september 11

Waarom we steeds strenger worden voor onszelf

1  comments

Toen ik recentelijk via Blij Suikervrij een mailing uitstuurde naar duizenden abonnees over hoe suikervrij eten soms kan leiden tot eetbuien, ontving ik een lading goedbedoelde adviezen. “Weet je wat écht helpt? Erythritol gebruiken, of… alle koolhydraten schrappen. Ketogeen leven.” De strekking van de adviezen was als volgt: Werkt suikervrij eten niet? Dan moet je vooral de teugels wat strakker aantrekken. En nog meer eetregeltjes volgen… 

https://www.youtube.com/watch?v=iWbey67KHU0

Waarom we steeds strenger worden voor onszelf

Van suikervrij, naar koolhydraatarm, naar ketogeen.

Het is heel simpel hoe het werkt. Zodra je last hebt van eetbuien, of snoepbuien start je google op. Je ontdekt al scrollend door de online artikelen wat het effect is van een schommelende bloedsuikerspiegel: zin in zoet. En je leest wat je kunt doen om die bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden: Zo min mogelijk snelle suikers nuttigen en macro-nutriënten slim combineren.

Als dit toch niet magische oplossing blijkt te zijn, dan denken mensen vaak dat ze iets verkeerds doen. Dat ze de regels niet goed genoeg volgen. Of dat ze misschien beter alle koolhydraten kunnen schappen. Met als resultaat: nog meer regels.

Maar door dit te doen, slaan we een belangrijke stap over.

Want besef je dat niet alle zin in zoet, of eetbuien, worden veroorzaakt door een schommelende bloedsuikerspiegel.

Vaak hebben we zin in lekkers, omdat het voor onze neus ligt. Omdat we iets voelen wat we liever niet willen voelen. Omdat we ons vervelen. Of, omdat we gewend zijn op bepaalde momenten te snoepen.

Gaan al die extra regels jou dan verder helpen? Ik denk dat je het antwoord op deze vraag wel aanvoelt. Natuurlijk niet.

Helemaal omdat het inmiddels wel duidelijk is, dat überhaupt regels volgen, kan leiden tot eetbuien.

Het is alsof je een deur probeert te openen met de verkeerde sleutel. 

We doen graag wat we gewend zijn

Problemen rondom eten zijn we nu eenmaal gewend op te lossen op een bepaalde manier. Door een bepaald dieet te volgen. Door bepaalde regels te volgen.

En werkt het dieet niet? Dan beginnen we toch gewoon aan een andere? Of we trekken de touwtjes nog even wat strakker aan.

En hoe strakker we die touwtjes aantrekken, hoe minder we kunnen genieten van eten. Hoe meer we onze zelfwaarde laten bepalen door “of we die dag wel braaf alle regels hebben gevolgd”, en in hoeverre het ons is gelukt om van bepaalde voedingsmiddelen af te blijven.

Doorbreek die eeuwige dieetcyclus

Ik besloot een andere sleutel te proberen om de deur te openen. Eentje die voedselvrijheid met zich meebracht.

En dat is precies waarom ik iedereen vriendelijk bedank die me nog meer eetregels probeert aan te praten. Ook al zijn ze vast en zeker goedbedoeld.

Dieetvrij leven is niet makkelijk. De wereld is immers doordrenkt van eet- en dieetadviezen.

Het is ook zeker spannend op het begin. Want deze sleutel draait helemaal om vertrouwen! Maar het is dé weg naar een schuldvrije gezonde balans en ontspannen relatie met eten.

Benieuwd of ik je verder kan helpen

met Blij Dieetvrij?


Tags

anti-dieet, antidieet, dieetregels, dieetvrij, eetbui, eetbuien, eetregels, emotie eten, ketogeen, schommelende bloedsuikerspiegel, snaaien, snacken, snoepen, strenger, suikervrij


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}