september 24

Waarom heb ik altijd trek in zoet na de maaltijd?

0  comments

Sommige mensen voelen zich gewoon niet voldaan zonder iets lekkers na de maaltijd. Heb jij ook altijd trek in zoet na de maaltijd? Dan is het goed om te weten wat hier mogelijk de oorzaak van is. Niet om er tegen te vechten, uiteraard. Maar om jouw zelfbewustzijn hieromtrent te vergroten! En dan kun je altijd zelf bewust kiezen of je wel of geen toetje neemt! ?

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)

Waarom heb ik altijd trek in zoet na de maaltijd?

1.Een toetje na het eten is een gewoonte

Het grappige is, dat als jij van jongs af aan gewend bent om een toetje te eten, dat het simpelweg een gewoonte is. En in plaats van dat die zin in iets lekkers na het eten dan een fysieke behoefte is, is het meer een psychologische behoefte.

Want: dat doen we toch altijd? Het is iets wat je graag wilt, in plaats van dat het iets is wat jouw lichaam écht nodig heeft.

2. Jouw maaltijd was fysiek niet verzadigend

Sommige maaltijden zorgen ervoor dat je je lichamelijk goed verzadigd voelt. Dit, terwijl andere maaltijden je gewoon niet “vullen”.

Bestaat jouw maaltijd vooral uit snelle koolhydraten (zoals wit brood, witte rijst, bewerkt voedsel), dan kan het zijn dat jouw bloedsuikerspiegel flink piekt na het eten van de maaltijd. Omdat jouw bloedsuikerspiegel hierna weer flink zakt, kan je in die “suikerdip” even ontzettend veel trek hebben in iets zoets. Want dat zou jouw bloedsuikerspiegel immer weer goed doen stijgen.

Heb je hier vaak last van? Kijk dan eens of je wat meer vetten en eiwitten kunt toevoegen aan jouw maaltijd!

3. Jouw maaltijd was emotioneel niet verzadigend

Misschien heb je iets gegeten wat je niet écht lekker vond. Of iets waar je niet écht bewust van kon genieten.

Als jij trek hebt in een stukje pure chocola, kun je wel 3 appels, een bak kwark of een heel pak crackers eten, en je nog niet voldaan voelen. Ook al zit jouw buik wel vol.

Jouw behoefte aan iets zoets kan dan te maken hebben met een behoefte aan serotonine, een stofje wat in onze hersenen voor een “goed gevoel” geeft. Een toename aan serotonine in jouw hersenen zorgt er vaak voor dat we blijer en kalmer zijn.

4. Je legt jezelf veel restricties op, als het gaat om zoetigheid.

Een strikt dieet, waarbij je jezelf veel lekkers ontzegt kan ook de veroorzaker zijn van deze zin in een toetje.

Omdat je jezelf soms lekkernij ontzegt, vergroot je vaak jouw verlangen hiernaar. Omdat je je na de maaltijd beseft dat je “nog steeds niets lekkers” hebt gegeten, kan die craving opeens spontaan komen opzetten.

Hoe ga je dan het beste om met die trek in zoet na het eten?

Hieronder vind je een aantal tips. Onderzoek vooral wat voor jou werkt!

  • Onderzoek jouw gewoontes. Is het iets wat je altijd doet, waardoor je er aan gewend bent geraakt? Wees niet oordelend, maar nieuwsgierig!
  • Eet gebalanceerde maaltijden met lekker veel vezels: kies als je het net zo lekker vind voor volkoren granen, en combineer koolhydraten zoveel mogelijk met eiwitten en vetten.
  • Vraag jezelf goed af waar je precies trek in hebt? Heb je écht zin in chocolade, of kan de zoetigheid van een stuk rijp fruit jouw trek ook beantwoorden?
  • Besef je dat als het geen fysieke honger is, dat jouw hongergevoel vanzelf weer “gaat liggen”. Wacht dan even 30 minuten en ga iets anders doen. Kijk of je na een half uurtje nog steeds zoveel zin hebt in dat toetje.
  • Ga wandelen na de maaltijd, of doe een dansje. Beweging staat erom bekend dat het jouw serotonine niveau kan verhogen.
  • Maak van het eten echt een feestje: ga aan tafel zitten, en eet met aandacht!
  • Sta jezelf toe om een toetje te eten als je er gewoon zin in hebt, restricties leiden vaak tot overeten en eetbuien op andere momenten.

Kun jij wel wat hulp gebruiken op weg naar een relaxte relatie met eten? Download dan gerust mijn gratis masterclass.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

dessert, eetbuien, emotioneel, fysiek, gewoonte, na het eten, snoepen, tips, toetje, trek, veelgestelde vragen, verzadigd, voldaan, zin in zoet, zoetigheid


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}