maart 9

De 3 manieren waarop perfectionisme ons in de weg zit

0  comments

In de podcast kijken we naar perfectionisme en intuïtief eten, en de 3 manieren waarop perfectionisme ons in de weg kan zitten. ❤️

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 12

De 3 manieren waarop perfectionisme ons in de weg zit

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Ben jij zelf een health coach, diëtiste, voedingscoach, leefstijlcoach, of fitness-instructrice, en werk je met vrouwen die worstelen met hun lichaam? 

We zijn recent weer gestart met een nieuwe ronde start van de Body Image Intensive voor professionals!

Dit is het uitgebreide programma wat ik heb ontwikkeld om jou meer handvatten te geven om met jouw klanten te werken aan een positiever lichaamsbeeld en een liefdevolle relatie met hun lichaam. ? (inmiddels geaccrediteerd door de BGN met 22 bijscholingspunten!).

Wil je daar meer over weten, en wil je tools verzamelen die jou kunnen helpen in jouw werk met je klanten, dan ben je van harte welkom om een kijkje te nemen op blijdieetvrij.nl/pro

Plak jezelf geen stempel op

Op een schaal van 1 tot 10, in hoeverre denk je dat jij "een perfectionist" bent?

Laten we onszelf wat minder een stempeltje op plakken. En de vraag anders stellen: in hoeverre denk je dat jij weleens met perfectionisme te maken hebt?

Je weet dat ik niet zo van stempeltjes hou, omdat we daarmee zeggen: ik ben nou eenmaal zo. Alsof het iets is wat niet te veranderen is. Dus bij deze alvast de eerste tip: plak jezelf niet dat soort stickertjes op en zeg gewoon tegen jezelf: soms trap ik in de valkuil van perfectionisme.

Zoals je misschien wel hebt begrepen wil ik je wat meer vertellen over hoe perfectionisme je in de weg kan zitten op weg naar voedselvrijheid en rust vinden rondom eten.

Perfectionisme kan spelen in verschillende facetten van ons leven

Het is inmiddels maart, ik ben net terug van de voorjaarsvakantie, en dat is altijd het moment dat we er weer volledig in willen duiken en alles meteen weer goed willen doen. Dat is dan ook de reden dat ik hier eens bij stil wil staan.

We weten hoe perfectionisme ons kan beïnvloeden in verschillende aspecten van ons leven.

- Er is werk-gerelateerd perfectionisme, wat kan leiden tot een burn-out en andere problemen.

- En wanneer je een opleiding volgt weet je dat perfectionisme er soms voor kan zorgen dat we onszelf in de weg zitten, bijvoorbeeld als we verslagen moeten schrijven of werken aan onze thesis. (Ik kan me dat nog wel herinneren van vroeger!)

"Maar perfectionisme kan ons ook in de weg zitten als het gaat om het creëren van een gezonde relatie met eten. En misschien ook wel in het hebben van een gezonde relatie met je lichaam."

1. Perfectionisme leidt tot een alles-of-niets mentaliteit

Laten we voor nu even duiken in dat stukje perfectionisme rondom eten.

Wat er kan gebeuren is dat we een alles-of-niets mentaliteit ontwikkelen. We denken dan heel erg in voedingsmiddelen die we zouden moeten eten van onszelf en dingen die we eigenlijk niet zouden moeten eten.

En in plaats van dat er heel veel ruimte is voor variatie (en ook gewoon dingen die misschien niet helemaal ‘perfect’ zijn), is daar in jouw hoofd geen ruimte voor dingen.

Alles is goed, of alles is fout.

En als je bijvoorbeeld een keer een koekje pakt, of je eet een keer een chocolaatje, of je pakt iets wat je niet van plan was, dan is dat dus in jouw hoofd fout. En dan is daarmee de dag verpest.

En we weten allemaal wat er dan kan gebeuren... Je pakt er nog een rol koekjes bij, en vanaf morgen ga je echt weer voor een perfecte dag... 


Uiteindelijk willen we werken aan een gezonde relatie met eten, waarbij we wat dat betreft veel meer grijs ervaren, en wat minder zwart en wit.

saskia koopman

2. Perfectionisme zorgt ervoor dat we vinden dat alle maaltijden perfect "in balans" moeten zijn

Ook kunnen we het (perfectionistische) idee herkennen dat alle maaltijden die we eten perfect gebalanceerd moeten zijn:

We moeten zorgen dat we bij alle maaltijden groente eten, en zoveel mogelijk volkoren granen en voldoende eiwitten.

We zijn hierdoor telkens heel erg druk bezig met het maken van een super gebalanceerde maaltijd, en als die balans er voor je gevoel niet is, dan baal je van jezelf, waarna je jezelf extra druk gaat opleggen om ervoor te zorgen dat je maaltijden beter worden. 

