mei 19

Waarom hippe diëten dikwijls niet werken voor vrouwen

0  comments

Welkom bij weer een nieuwe podcast-aflevering! In de vorige aflevering, waarin ik Shayna van emVROUWerment heb geïnterviewd, kreeg je al een beetje een opstapje naar deze aflevering. Ik wil het namelijk in deze aflevering met je hebben over waarom wat voor mannen werkt, eigenlijk niet voor vrouwen werkt. En wat er zo bijzonder is aan ons vrouwelijk lichaam, en waarom dat anders werkt dan dat van mannen.

Ik ben me hier al een tijdje in aan het verdiepen, omdat het ontzettend bij me resoneert, en omdat ik ontdekte dat alle bizarre voedseltrends die er op dit moment bestaan voor het grootste deel alleen getest zijn op mannen. In de vorige aflevering heb ik dat al aangestipt. Ik had het met Shayna over het feit dat vrouwen, in de vruchtbare periode in hun leven, te maken hebben met ontzettend veel hormoonschommelingen gedurende de maand. Mannen hebben dat niet. Dus mannen zijn wat dat betreft een veel makkelijker test-persoon.

In deze aflevering leek het me mooi om iets meer te vertellen over wat nou precies het verschil is tussen mannen en vrouwen, voornamelijk als we kijken naar hormonen.

Seizoen 2

Aflevering 19

Waarom jouw vrouwenlijf anders werkt dan dat van mannen

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

De mannelijke hormooncyclus

We leven natuurlijk best wel in een mannenwereld. Hoe we ons leven vormgeven, ons werk, sporten, eten, eigenlijk alles is voor een groot deel geformuleerd en bedacht op basis van de mannelijke 24-uurs ritme. Wat ik daarmee bedoel zijn de hormoonschommelingen die mannen gedurende 24 uur meemaken.

  • Wat er bij mannen gebeurt, is dat als ze wakker worden testosteron en cortisol allebei vrij hoog zijn. Er zijn veel van die hormonen in hun bloed aanwezig. Dit betekent dat deze hormonen de man bij het wakker worden energiek maken, communicatief, erg goed gefocust, en vaak worden ze ook wakker met zin in seks. Misschien herken je dat wel bij je partner? Ze worden dus wakker met het idee: let's go, aanpakken, gaan met die banaan!
  • In de middag neemt die hoeveelheid testosteron in het bloed af, en willen ze meer socializen, zich verbinden met andere mensen. Eigenlijk is dat best wel perfect. In de ochtend worden ze wakker met energie en focus, en kunnen ze dus goed aan het werk. Zo gaat het ook in onze maatschappij, dat we vrij snel na het wakker worden aan het werk gaan.
  • En in de middag, als we nog een paar uurtjes te gaan hebben, dan is dat een perfect moment om te socializen, en om vergaderingen en borrels te plannen. Omdat testosteron bij de mannen op dat moment afneemt zijn ze daarvoor in de mood, omdat ze daardoor behoefte hebben aan mensen om hen heen.
  • In de avond neemt testosteron nog veel verder af, en dan zijn ze ook meer gevoelig voor het hormoon oestrogeen. Daardoor hebben ze meer de neiging om te willen cocoonen op de bank, tot rust te komen. Dat is hoe de normale mannelijke hormooncyclus eruit ziet. En iedere dag dat ze wakker worden, gebeurt dat weer op dezelfde manier.

Mannen hebben ook hormoonschommelingen. Deze volgen een 24 uurs ritme, en herhaalt zich elke dag weer. Vrouwen hebben ook nog een ander ritme, namelijk dat van hun ongeveer 28 dagen durende menstruatie-cyclus." 

saskia koopman


Misschien herken je wel dat dit past bij de werkdagen zoals we die vaak plannen in onze maatschappij? We worden wakker, we starten met het beantwoorden van e-mails. In de middag kijken we nog even wat er op onze to-do lijst staat, maar zijn we niet super productief meer. Na het werk is het tijd voor happy hour, wat stoom afblazen met collega's. En in de avond landen we op de bank voor de tv, klaar om te relaxen.

Vrouwen hebben niet alleen een 24 uurs ritme, maar ook een 28 dagen ritme

Dit schema past perfect bij hoe mannelijke hormonen werken. Vrouwen hebben echter los van een 24-uurs schema, ook een 28-dagen ritme, dat van onze menstruatiecyclus. Bij de ene vrouw is deze cyclus iets korter, bij de andere vrouw iets langer.

We hebben eigenlijk nooit gekeken naar in hoeverre de manier waarop we onze dagen indelen heel goed past bij onze vrouwelijke menstruatiecyclus. Onze vrouwelijke lichamen werken net weer iets anders dan die van mannen.

Onze productiviteit ziet er heel anders uit, afhankelijk van de fase van onze cyclus. In de eerste week van je cyclus ben je misschien veel minder productief dan de week daarna. En dat heeft alles te maken met de aanvullende hormoonschommelingen die we als vrouw ook meemaken.

