juli 17

Hoe navigeer je de zomer zonder eetregels?

0  comments

Hoe navigeer je een zomer zonder eetregels? Hoe zorg de dat jij blijft floreren deze zomer, en je niet ná de zomer het idee hebt dat je weer "op dieet" moet, omdat je je niet meer prettig voelt in jouw lijf?

Dat is de focus van deze laatste aflevering van seizoen 1 van de Blij Dieetvrij podcast! 🙂 En ja, het duurde even voordat ik rondom dit onderwerp echt de knoop kon doorhakken... En alle andere ideeën, neem ik lekker mee naar seizoen 2 (die gaat weer van start in september!).

Aflevering 24: Hoe navigeer je een zomer zonder eetregels

En hoe blijf jij floreren in deze zomervakantie? Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

De dieetindustrie piekt altijd in de zomer

Van de back-in-shape reclames vallen we in de back-on-track reclames, waardoor deze fase vooral oude zorgen rondom eten en gewicht kunnen triggeren.

Daarom staat deze podcast in het teken van voor jezelf zorgen in de zomer, zodat je je eetregels los kunt laten, en je goed kan voelen in jouw lijf. Als jij deze zomer kan blijven floreren. De zomer zonder eetregels kan eten, voorkom je ook dat gevoel dat je ná de vakantie weer streng voor jezelf moet zijn.

We maken ons zorgen om de balans

Als de kinderen opeens volledig thuis zijn, of we gaan op reis naar binnen- of buitenland, dan maken we ons vaak zorgen over die balans. De balans als het gaat om rust vinden, en ruimte creëren voor onszelf, en onze eigen behoeften. Maar ook de balans als het gaat om ons eetgedrag.

Hoe navigeer je de zomer? En hoe vind je die balans?

Het is best wel normaal om je met vlagen uit balans te voelen. Maar je kunt wel bepaalde extremen voorkomen. Helemaal als het gaat om jouw eetgedrag. Je kunt wel voorkomen dat je in de vakantie een soort alles-of-niets mentaliteit ervaart.

Blij Dieetvrij

“Soms zijn we geneigd de vakantie-periode te zien als ons moment waarin we even alle teugels mogen laten vieren, en dan gaan we thuis wel weer in het gareel. 

Maar de alles-of-niets mentaliteit op vakantie is uiteraard niet helpend!" 

Saskia Koopman

Vraag 1.) Hoe kun je realistisch zijn in dat wat je van jezelf verwacht?

Soms kunnen verwachtingen juist voor tegenslag leiden. Omdat we alles perfect willen laten gaan, en dat lukt dan niet. Dus als we een soort ideaalplaatje hebben van hoe we de vakantie willen ervaren, als het gaat om eten en bewegen bijvoorbeeld, dan zijn we al snel teleurgesteld.

Hoe zorg je voor verwachtingen die rekening houden met jouw eerdere ervaringen gedurende de zomerperiode? Bijvoorbeeld dat je door reizen en kinderen thuis minder sport, of selfcare momentjes echt anders moet inplannen.

"Door jezelf, en jouw behoeftes, in de zomer prioriteit te geven en jouw behoeftes met anderen te delen, geef je jezelf een heel waardevol signaal: namelijk dat je het waard bent."

Vraag 2. Wat zijn jouw dagelijkse essentials? Wat heb jij écht nodig om te (blijven) floreren?

Wat laat jouw batterij op, en hoe voorkom je dat deze leegloopt op reis of met de kinderen thuis? Welke dingen wil je écht blijven doen? Waar wil jij dagelijks tijd voor maken, omdat je weet dat het je helpt om je goed te voelen in jouw lijf?

Sta vooral stil bij: Welke dingen maken voor jou echt het verschil in jou goed voelen in jouw lijf? Hoe kun je dat prioriteren en bij anderen aangeven dat je dat nodig hebt? Plan het in, en geef het aan naar de mensen om je heen.

Maar bedenk ook: hoe kun je rigide plannen hieromtrent loslaten, en juist vanuit flexibiliteit voor jezelf zorgen?

Hoe meer je dat gaat doen, hoe meer je ook vanuit een "ik ben ook belangrijk" insteek de zomer te starten.

Tip 3. Anticipeer datgene wat je in de weg kan gaan staan. Zodat je alvast kan bedenken hoe je daarmee om kan gaan.

Één van de dingen waarvan ik weet dat ik me goed voel, is regelmatig yoga. Dat doe ik graag online. Ik weet van mezelf dat ik eerst moet reizen, dat ik het dan niet doe. Als ik alleen thuis dat matje uit hoef te rollen, is het een stuk laagdrempeliger.

Meestal doe ik dat ´s avonds. We proberen niet te lang op de bank te blijven hangen om te Netflixen, maar ruimen ook echt even tijd voor onszelf in.

