oktober 6

Omgaan met zelfsabotage op weg naar voedselvrijheid

0  comments

Oké, confronterend misschien, maar laten we het even hebben over zelfsabotage... In deze podcast wil ik het met je hebben over hoe je nou stappen gaat zetten als je merkt dat je geblokkeerd wordt door angst, of als je bij jezelf opmerkt dat je jezelf aan het saboteren bent.

Ik herken het ook bij mezelf, hoor, en daar vertel ik je ook wat meer over in deze aflevering.

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 3

Omgaan met zelfsabotage op weg naar voedselvrijheid

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Achter de schermen

Hallo en welkom bij weer een nieuwe aflevering van de Blij Dieetvrij Podcast. Je moest wat langer wachten op deze derde aflevering. Dat is natuurlijk niet voor niets, want de afgelopen weken ben ik druk geweest met het voorbereiden van de lancering van het carddeck. (Op het moment dat ik deze podcast opneem staat mijn kantoor vol met allemaal mooie voor-gevouwen doosjes die ik gisteravond laat nog in elkaar heb gezet. Als het goed is komt vandaag namelijk de levering van de drukker, met de eerste druk van de carddecks! Dan begint hier thuis de inpak-mania, waarbij ik de doosjes ga vullen, hopelijk met wat hulp van mijn man en zoon.)

En nu, terwijl dit artikel live gaat zijn de eerste postzakken met meer dan 100 carddecks door PostNL opgehaald. Ik ben zo blij dat ik straks met mijn kaarten in zoveel huizen mag liggen. Door heel Nederland, en in België. ⁠

Op nachtkastjes, bureaus, in de buurt van dagboeken, of juist in een mooie kaartenstandaard. ❤️

Dat ik je met de kaarten er maar elke dag aan mag herinneren om lief te zijn voor jouw lijf, ruimte te geven aan jouw emoties en behoeftes, en stappen te zetten om rust te vinden rondom eten.

‘Lekker druk’ zijn en daarmee vluchten voor je eigen behoeftes

Ik zou willen zeggen dat ik het dus ‘lekker druk’ heb, maar het klinkt dan alsof ik met dat druk zijn een ‘badge of honor’ verdien.

Alsof druk zijn iets heel goeds is.

Maar ik weet dat dat niet altijd het geval is, en dat druk zijn ook een soort manier kan zijn om te vluchten voor tijd voor jezelf, vertragen, stilstaan bij je eigen behoeftes.

Ik heb deze podcast dan ook bewust even uitgesteld, zodat ik mezelf in de drukte niet helemaal gek zou maken, maar ook zodat die ruimte er zou blijven om soms even stil te staan, in- en uit te ademen, maar ook om te genieten van dit mooie proces. Ik moet heel eerlijk zeggen, pas als je al die dozen zo bij elkaar ziet staan, dan pas heb je echt een idee van hoeveel lieve mensen wel niet het carddeck al hebben besteld.

Ik ben op die momenten echt ontzettend dankbaar dat ik dit mag doen, en dat ik mensen blij mag maken. Op dit moment sta ik te popelen om de reacties te ontvangen van de eerste mensen die het carddeck in huis hebben. Als deze podcast live gaat, dan heb je hem al in huis als je hem besteld had. Laat me dan weten wat je ervan vindt, die feedback is super waardevol voor mij natuurlijk.


Welke stappen kun je zetten bij uitstelgedrag?

Ik wilde het met jou niet alleen hebben over vertragen en hoe belangrijk dat soms is, maar ook over uitstelgedrag.

Wat er soms namelijk kan gebeuren is dat we dingen die we heel graag willen doen gaan uitstellen. Ik heb dat uiteraard zelf ook gedaan. Het maken van dit carddeck heb ik heel lang uitgesteld.

Als je me volgt op Instagram dan weet je dat ik ook wil gaan werken aan een programma voor professionals, zodat zij vrouwen kunnen bijstaan in het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld. Ik denk dat dat super belangrijk is, en op dit moment ook best wel een ‘hot topic’ in de health & wellness branch. Maar ook dat is iets wat ik al ontzettend lang heb uitgesteld. Het is iets waar ik eigenlijk een jaar geleden al over twijfelde, en wat ik nu pas ben gaan doen.

