In de media zijn de zogenaamde corona kilo's (of zijn het coronakilo's? :D) inmiddels een ware hype. In Amerika hebben ze zelfs al de term de "Quarantine 15" bedacht, om de pondjes die we tijdens de corona-tijd massaal zouden aankomen een naam te geven.
In deze podcast wil ik dan ook alles doen, behalve extra stress toevoegen. Ik neem je graag mee in hoe ik zelf omga met mijn extra kilo's. Want ja, ook mijn lijf is in de afgelopen maanden wat veranderd. Ik licht graag toe hoe ik hierover recentelijk met de Blij Dieetvrij club-leden sprak. En welk advies ik elke vrouw hieromtrent zou geven, mocht zij ook de neiging hebben om vrij obsessief bezig te zijn met haar eetpatroon en/of gewicht.
Aflevering 22: Omgaan met corona kilo's op een anti-dieet manier
Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.
Ga vooral niet op de weegschaal staan
Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar op die weegschaal staan levert je niets behalve extra stress op.
Of je nou bent afgevallen of aangekomen, wat dan ook de "uitslag" is, deze heeft nooit een positief effect op onze gemoedsrust of op onze relatie met eten.
Op een gegeven moment wordt op de weegschaal staan ons controle-mechanisme. We proberen ons lijf te controleren en manipuleren. En iets willen controleren werkt op termijn alleen maar averechts.
- Want heeft die weegschaal een "positieve uitslag" (ervan uitgaande dat gewichtsverlies iets positiefs zou zijn, wat natuurlijk NIET in ale gevallen zo is. Er zijn ook situaties waarin dit juist absoluut niet gezond is voor jou), dan maak je je misschien zorgen over hoe je dit "volhoudt", hoe je voorkomt dat je weer aankomt.
- En ben je aangekomen, dan geeft dat ons vaak sowieso een rotgevoel.
We blijven onszelf hiermee het signaal geven dat wat we wegen ontzettend belangrijk is. En dat is gewoon niet zo.
Even tussendoor: jouw gezondheid is niet hetzelfde als jouw gewicht
Ja, natuurlijk verwacht ik hier dat je het niet meteen eens bent met deze statement. (Helemaal niet als je nooit eerder iets hebt geleerd over een gewichts-neutrale aanpak voor gezondheid en de Health at every size beweging.)
Je hebt immers al jouw hele leven lang gehoord dat jouw gewicht ontzettend belangrijk is voor jouw gezondheid. Maar dit wordt voor een heel groot deel veroorzaakt door bangmakerij in onze dieetcultuur. Ideaalplaatjes en sociale invloed.
Lees vooral dit boek van Linda Bacon, als je het niet kent. En zoek eens op internet iets op over hoe BMI soms géén goede schaal is, om jouw gezondheid mee te bepalen.
Er zijn zoveel meer indicatoren die iets zeggen over jouw gezondheid. Zoals: hoe je je voelt. Voel je je fit, vrolijk, energiek en in conditie? (en dan even zonder jezelf naast die absurde ideaalplaatjes te leggen...).
Mijn zomergarderobe was (ook) plots te klein
Ook ik ben de afgelopen maanden wat aangekomen. En nu vraag je jezelf misschien af: hoeveel dan? (Want onderling vergelijken is iets wat we als mens zijnde maar al te graag doen!) Nou, eerlijk gezegd weet ik dat niet. Want ik ga dus niet dagelijks op de weegschaal staan (Sterker nog, ik heb er al ruim 2 jaar niet op gestaan). Omdat ik weet wat het effect daarvan kan zijn op mijn gemoedstoestand, maar ook op mijn eetgedrag en de rust die ik ervaar rondom eten.
Wat ik wél weet, is simpelweg dat ik niet meer in mijn oude korte broekjes pas. Dat sommige zomerjurkjes wat knellen.
We denken dan vaak: "Ik pas niet meer in mijn kleding, dus mijn lichaam is niet oké, dus ik moet gaan afvallen."
Dit is wat we gewend zijn. Ons lijf moet vooral altijd hetzelfde blijven. En als ons lijf verandert is, is dat niet oké. Dan moeten we daar iets aan doen...
“Maar hoe zouden de gedachten over jouw lijf klinken, als ze uit zouden gaan van vertrouwen op jouw lijf?"
