februari 12

De averechtse effecten van Paleo en Emotioneel perfectionisme met Evelien

0  comments

In dit interview met Evelien, staat vooral haar reis naar intuïtief eten en lichaamsacceptatie centraal. Zij werkt op dit moment als perfectionisme-coach voor hoogopgeleide vrouwen en doet dit via haar signature programma genaamd Goed Genoeg. In dit interview voor haar podcast, vertelde ik al eerder meer over mijn eigen verhaal. Maar uiteraard wilde ik graag meer weten over haar verhaal. Zij vertelt hoe ze viel voor een dieet verstopt in het jasje van de gezonde levensstijl en spreekt o.a. over de averechtse effecten van paleo en emotioneel perfectionisme. Luister vooral mee!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn. 

De averechtse effecten van paleo en emotioneel perfectionisme, met Evelien

Van haar lijf bestraffen naar haar lijf steunen

Dat is hoe Evelien de relatie met haar lijf op dit moment zou omschrijven: steunend. En dat is heel anders dan vroeger, toen ze vooral heel erg bestraffend was. Ze keek namelijk altijd naar wat er niet mooi was, dik was of ander moest. En nu kijkt ze echt met steun naar haar lijf: Wat heb ik nodig, waar heb ik zin in?

De relatie met haar lijf is daarnaast altijd in verandering. Ze heeft gelukkig gemerkt dat haar relatie met haar lijf en met eten ook gewoon kan veranderen. Ook al had ze dit nooit verwacht toen ze nog worstelde met die relatie. En nog steeds kan ze opeens weer wat eigenwaarde halen aan haar lijf, ook al had ze dit voor haar gevoel achter zich gelaten. Zoals nu, wanneer ze extra spiermassa kweekt omdat ze weer wat meer sport.

Toch vindt ze ook heel veel rust in de relatie met haar lijf. Ze kan zich nu ontspannen voelen, ook zonder make-up, bijvoorbeeld, of met wat kilootjes meer. Dat maakt haar allemaal wat minder uit.

Evelien Bijl: Podcast over Body Positivity en make-up dragen

Over toos make-up loos zijn

Ik raak met Evelien vervolgens in gesprek over make-up en social media. Omdat Evelien ook heel vaak zelfverzekerd zonder make-up op social media verschijnt. (Ik vind dat zo ontzettend stoer!)

Ze beschrijft wel hoe de professionele foto's meer likes krijgen en beter bekeken worden.  En toch blijft ze het doen, ook al is het niet altijd gunstig voor haar eigen bedrijf. Ze wil vooral het beeld geven dat het niet uitmaakt. Dat signaal afgeven vind ze zo belangrijk.

Body positivity kan soms online worden afgebeeld met ontzettend gelikte foto's. Terwijl het misschien ook veel meer zou mogen gaan om écht zijn zoals we zijn. En daar oké mee zijn.

Het dieet verstopt in het jasje van de "gezonde levensstijl"

In haar studententijd had Evelien een periode waarin ze gewicht aankwam. De combinatie van voor het eerst voor zichzelf koken, en de biertjes tijdens het studentenleven hadden impact op haar lijf. Zelf had ze hier heel erg de overtuiging aan gekoppeld dat dit niet mooi was. En dat terwijl ze nog steeds niet écht dik werd gevonden door anderen. Ze voelde zich zelf wel zo, en ze was ook heel bang om dikker te worden.

Dit uitte zich in een zoektocht naar gezond en ongezond eten. Zo kwam ze in die tijd bijvoorbeeld uit bij de Voedselzandloper. En ook al geloofde ze toen ook al niet in diëten, wel viel ze in de valkuil van de gezonde "levensstijl".

Het wordt immers meestal niet gepresenteerd als een dieet. Zoiets al Paleo, iets waar Evelien zich ook flink in verdiepte. Dit zou betekenen dat ze beter zou zorgen voor haar lijf! (Althans, dat dacht ze!).

