Ik ontving van één van mijn clubmembers de vraag dat ze geen honger had in de ochtend, en eigenlijk met de lunch ook nog niet echt. Ze vroeg zich af of dit iets was om haar zorgen over te maken. En het is heel waardevol om daar even bewust bij stil te staan. Want intuïtief eten, is meer dan instinctief reageren en eten als je honger hebt. Het gaat ook om zorgdragen voor jouw lijf, en je laten leiden door zelfkennis. Daarnaast is het voor mensen niet altijd een goed teken, als je 's ochtends geen honger ervaart.
Meer hierover in deze podcast!
blij dieetvrij podcast Seizoen 4 - Aflevering 5
Wat je moet weten over jouw ontbijt overslaan, als je geen honger hebt
Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.
Download hier de gratis masterclass "Ontspannen eten: de grootste obstakels in het vinden van rust rondom eten"
Hoe komt het, dat je nog steeds in gevecht bent met eten en met jouw lijf?
In deze gratis masterclass onderzoek je de relatie met eten die jíj hebt, en leer je welke stappen jij kan zetten om je eindelijk écht ontspannen te voelen rondom eten.
Download de masterclass hieronder, en kijk hem in jouw eigen tijd terug!
Intuïtief eten is meer dan instinctief reageren
Soms denken mensen dat intuïtief eten niets meer en niet minder is dan reageren op jouw instinct. Je eet als je honger hebt en waar je trek in hebt. Als je denkt "oe, dit is lekker!", dan laat je je daar maar gewoon door leiden.
Maar intuïtief eten is niet hetzelfde als instinctief eten.
Je werkt bij intuïtief eten ook samen met jouw emoties: je onderzoekt wanneer je bijvoorbeeld eet uit emotie, zonder dat je echt fysieke honger hebt. Niet om dit te demoniseren, maar om meer te leren over hoe je jezelf kan bijstaan in het omgaan met jouw emoties.
Je werkt bij intuïtief eten ook samen met jouw zelfkennis. Gaandeweg heb je immers ontzettend veel waardevolle informatie over jezelf en jouw lijf ontwikkeld. Dus intuïtief eten gaat ook over stilstaan bij vragen als:
- Zouden deze voedingsmiddelen me een goed gevoel geven in mijn lijf?
- Hoe kan ik dit voedingsmiddel combineren zodat ik mezelf ook liefdevol voedt?
- Hoe kan ik mezelf nu liefdevol voeden, wetende dat ik de komende uren geen tijd heb om te eten (dit wordt ook wel eten uit praktische honger genoemd).
Intuïtief eten gaat dus over zoveel meer dan enkel leren om jouw hongergevoelens te respecteren. Alle kennis die je hebt over jezelf en jouw lijf zijn neem je mee in de keuzes die je maakt over eten.
Wat als je dan een periode geen honger hebt in de ochtend?
Als je merkt dat je opeens in een bepaalde periode minder honger ervaart dan normaal, of opeens 's ochtends helemaal geen trek hebt, is dat dus een waardevol signaal van jouw lijf.
En zeker niet een signaal om te negeren.
Want trends als Intermittent Fasting lijken het overslaan van het ontbijt tegenwoordig te normaliseren. Maar het is eigenlijk best normaal dat we als mens, gedurende de tijd dat we wakker zijn, regelmatig honger hebben. (Om de 2-4 uur, afhankelijk van hoe groot de maaltijden zijn die we eten.)
Geen honger hebben in de ochtend kan bijvoorbeeld een teken zijn van stress
Als je merkt dat je de hele ochtend geen honger hebt, kan dit een signaal zijn dat je teveel stress ervaart.
Stress zorgt voor een verhoogd cortisolniveau in jouw bloed. En dit hoge cortisolniveau, zorgt ervoor dat jouw lijf als het ware naar een opperste staat van paraatheid schakelt. Jouw lijf maakt zich klaar om te vechten of vluchten, en daarbij wordt jouw eetlust onderdrukt.
Jouw autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat jouw lijf mogelijk, vanwege aanhoudende stress in de actiemodus staat. Terwijl jouw lichaam na een goede nacht slapen natuurlijk eigenlijk in een rusten- en verterenmodus zou moeten zitten.
Hongerig wakker worden is dus gewoon een goed teken, als het gaat om de stressniveaus in jouw lijf.
Is stress de enige reden waardoor eetlust verdwijnt?
Zeker niet! Er zijn natuurlijk veel andere factoren die hierin ook een rol zouden kunnen spelen. Ook als we bijvoorbeeld in de rouw zijn, zal mogelijk onze eetlust afnemen. Of als we een depressie ervaren (soms kan je dus in de winter merken dat een winterdepressie impact heeft op jouw hongergevoelens).
Ook simpelweg de avond daarvoor nog een grote maaltijd eten, kan ervoor zorgen dat je 's ochtends later honger hebt.
Hoe kan je het beste omgaan met een periode van verminderde eetlust?
Eet vooral vanuit praktische honger. Wat we daarmee bedoelen is, dat je eet op momenten waarop je mogelijk niet écht honger ervaart, maar waarvan je weet dat jouw lijf wel voeding nodig heeft.
Soms is praktische honger, alvast iets eten voor een vergadering, simpelweg omdat je later geen tijd meer hebt om te eten. En je verwacht dat extreme honger je anders later overvalt.
Maar soms is praktische honger ook: eten bij de afwezigheid van hongersignalen, simpelweg omdat je weet dat jouw lijf regelmatig gevoed moet worden.
Eten, omdat je snapt dat, ook al voel je je niet 100%, en ervaar je veel stress of zit je in de rouw, jouw lijf toch gevoed moet worden.
Een periodelang te weinig eten is niet goed voor je
Als je gedurende een te lange periode steevast te weinig eet, reageert jouw lichaam hierop. Allereerst door jouw metabolisme (verbranding) te vertragen: want jouw lichaam probeert jou dan met minder voeding in leven te houden.
Op een gegeven moment kan dit er zelfs toe leiden dat jouw lichaam bepaalde functies gaat uitschakelen, simpelweg omdat ze geen prioriteit hebben om te overleven: denk aan het uitblijven van een menstruatie.
Dus een periodelang steevast te weinig eten, is schadelijk voor jouw gezondheid.
Zie een periode van geen honger, als een waardevol signaal aan jouw lijf.
Als een uitnodiging om te onderzoeken hoe het eigenlijk écht met je gaat.
En zie het zeker niet als iets om te vieren (wat de dieetcultuur nog weleens doet!).
Download hier de gratis masterclass "Ontspannen eten: de grootste obstakels in het vinden van rust rondom eten"
Hoe komt het, dat je nog steeds in gevecht bent met eten en met jouw lijf?
In deze gratis masterclass onderzoek je de relatie met eten die jíj hebt, en leer je welke stappen jij kan zetten om je eindelijk écht ontspannen te voelen rondom eten.
Download de masterclass hieronder, en kijk hem in jouw eigen tijd terug!