Dat uitstelgedrag is iets wat we allemaal wel herkennen. Voor sommige mensen is uitstelgedrag ook een reden om te gaan eten. Dat is niet zo gek hè, want je probeert jezelf daarmee af te leiden van het feit dat je misschien angstig bent, dat je onrustig bent, dat je dingen spannend vindt. Voeding kan je daar erg goed van afleiden.

"In deze podcast wil ik het met je hebben over hoe je nou stappen gaat zetten als je merkt dat je geblokkeerd wordt door angst, of als je bij jezelf opmerkt dat je jezelf aan het saboteren bent."

Als je iets anders wil, dan moet je iets anders gaan doen

Ook als het gaat om stappen zetten in de weg naar voedselvrijheid, kunnen we heel erg vast blijven zitten in zelfsabotage: in het uitstellen van het doen van bepaalde opdrachten.

Diep van binnen weet je misschien wel dat je bepaalde stappen moet zetten, maar je doet het niet omdat je een soort van geleid wordt door alle angsten die je diep van binnen hebt.

Eigenlijk kun je daarin alleen maar zeggen: als je iets anders wil, dan moet je iets anders gaan doen. En dat klinkt best wel cru. Alles wat we doen, elke beslissing die we nemen, die heeft impact op wat we gaan voelen en ervaren in ons leven.

saskia koopman


Maar soms is dat nog best wel lastig.

Als we het hebben over stappen zetten naar het intuïtieve eten, dan krijg ik heel vaak van vrouwen te horen dat ze worden geleid door hun angst.

Sterker nog, ik heb heel veel clubleden die lid worden, dan toch maar weer hun abonnement opzeggen, en dan later weer opnieuw lid worden van de Blij Dieetvrij Club. Gewoon, omdat ze op bepaalde momenten worden geleid door angst. Dat zijn de momenten dat ze terugkrabbelen, omdat het allemaal veel te spannend wordt. 

Ze herkennen gedachtes als: 

  • wat als ik nooit stop met eten van deze lekkernij?  
  • Wat als ik heel veel gewicht aankom?
  • Wat als andere mensen oordelen over wat ik ga doen?

Neem afstand van je gedachtes

Het lastige is dat we ons heel erg kunnen laten leiden door die gedachtes. Een van de belangrijkste dingen die je daarin kan doen, is echt even afstand nemen van je gedachtes en ze gaan bestempelen als niet meer dan dat: het zijn maar gewoon woorden in je hoofd. Het zijn dingen waar we ons heel erg door kunnen laten leiden als we ons er niet bewust van zijn.

De kracht van schrijven

Als je dat nog niet doet, dan kan ik je in dit proces zeker aanraden om te gaan beginnen met schrijven. Dat kan in een dagboek, als dat iets is wat bij je past, maar je kunt ook gewoon elke dag 4 lege velletjes papier pakken, of 1 om mee te beginnen, en met jezelf afspreken dat je dit velletje vol gaat schrijven.

Alles wat er in je opkomt mag je opschrijven. Ook als je niet weet wat je moet opschrijven dan schrijf je op: ik weet niet wat ik moet opschrijven. Het gaat erom dat je begint, dat je start met schrijven, dat je jezelf uitnodigt om te gaan schrijven.

Als je dat doet dan kan er iets waardevols gebeuren. Je gaat merken wat er in je hoofd gebeurt. Welke gedachtes zijn er allemaal in je hoofd? En door ze op papier te zetten kunnen we ons bewustzijn rondom die gedachtes vergroten. Op die momenten kunnen we ook bewust besluiten welke gedachtes helpend zijn, en welke niet. 

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar sommige gedachtes zorgen ervoor dat we de dingen gaan doen waar we blij en gelukkig van worden, en sommige gedachtes zorgen ervoor dat we onszelf gaan saboteren, dat we bijvoorbeeld dingen gaan uitstellen.

saskia koopman


Het verschil tussen je gedachtes observeren, en je ermee identificeren

Er wordt ook weleens gesproken over je gedachtes observeren, of je ermee identificeren. En daarin zit een heel belangrijk verschil.

