februari 1

Schokkende statistieken over ons lichaamsbeeld

0  comments

Ik geloof er heilig in, dat eigenlijk IEDERE gezondheidsprofessional meer zou moeten leren over lichaamsbeeld. En ik wil vandaag wat statistieken over lichaamsbeeld met jou delen, zodat jij wat beter snapt waarom.

de body image intensive

voor professionals

"Hoe help ik mijn klanten met hun lichaamsbeeld?". 

Ben je werkzaam als health professional (bijvoorbeeld als diëtiste, voedingscoach of -deskundige, fitness-instructeur of therapeut? En heb je wel heel veel interesse in de filosofie van Blij Dieetvrij, omdat je bijvoorbeeld merkt dat jouw klanten eindeloos jojoën, te streng zijn voor zichzelf, of omdat je ze erg graag zou willen ondersteunen bij het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld?

We ontwikkelden een fijne online opleiding voor professionals die hier meer over willen leren. 

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 24

Schokkende statistieken over ons lichaamsbeeld - waarom iedere gezondheidsprofessional meer moet leren over lichaamsbeeld

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.


Een negatief lichaamsbeeld en onze gezondheid

Terug naar die statistieken. (Ik zal mijn uitspraken zo goed mogelijk wetenschappelijk onderbouwen, mocht je net zo'n science nerd zijn als ik. ?)

Allereerst even dit: een negatief lichaamsbeeld heeft volgens wetenschappelijk onderzoek, een negatief effect op zowel onze mentale als onze fysieke gezondheid (Kearney‐Cooke & Tieger, 2015). 

Een negatief lichaamsbeeld wordt namelijk in verband gebracht met o.a.:

  • Depressie en angstsymptomen
  • Stress
  • Een laag zelfvertrouwen
  • Een toename in alcohol en drugsgebruik
  • Sociale isolatie en een verminderde motivatie om om hulp te vragen
  • Perfectionisme
  • Verminderd libido
  • Negatieve gedachtenpatronen
  • Verminderde mate van fysieke activiteit.


(Dus ja, als je jouw klanten zou willen helpen om wat meer te bewegen, weet dat hun lichaamsbeeld ze daarbij in de weg kan staan. En je ze mogelijk eerst op een ander vlak moet helpen!)


Wat is de rol van gewicht stigma in onze gezondheid?

Maar liefst 50% van de volwassenen claimt weleens te maken te hebben met gewichtstigma (Pearl, Puhl, Lessard, Himmelstein & Foster, 2021).

Hoe schokkend is dat?

Niet alleen zegt dit iets over de staat van onze maatschappij, waarin gewichtsdiscriminatie nog steeds de meest geaccepteerde vorm is van discriminatie. Onderzoek laat helaas ook zien wat de negatieve effecten zijn van dat gewicht stigma in onze gezondheidszorg (Brown, Flint & Batterham, 2022).

Omdat alleen al het gewicht stigma al zo ontzettend slecht is voor ons fysieke én mentale welzijn. (Iemand simpelweg het advies geven om af te vallen, is dus JUIST niet helpend.)

Gewicht stigma is slecht voor jouw gezondheid


Wanneer ontwikkelen we een negatief lichaamsbeeld?

Helaas ontwikkelen we al op jonge leeftijd zorgen over ons lijf.

Zo laat onderzoek zien dat 50% van de meisjes op 13-jarige leeftijd al ontevreden is met haar lijf. En op 17 jarige leeftijd is dat zo'n 80%. Dit onderzoek liet ook zien dat 80% van de tienermeisjes bang is om dik te worden (Kearney‐Cooke & Tieger, 2015).

(Dit zegt iets over de mate van gewicht stigma in onze samenleving!)

In een onderzoek onder meer dan 50.000 volwassenen was 60% van de vrouwen ongelukkig met hun gewicht, 30% voelde zich oncomfortabel in een badpak, en 20% dacht écht onaantrekkelijk te zijn (Frederick, Peplau & Lever, 2006).

70% van de volwassen vrouwen gaf aan zich weleens te laten weerhouden door haar eigen lichaam in het ondernemen van bepaalde activiteiten (Etcoff et al., 2006).

En lichaamsbeeld staat in de top 4 van issues waar jonge vrouwen zich zorgen over maken.


"Lichaamsbeeld staat in de top 4 van issues waar jonge vrouwen zich zorgen over maken."

Maar ook vrouwen van in de 60, maken zich nog steeds druk over hun lichaam. Zo liet onderzoek van Allaz, Bernstein, Rouget, Archinard & Morabia (1998) zien dat >60% van vrouwen boven de 60 nog verlangens had om hun lichaam te veranderen, lós van hun BMI.

Saskia Koopman lichaamsbeeld psycholoog

"Lichaamsbeeld issues komen dus voor bij mensen van álle leeftijden en in alle vormen en maten. En in een maatschappij waarin gewicht stigma de norm lijkt, en de hoeveelheid mensen met eetstoornissen ieder jaar groeien... kunnen we met kennis van lichaamsbeeld ontzettend veel betekenen voor anderen."

saskia koopman

De kranten kopten in 2022 niet voor niks met berichten als: "Veel meer Nederlanders lijden aan een eetstoornis dan voor de coronacrisis en de problemen zijn ook ernstiger, zeggen deskundigen. Er wordt nog meer druk gelegd op een zorgsysteem dat al overbelast is."

Wil jij een verschil maken voor jouw klanten?

Dus wil jij écht het verschil maken in de fysieke en/of mentale gezondheid van jouw klanten?

Wil jij een body positive business runnen, waarin vrouwen (en mannen) met alle lichamen zich veilig en gehoord voelen?

Wil je jouw klant op een dieper niveau kunnen helpen?

Voor jouw klanten een veilige omgeving kunnen creëren, waarin zij zonder stigma kunnen werken aan meer vertrouwen in hun lijf?

En wil je je jouw kennis en vaardigheid vergroten, als het gaat om support bieden in deze lichaamsbeeld issues?

Dan is de Body Image Intensive voor professionals er voor jou.

Hier even een samenvatting van alle support en waarde die je krijgt bij deze investering:

  • 3 Maandelijkse mastermind sessies met de andere professionals via Zoom, zodat je de vertaalslag maakt van de kennis naar jouw eigen praktijk. En tussentijdse online support.
  • 7 modules met 21 uur aan videolessen, die jouw kennis verbreden en je de tools en achtergrond geven die je nodig hebt om zelfverzekerd met dit thema aan de slag te gaan met jouw klanten.
  • Cheatsheets vol met oefeningen en gesprekstarters, zodat je weet hoe je jouw sessies met de klant kan vullen, en jouw coaching waardevol kan maken.
  • Bonusprogramma's die je meteen een goed beeld geven van hoe je de kennis in waardevolle online en offline programma's en workshops kan gieten, waarmee je jouw investering heel simpel dubbel en dwars terugverdiend.
  • 21 bijscholingspunten voor jou als je lid bent van één van deze beroepsverenigingen: ADAP, BGN of BLCN.
Saskia Koopman lichaamsbeeld psycholoog

Wil je meer informatie over onze opleiding voor professionals?


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}