januari 29

Waarom kan ik niet stoppen met gedachteloos scrollen?

0  comments

Er is een reden waarom het moeilijk is om te stoppen met gedachteloos scrollen op Instagram, of het binge-watchen van Netflix afleveringen.

Er is een reden waarom het ook makkelijker is om gedachteloos te eten, dan om met al jouw zintuigen bij de maaltijd aanwezig te zijn.

Daarom besloot ik er een korte video over op te nemen, die je hieronder kan vinden. Maar eerst nog even iets over de afbeelding, die de aanleiding was voor dit verhaal. 

Ik plaatste namelijk vorige week de onderstaande afbeelding op Instagram. Het was een plaatje wat ik al vaker was tegengekomen, in soortgelijke bewoordingen. Vaak met daaronder de beschrijving over hoe de dingen die ons écht helpen soms gewoon discipline vragen. Wilskracht. En durf.

En voor mijn gevoel ontbrak er iets belangrijks in deze beschrijvingen.

Waarom gedachteloos scrollen, en niet doen wat écht helpt op een dieper niveau?

Waarom kiezen we voor gedachteloos scrollen op social media in plaats van het volgen van een waardevolle cursus?

Weerstand voelen tegen vertragen, waar komt dat vandaan?

Weerstand voelen, tegen voelen?

We voelen vaak weerstand om het andere te doen: datgene wat ons helpt om te leren en ontwikkelen. En dat wat ons ruimte geeft om in contact te komen met onze dieperliggende behoeftes en emoties ?‍♀️.

Waarom is het makkelijker om gedachteloos te eten? Dan mindful en zonder afleiding? Waarom is het soms simpeler en fijner om gewoon voor de buis te gaan zitten, dan om te mediteren of yoga te doen?

? Omdat we als mensen zijn gemaakt om ons van pijn af, en naar genot toe te bewegen.

Logisch, want is onze survival-mode. We doen daardoor gedurende de dag (vaak onbewust) ons best om zo min mogelijk te voelen. Zodat we maar geen pijn hoeven te ervaren.

Het niet durven voelen is een soort zelfbescherming. En het heeft dus niet zoveel met discipline te maken." 

Saskia Koopman

Het lastige is, dat dat gedachteloos scrollen ons niet écht blij of gelukkig maakt. Het is meer een manier om even niet écht aanwezig te hoeven zijn in het nu. In jouw lijf bijvoorbeeld. Het leidt ons even lekker af, en dat is soms ook helemaal oké.

Als je oude niet helpende patronen wilt loslaten, is het goed om te gaan onderzoeken of je de weerstand in jezelf kan herkennen. En om te onderzoeken hoe je langzaam kan leren voelen. Hoe je ook pijnlijke emoties kan toelaten. Zodat je ook meer positieve emoties kan ervaren. 

Stap voor stap. Met een hele hoop zelfcompassie en oordeel-loze nieuwsgierigheid.

Het is iets wat we doen in de module "Vertrouwen op jouw lijf" in de Blij Dieetvrij Club. En ja, die roept soms ook wat weerstand op. Helemaal logisch! ? 

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}