  • Je kunt je gedachtes van een afstandje observeren, en denken: dat zijn interessante gedachtes, wat vind ik er eigenlijk van dat ik dit denk? Helpen deze gedachtes me eigenlijk?
  • Of je kunt je er gelijk mee identificeren: ik denk deze gedachte dus dan is het waarheid. Alles wat ik over mezelf denk is waar. 

Dat is iets heel belangrijks om bij jezelf te gaan opmerken. In hoeverre identificeer ik me met mijn gedachtes? In hoeverre kan ik mezelf uitnodigen om ze alleen te observeren zonder er meteen mee aan de haal te gaan, zonder dat ik die gedachtes mij laat leiden? Zonder dat die gedachtes mij een kant op sturen, mij de hele tijd beïnvloeden.

Sommige gedachtes kunnen we observeren, om vervolgens te besluiten dat die gedachte niet helpend is, je je er niet door laat leiden en dat je iets anders gaat doen.

Ik weet dat dit waarschijnlijk heel abstract klinkt en daarom nodig ik je uit om het gewoon te gaan proberen, om gewoon te gaan schrijven. Schrijf dan vooral die twee woorden ook op: observeren in plaats van identificeren. Nodig jezelf uit om van daaruit eens naar je gedachtepatronen te kijken.

Blijf je in je veilige bubbel?

Als het gaat om angsten op weg naar voedselvrijheid, dan kun je jezelf ook uitnodigen om de voors en tegens op te schrijven van het blijven in je veilige bubbel met vertrouwde restricties die je nu hebt. En schrijf dan voor jezelf eens op wat de voor- en nadelen zijn van leven in voedselvrijheid, of van het omarmen van jezelf.

Je kunt dan gaan kijken waardoor je je wilt laten leiden.

"VRAAG JEZELF EENS AF OF JE OVER VIJF JAAR NOG STEEDS OP DIE PLEK WILT ZIJN WAAR JE NU BENT. EN HOE JE LEVEN ERUIT ZOU ZIEN ALS JE JEZELF ZOU TOESTAAN, ONDANKS AL JE ANGST, OM STAPPEN TE ZETTEN NAAR VOEDSELVRIJHEID."


Je bewustworden van welke angst je gevangen houdt in oude patronen

De enige manier om uit ons uitstelgedrag te komen is als we kunnen gaan observeren welke angsten daar onder liggen. En als we kunnen besluiten om ondanks onze angsten toch actie te gaan ondernemen om de dingen te doen die helpend zijn voor ons.

Ik merk dit bij mensen die twijfelen om hier überhaupt aan te beginnen, maar ik merk het uitstelgedrag ook op bij vrouwen die al lid zijn van de Blij Dieetvrij Club. Ook als je lid bent van de club, dan kan het met vlagen makkelijker zijn om je bezig te houden met de was, of de boodschappen, of je te verliezen in je werk en 's avonds te netflixen, in plaats van aan de slag te gaan met de opdrachten uit de Blij Dieetvrij Club. 😉

De weg naar voedselvrijheid is net als leren fietsen

Wat er op die momenten gebeurt is dat je jezelf onbewust klein aan het houden bent. Ergens diep van binnen gun je jezelf misschien het succes niet. Dat is ook een bekend patroon voor perfectionisten, mensen die meteen alles goed willen doen.

Terwijl je weet dat ook de weg naar voedselvrijheid net zo is als bijvoorbeeld leren fietsen als kind: 

Je stapt op, je valt, je bezeert je en dan moet je weer opstappen. Je moet telkens blijven opstappen totdat je uiteindelijk je evenwicht vindt. En misschien moet je eerst starten met zijwieltjes, maar op een gegeven moment moet je die zijwieltjes eraf halen, anders ga je het nooit leren.

Sta jezelf toe om "fouten" te maken

Datzelfde proces dat moeten we onszelf toestaan om te doorlopen als we aan de slag gaan met onze reis naar voedselvrijheid. Maar als je bijvoorbeeld heel perfectionistisch bent, dan ben je bang om fouten te maken, dan wil je meteen alles goed doen. Misschien ben je ook wel kritisch op wat je eet, of hoe je dingen aanpakt, en dan is het heel lastig om jezelf echt toe te staan om fouten te maken.

Het is logisch dat je dan vervalt in uitstelgedrag, afstelgedrag, dat je beren op de weg ziet, dat je excuses gaat bedenken en misschien ook wel dat het heel lang duurt voordat je überhaupt bij jezelf gaat herkennen dat je jezelf aan het saboteren bent.

