december 18

Hoe kun je omgaan met opmerkingen over jouw lijf en wat je eet?

0  comments

Hoe kun je omgaan met opmerkingen over jouw lijf en wat je eet? Of de dieetpraat op kantoor? Die opmerkingen werken immers averechts. Ze kunnen ervoor zorgen dat je weer gaat twijfelen aan jouw voornemens om voorgoed te stoppen met diëten. Of jouw verlangen om te gaan werken aan het omarmen van jouw lijf. Aan intuïtief eten en voedselvrijheid. Ik deel mijn tips met jou in deze aflevering van de podcast!

Wil je de podcast online delen? Dan vindt ik dat super om terug te zien! Tag mij gerust op instagram met @saskia_koopman, of gebruik de hashtag #blijdieetvrij.

Hoe kun je omgaan met opmerkingen over jouw lijf en wat je eet? Of de dieetpraat op kantoor?

Press play!

Je wordt omringd door dieetcultuur

Als je net start, voel je je misschien nog heel alleen in jouw nieuwe aanpak rondom eten en diëten. In het loslaten van die dieetmentaliteit. (Helemaal als je nog geen lid bent van mijn Blij Dieetvrij club, natuurlijk! ;))

En je zal dan merken dat er om je heen nog veel wordt gepraat over eetgedrag. Over alles wat we vooral niet ZOUDEN moeten eten. Maar ook over elkaars lijf. Vandaar deze podcast: want, hoe ga je daar nou het beste mee om?

Maar allereerst even dit. Mogelijk overbodig, maar soms moet het gezegd worden!:

Maak vooral geen complimenten of opmerkingen over iemands lijf.

Je weet immers NOOIT wat iemand doormaakt. Wat er achter de schermen allemaal wel niet gebeurt.

Ik deed in de podcast een shout-out naar @bigvegansister die in deze post hier zo helder schreef over haar ervaringen hieromtrent:

Dit bericht bekijken op Instagram

Jij ziet enkel een dik lichaam. Ik zie vooral een geheeld lichaam ❤ (CW: zwaar vertekend lichaamsbeeld, depressie) . Ik blijf het lastig vinden, om mensen tegen te komen die mij lang niet meer hebben gezien. Ik denk dan te weten wat ze denken: "zo, die is dik geworden". En dat klopt ook. . Dik worden was ooit mijn ergste nachtmerrie. Ooit, want ik ben nu zo ver in mijn proces dat die periode echt voelt als een ander leven. Ik bén letterlijk mijn ergste nachtmerrie geworden (want: dik. En ja, dik én mooi, want dik is geen negatief woord meer voor mij. Hoe jij het woord ervaart is aan jou ❤), maar ik ben gelukkiger dan ooit. En ik had niet gedacht dat dat een mogelijkheid was. . Ik heb een lange weg afgelegd om hier te komen en dat proces heeft zich enkel achter de schermen afgespeeld. Mensen weten niet hoe zeer ik mijn lichaam haatte. Dat ik in de spiegel keek en een monster zag. Dat ik niet kon geloven dat ik ooit gelukkig kon worden in dít lichaam. Ze hebben niet naast mij gezeten tijdens mijn uren in therapie, de donkere dagen in bed, de walgende blikken in de spiegel. Ze weten niet hoeveel energie en moed het me kostte om simpelweg de dag door te komen. Om te leven. Nu geniet ik volop, maar lijken sommige mensen niet te kunnen begrijpen dat ik dat kan in dit lichaam. . Het doet pijn als mensen me ongevraagd tips geven om af te vallen. Me vragen of ik er weleens aan heb gedacht om mijn voedingspatroon te veranderen zodat ik van mijn vermoeidheidsklachten af kom (ha ha ha), me vragen of ik wel sport en me scheef aankijken wanneer ik de lift pak in plaats van de trap. Ik ben niemand een uitleg verschuldigd, dus die geef ik ook niet meer, maar het kost me intens veel moeite om dan vriendelijk te blijven. Je zou eens moeten weten, denk ik dan. . Dus alsjeblieft: denk niet dat je iemands verhaal kent door naar diegene te kijken. Voor je het weet ruk je een pleister van een pas geheelde wond ?❤

Een bericht gedeeld door Lisa Jansen (@bigvegansister) op

Maak dus NOOIT opmerkingen over andermans lijf.Niet alleen negatieve opmerkingen moeten we afschaffen. Maar ook de complimenten, die soms zo lief lijken.

