november 17

Hoe we van intuïtief eten een dieet maken?

0  comments

Let's talk about the elephant in the room. (Ik weet eigenlijk niet of er een Nederlandse vertaling is van dit gezegde!) Maar in deze podcast wil ik dus iets bespreken wat heel veel mensen denken, maar wat misschien niet heel veel gezegd wordt. Dat is namelijk dat er tegenwoordig heel veel diëtistes, voedingscoaches en andere mensen zijn op social media die van intuïtief eten een dieet maken.

Ik wil het in deze podcast niet alleen met je hebben over hoe de media dat doet, en hoe jij dat kan herkennen, maar ook over hoe jij persoonlijk mogelijk toch van intuïtief eten een dieet maakt. Dat kan problematisch zijn, omdat het jou waarschijnlijk in de weg zit bij het vinden van rust rondom eten.

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 6

Hoe we van intuïtief eten een dieet maken?

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Waarom het niet gek is dat dit gebeurt?

Het is natuurlijk helemaal niet gek dat dit gebeurt. We kijken met ons brein volledig vanuit een dieetmentaliteit naar bijvoorbeeld interventies, en dus is het heel logisch dat we bepaalde dingen met elkaar associëren. Als we iets nieuws leren, dan gaan we kijken in ons brein wat we al kennen over dit onderwerp, en waar we het aan kunnen koppelen. Zo werken onze hersenen. We willen dingen in hokjes plaatsen, we willen dingen vereenvoudigen, en daarom zoeken we naar labels die we er op kunnen plakken.

 

De media doet het, maar wij zelf soms ook

Ik denk dat dit de afgelopen jaren ook is gebeurd met intuïtief eten. En helemaal als het gaat om hoe het door de populaire mainstream media tegenwoordig wordt opgepikt.

Maar ik wil het niet alleen met je hebben over hoe de media dat doet, of over hoe dat in onze samenleving steeds meer gebeurt, maar ook hoe jij persoonlijk mogelijk toch van intuïtief eten een dieet maakt. En dat kan problematisch zijn, omdat het jou waarschijnlijk in de weg zit bij het vinden van rust rondom eten.


Rode vlag 1: voor en na foto's

Ik heb meerdere posts op Instagram gemaakt waarin ik probeer aan te geven hoe je herkent wanneer iets vanuit de dieetmentaliteit wordt opgepakt. Er zijn heel duidelijke indicatoren die voor jou een rode vlag moeten zijn. Bijvoorbeeld het plaatsen van voor-en-na foto's. Daarmee geef je immers aan dat een veranderend lijf het doel zou moeten zijn van intuïtief eten. Maar het doel van intuïtief eten is juist dat je werkt aan rust vinden rondom eten, en dat je met name werkt aan je mentále gezondheid.

Dus als er sprake is van orthorexia, van andere eetstoornissen, van onrust rondom eten, van terugkerende eetbuien, dan helpt intuïtief eten om rust te vinden. 

"Intuïtief eten is nooit bedacht als een manier om je lichaam te veranderen. En tegenwoordig wordt dat wel vaak zo gezegd. Er staat dan bijvoorbeeld: ik help jou gewicht te verliezen zonder dieet, met de hashtag #intuitiefeten. Dit is overduidelijk dieetcultuur, en dit is ook duidelijk iemand die niet goed snapt wat intuïtief eten nou eigenlijk in essentie is. En ook niet hoe je iemand kunt helpen om de dieetcultuur los te laten."

Rode vlag 2: "goed" en "fout" eten

Iets anders wat ook heel duidelijk aanwezig is, is het praten over goed en fout eten. Wat nu een online trend is bij diëtistes, is om een product te laten zien, en vervolgens de ‘healthy swap'. Dit product kun je vervangen met dat product, en dat is dan gezonder. Ook hierin zitten heel veel nuances, en ik wil er niet te veel over oordelen, maar ik wil je wel vertellen hoe je daar met een anti-dieet-bril naar kunt kijken.

Dit houdt namelijk het idee in stand dat er goede en slechte producten zijn. En dit zorgt er dus ook voor dat we schaamte kunnen ervaren rondom de dingen die we eten. Dat kan vervolgens zorgen voor onrust rondom eten en bij sommige mensen ook voor eetbuien. Want zodra we iets bestempelen als iets wat we eigenlijk niet zouden moeten eten, omdat dat het ongezonde alternatief is, gaan in ons brein alarmbellen rinkelen. We zeggen tegen onszelf dat het niet oké is, dat we het niet hadden moeten doen.


Liefdevol voeden

Zoals ik net al een beetje probeerde aan te geven, is dit iets waar veel nuances in zitten. Want gentle nutrition, liefdevol voeden, is een van de principes van intuïtief eten. Wat daar mee wordt bedoeld is dat je aan de ene kant gaat kijken hoe je bepaalde gezonde producten kunt toevoegen aan je eetpatroon. Hoe eet je voldoende vezels of vitamines? Maar je staat ook stil bij waar je lichaam op floreert. Wat voelt goed voor je eigen lijf? Wat is lief voor mijn lijf?

Het lastige bij dit soort posts, waarbij overduidelijk bepaalde dingen als goed of fout worden bestempeld, is dat dit patroon in stand blijft. Uiteraard vind ik het supergoed hoe we steeds meer proberen dat met een korreltje zout te nemen, of erbij vermelden: ‘maar kies vooral wat je lekker vindt'. Dat is al superfijn. Alleen de vraag is wel, of wat je doet helpend is.