We hebben dus als vrouwen te maken met een soort tweede klok, de 28-dagen cyclus. Het is een ritme waar we in de puberteit in komen, en wat ons lichaam volhoudt tot we de menopauze bereiken. Dit ritme bestaat uit vier verschillende fases.

Gedurende jouw 28 daagse ritme is geen enkele dag hetzelfde

Je begint met de menstruatie-fase, de dagen dat je menstrueert, daarna kom je in de folliculaire fase, dan de ovulatie-fase en daarna de luteale fase. En na die fase gaan we weer menstrueren.

Het bijzondere is dat we van onszelf als vrouwen elke dag hetzelfde verwachten:

  • We verwachten dat we even hard kunnen werken;
  • dat we evenveel taken kunnen volbrengen;
  • we verwachten dat we evenveel energie en aandacht hebben voor de mensen om ons heen; 
  • We verwachten dat we even hard kunnen sporten en even hard kunnen presteren; 
  • en we verwachten ook dat we elke dag ongeveer hetzelfde nodig hebben als het gaat om eten.

Daar zit meteen ook iets interessants, want wat je gaat merken is dat je gedurende je menstruatiecyclus eigenlijk iedere dag andere dingen nodig hebt. 

Ik ben door intuïtief te gaan eten, veel meer gaan merken dat ik in verschillende periodes en verschillende fases naar verschillende voedingsmiddelen verlang. Dat ik op bepaalde momenten meer honger heb dan op andere.

saskia koopman

Waarom is het goed om meer te leren over jouw cyclys?

Als je start met intuïtief eten, en je gaat luisteren naar je lichaamssignalen, dan is dat in het begin best lastig, omdat je niet snapt waarom je ineens zoveel honger hebt. Of waarom je naar het ene verlangt, terwijl je normaal het andere eet.

Wanneer je op dit moment in de vruchtbare jaren zit, weet dan dat jouw dagen verschillen, en dat iedere dag, of bepaalde periodes gedurende de maand, verschillende dingen van je vragen.

Dat sommige fases van jou vragen dat je meer tijd neemt voor rust, dat je op bepaalde momenten productiever kunt zijn dan op andere. En dat je op het ene moment mogelijk meer koolhydraten nodig hebt dan op het andere.

"Als je elke dag hetzelfde eet, dan kun je daardoor op bepaalde momenten extra cravings ervaren."

Meebewegen met de fluctuerende behoeftes van jouw lijf

Dat vind ik het waardevolle aan hier meer over leren:  dat je met meer begrip naar jezelf kunt kijken. Je snapt hoe belangrijk het is om te luisteren naar jezelf in die verschillende fases. En dat je kunt aanleren om voor jezelf te zorgen gedurende die verschillende fases.

Je kunt bijvoorbeeld bepaalde taken op bepaalde momenten plannen, waardoor je er ook daadwerkelijk energie voor hebt. Je kunt afspraken met vriendinnen plannen op de momenten dat je er ook daadwerkelijk zin in hebt. Je spreekt dan niet af op de momenten dat je liever met een boek op de bank kruipt bijvoorbeeld.

Samenwerken met je lijf tijdens je menstruatiecyclus: de 4 seizoenen

Als vrouw helpt cyclys-bewustzijn je in het managen van niet alleen jouw tijd, je energie, maar ook in het dealen met hormonale klachten

Als je je meer bewust bent van de verschillende fases van je menstruatiecyclus, en je steeds beter voor jezelf gaat zorgen in die verschillende fases, dan kun je ervoor gaan zorgen dat je jezelf ook daadwerkelijk helpt als het gaat om het managen van je tijd, van je energie, maar ook bij het voorkomen van bepaalde klachten rondom je menstruatie.

Shayna heeft hier in de vorige podcast al wat meer over verteld, over het feit dat we als vrouwen verschillende klachten kunnen ervaren, maar dat die er niet altijd hoeven te zijn als je je bewust wordt van wat je nodig hebt gedurende de fases van je cyclus.

Cyclus-bewustzijn helpt je als je niks snapt van jouw lichaamssignalen 

Toen ik net startte met intuïtief eten, en steeds meer in contact kwam met mijn lichaamssignalen, dacht ik wel eens: ‘ik snap echt helemaal niks van mezelf!’

Ik ben samen met intuïtief eten ook gaan kijken naar hoe ik intuïtief kon gaan bewegen, en hoe ik lief kon zijn voor mijn lijf. En ik merkte dat ik soms echt niet van de bank af kwam, en dat dat ook niet prettig voelde. Ik werd er hangerig van, ik kwam niet vooruit. Op andere momenten ging ik iets doen en dacht ik echt dat ik kon vliegen.

Hetzelfde gold voor eten, ook omdat ik het in het begin lastig vond om te vertrouwen op bepaalde cravings. Het leek wel of ik in bepaalde fases van mijn menstruatiecyclus veel meer te maken had met emotionele honger, en ik kon dat heel moeilijk plaatsen. Ik vond het ook moeilijk om te ontdekken waar dat vandaan kwam en hoe ik er mee om kon gaan.

