april 7

Hoe kan ik mijn lichaam accepteren?

0  comments

In deze podcast wil ik het met je gaan hebben over het accepteren van je lichaam. Hoe doe je dat, jouw lichaam accepteren? Welke fases moet je daarvoor doorlopen? En hoe ga je om met van die dagen dat je uit je bed stapt en niet lekker in je vel zit? Of de momenten dat je een foto van jezelf ziet en van je eigen lijf, en je denkt: dit is niet oké, er moet nu iets veranderen? Hoe kun je op die momenten jezelf helpen om te voorkomen dat je gaat doemdenken en je lijf altijd maar wil blijven fixen?

Daar straks meer over in deze podcast-aflevering!

beluister als podcast - Seizoen 2 Aflevering 15

Hoe kan ik mijn lichaam accepteren?

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

YEAH, we zijn verhuisd! ❤️

De Blij Dieetvrij club is verhuisd naar een superfijn nieuw leerplatform met een mobiele app, én een geïntegreerde community (bye bye, Facebook!). 

Wil je daar alles over weten? 

Het accepteren van je lichaam

In de vorige podcast-afleveringen heb ik het onder meer gehad over gewicht moeten verliezen vanwege je gezondheid. Daarbij is de belangrijkste conclusie dat je het beste je huidige lijf kunt accepteren en vanuit liefde, medeleven, respect en zelfcompassie goed gaat zorgen voor je lijf en gaat bouwen aan gezonde gewoontes.

We hebben nogal de neiging om tegen ons lichaam te vechten, maar je kunt een strijd nou eenmaal niet stoppen door te blijven vechten. Zolang je je wapens vasthoudt en blijft vechten tegen je lijf, dan vecht je lijf terug en kun je nooit in harmonie met je lichaam gaan leven.

De vraag hoe je je lijf kunt accepteren is dus wel een hele belangrijke!

Twijfels zijn niet ongewoon

Ik kreeg laatst een berichtje van iemand die net lid was geworden van de club. Zij gaf aan dat ze het bonusmateriaal en de masterclasses super leerrijk en verruimend vond. Ze schreef dat ook haar man in het bootje van intuïtief eten was gestapt en dat het samen niet meer op dieet zijn echt heel zalig was.

Maar ze beschreef ook dat er nog wel momenten waren waarop ze heel erg twijfelt. En dat is logisch als je net begint met intuïtief eten!

Ik wil je meenemen in haar vraag en mijn antwoord daarop en je laten zien hoe je dat kunt aanpakken. Ze schreef dat het zien van zichzelf op een foto de trigger was van de wens om te vermageren. Dat waren momenten waarop ze dacht dat ze te dik was, en onaantrekkelijk. Ook al voelde ze zich nog zo goed, dit was niet oké en ze was bang dat ze er altijd zo uit bleef zien. Ze wilde zich heel graag weer aantrekkelijk voelen.

"Ze schreef dat het zien van zichzelf op een foto de trigger was van de wens om te vermageren. Dat waren momenten waarop ze dacht dat ze te dik was, en onaantrekkelijk."

 

Saskia Koopman

Dealen met de zogenaamde bad body days

Ik denk dat dat voor veel vrouwen herkenbaar is: je kunt best lief zijn voor je lijf, en gezonde gewoontes gaan opbouwen, maar je vindt je lichaam gewoon niet mooi.

Er zijn misschien momenten waarop je daar helemaal niet bij stilstaat, maar er zijn ook momenten waarop dat ineens weer heel erg op de voorgrond treedt. Dat soort momenten kun je vergelijken met een 'bad hair day'. Er zijn van die momenten dat je uit je bed stapt en dat je je gewoon 'bweeeh' voelt, dat je haar niet goed zit, en dat je je de hele dag aan het ergeren bent aan dat plukje dat scheef hangt.

Dit is vergelijkbaar met wat ik ook wel een bad body day noem: Dat zijn van die momenten dat je niet lekker in je vel zit.

Vaak is dat het begin van een neerwaartse spiraal, waarbij je gaat doemdenken en je angstig voelt over je lijf en over het feit dat er snel iets moet veranderen omdat je jezelf niet kunt accepteren zoals je nu bent. Ik kan me heel goed voorstellen dat je op dat soort momenten heel erg verleidt wordt om weer in een nieuw dieet te stappen, of om na te gaan denken over een operatie.

Omgaan met momenten dat je niet lekker in je vel zit

Het lastige is dat we vaak denken dat dat dan de oplossing is: ons lichaam veranderen. Fixen. 

Diep van binnen weten we vaak ook wel dat dat niet zo is.

Wat helpt is dan gaan terugdenken: Kun je je herinneren dat er een periode was dat je slanker was? Was toen alles oké? Was je toen ontspannen, zelfverzekerd? Was je rustig rondom eten, hoe zat je in je vel?

