juni 11

Intermittent fasting kan leiden tot eetbuien

0  comments

Begrijp me niet verkeerd: ik ben hier niet om je te vertellen dat je iets verkeerd doet. Of om je een slecht gevoel te geven over jouw eetpatroon. Dat is nooit mijn bedoeling.

Ik ben er wel, om je te vertellen dat je vooral niet moet stoppen met luisteren naar waardevolle lichaamssignalen. En dat je moet doen wat goed voelt voor JOU, in plaats van wat anderen mensen jou aanraden.

Jouw lijf werkt anders dan dat van mij. En dan dat van jouw beste vriendin. Van jouw moeder of jouw buurvrouw.

En daarom wil ik je heel kort iets vertellen over hoe intermittent fasting kan leiden tot eetbuien. (Bekijk hieronder de FB live die ik hier over opnam!)


Deze video is een opname van een Facebook Live die ik deed, nadat ik voor het eerst iets deelde over het onderzoek van Stice et al., 2008. Let op: dit onderzoek is uit 2008. en dus niet uit 2018, zoals de tekst in de video laat zien. Daarnaast zijn tegen de tijd dat dit artikel live gaat helaas de deuren van de Blij Dieetvrij Club inmiddels weer gesloten. Je kunt je altijd hier aanmelden voor de wachtlijst.

Een populaire dieet-trend (of levensstijl!)

Vasten, of intermittent fasting is in de afgelopen maanden (naast Keto) uitgegroeid tot één van de meest populaire dieet-trends.

En ja, ik weet dat sommigen van jullie dan ook over dat woord "dieet" struikelen, dus je mag het van mij ook een "levensstijl" noemen.

Je hebt er vast wel mensen over horen praten, en misschien wel hun verhalen vol enthousiasme aangehoord?

Mocht je nou ooit het idee hebben gehad: oh, ik moet hier ook écht aan mee gaan doen! Dan is dit berichtje voor jou.

Maar dit bericht is natuurlijk ook voor jou als jij hebt ervaren hoe het vasten bij jou leidde tot oncontroleerbare cravings of eetbuien.

Het is zo belangrijk om je te realiseren dat we ons door een verandering in ons eetpatroon ontzettend goed kunnen voelen op dag 1 (en misschien ook nog wel een paar weker later), maar dat we als de tijd verstrijkt toch nadelen gaan ervaren. Je kunt er namelijk ook pas op termijn een "prijs voor betalen". 

De gevolgen van restricties of richtlijnen

Voor het merendeel van de mensen (en registreer hier, dat ik dus niet roep: voor iedereen), leidt de restrictie van eten tot overeten of eetbuien op een later moment. En bij intermittent fasting (ook wel IF) is dit mogelijk ook het geval.

“Een 5 jaar durende studie onder bijna 500 tieners liet namelijk zien hoe vasten een consistente voorspeller was voor eetbuien.”


(Stice, et al. 2018)

Ik beschrijf het bij mijn klanten ook weleens zo:

  • Stel je eens even voor dat je een paar minuten onder water jouw adem in hebt gehouden. Zuurstof is (net als voeding) essentieel om in leven te blijven, dus ons lichaam vecht daar tegen. Helemaal naarmate de tijd verstrijkt en zuurstof ontbreekt. 
  • Dus wat gebeurt er als je na die paar minuten boven water komt?
  • Je hap ontzettend naar lucht. Het is geen ontspannen rustige ademhaling. Nee, het is een snelle en grote hap naar lucht!
  • En jouw lichaam heeft naast zuurstof ook continu voldoende voeding nodig. Het werkt immers elke dag weer hard, om adem te halen, om te bewegen om te denken.

Oer-honger

Jouw lichaam geeft jouw continu waardevolle signalen, en het gaat vaak "mis" als we ervoor kiezen om die signalen te negeren en in plaats daarvan te gaan eten naar externe richtlijnen of regels.

En ja, jouw lichaam vecht terug als ze niet gehoord wordt: cravings worden versterkt, bijvoorbeeld. Waardoor er na een periode van vasten een soort primale oer-honger kan ontstaan waardoor je even niet meer te stoppen bent en even het idee hebt alles te kunnen eten wat los en vast zit.

Eet-obsessie

Daarnaast zou ik zeggen dat het zonde is om jouw leven te spenderen aan het obsessief nadenken en stressen over het voedsel op jouw bord. Over het berekenen van wat je precies wanneer mag eten. (Maar dit is uiteraard een persoonlijke mening! Ik heb het jarenlang gedaan, en werd het helemaal zat.)

Hoe meer regeltjes en richtlijnen je volgt, hoe meer je echter zult merken dat je de hele dag door bezig bent met eten.

“Met intuïtief eten leer je weer te luisteren naar de waardevolle signalen van jouw lichaam.”


Evelyn Tribole

Hoe kan intuïtief eten helpen?

Met intuïtief eten leer je regels en restricties loslaten en in plaats daarvan weer luisteren naar de waardevolle signalen van jouw lichaam.

Jouw lichaam is in staat om je te helpen bij het maken van voedingskeuzes, op een manier die goed voelt én lekker smaakt. Zonder dat je hoeft te starten met iets als intermittent fasting. 

Maar dan moet je er wel naar durven luisteren. En leren vertrouwen op jouw lijf. En dat vraagt soms even wat werk!

Disclaimer: Dit bericht is niet om iedereen die fan is van IF een rotgevoel te geven. Absoluut niet! Jij bent vrij om te doen wat voor JOU goed voelt, net als ieder ander. Maar als je ooit intermittent fasting hebt geprobeerd en het idee had dat jij "gefaald hebt" of dat je het niet "goed genoeg" deed, Dan is deze voor jou: het ligt niet aan jou, maar aan het "dieet".

Benieuwd of ik je verder kan helpen in

De Blij Dieetvrij Club?


Referentie: Stice, N. et al (2008). Fasting increases risk for onset of binge eating and bulimic pathology: A 5-year prospective study. J Abnorm Psycholog, 117 (4), 941-946. doi:10.1037/a0013644.



Tags

eetbuien, intermittent fasting, overeten, vasten


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}