"Ik wilde weten waarom in bepaalde periodes mijn cravings zo heftig waren."

In de flow, als Blij Dieetvrij clubmember! 

Het leuke is, mocht je lid zijn van de Blij Dieetvrij club, dat ik heb besloten dat alle dingen die ik heb ontdekt gaandeweg en die mij heel erg helpen in het intuïtief eten en in het intuïtief bewegen, te gaan bundelen in een Masterclass die in juni live gaat. Hij heet ‘In de flow’, hoe kan het ook anders.

Ik ga je daarin meer leren over hoe je intuïtief eten en bewegen kunt koppelen aan jouw cyclus.


In de flow Blij Dieetvrij Club

Hoe ontdek je een "mannen-advies", niet geschikt voor vrouwen?

Als je nu luistert, dan zijn er dus meteen al een paar rode vlaggen waar je om je heen eens even op kunt letten. Wat ik bedoel met een rode vlag is iets dat indicatief is voor het feit dat je niet de allerbeste tips krijgt voor je vrouwelijke lijf, mocht zij op dit moment in de vruchtbare jaren zitten (na puberteit tot menopauze).

De belangrijkste rode vlaggen

1.) Je werkt met een diëtiste/coach die je een dagelijks calorie-budget geeft

Ik heb het dan bijvoorbeeld over dat je werkt met een diëtist of een voedingscoach die jou op een bepaald calorie-budget per dag zet. Alleen dat al zou een rode vlag moeten zijn als jij op dit moment een menstruerende vrouw bent, omdat je niet elke dag dezelfde hoeveelheid calorieën nodig hebt

Als jij je gaat proberen te houden aan het calorie-budget dat je hebt gekregen van je coach, dat het je waarschijnlijk niet gaat lukken. Je krijgt last van cravings op bepaalde momenten, omdat de kans groot is dat het niet voldoende voor jou is op alle dagen.

Besef je dat er iets gaat gebeuren als je op bepaalde momenten te weinig eet. Niet alleen krijgen we vaak te maken met eetbuien, ons lichaam reageert ook op een tekort door te zorgen voor reserves. Dus weet dat jouw lichaam reageert omdat jouw lichaam zoiets ziet als uithongering.

Saskia Koopman

2.) Jouw fitnesscoach verwacht op elke dag van de maand, dezelfde prestaties

Een tweede rode vlag, naar mijn mening, zou moeten zijn als je werkt met een fitness-coach die elke dag dat je traint gedurende de maand hetzelfde van je verwacht als het gaat om sportprestaties.

Kijk als je gaat samenwerken met een fitness-coach of je iemand kunt vinden die wat meer weet over de vrouwelijke menstruatiecyclus, en die met jou kan kijken of je jouw manier van bewegen kunt verbinden aan de verschillende fases van je cyclus.

Er is daadwerkelijk aangetoond dat er bepaalde fases zijn waarop het niet slim is om bijvoorbeeld High Intensity Training (HIT) te gaan doen, of aan de gewichten te gaan hangen. En er zijn momenten dat jouw lichaam dat juist wel heel goed aankan.

"Ik sport zoveel, maar niets verandert"

Ik spreek best wel vaak vrouwen die vertellen dat ze zo veel sporten en nog niet afvallen. Dat heeft natuurlijk met verschillende dingen te maken.

Allereerst kan het best wel zijn dat jouw lichaam op dit moment op jouw vetset-punt is, en dat jouw lichaam helemaal geen gewicht hoeft te verliezen om gezond te zijn. Want laten we eerlijk zijn, het gezonde vetset-punt van heel veel mensen ligt nou eenmaal boven onze schoonheidsnormen. 

Maar daarnaast is het ook zo dat jouw lichaam alleen extra gewicht verliest als het ontspannen is, als het oké is om gewicht te verliezen. Als jouw lichaam merkt dat je haar te hard pusht op de momenten dat ze eigenlijk rust nodig heeft, of extra calorieën nodig heeft, dan doe je dingen die niet helpend zijn gedurende jouw menstruatiecyclus.

Kijk daar eens naar, verwacht je elke dag van jezelf dezelfde sportprestaties, en in hoeverre is dat helpend, of zorgt het voor onrust of oververmoeidheid?

Kijk eens of je gedurende de maand steeds meer in contact kunt komen met je lichaamssignalen en met je lichamelijke behoeftes, waardoor je steeds meer kunt zorgen voor je lijf. Dat is waar intuïtief eten, en intuïtief bewegen, over gaat.

saskia


Intuïtief bewegen in de Blij Dieetvrij Club

Later deze zomer (juli 2021) komt er ook een uitgebreide masterclass over intuïtief bewegen, zodat je ook daarin kunt onderzoeken hoe je lief voor jezelf kunt zijn en kunt blijven luisteren naar de signalen van je lichaam.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}