december 11

Hoe Hermina haar relatie met eten heelde

0  comments

Het allereerste interview staat voor je klaar! In deze aflevering van de podcast vertelt Hermina van Wondervol open en eerlijk over hoe zij haar relatie met eten heelde, en wat haar daarin heeft geholpen. Zij geeft tips voor vrouwen die het lastig vinden om hun lijf te omarmen zoals het is, en ze deelt o.a. met ons hoe zij omgaat met negatieve opmerkingen over haar lijf.

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn. 

Benieuwd naar de tips van Hermina? Press play!

Hermina blogt al 10 jaar op wondervol.nl

Op dit moment beschrijft Hermina de relatie met haar lijf als, eindelijk harmonieus. Als oké. Goed. Maar dat is heel lang niet zo geweest.

Ze vindt het lastig om te bepalen vanaf welk moment ze dat precies zo voelde. Want dat gaat altijd een beetje op en neer. Maar 10 jaar geleden stopte ze met diëten en startte ze met haar blog wondervol.nl. Vanaf dat moment is ze er echt aan gaan werken. Want ze is zo lang aan het diëten geweest, dat ze echt moest afkicken!

Ze moest weer écht leren proeven, leren voelen: 'heb ik nou trek, en waar heb ik dan behoefte aan?' Hermina beschrijft dit echt als een reis.

Ze weet inmiddels ook zeker dat ze NOOIT meer op dieet gaat. Al heeft ze zich aan de start van haar reis daar hier en daar écht nog wel verleid door gevoeld!

10 jaar geleden kreeg ze het inzicht dat ze heel veel aan het lijnen en diëten was, maar dat het haar vrij weinig had opgeleverd. Ze was er eigenlijk alleen maar zwaarder van geworden. Ze had een negatief zelfbeeld gekregen en een getroebleerde relatie met eten.

Ze besloot dat het tijd werd om zichzelf gewoon een beetje leuk te gaan vinden en goed voor zichzelf te gaan zorgen! Dat was zo'n bevrijdend inzicht!

En op dat moment was er nog zo weinig te vinden online. En omdat het voor haar zo bevrijdend voelde, en ze andere vrouwen het dieetdrama wilde besparen, is ze haar blog begonnen. Ze was ook onder de indruk van de wetenschap die zo duidelijk laat zien wat de negatieve effecten zijn van opletten, lijnen en diëten.

Waar haalde ze de moed vandaan om het diëten los te laten?

Er gebeurde iets toen Hermina een winkel ontdekte in Apeldoorn. Een grote maten winkel. Iets waar ze normaal gesproken met een grote boog omheen liep! Ook om te ontkennen dat ze dik was. Want dat zou ze wel even "fixen".

Wat ze vond in deze winkel was leuk en hip. Ze kreeg positieve reacties op haar kleding, en mensen vroegen zich af of ze was afgevallen. Zo ontdekte ze de impact van die leuke kleding. 

Normaal gesproken stelde ze het kopen van leuke kleding uit tot ze haar streefgewicht had bereikt. Dat gebeurde ook weleens, maar vaak kon ze er dan na een maand niet meer in.

Door deze winkel kwam ook dat inzicht een beetje: 'wat heb ik nou al die tijd gedaan?'

Op haar website deelt ze nog steeds veel over kleding, maar ze geeft liever geen standaard "kledingstips". Helemaal niet omdat die vaak bol staan van regels over wat je met welk figuur vooral wel en niet moet dragen. Dat vindt ze verschrikkelijk. Ze wil vrouwen graag een bepaalde vrijheid laten voelen rondom kleding!

Daarnaast zijn vrouwen zoveel meer waard dan hun uiterlijk!

Ze heeft jarenlang de obsessie gehad dat haar lichaam perfect moest zijn

Ze vind het ergens niet gek dat we soms zo kritisch kunnen zijn over elkaars uiterlijk. Zelf is ze ook zo obsessief met haar gewicht bezig geweest.

Ik vroeg haar naar het beste advies wat ze kon geven aan vrouwen die nog worstelen met het omarmen van haar lijf, en ze vertelde dat ze het moeilijk vindt om te achterhalen wat haar precies heeft geholpen om die obsessie los te laten.

Ze heeft meerdere dingen gedaan, zoals een cursus over mindful eten, die haar weer leerde proeven en genieten van lekker eten. (Waardoor ze spontaan de helft van de inhoud van haar vriezer weggooide!) 

Hoe Hermina haar relatie met eten heelde - interview Blij Dieetvrij Podcast

“Als je altijd maar met eetschema's leeft, of oplet dat er ergens geen koolhydraten in zitten, ben je het proeven van lekker eten echt helemaal kwijt”


Hermina de Vries

Deze cursus leerde haar weer luisteren naar wat haar lijf nodig had. Daarnaast heeft ze ook hypnotherapie gedaan, in de fase dat ze nog wilde afvallen. Dat hielp haar om te leren wat ze nou eigenlijk écht lekker vond.

