december 3

Voorkom chaos rondom eten door voor jezelf te zorgen op deze 4 vlakken

0  comments

In deze aflevering ga ik je meenemen in hoe jij, gedurende de feestdagen, ervoor kunt zorgen dat jouw batterijtje niet te leeg loopt! ? Want als jouw batterij wél leeg is, kunnen we soms extra veel chaos rondom eten ervaren.Dan ontstaan die momenten waarop we denken dat 'we niet te vertrouwen zijn rondom eten'.

Dus wat kun jij nou doen om die batterij lekker vol te houden, waardoor je ook volop kunt gaan genieten van de feestdagen, met wat meer rust en vrede rondom eten? 

Benieuwd hoe je die chaos rondom eten voorkomt? Wat ik bedoel met die batterij?

Press play!

Eerst even iets anders...

Er staan al wat interviews op de planning...! Dus binnenkort komen ook de eerste duo-afleveringen eraan. Dit zijn afleveringen waarin ik experts en ervaringsdeskundigen zal interviewen. 

Ik wil ook iedereen bedanken die me in de afgelopen week heeft benaderd met positieve feedback over de podcast! Ik heb zoveel leuke berichtje gekregen van mensen die de podcast graag luisteren (en soms zelf meerdere keren achter elkaar of met pen en papier!).

Jij leest deze tekst nu, dus je weet al dat er van elke aflevering ook een blog wordt gemaakt, waarin je alle besproken inhoud en linkjes kunt terugvinden! 😉  Die kun je uiteraard ook gewoon uitprinten. (Al werkt zelf meeschrijven vaak lekker therapeutisch en zorgt het voor extra focus)

Even voor het overzicht:

Mocht je ze nog niet hebben geluisterd, dan kun je ze altijd op een later moment terugluisteren! Ik ga hieronder verder met de inhoud van deze aflevering!

Wat er gebeurt als je eet, terwijl je geen honger hebt.

Het bijzondere is, dat we tegenwoordig niet alleen eten omdat we honger hebben. 

En dat is vaak dan ook de reden dat we ons zorgen maken over eten. Omdat we onszelf hierdoor 'niet te vertrouwen voelen' rondom eten. (Iets waar we waarschijnlijk minder last van zouden hebben als we enkel zouden eten als we honger hebben, en weer stoppen met eten als we vol zitten!).

Als jij vaak eet op momenten waarop je geen honger hebt, kan ik me goed voorstellen dat je je op die momenten onrustig voelt rondom eten. Of dat je het idee hebt dat jouw eetgedrag wat "oncontroleerbaar" is.

Jouw relatie met eten voelt dan mogelijk wat chaotisch. Het is mooi als je kunt gaan zoeken naar de onderliggende reden. Waarom wil je op zo'n moment eten?

“Als jij vaak eet op momenten waarop je geen honger hebt, kan ik me goed voorstellen dat je je op die momenten onrustig voelt rondom eten. Of dat je het idee hebt dat jouw eetgedrag wat "oncontroleerbaar" is.”

Saskia Koopman

Het kan zijn dat je eet, omdat jouw batterij leeg is?  ?

Ik kijk weleens naar mezelf als iemand die rondloopt met een batterij. 🙂

  • En er zijn dingen zijn die mijn batterij op kunnen laden: de dingen waar ik energie van krijg, waar ik van geniet. 
  • Net zoals er dingen zijn die ontzettend veel energie kosten, waardoor mijn batterij langzaam leeg loopt.

Tijdens de feestdagen is het daarom goed om eens stil te staan bij of jij een introverte of extraverte persoon bent.

Introverte mensen, (zoals ik!), kunnen namelijk helemaal leeglopen tijdens sociale bijeenkomsten. Dat betekent niet dat ze het niet gezellig vinden, met vrienden en familie om hun heen. Maar het kan jou als introvert persoon veel energie kosten, waardoor er de behoefte kan ontstaan om even alleen te zijn om weer op te laden.

Dit is bij extraverte mensen juist andersom. Mijn man bijvoorbeeld, die kan juist opladen van al die mensen om hem heen. Die krijgt zoveel energie van een groep mensen om hen heen.

Met zelfzorg voorkom je die lege batterij!

Door aandacht te besteden aan zorgen voor jezelf (selfcare!), kun je voorkomen dat je op jouw batterij te leeg loopt, en je voor jouw gevoel op jouw laatste krachten loopt. En dat je je voor jouw gevoel soms een beetje moet "opladen" met eten.

Want dat is wat er kan gebeuren: als jouw batterij leeg dreigt te lopen, kun je merken dat er iets in moet. En eten is vaak een snelle manier, om je een beetje op te pompen, om ergens van te genieten (ook al is het genieten vaak snel voorbij als het lekkers op is.)

En er is natuurlijk niets mis met eten op zo'n moment.

Let op dat het geen restrictie wordt! Want als je tegen jezelf zegt: ik mag niet eten als ik niet echt honger heb, dan werkt dat vaak averechts. Dat is iets wat ik je in de masterclass uitgebreid heb uitgelegd, toch?

Maar vaak duid zo'n lege batterij op onvervulde behoeften. Een gebrek aan genieten, aan slaap, aan balans in jouw leven. Of aan eten. 😉

Hoe prioriteer je jouw zelfzorg op 4 vlakken?

Je kunt niet altijd op álle vlakken goed voor jezelf zorgen. Maar gelukkig kan zelfzorg op één vlak een beetje compenseren aan tekorten op een ander vlak.

(Als slaap prioriteren niet mogelijk is, omdat je een baby hebt die veel wakker wordt ' s nachts, bijvoorbeeld. Dan kun je wel kijken hoe je op de andere vlakken beter voor jezelf kunt zorgen.)

In de podcast bespreek ik de volgende 4 vlakken van zelfzorg (maar er zijn er uiteraard nog veel meer!).

  1. Slaap: Sta jezelf toe om elke avond een half uurtje te ontstressen voor je gaat slapen, onderzoek welk ritueel je kan helpen om beter te slapen. Misschien is dat eerder de tv uitzetten, een goed boek lezen, wat yoga nidra doen, of gewoon even niets doen. Genieten van een essentiele lavendelolie, etc.
  2. Voeding: denk aan het zoeken naar een flexibele structuur (die ik heb besproken in deze aflevering) én die onvoorwaardelijke toestemming rondom eten. Het kan je helpen om ervoor te zorgen dat er wat consistentie is in jouw eetpatroon. Zo voorkom je dat je te hongerig wordt, en je hierdoor op andere momenten overeet. Met die onvoorwaardelijke toetsemming kun je het alles-of-niets denken rondom eten voorkomen.
  3. Fysieke activiteit: Dit gaat niet om de calorieën van pakjesavond verbranden! Het gaat om jouw lijf voelen, en je goed voelen in jouw lijf. Plan tijd in om jouw lijf te bewegen op ene manier die je fijn vindt. Bedenk: waar zou ik écht van kunnen genieten? En dat hoeft niet altijd sporten op topniveau te zijn of iets hards te zijn als boksen, hardlopen of kracht-training. Soms is zachte beweging als een wandeling, dansen, of wat yoga fijner voor jouw lijf. Dit helpt voor een goede connectie met jouw lijf.
  4. Stress management, balans in jouw leven. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om je te gaan focussen op één to do per keer. Misschien wil je juist tijdens de feestdagen wat vaker nee zeggen tegen bepaalde extra afspraken of verantwoordelijkheden, die je energie kosten

Kijk eens naar jezelf. Sta eens stil bij waar jij van oplaadt. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je jouw batterij gedurende de feestdagen niet helemaal laat leeglopen?

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}