Laatst ontving ik een aantal berichtjes van vrouwen die aangaven dat dat soort "welk product is gezonder" posts op sociale media hun niet helpen in het omgaan met hun eetstoornis. En dus is het iets waar we waakzaam voor moeten zijn. Liefdevol voeden is inderdaad een onderdeel van intuïtief eten, maar de manier waarop sommige diëtistes of voedingscoaches bepaalde informatie presenteren naar hun klanten kan erg triggerend zijn.

saskia koopman


Merk jij dat die sociale media kanalen je onrustig maken?

En als jij zelf worstelt met eten, dan hoop ik dus ook dat als je dit voelt, als je diep van binnen worstelt met het loslaten van goed-en-fout denken, dat je weet dat dit helemaal niet gek is. Er wordt op internet nog steeds veel informatie verspreid die ons het idee geeft dat we iets goed of fout kunnen doen.


De #intuïtiefeten volgen, is niet altijd helpend

Besef je dus ook dat als je de hashtag #intuitiefeten volgt, niet alle posts helpend zullen zijn. En ik baal daarvan.

 Aan de ene kant is het supermooi dat intuïtief eten de afgelopen jaren zo groot is geworden in Nederland.

Ik ben er in 2017 mee gestart, ik zit inmiddels dus 4 jaar in dit vak, en ik zie dat het de afgelopen 2 jaar een beetje is ontploft. Het gevaar van zo'n ontploffing is dat intuïtief eten populair wordt, en dat veel mensen er met een dieet-bril naar gaan kijken. Misschien merk je dat zelf ook wel als je er met andere vrouwen over praat. Het wordt op andere manieren geïnterpreteerd: ‘Dat is toch luisteren naar je lichaam, en stoppen als je vol zit'?

Wat we vaak vergeten is dat intuïtief eten niet alleen gaat over alleen eten als je honger hebt, en altijd stoppen als je vol zit. Het gaat ook over eten op praktische momenten. En hoe belangrijk het is om te eten voor je genot. Puur en alleen voor je plezier. En het belang daarvan voor je relatie met voeding.

saskia koopman


Rode vlag 3: eten als je geen honger hebt, wordt gezien als falen

De tegenstanders van intuïtief eten zullen dan meteen zeggen dat dit het ongezond maakt, want het gaat om genot. Maar we willen allemaal genot ervaren. We vinden het alleen lastig om te benoemen dat het een essentieel onderdeel is van wat mensen nodig hebben. Alsof we allemaal wezens zijn die zich enkel laten leiden door hun oerdriften. Maar laten we eerlijk zijn: genot is ontzettend belangrijk in ons leven. En als we er niet genoeg van ervaren dan zorgt dat ook voor onrust.

Ook bij mijn klanten merk ik het denken in goed en fout:  ‘Ik at toen ik geen honger had’. ‘Ik at uit emotie'.

Maar eten is eten.

Deze week stond er een mooie post in onze community van de Blij Dieetvrij Club. Een van de leden schreef dat ze het lastig vindt dat ze soms iets eet zonder dat ze honger heeft. Iemand reageerde vervolgens heel lief dat het daar juist begint. Jezelf toestemming geven om te eten, ook op momenten dat je geen honger hebt. Daardoor ga je eten zien als iets wat ook mag als je geen honger hebt. Daardoor stap je van het idee af dat je alles goed moet doen, omdat je het anders dus fout doet!

Bij een auto maakt het ook niet uit wanneer je gaat tanken

Zodra je dat soort eetmomenten buiten je hongergevoel om blijft bestempelen als slecht of fout, dan creëer je die onrust rondom eten. We zoeken niet naar een oordeel, maar naar vertrouwen. Vertrouwen dat wanneer we iets eten als we geen honger hebben, onze hongergevoelens zich daar in de loop van de dag op aanpassen. Wat je eet op het moment dat je geen honger hebt, heeft geen magische krachten ten opzichte van wat je eet als je wel honger hebt. Het is allebei brandstof voor je lijf, het vult je benzinetank. Bij een auto maakt het ook niet uit of je gaat tanken als de tank bijna leeg is, of half vol, of bijna vol. Natuurlijk, als je tank vol zit en je gaat tanken, dan stroomt hij over, en dat is natuurlijk ook wat er gebeurt als je propvol zit en je gaat eten, dan is dat ontzettend ongemakkelijk. Maar als jij gedurende de dag een keer eet op een moment dat je geen honger hebt, dan is dat ook brandstof, en dan past je lichaam je hongergevoel daarop aan.

In het verleden heb ik een aantal keer een fijne masterclass georganiseerd, genaamd: de grootste obstakels rondom intuïtief eten. Het was telkens een ontzettend groot succes.

In die masterclass bespreek ik de belangrijkste dingen die vaak vergeten worden rondom intuïtief eten, zoals de angsten die we hebben:

  • De angst om te veel te eten; 
  • om aan te komen; 
  • of de angsten rondom vertrouwen op ons lijf.
De grootste obstakels rondom intuïtief eten - van intuïtief eten een dieet maken

Wil jij ook stappen zetten rondom intuïtief eten? Maar merk je dat je in die kramp blijft hangen?  Dan ben je welkom in de Blij Dieetvrij Club!

Ik hoop dat deze podcast je duidelijk heeft gemaakt hoe de dieetcultuur steeds meer een rol kan spelen op social media onder de hashtag #intuitiefeten. Hoe je hopelijk die rode vlaggen steeds meer kunt herkennen. En ontvolg gerust die mensen die jou op de een of andere manier een slecht gevoel geven rondom eten. Jij bent de enige die dat kan aanvoelen en die jouw grenzen kan bewaken. Wie weet tot de 19e tijdens de masterclass, en anders spreken we elkaar vast snel op een andere manier!


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}