oktober 23

Waarom werken diëten niet en kom ik telkens weer aan?

0  comments

Hier is het grote geheim dat de dieetindustrie voor je verborgen houdt. (Waarom lijnen of diëten niet werkt!)

Dit zegt de wetenschap over diëten en lijnen

 • 95% van de mensen die gewicht verliezen door te diëten, komt al het gewicht weer aan. Oftewel, in 95% van de gevallen resulteren diëten niet in permanent gewichtsverlies. Minder dan 5% van de mensen is in staat om dit gewichtsverlies langer dan 5 jaar te behouden.
 • 66% van die mensen komen uiteindelijk meer gewicht aan dan ze zijn verloren. Voor een groot gedeelte is een dieet dus juist verantwoordelijk voor gewichtstoename.
 • Uit een review van meer dan 30 lange-termijn studies blijkt dat op dieet gaan leidt tot gewichtstoename.  En hoe meer iemand dieet, hoe meer iemand doorgaans weegt. (1, 23)
 • Diëten maken ons daarnaast vaak ongezonder. Diëten zorgen voor een toename van obsessieve gedachten rondom eten en ons lichaam. Ze leiden tot overeten en eetbuien (4). Ze verlagen onze zelfverzekerdheid.
Wil je diep van binnen graag afvallen? Bekijk dan ook eens de bovenstaande opname van de Facebook Live die ik recentelijk deed over dit onderwerp.


En wat bedoel ik dan met diëten?

Alles van Weight Watchers tot Atkins, van Sonja Bakkeren en Slimfast tot Paleo. Van koolhydraatarm tot eiwitrijk en ketogeen.

Alles wat erop gericht is om je te laten leiden door externe informatie, zoals eetplannen en schema's. In plaats van je te laten vertrouwen op de signalen van jouw eigen lijf.

 En bovenal: regels over wat goed en slecht voor je is.

 Alles wat erop gericht is om jouw uiterlijk, of jouw lichaam te veranderen. Dus ook wat dikwijls verschuilt gaat onder de noemer van een "gezondere levensstijl":

 • Portiegrootte controleren
 • Jouw voedsel afwegen
 • Calorieën of macro's tellen
 • Alleen nog maar puur en onbewerkt eten
 • Regels rondom wanneer je wel en niet mag eten
 • Intermittent fasting
 • Cheatdays en cheatmeals

Waarom werken diëten dan niet en blijf ik jojoën?

Jouw lichaam is veel slimmer dan je denkt. Het is gemaakt om te overleven! En dat betekent ook dat het je van nature beschermt tegen uithongering.

Als je jouw lichaam bepaalde typen of hoeveelheden voedsel ontzegt, gaat jouw lichaam in een soort overlevingsmodus. Het vergroot jouw cravings, met kans op eetbuien en overeten.

Lijnen of diëten zorgt voor cravings (en eetbuien!)

Zelfs als je niet echt actief "op dieet" bent. Maar je nog steeds wel "denkt" als iemand die op dieet is (in goed en slecht eten, in angst voor bepaalde voedingsmiddelen), dan ben je nog steeds onbewust jouw voedselinname aan het controleren.

Als we bepaald voedsel als "slecht" bestempelen en we proberen het NIET te eten, komt er altijd dat moment waarop we het niet kunnen weerstaan. En we ons er mogelijk aan overeten. Want juist het idee dat je iets niet mag, maakt dat je er extra naar verlangt.

We sturen onszelf keer op keer weer dat onbewuste of bewuste signaal: Vanaf morgen moet je weer beter "opletten".  Dus wil je er van genieten, dan is het nu of nooit!

Stoppen met diëten?

Dat vraagt behoorlijk wat tijd en aandacht! Vaak zijn we bang voor wat er gebeurt, als we onszelf "loslaten"! Want vanuit de dieetmentaliteit hebben we maar al te graag controle.

Maar het is mogelijk om voorgoed te stoppen met het controleren van jouw eetpatroon!

En dit zorgt uiteindelijk voor een ontspannen relatie met eten én een gezonde balans... Want het is écht niet zo dat mensen die niet "opletten" alleen nog maar snoep en chocolade eten (tenzij ze net op dieet zijn geweest en even iets "in te halen" hebben! ;))

Onthoudt in ieder geval dit:

De dieetindustrie is goed voor zo'n 60 biljoen dollar per jaar, maar heeft een slagingspercentage van slechts 5%.

De schuld ligt dus niet bij jouw gebrek aan wilskracht. Maar bij het dieet.

 

Wat dat wel? Ik begeleid vrouwen naar een ontspannen relatie met eten en een dieetvrij leven! Wil je daar over weten? Download hieronder dan gerust mijn gratis masterclass!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

aankomen, afvallen, anti-dieet, antidieet, dieetindustrie, dieetmentaliteit, diëten, gewichtsverlies, goed of fout, hongersnood, jojo-en, lijnen, nu of nooit, tijdelijk, what the hell effect


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}