Lekker, was voor haar altijd het "verboden voedsel". Iets wat ze ook herkent bij andere vrouwen als ze iets zeggen als: 'ik verdien ook weleens wat lekkers!' 

Ze ontdekte dat ze veel gelukkiger werd van verse fruit en groente. Van een salade.  En dat dat veel minder te maken heeft met drop, chips en koek en gebak.

En ook het schrijven op haar blog heeft haar enorm geholpen. Dat alles bij elkaar, zorgde ervoor dat de innerlijke stem milder werd. 

Hoe lang duurde het voor ze die harmonie voelde, rondom eten en haar lijf?

Dat ging vrij snel toen ze eenmaal startte met bloggen. Dat zorgde ervoor dat ze enorm veel informatie ging verzamelen en behoorlijk anti-dieet werd. Ze ontdekte als snel dat dit gewoon niet de weg was.

Ze werd soms ook behoorlijk fanatiek, en protesteerde tegen afslankmiddeltjes bij de apotheek. Dit was immers niet wat bijvoorbeeld patiënten met kanker moesten horen: hier smeer dit middeltje maar op jouw buik.

Deze opmerking maakte dat we aan de praat raakten over hoe gezondheid vaak verward wordt met gewicht. Hermina schreef al eerder op haar website over schrijnende verhalen van mensen die soms kantje boord werden gered door de medische wereld. Omdat ze waren weggestuurd met een advies om af te vallen, zonder verder te kijken naar de échte oorzaak van de gezondheidsproblemen.

Ze vindt ook dat iemand naar een diëtist sturen maar een nutteloze oplossing is, als iemand te kampen heeft met onderliggende trauma's, bijvoorbeeld. Dan help je iemand niet met een eetschema, waarin staat dat iemand een halve appel en twee crackers mag eten.

Jouw mentale gezondheid is minstens zo belangrijk als jouw fysieke gezondheid

Dit is zo'n krachtige statement van Hermina! ☝️

Het bijzondere is ook, dat als jij je veel zorgen maakt over jouw uiterlijk, over jouw eetpatroon, is dat je zoveel stress veroorzaakt. En wat mensen soms vergeten is het effect van die stress op jouw gezondheid. Die stress is zo ongezond. En kan ook leiden tot ziektes en ontstekingen in jouw lijf.

Hoe gaat Hermina om met negatieve reacties over haar lijf?

Bijvoorbeeld naar aanleiding van een fragment met Hermina, gemaakt door de NOS, kreeg Hermina behoorlijk wat negatieve reacties over haar heen. 

Het heeft haar gelukkig weinig gedaan. Vooral omdat ze het snapt.

Ze heeft zelf ook jarenlang om die manier naar anderen gekeken. Vanuit het idee: 'Oh, daar moet je echt eens wat aan doen! Dat moet je fixen. Dat kan zo niet'.

Zo keek ze immers ook heel lang naar zichzelf.

Totdat ze besloot dat het anders moest. En dat was jaren geleden. Er was niemand die dat zei! En ook nu weet ze dat heel veel mensen gewoon nog moeten leren. Leren "hoe het zit".

Ze weet ook dat ze dit soort reacties kan oproepen als ze verschijnt in de media: 'Ze moet gewoon van de bank afkomen en minder chips eten.' Ze trekt het zichzelf niet meer aan. Ook omdat ze zoveel positieve reacties krijgt, die haar sterken. Inmiddels ook vanuit de medische hoek.

En vaak als we negatieve kritiek krijgen van een ander, is diegene vaak ook super kritisch op zichzelf. Vaak zijn we zelf onze grootste criticus! Die ander zit misschien nog heel erg in de dieetmentaliteit vast, en het vraagt ook wel wat van mensen om hier uit te stappen.

Welke impact had het stoppen met diëten op haar lijf?

Toen ze stopte met diëten, heeft ze zich zeker zorgen gemaakt over waar het zou eindigen. Ze wilde niet dat het zou eindigen op een plek waarop ze moeite zou hebben met het strikken van haar eigen veters, bijvoorbeeld. 

Ze vond het best wel spannend. Maar één ding wist ze zeker, diëten gaan mij niet helpen! Dus ergens heeft ze het maar gewoon laten gebeuren.

Ze heeft het ook besproken met de huisarts, maar die wilde haar meteen doorsturen naar een diëtist. Iets waarvan ze op dat moment zeker wist dat het dat ze dat niet meer wilde. Dan zou ze weer eet-lijsten krijgen, en op een weegschaal moeten staan. Ze wist dat dat haar niet zou helpen.

Ze is voor haar gevoel flink aangekomen in het begin, maar dat gewicht is er ook vanzelf weer vanaf gegaan.  