Besef je dat je, door iemand te complimenteren vanwege haar gewichtsverlies, mogelijk iemand complimenteert over haar depressie of eetstoornis. Je weet immers niet wat iemand anders doormaakt!

Daarnaast benadrukken we daarmee als vrouwen alleen maar hoe belangrijk onze verpakking wel niet is. Terwijl we als vrouwen zoveel meer zijn dan ons lijf! (We houden het eeuwige zorgen maken over ons uiterlijk, en ons lijf, er alleen maar mee in stand.)

Laten we elkaar complimenteren over WIE we diep van binnen zijn, over WAT we voor moois doen in de wereld. Over wat ons WAARDEVOL maakt als vriendin, collega of familie

Zo blijven we continu vechten tegen ons vetsetpoint

Als we met elkaar blijven benadrukken hoe belangrijk ons gewicht is, zorgen we er ook voor dat velen van ons blijven vechten tegen ons vetsetpoint. Ons natuurlijke gewicht.

Helaas zijn we namelijk niet allemaal gemaakt om qua gewicht te lijken op de modellen op de catwalk, of de hoofdrolspelers in de speelfilms of op tv.  En als we dit niet willen accepteren, kunnen we ons hele leven lang blijven worstelen met ons gewicht.

Tot zover mijn rant over het feit dat je vooral geen opmerkingen moet maken over andermans lijf.

Wat moet je nou doen als JIJ degene bent die dit soort opmerkingen ontvangt?

Hoe kun jij zelf reageren op ongewenste opmerkingen?  

  • Optie 1: reageer lekker kort en bondig!

Als iemand bijvoorbeeld een opmerking maakt over wat je opschept, zeg gewoon: 'ik heb honger'. Of als iemand je vraagt of je je wel beseft hoeveel koolhydraten daar in zitten?  Dan kun je gewoon reageren met: 'het maakt me niet uit hoeveel koolhydraten erin zitten'.

Je hoeft jezelf immers niet te verklaren of te verdedigen!

Besef je dat de opmerking van de ander, vooral iets zegt over de worstelingen die die ander waarschijnlijk zelf ervaart. Over háár worstelingen met eten en/of haar lijf.

In de aflevering met Hermina beschrijft Hermina ook heel mooi hoe zij omging met kritiek van anderen. Ze kon deze makkelijk van zich af laten glijden. Voornamelijk omdat ze zich besefte, dat die opmerkingen vooral een indicatie waren van hoe kritisch die ander voor zichzelf was. 

We zijn immers vaak onze eigen grootste criticus! En we projecteren dat wat we meemaken graag op een ander.


  • Optie 2: Spreek iemand van tevoren even over jouw behoeften

Vind je het lastig vindt om iemand op een feestje of borrel aan te spreken op zijn/haar opmerkingen? Neem dan vooraf even contact met diegene op. Stuur een berichtje. Of bel even. Leg de ander uit wat je aan het doen bent en beschrijf wat die ander kan doen om jou te helpen. Om jou te steunen.

'Joh, ik ben bezig met het creëren van een ontspannen relatie met eten en mijn lijf. Tot nu toe was dat altijd chaos. En ik zou het fijn vinden als je geen opmerkingen maakt over mijn lijf of over wat ik eet. Want die werken averechts.'

Zoiets is écht ontzettend effectief!


  • Optie 3: Wees direct, als iemand niet stopt

Geef aan welk rotgevoel bepaalde opmerkingen van de ander jou geven. Dat is vaak de manier om ervoor te zorgen dat iemand écht stopt. Spreek je uit, zonder inhoudelijk te beargumenteren. Zeg gewoon: "jouw opmerkingen doen mij ontzettend veel pijn."

Het is spannend. Maar vaak hoef je dit soort opmerkingen maar eenmalig te maken. Dan staan ze bij de ander in hun geheugen gegrift.

