september 2

Bloemkoolpizza, courgetti en bananenbrood: wel of niet doen?

0  comments

Helpt het je écht om gezonder te eten, als je pizza vervangt door bloemkoolpizza? En jouw favoriete koek of cake door bananenbrood? Daarover en meer gaat de eerste aflevering van seizoen 2 van de Blij Dieetvrij Podcast.

Seizoen 2 Aflevering 1

Bloemkoolpizza, courgetti & bananenbrood: doen of niet?

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

"Ik moet toch wat na de vakantie!"

Ik ben natuurlijk de eerste twee weken van de vakantie lekker naar Frankrijk geweest. En ook ik had dagen waarop ik niet écht kon floreren in mijn lijf, door wat ik had gegeten. Dus ik herken dat gevoel wel, dat er iets "anders moet" zo na de vakantie.

Soms voelt het na de vakantie ook een beetje alsof je op een keerpunt staat. Niet alleen omdat we ons werk, en onze oude routines weer oppakken. Maar ook, omdat dit moment in het verleden altijd zo´n moment was waarop je de broekriem voor jouw gevoel strakker moest aantrekken. Dit was misschien altijd hét moment waarop je aan een nieuw dieet begon, of een nieuwe afvalpoging. Dat maakt dat je er nu misschien even extra mee bezig bent in jouw hoofd.

Liefdevol voeden

Voor alle clubleden staat er daarom deze week ook een nieuwe masterclass klaar op de ledensite. De masterclass "Liefdevol voeden" is speciaal ontwikkelt voor die momenten na bijvoorbeeld een vakantie, wanneer we het gevoel hebben weer op dieet te moeten. Gezonder te moeten eten. Of op een andere manier iets te moeten aanpassen in ons eetpatroon.

De dieetcultuur lonkt je

Daarom gaan we het in deze podcast ook wat uitgebreider hebben over dingen als bloemkoolpizza, courgetti en bananenbrood. De hele heisa aan "gezondere" alternatieven die we overal terugvinden tegenwoordig. Op foodblogs, in magazines maar ook gewoon in de schappen van de supermarkt.

Deze aflevering is geïnspireerd door een berichtje op de club-community. Die ik uiteraard netjes zal anonimiseren!

Toch maar weer eens een bananenbrood gemaakt. Voor mij hoort dit echt bij dieet-eten. Kijk maar, de Weight Watchers punten staan er nog bij. ? En daarom was ik dus huiverig. Maar toen ik afgelopen zondag een plak bananenbrood at in een restaurantje, kon ik alleen maar denken, ‘die van mij is zoveel lekkerder’. En ik kreeg zin om deze dus weer eens te bakken.

Ik vind hem heerlijk met kwark en fruit als ontbijt.

En wat extra leuk was bij het bakken: Dit keer heb ik het hele bakje walnoten erin geflikkerd zonder het af te wegen. Mmm! Te lekker?" 


Ik ben natuurlijk heel blij, dat we dat kunnen doen: zo'n bakje walnoten erin gooien zonder het te moeten afwegen!!

Maar haar verhaal is verder zo logisch. We associëren dit soort voedingsmiddelen vaak met het oude "dieet-denken". Al kunnen we natuurlijk ook prima genieten van bananenbrood zonder "op dieet" te zijn of met restricties te leven.

Het draait vooral om jouw intentie erachter

Wat  is de reden waarom je eet wat je eet? Ik maak zelf graag notenpasta met kokos. In de winkel is het super prijzig, en het zelf maken is zo gepiept. Maar ja, het is een receptje wat ik heb meegenomen uit de tijd dat ik mijn best deed om fanatiek suikervrij te eten. Het is daarom iets wat me doet terugdenken aan die periode.

Maar ook iets wat er, als ik het niet doorheb, langzaam weer kan leiden tot dat continue opletten rondom eten en het monitoren of alles wat ik eet wel gezond is.

"Door stil te staan bij jouw intentie, kun je ontdekken of je misschien langzaam terugvalt in het dieet-denken. Omdat je iets doet, omdat je hoopt daarmee jouw gewicht te beïnvloeden, bijvoorbeeld."