"Maar weet je wat het is: in een gezonde relatie met eten is er ruimte voor lekkers. En er is ook ruimte voor maaltijden die niet gebalanceerd zijn. Niet iedere maaltijd hoeft uit alle macro-nutriënten te bestaan en niet iedere maaltijd hoeft volkoren granen te bevatten, of voldoende eiwitten. Dus weet dat het helemaal oké is om ook daaromtrent je perfectionisme soms wat meer los te laten."

3. We moeten perfecte "intuïtieve eters" zijn

Iets anders wat ik soms kan herkennen is dat we de neiging hebben om ook intuïtief eten altijd perfect te willen doen.

Ook daarin kunnen we soms opmerken dat we eerst alles moeten weten voordat we überhaupt in beweging komen. Ik zie dat ook wel als iets wat je kan blokkeren in het proces. Eigenlijk wil je eerst alle kennis hebben, in de hoop dat je daardoor alles meteen perfect zal doen.

Maar je leert juist intuïtief te eten door chaos, door wat jij misschien bestempelt als fouten maken.

Het is mooi als we kunnen leren om te luisteren naar onze lichaamssignalen, en als we op tijd stoppen met eten zodat we ons niet overvol eten. Maar de enige reden waarom we daar bang voor zijn, is natuurlijk omdat we bang zijn om aan te komen. Dat is die dieet-gedachte die dan terugkomt.

Zeker in het begin van het proces kan jezelf soms overeten juist heel helpend zijn. Je leert dan wat wel en niet werkt voor je lijf. Hoe je je voelt als je dit eet, hoe je je voelt als je er nog wat bij eet. Al die momenten dat je je misschien overeet, of dat je misschien te weinig eet, of iets anders dan je van plan was. Dat zijn allemaal momenten waarop je iets kunt leren over jezelf, en over je eigen lijf. Dus het is een beetje als leren fietsen. Je moet vallen, omdat je ook moet leren hoe je kunt voorkómen dat je gaat vallen. En je kunt niet verwachten dat als je nog nooit gefietst hebt, je op een fiets stapt en in één keer wegrijdt. En met intuïtief eten werkt dat ook niet zo.

saskia koopman


Samenvattend: hoe perfectionisme en intuïtief eten niet samengaan

Perfectionisme is niet iets wat alleen speelt in de maaltijden die we voor onszelf bereiden, waarbij we heel druk bezig zijn met het maken van de perfecte maaltijd.

Maar het kan ook spelen als we proberen om intuïtief te eten, maar eerst alles perfect willen weten, voordat we stappen gaan zetten naar voedselvrijheid.

Als dat iets is wat je merkt bij jezelf, weet dan dat je zeker niet alleen bent. Het is ook niets om je voor te schamen.

Ik heb zelf ook heel lang gedacht dat ik vooral geen dingen moest doen, tenzij ik ze perfect kon doen. Dat is ook de reden waarom ik bijvoorbeeld het programma voor professionals, wat ik recent ben gestart, zo lang heb uitgesteld. Ik vond dat ik eerst alles perfect moest weten. Maar dat is natuurlijk onzin.

Kun je accepteren dat je fouten moet maken om te leren hoe intuïtief eten werkt voor jou, en voor jouw lijf?

Wil je extra support, weet dat je altijd welkom bent in de Blij Dieetvrij Club.

Streef naar meer fouten maken en daarvan leren

Weet dat je stappen moet zetten om te groeien, en dat je moet vallen en opstaan, en ‘fouten’ moet maken.

"Ik leer mijn klanten heel graag dat ze het niet als een fout moeten zien, maar als een ervaring. Al onze maaltijden zijn ervaringen waar we van kunnen leren. Er is geen goed, er is geen fout, het is allemaal neutraal, en het is allemaal informatie die ons kan helpen om te leren hoe ons lichaam werkt."

Ik maakte niet voor niets ook een uitgebreide masterclass voor de Blij Dieetvrij Club over ‘van angst naar vertrouwen' gaan, want de angst om iets niet goed te doen kan ons nogal in de weg zitten.


Blijf stappen zetten, ondanks jouw angst om het niet perfect te doen

Weet ook dat wanneer je je gedurende de dag zorgen maakt over dat je maaltijden niet perfect genoeg zijn, dat het belangrijk is om jezelf te vertellen dat er niet zoiets is als perfect. Dat bestaat niet. Perfect zijn is een illusie.
Als clubmember mag je natuurlijk gratis meedoen, want het is gewoon een onderdeel van je lidmaatschap. Maar ben je geen lid, dan kun je deze keer ook meedoen! We zullen 50% van de omzet van deze masterclass in maart 2022 doneren aan Giro 555.

Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}