september 16

Schaamte over jouw lijf: voelen om te helen

0  comments

Zullen we samen een laagje dieper gaan en naar de achterliggende emoties kijken. De emoties die ervaart als het gaat om jouw lijf. De schaamte over jouw lijf, die je mogelijk ervaart. Het waarom achter de kritiek die je hebt op jouw lijf. Datgene wat het zo moeilijk maakt om jouw lijf te omarmen en ervan te genieten.

Hierin eerlijk zijn naar jezelf, zorgt ervoor dat je jezelf ook echt verder te helpen.

Seizoen 2 Aflevering 2

Schaamte over jouw lijf: voelen om te helen

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

We doen alsof het er niet is

We hebben dikwijls de neiging om te doen of iets er niet is. We vertellen onszelf:

  •  "zo erg is het allemaal niet".  
  • Of "ik moet het vooral niet groter maken dan het is".
  • Of we denken "andere mensen zullen het vast nog erger hebben dan ik"
  • of zelfs "andere mensen hebben deze problemen ook niet, dus ik hoor er ook geen last van te hebben.

Er kunnen veel gedachten zijn, die ervoor zorgen dat we onze worstelingen kleiner maken dan ze zijn. Waardoor we ze tegelijkertijd ook wegstoppen. Er niet mee dealen.

Soms is dat ook veel makkelijker: als je het maar wegstopt, hoef je er niet mee te dealen.

Vaak zijn we ook bang, dat als we eenmaal het dekseltje van het potje halen (bij wijze van metafoor), dat we dan het dekseltje ook niet meer zo makkelijk op dat potje kunnen terug plaatsen.

We moeten sterk blijven van onszelf

We moeten dikwijls sterk zijn van onszelf. Veel wilskracht hebben. Niet bij de pakken neerzitten. 

Daarmee stoppen we vaak oude pijn weg. Ook als deze ons nog steeds wel beïnvloedt. Dat stukje echtheid, en authenticiteit verstoppen we. Dat wat we diep van binnen echt ervaren.

Bijvoorbeeld de worstelingen die je ervaart als het gaat om het accepteren van jouw lijf. Of de onrust die je ervaart rondom eten. De chaos die je misschien diep van binnen wel voelt en ervaart. Vaak zitten er verhalen achter die we verpakt hebben in een hele laag schaamte. We stoppen het weg, alsof we naarstig proberen dat dekseltje op het potje te houden.

Maar er is maar één manier om te helen, en oude pijn los te laten

Daarvoor moeten we daadwerkelijk die deksel van dat potje halen.

Ik gebruik misschien een beetje een gekke metafoor, maar ik hoop dat je hem snapt.

Het merendeel van de vrouwen die ik spreek, heeft alle oude ervaringen en oude pijn weggestopt. Die praat er niet over. Niet met hun geliefde, hun moeder en hun vriendinnen. Niemand weet waar die vrouwen mee worstelen. 

Als niemand weet waar je écht mee worstelt, kan niemand je écht goed ondersteunen." 

Saskia Koopman


Dus als je rust wilt vinden rondom eten, moet er iets gebeuren met jouw oude verhaal. Dan moet je anderen daar deelgenoot van maken. Zodat je oude wonden kan helen.

Daarom nodig ik nieuwe clubleden altijd uit om hun verhaal met mij te delen. Op die manier leer ik ze kennen, maar kan ik ze ook veel beter op weg helpen. Zo verdwalen ze niet in de club, maar weten ze goed waar ze kunnen starten.

En dat vind een groot deel van de vrouwen spannend. Omdat ze me niet in real life kennen. Maar nog groter is de groep vrouwen die het niet durft en niet doet. Omdat dat verhaal nog steeds verpakt zit in die hele laag schaamte.

Die "oude" schaamte beïnvloed dagelijks hoe we ons voelen

Ook al proberen we het allemaal weg te stoppen.

En er gebeurt iets magisch als we dat potje open maken en ons verhaal aan iemand vertellen. Ook al zijn het dingen die zo lang geleden gebeurt zijn. Ook al vind je dat alles wat er lang geleden is gebeurt, nu geen impact meer op jou zou moeten hebben.

"Dat oude ervaringen nog steeds impact op je hebben, komt, omdat we er nog niet mee gedeald hebben. Juist, omdat we die dingen hebben weggestopt."

Oude wonden helen

In een uitgebreide module in de Blij Dieetvrij Club (module 6, voor de liefhebbers! :)), leer ik je juist om jouw oude wonden te onderzoeken. Zodat ze ook kunnen helen. (In plaats van dat je er telkens een tijdelijke pleister op probeert te plakken).