Als jouw doel is om hiermee gewicht te verliezen werkt dat vaak averechts

Als jij kiest voor die zogenaamde  "gezondere opties" in de hoop daarmee gewicht te verliezen, dan werkt dat vaak averechts. 

Je eet bijvoorbeeld bloemkoolpizza in plaats van een gewone pizza omdat deze minder calorieën en koolhydraten bevat, en je hoopt daarmee gewicht te verliezen. Dan kan dat op andere momenten juist een tegenovergesteld effect hebben.

  • Omdat je op bepaalde momenten hierdoor misschien nog meer gaat verlangen naar die "gewone pizza", als je die eigenlijk lekkerder vindt.
  • Omdat je door die restrictie ("ik mag geen gewone pizza"), spanning creëert op jouw eetpatroon, die op andere momenten kan doorslaan in een moment van overeten. "F*ck it, nu is de dag toch al verpest!" (Meer over hoe dat werkt in de masterclass!)
  • Of in ons hoofd zit nog zo'n compensatie stemmetje: "oh, maar ik heb net iets gegeten met minder .., dus dan heb ik dit of dat nog wel verdiend".

Allemaal gedachtekronkels die ervoor zorgen dat we helemaal niet meer bezig zijn met onze daadwerkelijke behoeftes en hongergevoelens.

Leg de focus op je voldaan voelen

Het lastige is dus, als we keuzes maken vanuit de hoop ergens mee af te vallen/niet aan te komen, etc. dan kiezen we niet meer voor die voedingsmiddelen waar we zin in hebben. Die dingen die ons ook mentaal voldoening geven.

En vaak zorgt dat ervoor dat we dan later op de dag, of later die week, alsnog wel gaan zoeken naar iets wat ons wél die voldoening geeft. (En dat heeft niks met een gebrek aan wilskracht te maken!)

Blij Dieetvrij

Ik krijg regelmatig berichtjes van vrouwen die zeggen zich te overeten aan zelfgemaakte dadelballetjes, bananenbrood of handjes met noten." 

Saskia Koopman


Want als we niet datgene eten wat ons voldoening geeft, dan kunnen we soms eindeloos dooreten in de hoop dat dat moment van voldoening wel komt.

Er zit een verschil tussen je fysiek, en je mentaal voldaan voelen

Een volle buik is niet hetzelfde als je mentaal voldaan voelen. In jouw hoofd.

Als je jezelf bepaalde dingen ontzegt, en kiest voor de "gezondere optie" (Iets wat ik hier tussen haakjes zet, want of iets een gezondere optie is, hangt van allerlei factoren af. Onder andere van wat je de rest van de tijd eet!) kan het zijn dat je je mentaal niet voldaan zal voelen. En je hierdoor dus blijft eten, ook al zit je fysiek vol.

Stel jezelf de volgende 3 vragen om jezelf te helpen

Even uitgaande van de theoretische situatie dat je pizza wilt eten als lunch. En je kunt kiezen voor een bloemkoolpizza, of een pizza met een normale bodem.

1. Waarom kies ik ervoor om een bloemkoolpizza te eten, en geen "normale" pizza?

Wat is eigenlijk jouw overweging hierin? Stel je hebt niet zo heel veel trek, en je weet dat de bloemkoolpizza minder vullend is, dan is dat best een hele logische overweging. Die heeft niet echt te maken met angsten of dieetregels.

Misschien heb je weleens ervaren dat je door het eten van een normale pizza in de middag een beetje lui kan worden, of in elkaar kan zakken. Omdat het bij jou wat zwaarder op de maag kan vallen. Dan is het een vrij intuïtieve keuze om kiezen voor die bloemkoolpizza. 

Ik ben dus niet anti-bloemkoolpizza. 🙂 Maar ik vind het wel belangrijk om stil te staan bij waarom ik bepaalde keuzes maak. Want als de overweging geregeerd wordt door angst. Omdat je bang bent wat een normale pizza doet voor jouw lichaam of gewicht, dan is het vaak een beslissing die averechts gaat werken.

