Je hebt net gegeten, maar tóch lonkt dat keukenkastje. Of je hebt je de hele dag ingehouden, en zodra je alleen bent, vliegt de chocolade erin. Misschien herken je het: eten terwijl je eigenlijk niet echt honger hebt. Achteraf voel je je rot, schuldig, of boos op jezelf. En je vraagt je af: waarom heb ik eetbuien? EN hoe komt het dat ik ze niet kan stoppen?
Eetbuien voelen vaak als iets wat je gewoon "niet moet doen", maar wist je dat ze meestal helemaal niet ontstaan door zwakte of gebrek aan discipline?
In deze blog neem ik je mee langs de drie belangrijkste oorzaken van eetbuien. En spoiler alert: het ligt niet aan jou. Het ligt aan de omstandigheden waarin je lichaam en brein zich bevinden.
Waarom heb ik eetbuien? Dit zijn de 3 belangrijkste oorzaken
1. Restrictie (ook als je niet officieel op dieet bent!)
Eetbuien beginnen opvallend vaak met… niet eten. Of in elk geval: jezelf iets verbieden.
Misschien eet je "gezond", sla je tussendoortjes over of wil je even "balansdagen" houden na een feestje. Je bent niet per se op dieet, maar er zijn toch een heleboel regeltjes. Geen suiker. Geen koolhydraten. Alleen maar “clean” eten. Alleen eten als je échte honger hebt.
Al die restricties klinken logisch, maar je lijf hoort vooral één ding: dreiging van schaarste.
En wat doet een lijf in paniekstand? Het gaat je dwingen om te eten. En niet een beetje ook. Je lichaam stuurt je op jacht naar snelle energie. Vaak in de vorm van chocolade, chips, koek of alles tegelijk. Want: het heeft geen idee dat de voorraadkast morgen gewoon weer gevuld is.
Eetbuien zijn dus vaak het logische gevolg van een lichaam dat zich niet veilig voelt rondom eten.
2. Een negatief lichaamsbeeld
Deze is pijnlijker, maar o zo belangrijk: eetbuien komen veel voor bij vrouwen die niet blij zijn met hun lijf.
Als je lichaam constant een “project” is – iets dat slanker, strakker of mooier moet – ontstaat er een innerlijke strijd. Je staat op met het idee dat je vandaag "goed je best moet doen", want je lijf is nog niet goed genoeg. Je eet met je hoofd in plaats van met je buik. Je probeert controle te houden, in de hoop op goedkeuring. Of van jezelf. Of van anderen.
Maar je lijf voelt die afwijzing. En ergens diep vanbinnen roept het dan: ik wil comfort. Warmte. Troost. En vaak is eten de snelste weg daarnaartoe.
Een negatief lichaamsbeeld zorgt niet alleen voor streng gedrag (en dus meer kans op eetbuien), het maakt het ook moeilijker om je grenzen te voelen. Je bent eerder geneigd om jezelf te negeren, te verdoven of te ‘belonen’ met eten.
3. heftige emoties
En dan de derde grote boosdoener: emoties die je niet goed kwijt kunt.
Misschien eet je als je gestrest bent. Of verdrietig. Of verveeld. Of juist blij. Emoties vragen om aandacht, maar als je niet geleerd hebt om ze echt te voelen, dan zoek je manieren om ze te dempen of te sturen. En laat eten daar nu net heel goed in zijn.
Eten brengt afleiding. Comfort. Rust. Even een adempauze in een overprikkelde wereld. Alleen: die rust is vaak van korte duur, en daarna voel je je niet beter, maar slechter. De emotie is niet weg, maar je bent nu óók nog boos op jezelf dat je weer toegegeven hebt.
Je eet niet omdat je geen ruggengraat hebt, maar omdat je lijf en brein zoeken naar houvast.
Nu je weet, waarom jouw eetbuien er zijn, is het tijd om ze aan te pakken
Als je jezelf herkent in één of meer van deze oorzaken, weet dan: je bent niet stuk. En je bent ook niet de enige.
Eetbuien zijn geen teken van falen, maar een signaal dat er op een dieper niveau iets mag veranderen. En die verandering begint niet met nóg een dieet of nóg strengere regels… maar met inzicht en begrip.
In mijn gratis masterclass “de psychologie van eetbuien” leg ik je precies uit hoe eetbuien ontstaan én hoe je ze stap voor stap kunt aanpakken bij de kern. Zonder schuldgevoel, zonder jezelf te veroordelen. Gewoon op een manier die wérkt.
👉 Klik hier om de masterclass gratis te downloaden
Wil jij eindelijk begrijpen waar jouw eetbuien vandaan komen? En stoppen met vechten tegen jezelf?
Dan is dit het moment. Je verdient het om rust te ervaren in je hoofd én je lijf. 💛
Je kan, ook na jarenlang worstelen met eetbuien, leren hoe je ze kan aanpakken bij de kern.