Saskia Koopman
Wat er in jouw onderbewuste gebeurt
Er is natuurlijk een reden waarom we massaal met z'n allen wat kilo's zijn aangekomen. En los van de gesloten sportscholen en de toegenomen mate van thuis zitten, is dat iets wat voor een deel iets dat misschien iets wat ook te maken heeft met een dieperliggende biologische drive.
Want je denkt misschien dat bepaalde dingen geen impact op je hebben, maar misschien hebben ze dat onbewust wel. Zoals de schaarste die tijdelijk is ontstaan in de supermarkten. (Het feit dat dingen op zijn, dat we alleen moeten winkelen. Dat we soms buiten moeten wachten in de rij. We kunnen opeens niet meer eten kopen wanneer we willen.)
In hoeverre heeft dit impact op jouw gevoel dat voeding altijd overvloedig aanwezig is?
Welke oude patronen worden geraakt?
Helemaal als voeding tijdens jouw jeugd met vlagen schaars was, of je werd soms eten ontzegd, dan kan deze situatie onbewust bepaalde oude trauma's triggeren.
Ook oude reacties kunnen ontstaan:
- een soort nu-of-nooit eten
- pakken wat je pakken kan
- de voorraadkast aanvullen, voor het geval dat
Op emotioneel vlak speelt er zoveel tijdens deze corona crisis
En misschien denk je dan meteen "ja maar, Saskia, dat valt wel mee. Ik ben gewoon thuis, ik ben gezond. Ik mag eigenlijk niet klagen."
Dan nog gebeurt er zoveel wat impact kan hebben op onze emotionele staat van zijn. Via de media krijgen we ook allerlei niet al te vrolijke berichten binnen.
- Onrust over de doden die vallen, bijvoorbeeld
- Informatie over de financiële gevolgen
- Etc.
“Het is dus niet gek dat we deze maanden mogelijk wat meer comfort eten, voeding gebruiken op meer manieren dan alleen om ons lichaam te voeden. ”
En bestempel jezelf dan vooral niet meteen als een emotie-eter (daar meer over in deze podcast). Dat is niet "slecht", maar hartstikke menselijk.
“Als alles wat deze corona crisis jou oplevert een paar extra kilo's zijn, dan heb je het hartstikke goed voor elkaar. Dan ben je niet jouw baan of jouw gezondheid verloren. Die kilo's zijn alleen maar een teken van het feit dat je welvarend bent"
Saskia Koopman
Je zoekt naar manieren om om te gaan met alles wat verandert
De extra stress en de onrust die deze situatie je oplevert. Daar moet je maar mee zien te dealen. Het feit dat de kinderen plots thuis waren, en je geacht werd te blijven doorwerken vanuit huis, bijvoorbeeld. Misschien is er wel die baas die vind dat alles gewoon door moet gaan, en levert dat wat extra druk op.
Dus eten vanuit die stress of emotie is hartstikke menselijk.
Is jouw eetpatroon controleren jouw coping mechanisme?
Voor andere mensen geldt juist dat die stress en chaos onrust opleveren, en dat we dat kanaliseren naar het controleren van ons eetpatroon en/of ons lijf. Omdat DAT ons een gevoel van schijn-controle geeft.
Je zoekt naar manieren om controleren te ervaren.
En als je een verleden hebt van lijnen, diëten, opletten, fanatiek sporten en mogelijk ook wel jojoën... dan kan het zijn dat juist dat oude patroon nu weer getriggerd wordt. Misschien ben je hierdoor weer verleid om een nieuw eetschema te volgen, of op watvoor manier dan ook in restricties te vervallen. DOE HET NIET.
“Nu een crash-dieet volgen als reactie op die extra kilo's gaat er alleen maar voor zorgen dat je een lager zelfbeeld ontwikkelt, je een obsessie rondom eten creëert en dat je op de langere termijn misschien juist zorgt voor gewichtstoename.”
In 66% van de gevallen zorgen afvalpogingen voor gewichtstoename
Yup, in dit artikel schreef ik er al eerder over, en vind je ook de nodige wetenschappelijke artikelen. Maar het merendeel van onze afval-interventies zorgt op de langere termijn juist voor gewichtstoename.
Want ons lichaam reageert op restrictie. Als voeding eerst in overvloed aanwezig is, en ons lijf dan plots veel minder krijgt: dan reageert jouw lijf door jouw metabolisme te vertragen en jouw cravings te vergroten.
