januari 29

Omgaan met gewichtstoename op weg naar voedselvrijheid

Hoe kun je omgaan met gewichtstoename in jouw weg naar voedselvrijheid? Ik geef je in deze podcast 7 tips die je helpen om te voorkomen dat je terugvalt in restricties!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Hoe kun je omgaan met gewichtstoename en voorkom je terugvallen in restricties?

Press play!

Anti-dieet is niet anti-gewichtsverlies

Stoppen met diëten, en de anti-dieet aanpak, is niet per se tégen gewichtsverlies.

Het is wel zo dat je, om écht rust te vinden rondom eten, je gewichtsverlies als hoofddoel los moet laten. Je kunt je wel voorstellen dat je, met het doel gewichtsverlies in jouw achterhoofd,jouw eetgedrag continu zal blijven beoordelen. Dat je je dan zorgen blijft maken over of je niet teveel eet. Over welke impact het eten dat je eet, heeft op jouw gewicht.

Maar,  als je nu bijvoorbeeld last hebt van heftige eetbuien, kan rust rondom eten creëren er uiteindelijk ook voor zorgen dat je gewicht verliest (als je nu meer weegt dan voor jouw lichaam ideaal is). Omdat jouw lichaam dan in homeostase kan komen. Ik leg je in de podcast uit hoe dit werkt aan de hand van de thermostaat als metafoor.

Fluctueren in gewicht is vrij normaal als je start met intuïtief eten

Als je gewicht aankomt en je twijfelt erover om weer keihard terug te rennen in restricties is het allereerst belangrijk om eens stil te staan bij wat de restricties je hebben gebracht.

Welke impact hebben de diëten die je hebt gevolgd op de langere termijn gehad op jouw fysieke, maar ook op jouw mentale welzijn?

Kijk eens naar de resultaten van jouw laatste keto- of intermittent fasting pogingen. Of naar wat je ervaren hebt met koolhydraatarm eten, met calorieën of punten tellen. Kijk eens terug naar hoe je dat na 6 maanden of een jaar hebt ervaren (als je het überhaupt al zolang hebt volgehouden…).

(Als je start met het eten van koolhydraten heeft jouw lichaam wat meer vocht nodig om deze te verteren, en zal je dus als je daar weer mee begint even het gevoel hebben wat op te zwellen. Maar dat gaat ook binnen een week weer weg, als je het toestaat!)

Geef jouw lichaam de kans om homeostase te vinden

Het lastige is dat je nooit weet waar jouw lichaam op dit moment staat. Het kan zijn dat jouw lichaam eindelijk lijkt de kunnen ontspannen. Het kan zijn dat het bijna zover is dat het je kan gaan vertrouwen, als het gaat om het consistent en voldoende gevoed worden. Zodat het jouw metabolisme ook weer kan aanwakkeren.

Het kan zijn dat je daar bijna bent, dat je toch besluit op de weegschaal gaat staan, en vervolgens weer in de vicieuze cirkel terecht komt!

Alleen een ontspannen lijf kan extra gewicht loslaten

Uiteindelijk is gewicht loslaten, als je het echt niet nodig hebt, iets wat het lichaam doet als het ontspannen is. Als het zich veilig voelt.

Het is als een zucht, een uitademing. Jouw lichaam moet je vertrouwen dat je ernaar gaat luisteren en dat je ervoor gaat zorgen, voordat het gewicht kan loslaten.

In de podcast vertel ik je meer over hoe gewicht soms symbool kan staan voor veiligheid, waardoor we liever dat extra jasje aanhouden. Luister hierboven naar de audio-bestanden, als je hier meer over wilt leren.

Voorkom dat je in de probleem-oplos modus schiet  

Zorgen rondom jouw lijf, of over recente gewichtstoename, kun je uit z´n verband trekken. Hierdoor schieten we dikwijls in een soort probleem-oplos modus. We besluiten toch maar weer te gaan opletten, en onszelf restricties op te leggen, bijvoorbeeld.

Terug naar dat wat vertrouwd en veilig leek, omdat het ons die illusie van controle gaf.