Evelien Bijl, perfectionismecoach voor hoger opgeleiden

“Ik had er écht schaamte over, over hoeveel ik dan at. Als ik een keer iets in huis haalde, ging het allemaal op. Of ik het nou nog lekker vond, of niet.”


Evelien

Er kwam een omslagpunt en de remmen gingen los

Ze had de overtuiging in die tijd, dat wat ze deed gezonder was. Maar in haar achterhoofd vond ze het ook wel héél erg fijn, dat ze er wat kilo's mee kwijtraakte. Ze zag dat ook als een teken dat het gezond was. Was in haar hoofd stond dunner immers gelijk aan gezonder.

Op een gegeven moment kwam er een omslagpunt. Het "lukte" haar niet om die levensstijl een lange tijd voor te houden. En als ze op een verjaardag dan brownies zag, of chocola en chips, dan ging ze helemaal los. Ze kon gewoon niet stoppen met dooreten. Hetzelfde gebeurde als ze zelf een keer iets lekkers in huis haalde. Ze had er echt schaamte over. 

Achteraf voelde ze zich er niet lekker bij. Ze voelde zich misselijk of overvol. De remmen waren er voor haar gevoel helemaal af.

Hoe paleo ook averechtse effecten kan hebben

Uiteindelijk ontdekte ze meer over haar eetgedrag, toen ze terecht kwam op een artikel genaamd "why you're not losing with on paleo?".

Ze begreep opeens hoe haar lichaam haar mogelijk probeerde te beschermen tegen al die strenge regels.

Het was de eye-opener die ervoor zorgde dat ze ontdekte dat eten volgens bepaalde richtlijnen niet per se gezond was.

Ze ontdekte dat hoe je omgaat met jouw lijf en met eten, ook veel impact heeft op jouw gezondheid.

De stress die je op jouw eetpatroon creëert door continu stil te staan bij wat je allemaal wel en niet zou moeten eten, heeft  immers ook impact op jouw gezondheid.

Het is niet gezond om continu bezig te zijn met eten

Evelien ontdekte dat het ook niet zo hoeft te zijn. Dat je daar maar continu mee bezig bent. Ze besloot paleo toen al wat meer los te laten. Maar het duurde nog echt wel een tijdje voordat het kwartje écht viel. Ze had nog steeds wel ideeën over hoe ze moest eten en hoe haar lijf eruit zou moeten zien. 

Evelien Bijl, perfectionismecoach voor hoger opgeleiden

“Het kwartje viel op een avond waarop ik wist dat er vanille ijs in de koelkast lag. Maar ik zat weer in zo'n fase waarin ik me had voorgenomen "gezonder" te eten. Ik herinner me dat ik minimaal een half uur in mijn hoofd zat met gedachten  die als duiveltjes en engeltjes praatten over het wel of niet eten van dat ijs.”


Jolijn

Hoeveel tijd neemt dit van jouw leven in beslag?

Dat is het moment dat ze stilstond bij hoeveel tijd dit allemaal wel niet van haar leven in beslag nam. Het slurpte haar tijd, en dat wilde ze niet meer. En toen besloot ze de hulp in te schakelen van een online coach die haar hier bij kon helpen.

Ik weet nog dat ik in mijn suikervrije periode die tijd ook probeerde te verantwoorden. Ik maakte er een foodblog en uiteindelijk een bedrijf van. Zo kon ik het tenminste ruimte geven in mijn leven. 

De kracht van een online coach

Evelien heeft uiteindelijk de hulp ingeschakeld van een coach die al een paar stappen verder was. En ook heel bewust. In haar eentje, met het lezen van boeken en online content, kwam ze echt wel een eind. 

Ze merkte echter pas echt verschil toen iemand haar tijd en aandacht gaf. En haar ook de concrete stappen kon aanreiken om op die plek van voedselvrijheid te komen. Ze spreekt over de waarde van investeren en hoe dit ervoor zorgt dat je je veel sneller kan ontwikkelen.

Investeren, niet alleen in tijd, maar ook in geld, zorgt ook voor een bepaalde commitment. Die zorgt ervoor dat je echt stappen gaat zetten. Je maakt immers diep van binnen de beslissing om iets écht prioriteit te gaan geven. En je geeft jezelf het signaal dat je het waard bent, om in te investeren.

