Ze keek me aan met een verslagen blik op haar gezicht en ik glimlachte begripvol terug. Haar baby huilde met lange halen, terwijl ze zich weer probeerde te focussen op de lange boodschappenlijst in haar hand. Haar winkelwagentje zat tjokvol met boodschappen. De supermarkt is nog maar één van die plekken waar je heel goed kan observeren welke hoeveelheid stress de feestdagen met zich meebrengen. Maar je hoort het ook aan de gesprekken die mensen voeren in de trein als je per ongeluk een gesprek opvangt. Je ziet het aan de posts op social media.
Los van de stress die de voorbereidingen ons opleveren, ervaren vrouwen stress omdat ze hun familie al tijden niet gezien hebben. Of omdat ze zich diep van binnen zorgen maken over het eten. (Een deel van ons, althans.)
En mocht dit laatste ook bij jou het geval zijn, dan neem ik je vandaag graag mee in een aantal fijne tips. Want je bent echt niet de enige die hiermee worstelt.
Hoe voorkom je overeten tijdens de feestdagen?
Als je mijn masterclass inmiddels hebt gevolgd, dan weet je dat restricties vaak juist de reden zijn van het feit dat we ons overeten. Maar het internet krioelt inmiddels alweer van de tips om jouw feestgerechten “gezonder”, “lichter” of “magerder” te maken. En het staat vol met tips hoe jij kunt “compenseren” voor dat Kerstdiner. Jammer!
Want het feit dat we dus te veel op onze porties proberen te letten, dat we maaltijden overslaan om ons voor te bereiden op de feestmaaltijd, is een reden waarom je je uiteindelijk overeet.
Dit is waarom je na zo’n volgepropt en schuldig voelt. Maar hoe voorkom je dit?
Tip 1: Geef jezelf toestemming om jouw favoriete traktaties te eten
Eet wat je wilt, wanneer je wilt. Zoveel als je wilt.
Wat? Maar dan word ik toch moddervet? Oei. Dit is een veelvoorkomende belemmerende overtuiging!
Besef je dat je al die lekkernijen juist duizend keer zo aantrekkelijk maakt, als je ze actief probeert te vermijden. Overeten wordt doorgaans gevoed door de (onbewuste) overtuiging dat je nu of nooit(!) moet genieten van dit lekkers.
Omdat je morgen weet moet opletten. Omdat je morgen weer in het gareel zijn. Op de lijn moet letten. Of, omdat dit lekkers er morgen niet meer is.
Tip 2: Herinner jezelf eraan dat je deze traktaties het hele jaar door kunt eten
Je voelt hem al aankomen. Herinner jezelf eraan dat dit niet zo is: je kunt lekkere feestelijke traktaties het hele jaar door eten! Je kunt immers zelfs pepernoten bakken, als ze nog niet in de winkel liggen.
Dit is niet het enige moment waarop je kunt genieten van chocolade mousse als dessert, of een verse cheesecake. Dat kan morgen en overmorgen ook nog. Als je weer trek hebt. Zet het restje van de lekkernij gewoon in de koelkast als je vol zit! Dan voorkom je dat nu-of-nooit denken wat leidt tot overeten.
Tip 3: Stop met het beoordelen van elke snack of maaltijd
Onthoud dat één maaltijd of traktatie je niet meteen ongezond maakt.
Een gezonde relatie met eten (waarin alle voedingsmiddelen hun plekje krijgen) leidt tot een gezonder eetpatroon, dan een obsessieve relatie met eten waarbij je probeert alleen maar te eten wat de dieetgoeroe’s je aanraden, om jezelf vervolgens ’s avonds in de voorraadkast te lanceren (omdat je te lang op je handen moest blijven zitten). (1)
Als je alleen maar eet wat anderen mensen hebben bestempeld als “gezond”, blijft er erg veel over om te moeten missen en naar de verlangen. Probeer daarom de stempels “gezond” en “ongezond” los te laten en besef je dat er in een gebalanceerd eetpatroon ruimte is voor alles wat je lekker vindt.
Je komt immers niet aan van iets wat je eet, maar van het feit dat je geregeld teveel eet!
Tip 4: Besteed aandacht aan jouw lichaamssignalen
Sta jezelf toe om volop te genieten van dat wat je eet, zonder jezelf te beoordelen. De eerste hap van iets lekkers smaakt doorgaans naar meer. Maar als je rustig eet, dan ontdek je ook dat iets vaak minder aantrekkelijk wordt naarmate je er meer van eet. Die eerste pepernoot is zoet en knapperig. Maar na een handvol is het gewoon meer van hetzelfde.
Geniet van jouw eten met aandacht en ontdek wanneer jouw lichaam het signaal geeft dat het vol zit en voldaan is. Stuur jouw aandacht met regelmaat even terug naar jouw lijf, ook als je gezellig met familie en vrienden in gesprek bent.
Probeer actief jouw gedachten los te koppelen van jouw lichaamssignalen. Iets willen, omdat je bang bent dat het de laatste kans is, bijvoorbeeld, is iets anders dan iets willen omdat je lichamelijk nog niet voldaan bent.
En ja, dit is moeilijk, en dit kun je niet in één poging perfect doen.
Maar besef je dat het geen oefening is die je alleen tijdens de feestdagen helpt! Doe dit het hele jaar door, totdat je die vicieuze cirkel van eetregels en overeten (of eetbuien) doorbreekt. Totdat je steeds beter in connectie staat met jouw lichaamssignalen. Totdat je jouw saboterende gedachten kunt herkennen en ondervangen.
"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"
(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)