Ze is op dit punt ook tevreden met hoe het is. Ze kan fietsen en wandelen. Haar veters strikken! Ze zorgt goed voor haar lijf en weet dat ze gezond is.

Ze heeft nog steeds wel een weegschaal, en heel soms gaat ze daar weer eens op staan. Ze kan nu naar het getal kijken zonder in paniek te raken. Ook al fluctueert dat getal soms.
 

Ze is nooit gestopt met sporten & bewegen

Hermina beschrijft heel mooi hoe ze sporten al jarenlang volhoudt. Ze vind het belangrijk, voor haar hoofd (haar mentale gezondheid), maar ook voor haar lijf!

Ze is op een gegeven moment gaan hardlopen, en ervoer toch echt een moment van glorie, toen ze tijdens de Marikenloop allemaal slankere dames inhaalde. Uiteindelijk kreeg ze hielspoor, maar ze is altijd blijven sporten.

Ze ging fitnessen en ontdekte ook een fijne sportschool die zich niet focuste op de weegschaal en haar doelen daaromtrent. Ze wil gewoon graag een sterk lijf. Goed voor zichzelf zorgen ziet ze ook  als sporten en bewegen.

Als je gaat sporten om je goed te voelen en je sterk te voelen, dan is dat de drijfveer. Dan is het iets wat je blijft doen.

Focus je je daarentegen op resultaten aan de buitenkant, zoals het gewicht, of de verloren centimeters, dan stoppen we er vaker mee. Omdat we niet doorhebben wat het doet voor de relatie die we hebben met ons lijf, en voor onze gemoedstoestand.

Als je écht goed voor jezelf wilt zorgen, is sporten wel echt belangrijk, zegt Hermina. Je gaat rechterop lopen. Het heeft haar echt geholpen om haar zelfvertrouwen een boost te geven!

Hoe Hermina haar relatie met eten heelde - interview Blij Dieetvrij Podcast

Hoe haar relatie met eten drastisch is verbeterd

Het goed leren aanvoelen van wat je nodig hebt, beschrijft Hermina als trial-and-error, En ja, soms is dat ook gewoon chips! Maar omdat Hermina zich zelf nu altijd chips toestaat, is het voor haar makkelijk om het ook weer weg te leggen als ze genoeg heeft gegeten.

Ze weet nog heel goed hoe ze ooit op haar verjaardag paaseitjes had gekocht voor haar collega's. Één zakje vol paaseitjes heeft maandenlang in haar tas gezeten. Toen ze helemaal geplet waren heeft ze ze uiteindelijk maar weggegooid!

Dit moment heeft indruk op haar gemaakt, omdat ze hieruit opmerkte hoe haar relatie met eten drastisch veranderd was. Ze mag altijd van zichzelf chocolade eten, en daarom hoeft het tegenwoordig niet allemaal maar op.

En zichzelf die onvoorwaardelijke toestemming geven is echt wel een reis geweest. Ze heeft zich ook nog wel een tijd lang overeten. Totdat ze merkte dat het gewoon niet lekker was voor haar buik. Het duurt even voordat je bij jezelf ontdekt wat nou echt fijn is, aldus Hermina.

Inmiddels weet ze heel goed van zichzelf wat ze beter wel en niet kan doen. Omdat ze zich er niet lekker bij zou voelen. Ze maakt liever zelf een goede hamburger, dan dat ze die op haar werk besteld. Want daarvan krijgt ze al pijn in haar buik, als ze ernaar kijkt,

Wil jij ook aan die reis naar een harmonieuze relatie met eten beginnen?

Dan wil Hermina je graag het volgende meegeven:

Hoe Hermina haar relatie met eten heelde - interview Blij Dieetvrij Podcast

“Je bent de moeite waard, om goed voor jezelf te zorgen. Je mag er zijn, en je mag ook liever voor jezelf zijn. Omdat ik het idee had dat ik er niet uit zag, zoals ik eruit zou moeten zien, heb ik me tijdenlang zo waardeloos gevoeld.  En dat is zo jammer. Dus dit zou ik je graag willen zeggen: je bent oké en je bent de moeite waard.”


Hermina de Vries

Wil je meer weten over Hermina, bekijk dan ook eens haar website wondervol.nl. Je kunt haar ook vinden op Facebook en Instagram, en lid worden van haar besloten Facebook groep. Stuur haar ook gerust een berichtje, bijvoorbeeld via Facebook messenger, als je naar haar wilt reageren op deze podcast.

En heb je de eerdere podcasts gemist, bijvoorbeeld de aflevering met de 4 strategieën die je helpen om zelf ook meer rust te creëren rondom eten? Dan kun je die natuurlijk nog terugluisteren via jouw favoriete podcast kanaal! 

Ben je benieuwd naar de masterclass? Download hem direct hieronder!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)

Bron van de foto's: https://www.wondervol.nl.

Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}