april 5

Hoe jouw stress-systeem overspoelt en emotie eten ontstaat

0  comments

Stress en emotie eten?  We snappen allemaal hoe het één mogelijk tot het ander kan leiden. Maar het lastige is, we zijn ons er niet altijd bewust van dat ons stress-systeem helemaal overspoeld raakt.

Ik leg het je in deze podcast uit, aan de hand van een hele concrete eigen ervaring. Iets met hamsters in de duisternis, haha.

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 14

Stress en emotie eten: hoe jouw stress-systeem overspoelt

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Een andere kijk op emotie eten

Waarom het je maar niet lukt om te "stoppen met emotie eten", en hoe je emotie eten aanpakt bij de kern? Download onze gratis masterclass "Een andere kijk op emotie eten"


Waarom we onze emoties gedurende de dag negeren

Gistermiddag liep ik in een winkel toen ik gebeld werd over mijn zoon. Hij was met een kinderfeestje naar de bioscoop voor de animatiefilm "Hopper en de Hamster der Duisternis", maar was in paniek geraakt door een spannende scène in de film.

Ik weet nog precies wat er gebeurde toen ik opnam en hoorde wat er aan de hand was. Ook ik werd even overspoeld door emoties.

"Maar midden in die winkel, en aan de telefoon met die ouder... precies op dat moment dat mijn zoon me even nodig had, was het niet het moment om ruimte te geven aan die emoties."

Dus ik stopte ze weg. Ik rechtte mijn rug, en probeerde mijn zoon te troosten.

Mijn hartslag was hoog op het moment dat ik naar de auto liep, en op weg naar huis zette ik de auto aan de kant van de weg stil.

Ik wist dat ik eerst ruimte moest geven aan die emoties.

Emoties, stress en emotie eten

Er was niet altijd zoveel rust en bewustzijn

De oude ik, zou naar huis zijn gereden en met wat lekkers op de bank zijn gaan zitten. Of als ik nog ver van huis was, dan reed ik langs het tankstation voor een grote zak drop.

(We leren daar vanuit de dieetcultuur over te oordelen. Maar nu ben ik er dankbaar voor. Het hielp me op die momenten. Ik had het nodig, simpelweg, omdat ik niet wist wat ik met die emoties aan moet!)

Wat ons stress-systeem overspoelt?

Gedurende de dag, wordt ons stress-systeem continu overspoeld:

  • Door de baas die opeens tegen je uitvalt.
  • Door jouw kinderen die je nodig hebben.
  • Door het slechte nieuws wat je krijgt over een geliefde.
  • Door alle eisen die je aan jezelf stelt, de lat die je zo hoog legt. (Ja, we kunnen helaas ook zelf onze eigen stress veroorzaken!)
  • Of simpelweg, als je het nieuws kijkt en ziet wat er in de wereld gebeurt.

"Vaak hebben we niet door dat daarmee onbewust ons stress-systeem overspoeld raakt. En leidt dat, zonder we het écht bewust meemaken, tot burn-out of lichamelijke klachten. Soms hebben we het wél door, maar weten we gewoon niet zo goed raad met onze emoties. Soms leidt het tot emotie eten."

Emoties voelen en reguleren is ons vaak niet geleerd

Ik heb nóóit iets van mijn ouders geleerd over hoe ik mijn emoties de ruimte kon geven. Jij wel? Ik vroeg het honderden vrouwen op Instagram, en 100% van hen zei: "nee, ik ook niet".

En zelfs aan de universiteit, tijdens mijn studie psychologie, leerde ik meer de theoretische kant van het verhaal, dan over die écht praktische tips die we als mens eigenlijk gewoon allemaal nodig hebben.

saskia koopman


Op de verkeerde plek interveniëren

Als je last hebt van emotie eten, is de kans groot dat je probeert te interveniëren in een logisch gevolg, in plaats van in de oorzaak.

En als die cravings weer ontstaan, en het lukt je niet om ze te weerstaan, voegt jouw oordeel juist nog meer stress toe op jouw eetpatroon.

  • Omdat je nóg meer eisen aan jezelf stelt.;
  • Omdat je nóg meer regels bedenkt;
  • Nog meer van jezelf verwacht, terwijl jouw stress-systeem al zo overspoeld is.

Kijk maar eens naar deze afbeelding. Waar richt jij je op?

Stress en emotie eten: waarom we op de verkeerde plek interveniëren

Dit model laat zien wat er eigenlijk écht allemaal onder de oppervlakte speelt, als we te maken hebben met emotie eten.

We proberen vaak het gedrag te stoppen. We willen zo graag stoppen met emotie eten. Helpt dat? Nee.

Op de verkeerde plek interveniëren

Op welke van deze 3 lagen heb jij geprobeerd te interveniëren?

Stress en emotie eten: waarom we op de verkeerde plek interveniëren

Als we iets willen veranderen is dat vaak de eerste laag waar we ons op focussen: we proberen iets anders te DOEN.

We gaan een nieuw dieet volgen, we slikken pillen of doen een sapkuur. We creëren gloednieuwe ochtendroutines. Gaan meer sporten. We meten onszelf een gezonder eetpatroon aan, etc.

Soms gaan we nog verder, en kiezen we voor een maagband of een andere uiterlijke interventie.

Als we een laagje dieper gaan proberen we anders te denken.

En gedachtekracht, of positief denken, kan inderdaad leiden tot een positief bijstellen van de kwaliteit van onze ervaring.

Het lastige is echter dat zo’n 95% van de gedachtes die we dagelijks hebben onbewust zijn. En ze komen ergens vandaan. Ze zijn verbonden met onze dieperliggende wonden. Onze oude pijn. Onze gevoelswereld.

"Interveniëren op deze 2 lagen voelt dus soms een beetje als dweilen met de kraan open! De interventie heeft tijdelijk effect, maar raakt nooit de kern. Waardoor oude patronen blijven terugkeren."

Emotie eten en aandacht voor jouw gevoelswereld

Aandacht voor onze gevoelswereld is niet alleen belangrijk als het gaat om het begrijpen van emotie eten.

Als we ons anders willen voelen óver onszelf, en een andere realiteit voor onszelf willen creëren, dan is het essentieel om onze emotionele wonden te begrijpen.

Over de Emotie Eten Intensive

De afgelopen jaren heb ik met mijn clubmembers verschillende puzzelstukjes besproken, om ze te helpen met emoties en met emotie eten.

Waardevolle stukjes, die de nieuwste members de afgelopen tijd een beetje bij elkaar moesten zoeken en verzamelen. Om zelf die puzzel te leggen.

En nu, na een aantal maanden knetterhard werken, met van die nachten waarin je 's nachts in bed nog ligt te malen over dat alles wat je allemaal niet moet vergeten (en meer sloten thee dan een blaas aan kan ?), ben ik eindelijk zover dat ik de Emotie Eten Intensive met de wereld wil delen.⁠

Óók alles wat ik nog niet eerder had gedeeld, maar wat wél ontzettend nuttig is, heb ik hierin verwerkt. In de stap voor stap aanpak van emotie eten. Samen met de meest nuttige opdrachten.

We gaan samen naar de kern van emotie eten. Je keert terug naar jezelf, en leert jezelf op een hele nieuwe manier liefdevol bijstaan.


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}