een shocker: 1300 kcal is de aanbevolen energie inname voor een kleuter, niet voor een grown ass woman!)
 • Je stopt met jojoën (iets wat overigens wel echt ongezond blijkt te zijn!) en jouw lichaam komt dan uit op een voor jouw natuurlijk gewicht: jouw vetset point.

Wat is een vetset point?

Jouw vetset point (1) is het natuurlijke gewicht wat je bereikt als je jezelf niet continu restricties oplegt (bepaalde eet- of dieetregels volgt, om vervolgens te snoepen en snaaien) en als je geen overdadige intense fitness regimes volgt.

Het is het gewicht waarbij jouw lichaam zich comfortabel voelt, en wat je behoudt als je een normaal eetpatroon gaat opbouwen.

En dat normale eetpatroon zal er elke dag weer anders uit zien. Je laat je namelijk gewoon leiden door jouw lichaam en haar hongersignalen. De ene dag zal je meer eten, en de andere dag wat minder.

En jouw natuurlijke gewicht zal lichtelijk fluctueren, waarbij je bijvoorbeeld in de winter iets zwaarder bent dan in de zomer, of andersom. Jouw vetsetpoint is namelijk geen getal op zich, maar een range waartussen je van nature beland.

Ook kan het zijn dat je jouw natuurlijke vetset point hebt beïnvloedt door jarenlang te diëten en te jojoën. Je hebt daarmee jouw metabolisme mogelijk behoorlijk in de war geschopt. Jouw lichaam draagt wat extra kilo's met zich mee, omdat het jou probeert te beschermen tegen uithongering en een tekort in de toekomst.

De belangrijkste conclusie

Het belangrijkste wat je moet meenemen uit dit hele verhaal is dit: je KUNT vechten tegen jouw natuurlijke gewicht. Maar het op de blijvend beïnvloeden is vrijwel onmogelijk. Vandaar dat vrouwen dikwijls jojoën en blijven strijden met eten.

Intuïtief eten is niet zomaar weer een nieuwe dieetrage. Het is geen quick fix.

Het is niet weer een nieuwe set regels die je kunt volgen om gewichtsverlies te bereiken. Zoals je in mijn gratis masterclass hebt geleerd (of kunt leren, download hem hier!): regels werken averechts. Er komt altijd een moment waarop de boog te strak gespannen is, en je even rebelleert.

Als je start met eten op intuïtie ga je:

 •  Breken met de dieetcultuur;
 • Je gaat jouw lichaam weer voldoende voeden;
 • Je gaat jouw metabolisme herstellen;
 • Je breekt met eetbuien en emotie eten;
 • En je stopt uiteindelijk met obsessief nadenken over eten en jouw gewicht. 

In plaats daarvan ga je bouwen aan gezonde gewoontes om jouw gezondheid te verbeteren.

Vanuit liefde voor jouw lijf zoals het nu is. Zodat je kunt gaan genieten van jouw leven op dit moment, en niet pas als jouw weegschaal een magisch getal aangeeft.

Kun je afvallen in dit proces? Ja, het kan zomaar gebeuren. Maar het kan ook zijn dat je aankomt (omdat jouw lichaam nu misschien onder jouw natuurlijk gewicht zit). Of dat jouw gewicht gewoon hetzelfde blijft.

Daarbij is het proces van het loslaten van alle eetregels een proces waarbij jouw gewicht tijdelijk kan fluctueren, totdat je écht volop durft te gaan vertrouwen op jouw fysieke hongergevoelens en leert breken met eetbuien en emotie eten. (< Klik om daar mee over te leren!)

Het blijven streven naar gewichtsverlies staat je in ieder geval in de weg: je zult hierdoor namelijk onbewust namelijk altijd blijven "opletten" (in plaats van volledig te durven vertrouwen op jouw lichaamssignalen).

PS. Als je coaches kent die wel garanderen dat je kunt afvallen met intuïtief eten; Weet dan dat dat écht onzin is (en dat zij vooral de wetenschappelijke literatuur nog eens goed moeten induiken). Er is überhaupt NIETS dat blijvend gewichtsverlies kan garanderen. (Maar er is in deze dieetcultuur helaas niets dat beter verkoopt dan de belofte van gewichtsverlies!).

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

afvallen, anti-dieet, gewichtsverlies, haes, health at every size, intuïtief eten, Linda Bacon, opgeven, vet set point, vetset point


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
 1. Interessant, maar ik ben niet helemaal overtuigt. Als ik echt mijn behoeftes zou volgen, eet ik bij elke hoofdpijn aanval een hele hoop suiker. Ik denk niet dat dit juist is, uiteindelijk gaat mijn hoofdpijn niet over en heb ik iets binnen wat niet echt voedzaam is.

  1. Hallo Emmy, ik denk dat je dan nog niet helemaal door hebt hoe intuïtief eten werkt. 😉 Uiteindelijk gaat het er juist om dat je gaat leren luisteren naar wat goed voelt in jouw lijf. Ik snap niet helemaal waarom je de aanname zou doen dat je dan bij elke aanval een hoop suiker zou eten?

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}