Als ik dat een tijd lang niet doe, merk ik dat ik minder in contact bent met de behoeftes van mijn lijf, dat ik mezelf voorbij kan lopen qua energie bijvoorbeeld. Als ik dan weer eens zo'n sessie in plan, merk ik weer wat mijn fysieke behoeftes zijn.

Ik neem dus altijd een matje mee op vakantie. Maar ik weet ook dat de avonden er op vakantie vaak anders uitzien. We zijn nog tot laat op pad, gaan uit eten, etc. En dan komt dat momentje voor mezelf er niet meer van.

Omdat ik dat inmiddels weet van mezelf, kan ik mezelf helpen door hierop te anticiperen.

Door te onderzoeken, wat kan ik doen voor mezelf, om toch te blijven floreren?

Bijvoorbeeld in de ochtend yoga doen als de rest nog op de bank zit-onder de douche staat. Hoe kan ik op een andere manier in beweging komen, of in contact komen met mijn lijf? Hoe kan ik flexibel zijn en toch die dingen doen die me helpen om te floreren?

Voorkom het "doorslaan" op vakantie door ook buiten de vakantie om te streven naar voedselvrijheid

Het bijzondere is, dat ikzelf ervaar, net als veel van mijn clubleden, dat het eten in de vakanties altijd een stuk makkelijker is zonder eetregels. Omdat, als jij van jezelf áltijd iets lekkers mag eten als je dat wilt, voorkom je die nu-of-nooit mentaliteit in de zomer.

Jij kunt ook nog lekkernij eten als je thuis bent.

En toch kan ook eten vanuit voedselvrijheid soms gepaard gaan met een stukje extra zelfzorg. Ik leg je uit wat ik hiermee bedoel. Want intuïtief eten draait niet om alles eten wat los en vast zit. Het draait om dat eten wat je lekker vindt, én dat wat goed voelt voor jouw lijf.

Floreren op vakantie JUIST door te eten op intuïtie en te luisteren naar jouw lichamelijke behoeftes

Blij Dieetvrij

Nu ga ik op vakantie naar Frankrijk. En ik weet wat er met mijn stoelgang gebeurt, na een week lang alleen witte baguettes en lekkere kaasje..." 

Saskia Koopman


Ik weet hoe lastig het kan zijn om in sommige landen lekker bruin brood te vinden. En ja, ik kan ook echt genieten van baguettes en croissants! Maar ik weet ook van mezelf wat er gebeurt met mijn lichaam, als ik alleen maar wit brood eten en veel lekkere kaasjes.

Dus als ik wil blijven floreren op vakantie, kan ik hierop anticiperen. Ik kan mezelf voornemen om ook te blijven onderzoeken hoe ik die dingen kan eten waar ik goed op draai. 

“En dat betekent niet dat ik mezelf die croissantjes moet ontzeggen. Dat is simpelweg zoeken naar, hoe kan ik datgene aan mijn eetpatroon toev​oegen, waardoor ik blijf floreren. Zoals een stukje fruit bij het ontbijt, of iets met wat extra zaadjes, voor wat extra vezels. Of soms tussendoor een granenreepje, een keer een havermoutje.”

We kunnen vaak schipperen tussen het ene uiterste en het andere: extreem gezond eten om een andere maaltijd te willen compenseren. Maar het is oké om bij elke maaltijd te zoeken naar, wat vind ik écht lekker, en hoe zorg ik ook dat ik lichamelijk blijf floreren.

Herinner jezelf er vooral ook aan, dat je altijd lekkernij mag eten. Niet alleen op vakantie. Dan voorkomen juist dat idee dat het allemaal nu geproefd moet worden.

Zo help je jezelf om gedurende de zomervakantie te blijven floreren

Een belangrijk element in dit geheel is natuurlijk ook dat je jouw behoeftes uitspreekt naar jouw kinderen, of jouw reisgenoten. Als je tijd voor jezelf nodig hebt, of liever in een ander restaurant eet. Geef het aan.

Helemaal als moeders kunnen we soms heel erg geneigd zijn op vakantie vooral druk te zijn met of onze kinderen het wel naar hun zin hebben, of onze partner wel geniet. Maar als jij je happy blijft voelen, heeft jouw gezin daar ook profijt van!

Vind je dit lastig, en ben je lid van de Blij Dieetvrij club? Volg dan vooral de masterclass Assertiviteit & People pleasen.

“Voel je als clublid vrij om gedurende de vakantie al jouw zorgen of sores op de community te delen, dan kijken we hoe we je hierin kunnen bijstaan! En ik wens je natuurlijk een superfijne zomervakantie. Ook als je niet op reis gaat, hoop ik dat je toch momenten gaat zoeken om echt te kunnen genieten van de zomer.” 

Wil je in deze zomer juist verder aan de slag met deze thema's? 

Voel je vrij om oude afleveringen van de podcast terug te luisteren!

De afleveringen van seizoen 1 blijven beschikbaar, onder andere hier via de blog, maar ook via iTunes en Spotify. Wil je juist dieper met de thema's aan de slag? Download dan gerust hieronder de gratis masterclass.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}