maart 22

Intuïtief eten en de 4 angsten die je blokkeren

0  comments

Angst & intuïtief eten?  Niet gek dat die twee samengaan! ❤️

Als we ons herkennen in hoe restricties leiden tot overeten en eetbuien, kunnen we het concept "intuïtief eten" en het nut van restricties loslaten vaak wel begrijpen. Maar snappen is iets anders dan doen, en dat is iets waar veel van mijn klanten tegenaan lopen.

Zo worden we doorgaans geblokkeerd door 4 soorten angsten. Ik vertel je er meer over in deze podcast-aflevering. Ik ben benieuwd, welke van deze 4 angsten jij herkent!

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 13

Intuïtief eten en de 4 angsten die je blokkeren

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

1. De angst om aan te komen

Aankomen wordt in onze maatschappij bijna bestempeld als een soort persoonlijk falen. Maar eigenlijk is het gewoon een neutrale gebeurtenis. Ons lichaam verandert. Dat doet het continu tijdens ons leven, en dat is ook normaal. Het is de samenleving die ons heeft geleerd, dat het een drama is. En dat het talloze implicaties zou hebben voor jouw gezondheid en lichaamsbeeld. 

In deze podcast keken we al naar de stappen die je helpen omgaan met gewichtstoename. En moet je voor jouw gevoel "afvallen voor jouw gezondheid"? Beluister dan deze aflevering.

2. De angst voor bepaalde voedingsmiddelen

We leven in een "gezondheidscultuur" die geneigd is elk voedingsmiddel in een petri-schaaltje te leggen en te onderzoeken wat er mogelijk mis mee kan zijn.

En als je álle Netflix documentaires moet geloven, is er eigenlijk NIETS meer wat je kunt eten, zonder dat het desastreuze gevolgen voor jouw gezondheid zou hebben. ?

"De voedingswetenschappers die al die zaken in een helder perspectief proberen te plaatsen, hebben vaak wat minder bereik. Jammer! Het zou zo fijn zijn als iedereen zorgeloos zou kunnen genieten van pizza!."

Angst intuïtief eten: angst rondom bepaalde voedingsmiddelen

3. De angst om het "niet goed te doen"

Laten we voor nu even duiken in dat stukje perfectionisme rondom eten.

Restricties rondom eten ontstaan niet voor niets.
Soms ontstaan ze omdat we het graag "goed" willen doen. Omdat we willen conformeren aan anderen of juist omdat we die expliciete goedkeuring van anderen verlangen.

De dieetcultuur leert ons om alles in zwart en wit te zien: in goed en fout. Daarom kan het zijn dat we ook zoiets als intuïtief eten willen "perfectioneren", zodat we onszelf een stempeltje "goed bezig" kunnen geven. We blijven daardoor eindeloos hangen in informatie verzamelen, maar gaan nooit echt tot gedragsverandering over.

Beluister ook de aflevering over perfectionisme.


Uiteindelijk willen we werken aan een gezonde relatie met eten, waarbij we wat dat betreft veel meer grijs ervaren, en wat minder zwart en wit.

saskia koopman

4. De angst dat jouw lichaam niet te vertrouwen is

Als we jaar in jaar uit hebben geleerd dat ons lichaam niet te vertrouwen is, is het niet gek dat we er niet op durven vertrouwen.

De dieetcultuur leert ons om ons lichaam te haten, altijd maar te willen veranderen en het te zien als een project in wording wat nooit "af" is.

"Als we onze restricties loslaten, moet ons lichaam "wennen", en zijn onze signalen niet altijd meteen goed te begrijpen. Dus het is helemaal niet gek, dat we daardoor weer zoeken naar controle."

Welke van deze 4 angsten herken jij?

Als je dat van jezelf weet, kun je namelijk specifiek daaromtrent aan het werk.
Zodra we net doen alsof die angsten er niet zijn, zullen deze je immers mogelijk onbewust blijven beïnvloeden of blokkeren.

Wil je extra support, weet dat je altijd welkom bent in de Blij Dieetvrij Club. In de Blij Dieetvrij Club vind je diverse masterclasses die je helpen omgaan met deze angsten. Zo volg je er als member bijvoorbeeld de masterclasses:

  • De 5-delige masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename" + werkboek
  • De 6-delige masterclass Food Fears: omgaan met de angst voor bepaalde voedingsmiddelen;
  • De masterclass "van angst naar vertrouwen"
  • & de module "vertrouwen op jouw lijf"!

Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}