november 3

Zou ik intuïtief eten als ik dikker zou zijn?

0  comments

Welkom bij weer een nieuwe Blij Dieetvrij Podcast. Deze podcast heb ik opgenomen naar aanleiding van een vraag die ik toegestuurd kreeg via Instagram. Zo zie je maar, als je me een berichtje stuurt dan kun je zomaar ineens de inspiratie zijn voor een podcast. De vraag was een hele persoonlijke: zou jij ook intuïtief eten als je dikker zou zijn?

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 5

Zou jij ook intuïtief eten als je dikker zou zijn?

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

De aannames die we doen op basis van uiterlijkheden

Zou jij ook intuïtief eten als je dikker zou zijn? Ik hoop dat je meteen al de aanname daarin voelt: namelijk dat intuïtief eten dus blijkbaar alleen voor dunne mensen nuttig zou zijn?

Ook wordt er aangenomen dat ik blijkbaar niet dik ben, of niet dik genoeg ben. Het zegt dus iets over hoe die persoon naar mij en naar mijn figuur kijkt, zoals dat zichtbaar is op Instagram. 

Als je me al een tijdje volgt dan kun je aan mijn tijdlijn en mijn story's op Instagram merken dat ik niet heel veel laat zien van mijn lijf. En dat is niet omdat ik me schaam, maar dat is omdat ik weet dat Instagram een kanaal is waarop we onszelf heel erg vergelijken met het lichaam van een ander. En er zijn dus al snel aannames, zoals: jij kunt dat doen want jouw lijf is dunner dan dat van mij.

Nou vind ik mezelf niet per se dik, en ik vind mezelf ook niet dun. Ik heb een vrij reguliere kledingmaat, om het maar even zo te zeggen. Ik heb geen maatje 40, maar ik hoef ook niet naar een speciale kledingwinkel, ik kan prima in de reguliere kledingwinkels terecht.

 

Privileges en vetfobie

Van daaruit snap ik ook wel dat ik heel veel privileges heb, in een maatschappij die vetfobisch is. Als je dik bent dan heb je te maken met negatief commentaar, vooroordelen van mensen om je heen. En als je wat slanker bent dan heb je bepaalde privileges, daar kun je niet omheen. En daar kun je ook niets aan doen, je hoeft jezelf daardoor absoluut niet kleiner te maken, of denken dat je geen recht hebt om hierover te spreken. Ik herken namelijk wel, zeker bij mensen om me heen, dat als je dikker bent je te maken hebt met negatieve vooroordelen en de vetfobie van de maatschappij.

En als je bijvoorbeeld kijkt naar de opmerking dat ik dat makkelijk kan zeggen omdat ik niet heel dik ben, ook dat is een vooroordeel. Dan heb je ook stiekem diep van binnen vooroordelen over de subjectieve worstelingen van andere personen.


Wat is mijn antwoord op die vraag?

Ik ben dat berichtje naar die persoon dan ook begonnen met vertellen dat ik als ik dikker zou zijn ook intuïtief zou eten.

Intuïtief eten zorgde er bij mij namelijk voor dat ik minder worstelde met eten. Toen ik in een worsteling met eten terechtkwam, had dat niet zo heel veel met mijn lijf te maken. Dat had ermee te maken dat ik mezelf aan de ene kant restricties oplegde, omdat ik mezelf niet durfde te vertrouwen rondom bepaalde voedingsmiddelen, en aan de andere kant creëerde ik daarmee een hele hoop onrust rondom eten. 

"Ik had last van eetbuien, ik at stiekem als mijn man van huis was. Mijn ervaring met eten was gewoon heel erg chaotisch en onrustig. En intuïtief eten is voor mij iets geweest wat me heeft geholpen om rust te vinden rondom eten."

Diëten zou me ook niks opleveren

Los daarvan heb ik heel veel geleerd over intuïtief eten en diëten in het algemeen, en je kunt er niet omheen dat onderzoek laat zien dat hoe meer je lijnt of dieet, of probeert om af te vallen, hoe dikker je doorgaans bent.

Dat soort interventies hebben impact op je lichaam. Over het algemeen zorgen dat soort interventies ervoor dat je op de korte termijn wat gewicht verliest, maar op de lange termijn juist aankomt. Er is een soort rebound-effect.

We zijn geneigd ons te laten leiden door de korte termijn, even je best doen zodat je minder weegt. Maar als we onze ogen openen voor wat er op de lange termijn telkens gebeurt, dan kunnen we er niet omheen dat ons lichaam reageert. Onze cravings worden vergroot, we gaan onrust rondom eten ervaren, we hebben het idee dat we bijna niks meer kunnen en dat het meteen op ons lichaam blijft plakken.

Dat is het resultaat van een interventie rondom eten, waarin je minder eet dan je lichaam nodig heeft, waardoor je lichaam je metabolisme vertraagt.

Daarom reageerde ik ook met: Ja, als ik dikker zou zijn dan zou ik ook kiezen voor intuïtief eten. Niet alleen omdat ik niet meer die chaos rondom eten wil ervaren, maar ook omdat ik weet dat er geen andere weg is. 