Koop kleding die past bij jouw lijf NU, op dit moment
Ik weet dat we mogelijk niet allemaal de middelen hebben om een volledige nieuwe zomergarderobe aan te schaffen.
“Beeld je in wat het met jouw gemoedstoestand gaat doen als jij de komende maanden die zomerkleding uit de kast trekken en jezelf erin moet proppen. Dan krijg je iedere dag dat signaal dat jouw lijf niet oké is."
Saskia Koopman
Terwijl, dat is niet zo. Je hebt jezelf niet "laten gaan". Er is niets mis met jouw lijf.
Probeer vanuit vertrouwen en ontspanning, vanuit rust zoeken, goed te zorgen voor jezelf. Als je dat doet, zul je, als dat bij jouw lijf beter past, ook gewoon weer overtollig gewicht verliezen. En zul je ook gewoon weer op een voor jouw genen en lijf, gezond gewicht uitkomen.
Maar dat duurt even. En in elk geval langer dan een zomer.
Dus zorg er deze zomer voor dat je voldoende kleding hebt die je kan aantrekken, waarin je je oké voelt. Waarin je adem kan halen. Waarin je niet continu, als je gedurende de dag beweegt, het idee hebt dat iets op knappen staat. Zodat je die gedachten van "zie je wel, de rolletjes rollen over mijn broek, want ik heb mezelf laten gaan" kunt voorkomen.
Vier jouw lichaam nu
Geniet zoveel mogelijk van jouw lijf, zoals het nu is. En probeer gewoon goed voor jezelf te zorgen van een anti-dieet aanpak. Vraag jezelf eens af: waar heb ik trek in? Waar heb ik behoefte aan? Heb ik honger of een andere behoefte?
En weet je jouw behoeftes niet meteen op een andere manier te vervullen? Eet dan. Er is niets mis met eten vanuit emotionele honger. Als jij maar rust kan creëren rondom eten, en het stukje beoordelen eruit kan halen, dan kan jouw lijf zich ontspannen.
Vanuit ontspanning kan jouw lijf ook weer langzaam eventueel overtollig gewicht kwijtraken. En zit je nu midden in de kramp, of in een stress-situatie, dan gaat dat gewoon niet gebeuren! Dus geen crash-dieet, of extreem fanatiek sportschema gaan volgen. 😉
Dit zijn de dingen die ik nu doe
- Een fijne lading nieuwe jurkjes bestellen in allerlei maten. En alleen die zomer-outfits houden waarin ik me meteen kan ontspannen. (Langzaam gaan de winkels allemaal ook weer open, dus kunnen we volop passen).
- Leven met mijn NU lijf, en daarvan genieten. (En ik weet dat dat met vlagen even moeilijk kan zijn).
- Met de clubleden een mooie oefening doen om te kijken vanuit vertrouwen in ons lijf, naar eventuele extra kilo's: wat zouden die kilo's voor nut kunnen hebben in deze situatie? Waar zijn ze goed voor, wat kan ik daar uit leren? Wat zou mijn lijf nu echt nodig hebben?
In de Blij Dieetvrij Club wordt ik zo blij dat we een plek hebben gecreëerd dat we het hier gewoon over kunnen hebben. En dat vrouwen hun nieuwste zomer outfits durven te showen, ook al is het een maat groter dan eerder.
Puur en alleen gaan genieten van jouw lijf, gaat er ook voor zorgen dat je steeds meer in contact komt met de behoeftes van jouw lijf. En vanuit die plek, kan je optimaal zorgen voor jezelf. En dat is heel anders dan een plek van restrictie, angsten, zorgen en zelf-haat. (Meer daarover in de vorige podcast-aflevering!).
Laat je niet ontvoeren door de dieetcultuur
Mijn inbox is de afgelopen maanden weer volgestroomd met verhalen van vrouwen die toch verleid werden door de dieetcultuur en starten aan nieuwe rages als ketogeen eten, intermittent fasting of macro's tellen. En juist daardoor ontwikkelden zij onrust, obsessie en chaos rondom eten, in de vorm van bijvoorbeeld eetbuien of overeten.
Bevrijd jezelf van de ketenen van de dieetcultuur! Je hoeft nu niks te doen met die extra kilo's behalve gewoon te ontspannen en lief te zijn voor jezelf. Voeg vooral geen extra stress toe, aan een toch al stressvolle situatie.
"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"
(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)