Evelien beschrijft dat rust vinden rondom eten haar zoveel waard was. Het was haar zoveel liever dan een nieuwe bank, of wat dan ook kopen.

  • Als ze gewoon maar in alle rust kon genieten van lekker eten met haar vriend.
  • Op stap kunnen gaan met vriendinnen zonder te oordelen over wat er gegeten werd
  • In de spiegel kunnen kijken, zonder zich te focussen op alles wat ze haat aan zichzelf

En dat trok haar over de streep om een flinke som geld neer te leggen voor het coachingstraject. En nu achteraf geeft ze aan dat het misschien nog wel veel meer geld waard was.

Hoe herken je jouw perfectionisme?

Ik vroeg Evelien welke tip ze heeft voor vrouwen die worstelen met perfectionisme, en hoe we op die plek kunnen komen van ons goed genoeg voelen.

Veel mensen weten van zichzelf dat ze last hebben van perfectionisme. Maar er zijn ook mensen die niet weten dat ze daar mee worstelen. Hoe ontdekt je of je ermee worstelt?

 Voor Evelien zit het in een gevoel van bang zijn niet goed genoeg te zijn. En dit uit zich op verschillende manieren:

  • Je gaat vaak jouw eigen grenzen over. 
  • Je werkt hard.
  • Je doet heel erg je best voor anderen.
  • Misschien stel je dingen uit omdat je bang bent dat iets niet gaat lukken.

Oordeel jij over jouw eigen emoties?

Stel je hebt een dag waarop het allemaal niet helemaal gaat zoals je zelf wilt. Je hebt tijd tekort, je voelt je opgejaagd of gestrest. Misschien heb je iets gedaan, waarvan je later denkt: "dat was niet handig!"

Wat er dan veel gebeurt bij perfectionisten is dat ze dat niet alleen heel vervelend vinden, dat ze gestrest of moe zijn. Maar er komt ook nog eens een oordeel over wat ze voelen: Waarom ben je nu al weer gestrest? Waarom lukt het je niet om je gewoon te ontspannen?

Evelien beschrijft dit als emotioneel perfectionisme

Zo kun je ook, los van een oordeel hebben over jouw lijf, ook nog eens een oordeel hebben over het feit dat je jouw lijf niet accepteert.

Waarom zelfcompassie essentieel is om rust te vinden rondom eten

Praat eens alsof je tegen een kleuter praat

Dit is de mooie tip van Evelien: kijk eens wat er gebeurt als je je inbeeld dat je die woorden die je dan tegen jezelf zegt tegen een klein kindje zegt. Of tegen een lieve vriendin!

En als het dingen zijn die jij NOOIT zou zeggen tegen jouw lieve vriendin, dan is dat misschien ook iets wat je niet tegen jezelf zou moeten zeggen. Dat is een mooi filter!

Vraag eens aan jezelf wat je nu écht nodig hebt.

En dat gaat niet over "ik zou eigenlijk moeten afvallen. Of "ik zou harder moeten  werken". Want dat is vaak niet wat we écht nodig hebben.

Zelfacceptatie en zelfcompassie zijn ontzettend belangrijke tools in dit proces naar rust rondom jouw lijf en rondom eten. (En daarom leer je er ook zeker veel meer over in de programma's Radicale Zelfacceptatie en de Spoedcursus Zelfcompassie in de  Blij Dieetvrij club!)

 Wil je meer leren van Evelien en het loslaten van jouw perfectionisme? Dan kun je op haar website een e-book downloaden over hoe je jouw grenzen kunt gaan aangeven. En je vind er ook meer over haar coaching en programma's! 

Wil je meer leren over hoe je kunt werken aan een geweldige relatie met eten én met jouw lijf? Dan kun je hieronder de gratis maserclass downloaden. Download hem direct hieronder!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)

Bron van de foto's: https://www.jo-lyn.nl.

Tags

intuïtief eten, paleo, perfectionisme


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}