Wat ik dan vaak hoor is dat mensen toen ook niet lekker in hun vel zaten, ze waren bang dat ze weer zouden aankomen, bang dat ze het niet konden volhouden. Dat zijn vaak juist de momenten dat we mega-obsessief met eten bezig zijn, op onze handen gaan zitten en vervolgens daardoor eetbuien hebben. 

Bad body days cover

"Ook dan is er een soort energie van niet goed genoeg zijn: "ik ben nu afgevallen, maar eigenlijk moet ik nog slanker, nog strakker, dit is nog niet mooi." De negatieve aandacht die we geven aan ons lijf is er nog steeds, alleen verplaatst deze zich naar een ander lichaamsdeel of aspect van onzelf."

Afvallen is geen oplossing voor een negatief lichaamsbeeld

We leren vanuit de dieetcultuur dat je gelukkig bent als je maar slank bent, al je zorgen zijn dan opgelost. Maar dat is niet helemaal waar, want juist het bezig zijn met slank worden zorgt voor een obsessie rondom eten en voor een lager zelfbeeld.

Dit is ook wetenschappelijk aangetoond: hoe meer we diëten, hoe lager ons zelfbeeld. 

Hoe meer je op de weegschaal gaat staan en bezig bent met het obsessief controleren van je lichaam, hoe meer je je lichaam aan het micro-managen bent. En daar worden we vaak onrustig van.

Hoe ga je dan om met die negatieve gedachten over jouw lijf?

Je moet dus leren om met die momenten om te gaan, want die bad body days zijn er nou eenmaal. De momenten dat je uit je bed stapt en niet lekker in je vel zit die zijn er. Ook het moment dat je jezelf op de foto ziet kan soms een trigger zijn. Er zijn  veel verschillende lichaamstriggers, dingen die ervoor zorgen dat je je op dat moment niet goed genoeg voelt.

Het belangrijkste is dat je dit gaat opmerken. Misschien helpt het wel om het een stempeltje te geven: dit is een lichaamstrigger.

Ga voor jezelf onderzoeken wat je kunt doen om vervolgens niet in die neerwaartse spiraal van doemdenken terecht te komen. Het verschilt per persoon wat helpt. Daarom geef ik je in de Blij Dieetvrij club een breed scala aan tools.

in de blij dieetvrij club

“In de Blij Dieetvrij Club vind je een een masterclass Bad Body Days. Bij die masterclass kun je met een werkboek stap voor stap aan de slag gaan met schrijfoefeningen, waarbij je gaat onderzoeken wat er eigenlijk gebeurt, of je bepaalde dingen aan het projecteren bent. Dat kan heel waardevol zijn.


Een andere manier om met zo'n trigger om te gaan is om te onderzoeken hoe je die energie of emotie kunt doorvoelen. Emotie is energie in motie. En op die momenten moet je die energie soms in beweging zetten. Daarvoor zijn veel waardevolle oefeningen, die je kunt vinden in Module 7.

  • Pak er eens een dagboek en een pen bij en ga kijken: wat gebeurt er met me, wat gebeurt er in mijn hoofd, hoe kan ik mezelf helpen om uit dit doemdenken te stappen?
  • Onderzoek hoe he de negatieve emoties kunt doorvoelen en loslaten. Hoe je jezelf kan geruststellen op dit soort momenten, en hoe kan ik de emoties die deze gedachtepatronen oproepen door mijn lichaam bewegen en ook weer loslaten? (Hiervoor vind je verschillende lichaamswerk oefeningen in Module 7, in de Blij Dieetvrij Club). 

Weet ook dat lichaamsacceptatie echt een soort reis is: je zet telkens kleine stappen, en daarbij helpt het ontzettend om in je lichaam te aanwezig te zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld onderzoeken hoe je steeds meer in je lichaam aanwezig kunt blijven, hoe je kunt voelen wat er te voelen valt, hoe je dat kunt uitnodigen en ook weer loslaten.

Hulp nodig?

In de Blij Dieetvrij club help ik je natuurlijk bij het maken van die reis, en bij het zetten van die stappen.

Dat betekent niet dat je meteen één stap zet van lichaamshaat naar body positivity en zelfliefde. (Dat is vaak wat we hopen, dat we onszelf meteen volledig kunnen omarmen, dat we in harmonie met ons lijf kunnen leven, en dat alles dan geweldig en prachtig is!)

Lichaamstriggers zijn een dagelijkse realiteit voor heel veel vrouwen. Voornamelijk, omdat we continu bestookt worden met berichten om ons heen dat we niet goed genoeg zijn. Of met confronterende opmerkingen van mensen om ons heen. Dat is iets waar we mee moeten leren omgaan. Dat doe je stapje voor stapje, door steeds meer te gaan onderzoeken welke tools je daarin het meeste helpen.

Van lichaamshaat naar lichaamsneutraliteit en lichaamsrespect

Wat ik ook vaak zeg is dat het super belangrijk is om te gaan kijken hoe je van lichaamshaat steeds meer stapjes kunt zetten naar lichaamsneutraliteit. Stappen zetten door te gaan onderzoeken hoe je steeds meer ín je lijf kunt leven, hoe je kunt genieten van de dingen die je lijf je in staat stelt om te doen.