Omdat je niet eet waar je écht zin in hebt. Omdat je jezelf iets "onthoud". Iets wat maar al te vaak later op de dag, of in de week kan omslaan een soort rebellie. Waarbij je de voorraadkast induikt, vindt dat je wel een toetje "hebt verdiend", etc.

2. Zal dit me voldoening geven?

Dus los van stilstaan bij of je keuzes maakt vanuit een bepaalde dieetmentaliteit, is het goed om stil te staan bij wat je écht voldoening gaat geven.

Deze vraag helpt je te kijken naar jouw fysieke behoeftes: wat voelt lekker in mijn buik, in mijn lijf? Maar ook bij jouw mentale behoeftes: waar heb ik écht zin in? Wat maakt me écht blij? Waar verlang ik écht naar?

"Soms is het juist fijn om gewoon die "gewone pizza" te eten waar je naar verlangt. Zodat je dan ook gewoon verder kan gaan met jouw dag, zonder dat er dan allemaal cravings blijven bestaan, of juist vanwege het negeren van jouw behoeftes, ontstaan."

3. Als een gewone pizza helemaal toegestaan en oké zou zijn, zou ik dan nog steeds die bloemkoolpizza kiezen?

Die laatste vraag is mooi om je te helpen vast stellen of je kiest op basis van angst of op basis van vertrouwen en verlangen

En kiezen op basis van verlangen is helemaal oké! Vaak denken we dat we wilskracht nodig hebben om niet altijd datgene te doen waar we naar verlangen, maar in dit geval is dat verlangen iets waar je juist naar mag luisteren. Zodat je voldoening en rust kan vinden rondom eten.

En dan start het verzamelen van feedback

Want of je nou uiteindelijk kiest voor het één of het ander, het is allebei oké. En van allebei kun je leren. Je kunt na het eten onderzoeken hoe je je voelt. Of je je voldaan voelt. Fysiek én mentaal. 

Je kunt gaandeweg input gaan verzamelen over

  • Van welke maaltijden krijg ik energie?
  • Welke maaltijden doen mij floreren?
  • Van welke maaltijden wordt ik oprecht BLIJ?
  • Na welke maaltijden voel ik me wel/niet voldaan?

En dat is weer input die je kan meenemen als je later in een soortgelijke situatie bent en gaat kiezen wat je wilt eten! En je hoeft er geen uitgebreide studie van te maken. Maar door soms even stil te staan bij dit soort vragen wordt intuïtief en vrij eten steeds meer iets wat vóór je gaat werken.

Vrij eten, of intuïtief eten, betekent niet dat je nooit meer bananenbrood mag eten

Het betekent juist dat je keuzes kunt maken waarbij jij je goed voelt. Zodat je je niet laat leiden door gedachten over wat je allemaal wel en niet zou moeten eten, maar dat je kiest op basis van wat jij zelf het fijnste vindt.

Het is uiteraard wel lastig dat de verpakkingen soms vol kunnen staan met allerlei overdreven gezondheids-claims. Wat als je start met juist die focus op gewicht en afvallen loslaten, niet altijd helpend is.

En misschien merk je ook wel dat als je start met vrij eten, of intuïtief eten, dat die healthy opties je tegenstaan. Dat is ook helemaal oké en logisch. Dat had ik de eerste paar maanden ook.

Maar als je merkt dat je gaandeweg ergens toch weer zin of trek in krijgt, dan kun je die dingen ook altijd langzaam weer gaan toevoegen aan jouw eetpatroon.

In de podcast vertel ik je nog iets meer over hoe ik dat heb ervaren, en wat ik nu allemaal wel weer eet, maar ook niet meer eet! En ik geef je een kleine peptalk als je merkt dat de dieetindustrie je nu, na de zomer, ontzettend lonkt. Luister daarvoor vooral even de laatste 10 minuten van deze podcast. (je vindt de podcast-audio bovenaan deze pagina).

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}