Mijn lichaam groeit ook, mijn lichaam is ook niet hetzelfde als toen ik 16 was. En natuurlijk zijn er momenten dat ik zou wensen dat ik ooit weer in die broek zou passen van heel veel jaar geleden, maar ik weet ook dat het leven niet zo is, dat ons lichaam niet zo werkt. Ons lichaam leeft, en groeit, en verandert, en dat is ook normaal naarmate we ouder worden. We kunnen soms verlangen naar een slankere lijn, maar jezelf restricties opleggen of op dieet gaan werkt alleen maar averechts.

saskia koopman


Of je verlangt naar een ander lijf, is niet afhankelijk van jouw maten

De aanname die ook in zo'n vraag zit is dat ik nooit het verlangen heb om mijn lichaam te veranderen, of om slanker te zijn. En dat is niet waar.

Ik zie ook weleens een afbeelding waarvan ik denk: wauw, die outfit is prachtig, als ik een wat slanker lijf zou hebben dan zou dat echt fantastisch staan.

Ik denk dat het ook in onze maatschappij normaal is dat we dat soort gedachten weleens hebben. Het is best normaal dat je je af en toe vergelijkt met iemand anders. Dat is iets waar je wel aan kunt werken en kunt opmerken bij jezelf, en waar je jezelf ook vrij snel weer uit kunt halen.

En natuurlijk lonkt dan de dieetcultuur die roept dat ze een interventie hebben die ervoor zorgt dat je wel in die maat past en daardoor in het ideaalplaatje. Maar dan nog weet ik dat ik niet meer die chaos rondom eten wil, en ik weet ook dat het me toch niet gaat helpen op de lange termijn. Niet alleen omdat het die chaos rondom eten creëert, maar ook omdat onderzoek laat zien dat dat soort interventies op de lange termijn niet werken.

Onrust rondom ons lichaamsbeeld 

Met deze aflevering wil ik je een beetje bewust maken van de aannames die we soms kunnen hebben over mensen om ons heen.

En het bijzondere is dat ik weet, omdat ik al bijna 3 jaar de Blij Dieetvrij Club run, dat worstelingen rondom eten, en verlangens rond ons lijf, op elk gewicht voorkomen.

Als je de gedachte bij jezelf opmerkt: ja maar jij bent dunner dan ik, dus jij..., weet dan dat onrust rondom ons lichaamsbeeld, of onrust rondom eten, dingen zijn die op elk gewicht voorkomen.

Die zijn niet afhankelijk van ons uiterlijk of ons gewicht.

Ja, iemand die dikker is heeft veel meer te maken met vooroordelen, en de vetfobie van onze maatschappij, maar dat zegt niets over de individuele worstelingen van die persoon. Dat stiekeme eten dat thuis gebeurt, of de onrust die iemand ervaart. Pas dus op als je dingen bij jezelf bemerkt. 

Natuurlijk is ieders worsteling anders, we hebben allemaal onze eigen ervaringen daaromtrent. En van de één is dat heftiger dan van de ander, sommigen hebben trauma's waarmee ze moeten dealen. Maar we vergeten soms even dat we allemaal mensen zijn, en dat we allemaal onze eigen worstelingen en negatieve ervaringen hebben.

saskia koopman


Met compassie kijken naar anderen

Dat is mijn iets uitgebreidere antwoord op de vraag of ik ook intuïtief zou eten als ik dikker zou zijn. Ik ben heel benieuwd of dit jou aan het denken heeft gezet.

Ik hoop in ieder geval dat we van hieruit ook met wat meer compassie kunnen kijken naar de mensen om ons heen.

Soms zijn het de slanke dames om ons heen die last hebben van negatieve opmerkingen. Mensen die zeggen dat ze wel wat meer mogen eten bijvoorbeeld. En zijn het de slanke vrouwen die zich onbegrepen voelen, die het idee hebben dat ze geen rechten hebben om te worstelen met bepaalde dingen.

Dus kijk vooral uit bij wat je denkt, wat je voor aannames hebt over de mensen om je heen.


Het verlangen ons lijf te veranderen is een universele worsteling

En weet dat het verlangen om je lichaam te veranderen een universele worsteling is van de vrouwen in de huidige maatschappij, omdat er nou eenmaal zoveel nadruk wordt gelegd op hoe belangrijk ons lichaam wel niet is.

Zoals de vrouwen van ‘Beauty redefined’ zouden zeggen; er wordt heel veel nadruk gelegd op ons lichaam, en niet op wie we zijn en wat we bijdragen in deze maatschappij.

Het is heel belangrijk dat we gaan erkennen dat we meer zijn dan ons lijf. En ook de worstelingen die we subjectief meemaken hebben niet zo veel te maken met dat lijf, maar meer met de gedachtepatronen die de huidige dieetcultuur ons aanleert, namelijk dat we nooit mooi, slank of goed genoeg zijn. Of nooit afgetraind genoeg, nooit sportief genoeg. En als we niet uitkijken dan komt er ook nog nadruk te liggen op dat we niet gezond genoeg zijn, want daar ligt ook heel veel drang en druk op in deze maatschappij.

Tot zover deze ‘rant’ van mijn kant, ik zie je weer in de volgende aflevering.

"Ben jij een health-, life-, voedingscoach of diëtiste en zou jij andere vrouwen graag willen kunnen bijstaan in die relatie die ze hebben met hun lijf? Schrijf je dan vooral in voor de Body Image Intensive! "


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}