  • Hoe kan ik langzaam dankbaarheid voor dat stukje van mijn lichaam uitnodigen? 

'Wat fijn dat jij me van A naar B brengt, dat jij me in staat stelt om kinderen te krijgen.' (Als dat lukt natuurlijk, ik weet dat dat voor veel vrouwen ook een groot thema is wat soms te maken heeft met een soort wantrouwen in je lijf!)

Kijk dan naar wat je lijf je wel in staat stelt om te doen, want dat is ontzettend veel. Zoals je lichaam vecht tegen bepaalde ziektes, en je probeert om je in leven te houden.

Samenleven met, en genieten van lijf

Jouw lichaam stelt je natuurlijk ook in staat om ontzettend veel genot te ervaren als je het durft uit te nodigen. Als je er in durft te ontspannen, dan is je lichaam een waanzinnige bron van genot en genieten in jouw leven.

Door die energie uit te nodigen, waarin ik je met liefde begeleid en verder help, kun je langzaam stappen zetten van lichaamshaat naar lichaamsneutraliteit. En misschien ook wel richting lichaamsrespect.

En dat is eigenlijk het belangrijkste. Dat je gaat kijken hoe je met je lichaam kunt samenleven vanuit de energie van respect, waarbij je luistert naar je lijf, waarin je haar signalen ziet als belangrijk, en waarin je goed voor je lichaam wil zorgen. Je zal misschien niet volledig houden van alle aspecten van je lijf, maar je bent er om vol respect naar je lichaam te kijken.

Liefde voelen voor jouw buik

Sinds april 2021 vind je in de Blij Dieetvrij club ook de masterclass Belly Love, over meer liefde voelen voor jou buik. En dat begint ook daar, met het kijken naar hoe je van haat langzaam naar neutraliteit en respect kunt gaan, en welke specifieke oefeningen je daar stapje voor stapje in helpen.

Dus verwacht niet dat je altijd body positief kunt zijn, dat je altijd kunt zeggen dat je lijf geweldig is en er mag zijn!

Besef je ook dat ons dat in de huidige maatschappij heel moeilijk wordt gemaakt. Weet wel dat er stappen zijn die je kunt zetten om langzaam naar die plek van neutraliteit en later naar die plek van respect te groeien. 

“Liefde komt vanzelf, als je steeds meer in je lijf kunt gaan leven, als je steeds meer genot kunt gaan uitnodigen. Dan kan die liefde voor je lijf ook vanzelf groeien.

Saskia Koopman

Lichaamstriggers en het verlangen weer op dieet te gaan

Weet ook dat lichaamstriggers niet ongewoon zijn, en de vraag of je toch niet opnieuw op dieet moet gaan is ook heel normaal.

Ga stapje voor stapje onderzoeken hoe je met die lichaamstriggers om kunt gaan.

  • Is dat aan de hand van bepaalde oefeningen, even schrijven en ruimte uitnodigen voor reflectie en onderzoeken wat projecteer ik op dit moment allemaal op mijn lijf?
  • Of is het voor jou veel helpender om op die momenten juist even die energie in je lichaam in beweging te zetten?

Ik hoop dat ik je hiermee aan het denken heb gezet, en dat je het idee hebt gekregen dat het normaal is om dit soort momenten te hebben!

We zijn de afgelopen weken natuurlijk super druk geweest met de verhuizing van de Blij Dieetvrij club naar een nieuw leerplatform. En dat betekent ook dat er sinds kort een app is waarmee je toegang hebt tot alle onderdelen van de club.

Zeker als we het hebben over omgaan met lichaamstriggers, is dat natuurlijk superfijn. In de Blij Dieetvrij club vind je verschillende lichaamswerk oefeningen, maar ook verschillende audio-bestanden, bijvoorbeeld bij de hulpmiddelen, die je er op bepaalde momenten even bij wilt pakken. 

Een audio-coach in jouw broekzak

Hoe fijn is het dan dat je via een app op je telefoon die audio-coach uit je broekzak kunt pakken die jou door moeilijke momenten heen begeleidt. Telkens als je merkt dat je wordt overvallen door iets, je op play kunt drukken in de app en geruststelling kunt vinden in datgene waar je op dat moment mee zit.

Er is al zo ontzettend veel te vinden in de Blij Dieetvrij Club: 

  • Zo is er een audio-bestand die je kunt aanzetten op het moment dat je een eetbui voelt aankomen en die je daar doorheen kan praten;
  • Er zijn ontzettend veel lichaamswerk oefeningen die je kunt doen op de momenten dat je merkt dat je in de stress schiet;
  • Oefeningen die je kunt doen als je merkt dat je negatieve emoties ervaart en je even niet weet wat je er mee moet.

Het is mijn bedoeling om dat steeds bereikbaarder te maken.


Tags

eetbuien, eetgedrag, emotie eten, emoties, mindfullness, overeten, verveling, vluchten, voelen


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}