november 21

4 strategieën voor meer rust rondom eten

2  comments

Het is al eind november! Daarom ga ik je in de tweede aflevering van de Blij Dieetvrij Podcast meenemen in 4 strategieën die je kunnen helpen om meer rust rondom eten te ervaren tijdens de feestdagen. Je vindt de samenvatting van het verhaal ook nog even in de notities hieronder!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn. Laten we in de 4 strategieën duiken!

Meer rust rondom eten ervaren tijdens de feestdagen? Press play!

Strategie 1: Neem je voor om vanaf 1 januari niets te veranderen aan jouw eetpatroon. 

Begin in januari niet met een nieuw dieet, een detox, een eetschema of wat dan ook voor regels en restricties rondom jouw eetpatroon.

Vaak voelen we verlangen naar meer structuur, omdat eten tijdens de feestdagen wat chaotisch voelde. Maar juist door dat voornemen, maak je van de feestdagen een soort nu-of-nooit moment. "Nu kan het nog! Vanaf januari mag ik dit niet meer eten...". Dat is hoe we een chaotische relatie met eten creëren.

We willen natuurlijk graag lijnen, starten aan een nieuwe gezonde levensstijl, of "op dieet" vanwege de belofte die daarin verwerkt zit: Gewichtsverlies, ons goed voelen, een nieuw lichaam, een nieuwe relatie met eten. Maar statistisch gezien, kunnen ze die beloftes vaak niet waarmaken. Het is valse hoop. In 95% van de gevallen zorgen dit soort interventies juist voor gewichtstoename, jojoën, een chaotische relatie met eten en een negatief lichaamsbeeld.

(Dit terwijl intuïtief eten o.a. in verband wordt gebracht met een beter metabolisme, zelfbeeld, lichaamsbeeld en minder chaotisch eten.)

Als je weet dat je iets lekkers áltijd van jezelf mag eten, dan hoef je het niet allemaal nú op te eten. Zo maak je eten veel meer neutraal en voorkom je die alles-of-niets mentaliteit!

En mocht je nu denken,bepaald lekkers is toch alleen tijdens de feestdagen te verkrijgen? Je kunt pepernoten eten in september al in de winkels vinden. En als ze niet meer in de winkel liggen, kun je ze altijd zelf bakken! Besef je dat als je lekkers altijd van jezelf mag eten, dat de aantrekkingskracht minder heftig is.

Het is de dieetmentaliteit die zorgt dat bepaalde voedingsmiddelen extreem aantrekkelijk worden.

Dat vraagt om een mindset-shift!

Vaak focussen we ons op gewichtsverlies in de hoop dat dit ons geluk brengt. Dat dit ons gezondheid brengt.

Maar de focus op gewichtsverlies werkt vaak averechts. Die zorgt ervoor dat we dingen doen die voor ons lichaam op de langere termijn niet werken. Dat we onze relatie met eten verstoren en steeds kritischer worden over ons eigen lijf.

Besef je dat je ook kunt werken aan jouw gezondheid, lief kunt zijn voor jouw lijf, zónder je te focussen op gewichtsverlies. Want jouw lichaam kan gezonder worden, zonder dat dat direct impact heeft op dat getalletje op de weegschaal. (Waar we vaak van alles over concluderen!)

Strategie 2: Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten

Die onvoorwaardelijke toestemming geeft je namelijk ook toestemming om te stoppen met eten. Jij hebt dan keuze vrijheid: je kúnt gaan luisteren naar jouw lijf, en kiezen voor wat goed voelt. Zonder dat je continu beoordeelt wat je eet. 

Overeten of eetbuien zijn juist het gevolg van te weinig toestemming om ergens van te genieten. Regels rondom eten creëren juist de chaos en “verslaving” die we kunnen ervaren rondom bepaalde voedingsmiddelen.

Deze strategie zorgt ervoor dat je écht kunt gaan stilstaan bij wat je lekker vind, en wat je een voldaan gevoel geeft.

Strategie 3: Eet regelmatig en consistent

Hierin kan zeker wat structuur zitten. Als je gaat eten op intuitie betekent dat niet dat je niet een beetje een structuur kunt aanhouden. Sterker nog, bij kinderen helpt het ook om een beetje een schema te hebben. Je kiest ongeveer wanneer je gaat eten, en bepaald in het moment hoeveel honger je hebt.

Hoe ziet dit regelmatig en consistent eten eruit?

  • Kies dat eten wat je in het moment aanspreekt.
  • Vertrouw op jouw lijf als het gaat om jouw portie.
  • Reken erop dat je om de 2-4 uur honger zal hebben. Dus ben je op pad, neem iets mee!
  • Zorg voor een variëteit aan voedingsmiddelen. Je zult gaan zien dat je van bepaalde voeding langer verzadigd bent dan van iets anders. En dat is oke. Maar het wordt ook iets waar je op kunt anticiperen.
  • Door verschillende voedingsgroepen te combineren, kun je je verzadigd voelen. Laat je bijvoorbeeld altijd de koolhydraten achterwege, kan dat ervoor zorgen dat je je nooit écht verzadigd voelt. En dat je cravings houdt. Maar hetzelfde geld voor maaltijden zonder eiwitten, vetten en vezels.
  • Probeer met aandacht te eten. Als je eet als je afgeleid bent, mis je ook dat gevoel van je voldaan voelen.

“Het voorspellen van jouw honger, en daar op anticiperen, of losjes plannen, kan zeker helpen als het gaat om het creëren van rust en zelfvertrouwen rondom eten! Het geeft je het gevoel dat je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen.”


Saskia Koopman

Je best doen om niet teveel te eten, om te compenseren voor een feestmaal dat je verwacht, is niet iets wat je gaat helpen. Heb jij weleens de lunch geskipt, omdat je wist dat er een feestmaaltijd gepland stond?  Het leidt juist tot meer chaotisch eetgedrag!

Het negeren van jouw hongersignalen, zorgt er vaak ook voor dat je jouw signalen van vol zitten negeert.

Strategie 4: Geniet met aandacht (mindful!) van de non-food tradities tijdens de feestdagen

Heb je de neiging om tijdens de feestdagen veel bezig te zijn met eten? Te piekeren? Je zorgen te maken over het toetje dat er nog aankomt, of wat er allemaal op het menu staat tijdens de brunch?

Probeer dan wat meer IN het moment aanwezig te zijn. Zoek naar de kleine lichtpuntjes tijdens de feestdagen. Het samenzijn en genieten van elkaar.

Welke activiteiten horen voor jou echt bij de feestdagen? Misschien is dan samen zingen, verhalen vertellen, knutselen, spelletjes doen, elkaar cadeau’s geven. Bij mij is dat zeker weten vrolijke kerstfilms kijken met mijn gezin!

Er zijn zoveel manieren om te vieren die niets te maken hebben met eten. En het helpt om daar lekker bewust van te gaan genieten. Dan kom je uit jouw hoofd, vol doemgedachten en lekker in het moment. Hierdoor gaan de feestdagen hopelijk minder draaien om alléén dat eten. Feestdagen draaien immers juist om wat er gevierd wordt, met wie je viert!

In de volgende podcast zal ik nog een mooie strategie bespreken om meer rust rondom eten te gaan ervaren. Ben je benieuwd naar de masterclass die ik benoem ik de aflevering? Download hem direct hieronder!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

eetbuien, intuïtief eten, overeten


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}