En zo is het eigenlijk met alles wat je voelt en ervaart. Zodra je negatieve emoties zoals schaamte en schuldgevoelens gaat toestaan en accepteren, kun je ontdekken wat ze veroorzaakt. En kun je die emoties doorvoelen en langzaam weer loslaten.

Jouw lichaamsverhaal: oude pijn helen om jouw lijf te kunnen omarmen

Jouw lichaamsverhaal uitschrijven

Welke eerste stap kun je nu zetten, om dat wat er gebeurt is in het verleden te verwerken en jouw oude wond te helen? Allereerst door deze te erkennen en de ruimte te geven. 

Ik wil je daarvoor in deze podcast-aflevering een concrete opdracht voor geven. 

Blij Dieetvrij

Als je jezelf wilt gaan helpen, en schaamte rondom jouw lijf wilt loslaten, dan wil ik je graag uitnodigen om deze oefening te doen." 

Saskia Koopman

1. Pak 2 lege A4-tjes. Of een dagboek met voldoende witte ruimte.

2. Schrijf op die lege pagina's jouw lichaamsverhaal.

Schrijf over:

  • Hoe voel je je over jouw lijf?
  • Wat is er in het verleden gebeurd waardoor je je zo voelt?
  • Waar komen jouw schuld- of schaamtegevoelens vandaan?
  • Wat heb je vroeger meegemaakt of ervaren, waardoor je nu soms nog steeds een bepaalde pijn ervaart?
  • Wat is er gebeurd in jouw jeugd of jouw puberteit, waardoor je je mogelijk ongemakkelijk bent gaan voelen in jouw lijf?
  • Wat is er gebeurd waardoor je ooit voor het eerst op dieet bent gegaan, of op een andere manier probeerde jouw eetpatroon meer te gaan controleren?
  • Wat maakt dat je op bepaalde momenten boos was op jouw lijf?
  • Wanneer vertelde je jezelf voor het eerst dat ze niet goed genoeg was?

Schrijf alles wat er in je opkomt op. En weet dat er geen goed of fout bestaat.

3. Sta jezelf toe alle emoties te voelen, die tijdens het schrijven opkomen

Voel je je opeens boos? Geef jezelf de ruimte om boos te zijn. Wees even boos op alle mensen die je ooit (mogelijk onbedoeld) het idee hebben gegeven dat je niet goed genoeg was. Of dat jouw lijf niet oké was.

Pak een kussen en sla erin. Wees boos.

Laat de tranen over jouw wangen stromen, als je je verdrietig voelt. 

Ja, het is erg oncomfortabel om alle emoties te voelen, maar zo belangrijk in het helen, en het loslaten van dat oude verhaal. Eerlijk zijn naar onszelf, is stap 1 in het helen en rust vinden rondom eten en ons lijf. En als we vervolgens open kunnen zijn naar anderen om ons heen, dan is dat stap 2.

"Als ik nieuwe clubleden vraag om hun verhaal met mij te delen, dan zie ik daarin altijd al zoveel loskomen. Een drive om aan de slag te gaan. Zoveel verlangen om los te komen van oude verhalen. Maar ook zoveel weggestopte emoties, die doorvoeld moeten worden om verder te komen."

Dat is moeilijk

Die pen daadwerkelijk op het papier zetten. Oude koeien uit de sloot halen (voor ons gevoel). Oude pijn oprakelen.

En we willen zo'n opdracht dan ook vaak nog eens goed doen. Misschien voel je weerstand. Vraag je je af, of de opdracht niet wat concreter kan?

Het gaat er niet om dat je het goed doet, maar dat je langzaam die deksel van het potje haalt. Dat je ruimte geeft aan alles wat is weggestopt. Die emoties kan gaan voelen.

"You need to feel, in order to heal"

Vanaf deze maand is dat ook echt een terugkerend thema in de club. Los van een nieuwe masterclass, en een live sessie met mij, krijg je als clublid iedere maand ook toegang tot een nieuwe oefening of tool, om die emoties steeds beter de ruimte te geven. Om te floreren in jouw lijf. Om oude bagage van je rug af te halen. Om boosheid los te laten. En nog veel meer.

Die tools hoef je niet allemaal te gaan gebruiken. Maar het is wel goed om te gaan ontdekken, welke tools JOU echt helpen.

Nogmaals:

Pak een kussen en sla erin. Wees boos.

Laat de tranen over jouw wangen stromen, als je je verdrietig voelt. 

Weet dat je dingen moet voelen om ze ook los te kunnen laten.

Als je aan de slag gaat met deze lichaamsverhaal oefening. Laat me dan gerust weten wat deze je opleverde. En wil je meer leren over rust vinden rondom jouw lijf of rondom eten, dan kan je altijd de onderstaande masterclass downloaden.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}