Zelfsabotage is eigenlijk een soort groeipijn, je kunt alleen maar groeien door jezelf hier bewust van te worden, door jezelf liefdevol door die sabotage heen te begeleiden, en door vol te houden, door te zetten. Eigenlijk zijn dat precies dezelfde dingen die je nodig hebt om om te gaan met eetbuien en om bijvoorbeeld te groeien in lichaamsacceptatie.

saskia koopman

Je hoeft jouw eigen behoeftes niet te negeren

Wat ik nu beschrijf in deze podcast is natuurlijk een stukje mindsetwerk. Je bewust worden van je negatieve gedachtepatronen, je belemmerende overtuigingen, zodat je kunt groeien naar meer zelfvertrouwen bijvoorbeeld.

Naast kennis, zijn zowel mindset- als lichaamswerk essentieel in het vinden van rust rondom eten.



Het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat dat werk is dat je zelf moet doen. Dat kun je niet doen door een boek te lezen of naar een podcast te luisteren. Ik kan je hier wel over vertellen, en misschien herken je wel wat ik vertel, maar pas als je zelf aan de slag gaat met jouw eigen gedachtepatronen, dan pas kun je dat doorbreken.

Ik ben heel benieuwd of je zelfsabotage bij jezelf herkent op bepaalde momenten, laat me dat gerust weten.

Van angst naar vertrouwen

Voor de leden van de  de Blij Dieetvrij Club heb ik een leuk nieuwtje: in oktober komt er een masterclass aan die ik live ga geven, namelijk ‘Van angst naar vertrouwen.’ Daarin gaan we ook echt kijken hoe je stappen kunt zetten, als je merkt dat je vanuit angst jezelf blijft saboteren. En mocht je daar als luisteraar aan mee willen doen, en je bent nog geen lid van de club, dan ben je natuurlijk van harte welkom om alsnog aan te haken. Je kunt ook maar voor 1 maand lid worden om alleen deze masterclass te volgen, dat is helemaal oké.

Deze live masterclass is op 13 oktober 2021, maar de replay wordt natuurlijk gedeeld bij het bonusmateriaal op de membersite!

Masterclass van angst naar vertrouwen

Je bent het waard om ruimte in te nemen

Maar los van het feit dat je je bewust gaat worden van je patronen, hoop ik dat je eindelijk ook ruimte gaat geven aan wat jij eigenlijk nodig hebt, aan jouw behoeftes, aan waar jij van geniet in je leven.

En ja, ik heb heel vaak gesprekken met vrouwen die zeggen dat ze eigenlijk niet weten wat ze nodig hebben. En dat alleen al is zo'n belangrijk signaal.

Dat betekent dat er in jouw leven blijkbaar een patroon is ingesleten waarbij jij er niet toe doet. Of waarbij jouw behoeftes niet belangrijk zijn. Of waarbij het niet oké is om te verlangen naar bepaalde dingen.

Dat kan iets zijn wat je gaandeweg in je leven hebt geleerd, vanuit je jeugd, of misschien wel door negatieve ervaringen verderop in je leven. De vraag is of dat patronen zijn die je nu nog helpen.

Schaf nog snel het carddeck aan!

Heb je nou nog geen carddeck besteld maar wil je dat wel? Ze zijn voorlopig nog los te koop t/m zondag 10 oktober (zolang de voorraad strekt). Zie het als jouw unieke kans om hem nog aan te schaffen. Je vindt hem op blijdieetvrij.nl/carddeck.

En wil je meer informatie over de Blij Dieetvrij Club, dan vind je die op blijdieetvrij.nl/club.

Final notes

Ga  vooral eens nadenken waar jij jezelf nog saboteert, en wat jouw neiging is.

  • Zijn er bepaalde dingen die je gaat doen op de momenten dat je jezelf aan het saboteren bent?
  • Zijn dat de momenten dat je eindeloos gaat scrollen op social media, of dat je met je neus in de voorraadkast duikt?

Soms is eten immers onze manier om nog even niet te hoeven beginnen met de dingen die we spannend vinden.

We zien elkaar weer bij de volgende aflevering!


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}