“Je hoeft anderen niet te overtuigen van wat je doet of meemaakt. Neem vooral de ruimte in om jouw eigen behoeften kenbaar te maken.”


Saskia Koopman

Hoe ga je om met dieetpraat om je heen?

Die collega's die kletsen over hun gewicht. Of over hun nieuwste dieet? Laat het vooral lekker van je afglijden.

En als je merkt dat die verhalen impact op je hebben (omdat je daardoor gaat twijfelen aan wat je doet), zet er dan iets tegenover.

Bedenk je WAAROM je dit ook alweer doet. Wat diëten, en opletten, of jouw lichaam haten, de afgelopen jaren op je hebben gehad?

Wordt je toch meegezogen in het gesprek? Probeer dan het gesprek naar een ander onderwerp te brengen of loop gewoon even weg.

'Ik moet even plassen'. Of 'Hé, die collega moest ik nog spreken'. 

Het is ook oké als je je er even van losmaakt. Je hoeft anderen niet te vertellen over wat jij doet.

Soms is ook een kort, vriendelijk antwoord voldoende. Als iedereen zich zorgen maakt over de taart die wordt getrakteerd, ben je natuurlijk altijd vrij om een korte opmerking te maken. Als het goed voelt. Je kunt iets zeggen als: 'we hoeven ons echt niet schuldig te voelen als we genieten van een stukje taart'. 'Dat opletten, ik werd er alleen maar gek van, ik ben blij dat ik dat niet meer doe!'.

Wil je anderen graag meer vertellen?

Doe dat vooral. Je kunt anderen best iets mee nemen in jouw ervaringen, als je daar voor jouw gevoel aan toe bent. 

Neem ze mee. 'Ik voelde me altijd zo gestrest rondom eten, en nu heb ik geleerd om te eten op intuïtie en eindelijk wat rust gevonden.'

Je kunt ook meer vertellen over wat het onderzoek zegt over diëten en de averechtse effecten daarvan.  

Maar ben je nog niet klaar voor een discussie? Maak dat soort opmerkingen dan vooral niet. Argumenten lokken altijd tegenargumenten uit. Dus daar moet je dan ook voor open staan.

Weet wel dat je jezelf niet hoeft te verdedigen, en iedereen lekker mag doen wat goed voelt voor hem of haar

Je kunt ook iets zeggen als: 'ik wil je niet bekeren, of jou overtuigen. Maar mocht je er meer over willen weten, vertel ik je er gerust meer over.' 

Bewustzijn is het belangrijkste

Het mooiste is als je die dieetpraat of opmerkingen kunt opmerken. En als je doorhebt wat de impact ervan kan zijn, als je niet oplet.

Dan kun je voorkomen dat ze JOU al te veel beïnvloeden.

Dan kun je voorkomen dat jij weer gaat wankelen, of twijfelen aan wat je doet.

Herinner jezelf eraan dat het oké is dat je iets anders doet dan anderen. Dat je niet altijd mee hoeft te doen aan de nieuwste dieetrages.

Jij bent de enige die kan aangeven aan de mensen om je heen wat je nodig hebt. Dus spreek je vooral uit. Durf die ruimte in te nemen.

Sommige gesprekken kun je niet vermijden. Soms moet je bij iemand anders op de rem trappen en aangeven dat wat de ander zegt je pijn doet, of je niet helpt.

Ik hoop dat deze podcast je helpt om voorbereid te zijn op de Kerstdagen, de opmerkingen die je hier en daar kunt verwachten van anderen. Soms kan het helpen om de opmerkingen die jij als reactie wilt maken alvast voor te bereiden in jouw hoofd. Wat kun je dan precies zeggen?

Voor alle Blij Dieetvrij clubleden die dit lezen: volg ook eens de sociale verbindings-challenge voor meer voorbeelden en concrete tips!

En wil je meer leren over de stappen naar zelfacceptatie en een ontspannen relatie met eten?

Download dan vooral de masterclass. En bekijk je deze shownotes vlak voor de feestdagen? Dan wens ik je alvast hele fijne Kerstdagen. Dat ze maar vooral in het teken mogen staan van samenzijn en genieten! Veel liefs!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}