We denken al snel dat we gedoemd zijn om te falen. Dat ons lijf nooit op een gezond gewicht zal uitkomen. Daarom wil ik wat tools met je bespreken die je helpen om te gaan met die kopzorgen rondom jouw veranderende lijf.

“Zorgen rondom jouw lijf, of over recente gewichtstoename, kun je uit z´n verband trekken. Hierdoor schieten we dikwijls in een soort probleem-oplos modus. We besluiten toch maar weer te gaan opletten, en onszelf restricties op te leggen, bijvoorbeeld.”


Saskia Koopman

7 tips om om te gaan met gewichtstoename

1.) Herken jouw innerlijke criticus

Weet dat gedachten maar gedachten zijn, en dat jij degene bent die ervoor kan kiezen om ze te geloven ja of nee. En jij kan ook kiezen of je jezelf erdoor wilt laten leiden.

2.) Wees lief voor jezelf

En ja, dat is soms verrekte moeilijk! 

Maar toch is lief zijn voor jezelf dé allerbelangrijkste schakel in jouw weg naar voedselvrijheid! Ben je lid van de club, volg dan vooral de spoedcursus zelfcompassie!

3.) Probeer dat wat je écht voelt, ruimte te geven

Soms moet je daarvoor iets dieper duiken. Omdat onrust rondom jouw lijf vaak veroorzaakt wordt door iets in jouw leven of jouw omgeving wat je triggert. 

Ben je lid van de club, dan help ik je in  de Masterclass Bad Body Days onderzoeken wat die onderliggende veroorzakers zijn.

4.) Maak zelfzorg een prioriteit

We zijn geneigd om af te leiden van rot-gevoelens, door lekker druk bezig te blijven, maar juist dan blijven ze oppoppen. Alsof je een bal onder water probeert te duwen die op een later moment weer oppopt!

Hoe kun je tijd voor jezelf nemen om die emoties de ruimte te geven? Om erover te schrijven? Om wat lichaamswerk te doen? Sta eens écht stil en luister naar wat er in je gebeurt.

Omgaan met gewichtstoename op weg naar voedselvrijheid (Intuïtief eten)

5.) Omring jezelf met een diversiteit aan lichamen en berichten van mensen die je helpen om te vertrouwen op jouw lijf, die je helpen jouw lichaam te omarmen lós van hoe het eruit ziet

Social media kan hierin een mooie tool zijn, maar het ligt dan helemaal aan wie je volgt!

6.) Vraag om steun!

Alleen zijn met jouw negatieve gedachten kan er soms alleen maar voor zorgen dat ze zichzelf lijken te vermenigvuldigen. 

Ben je lid van de club, vraag dan vooral om steun in de community, als je dat even kan gebruiken. Zo niet, bel een vriendin die weet waar je mee bezig bent.

7.) Zorg ervoor dat de kleren die je draagt er niet voor zorgen dat je je blijft fixeren op jouw lijf 

Bepaalde kledingstukken nodigen je namelijk continu uit om je bezig te houden met hoe je eruit ziet. Zoals dat korte rokje, waarbij je je constant afvraagt in hoeverre anderen jouw cellulitis kunnen zien. Je moet lekker dragen wij jij je goed in voelt. Maar vooral ook datgene waar je vooral lekker ín kan leven.

Verwacht geen magische onmiddellijke veranderingen

Het omarmen van negatieve gedachten en gevoelens, ze zien voor wat ze zijn (slechts niet-helpende gedachten) is rommelig en soms lastiger dan we denken.

Bad body days zijn normaal, en je bent dus niet stuk als je deze ervaart.  Accepteer vooral dat ze er soms zijn, zonder je er meteen door van jouw pad af te laten leiden. Niemand heeft ooit blijvend iets kunnen veranderen aan zijn/haar lijf vanuit een plek van zelfhaat. Het start allemaal met accepteren wat er NU is. Jezelf omarmen zoals je nu bent.

In de Blij Dieetvrij Club help ik je op weg, in het vinden van rust rondom eten, jouw lijf & jouw gewicht.

Wil je meer leren over mijn stappenplan naar voedselvrijheid en rust rondom eten? Hoe je intuïtief eten écht voor je laat werken? Download dan hieronder mijn gratis masterclass.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}