december 10

Waarom je denkt dat intuïtief eten niet werkt

1  comments

Allemaal leuk en aardig, die eetregels loslaten, maar dat is niets voor mij. Ik krijg er geregeld mailtjes over in mijn inbox!

Maar ik geloof er heilig in dat het veel meer is dan “leuk en aardig”. Daarom heb ik me voorgenomen om je in dit bericht wat meer uit te leggen over wat het nu écht inhoudt, intuïtief eten, en waarom je misschien denkt dat het voor jou niet werkt.

Wat is intuïtief eten eigenlijk?

Intuïtief eten is veel meer dan alleen die regels rondom eten (en het denken in goed en fout) loslaten. Het is meer dan simpelweg besluiten om nooit meer te diëten, of je nooit meer te laten leiden door externe richtlijnen rondom voeding.

Het is een raamwerk bestaande uit 10 principes, wat je o.a. leert hoe je weer vertrouwd raakt met jouw lichaamssignalen. Zodat je leert aanvoelen wanneer je honger hebt, je verzadigd bent en je je voldaan voelt. Het leert je daarnaast hoe je jezelf (en jouw lijf) weer kunt vertrouwen rondom eten.

Maar die 10 principes draaien om veel meer draaien dan alleen maar “eten wanneer je honger hebt, en stoppen wanneer je vol zit”.

Als je de hongerschaal kent,  dan heb je slechts één van de handvatten in huis. Los van dat eten wanneer je honger hebt, draait intuïtief eten namelijk ook om:

 • Het voorgoed loslaten van de dieetmentaliteit, en je beseffen hoe deze je tegenwerkt.
 • Vrede sluiten met eten… écht.
 • Niet meer luisteren naar de voedselpolitie: de mensen in jouw omgeving die jou aanspreken over wat je wel en niet zou moeten eten.
 • Ontdekken hoe je kan eten zodat je je voldaan voelt. In plaats van tekort gedaan of altijd hongerig.
 • Nieuwe manieren leren om om te gaan met emoties en stress. Zodat eten niet jouw enige coping mechanisme is.
 • Jouw lichaam respecteren en jouw obsessie rondom het getal op de weegschaal loslaten.
 • Jouw lichaam met liefde bewegen, in plaats van sporten om calorieën te verbranden, of jezelf te straffen voor wat je hebt gegeten.
 • Jouw lichaam verwennen met voedzaam eten.

Waarom je misschien denkt dat het niet werkt…

Het lastige met intuïtief eten is, dat het niet iets is wat je “half” kunt doen. Of een beetje.

De hoeveelheid vrouwen die me naar aanleiding van mijn masterclass schreven dat ze het “alleen nog maar even hoefden te doen”, die regels loslaten, was immens.
Het verlangen om uit die vicieuze cirkel van regels en overeten te stappen is groot!

En het merendeel van die vrouwen heeft zeker weten één teen in de dieetvrije zee gestoken, maar is vervolgens weer snel op het droge gaan staan. En dat heeft doorgaans te maken met de angst die we ervaren over ons lichaam. Ons uiterlijk. (Bekijk vooral ook even deze video als je daar meer over wilt leren)

Als je écht het verschil wilt merken, zul je jezelf erin moeten onderdompelen.

Er moet commitment zijn en je moet vertrouwen hebben in het proces.

Als je maar één of twee van de principes van intuïtief eten toepast,  zul je nooit écht een intuïtieve eter worden. Je geeft jezelf dan geen onvoorwaardelijke toestemming om te vertrouwen op jouw lijf. Maar als je ze wel allemaal gaat toepassen zul je een vredige relatie opbouwen, een vredige relatie met jezelf en jouw lijf.

Leren eten op intuïtie kost tijd

Maar dit kost tijd. En je moet jezelf die tijd wel echt geven.

Groeien, op watvoor manier dan ook kost tijd. Je zet twee stappen vooruit, en dan weer één stap terug. Dat is onderdeel van jouw groeiproces.

Maar als je gaat leren eten op intuïtie bouw je tegelijkertijd aan jouw zelfvertrouwen, jouw zelfcompassie, jouw begrip en wijsheid rondom eten voor jouw eigen lijf.

Alles wat een perfecte quick-fix belooft, zorgt niet voor blijvend resultaat, maar slechts voor een tijdelijke oplossing.

Hoe angst je in de weg staat

Uit alle coachingsessies die ik met klanten heb gevoerd heb ik ontdekt hoe moeilijk het is om te vertrouwen op jouw intuïtie als je bang bent:

 • als je bang bent voor bepaalde voedingsmiddelen;
 • als je bang bent om aan te komen;
 • als je bang bent om nooit slanker te worden dan je nu bent;
 • als je bang bent dat je het niet goed genoeg doet.

We maken nu eenmaal andere beslissingen uit angst dan uit vertrouwen.

We zeggen niet voor niets dat een kat rare sprongen maakt in het nauwe. (het was niet mijn bedoeling dat dit rijmde, overigens.)

Uiteraard mag je soms bang zijn, en angst ervaren. Sterker nog, bang zijn is dikwijls onderdeel van het proces.

Maar je kunt ook leren hoe je dit herkent, en hoe je ermee omgaat. Zodat het jouw gedrag en keuzes niet teveel beïnvloedt.

Waarom je niet kunt falen

Uiteindelijk kun je niet falen, als het gaat om intuïtief eten. Sterker nog, van datgene wat mogelijk voelt als een fout, kun je alleen maar leren.

Jouw lichaamssignalen onderzoeken, ernaar luisteren en ze respecteren. Het is niet altijd makkelijk. Soms zullen jouw lichaamssignalen worden overschreeuwd door saboterende gedachten, of de dieetboodschappen om je heen.

Ik snap heel goed waar dat vandaan komt. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin we alles laten draaien om afvallen, diëten en lijnen. Om het beoordelen van dat wat er in jouw mond verdwijnt. Om het beoordelen onze lichamen.

Maar jij hoeft er niet meer aan mee te doen.

 • Jij hoeft niet te vechten tegen jouw natuurlijke gewicht.
 • Je hoeft niet bang te zijn, dat als je iets lekkers eet, dat je dan niet kunt stoppen.
 • Je hoeft niet te sporten om jezelf te bestraffen voor wat je hebt gegeten.
 • Je hoeft niet te eten, om jouw emoties maar niet te voelen.

Jij bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Om elke dag weer opnieuw te besluiten om alles wat je ZOU moeten doen, van je af te laten glijden.

Ontwikkel zelfvertrouwen rondom eten.

Ontwikkel vertrouwen in jouw lijf.

Want ook al lijkt het vreemd om jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven rondom eten, dát is wel hetgene wat je gaat helpen om een ontspannen relatie te gaan creëren rondom eten.

Heb je hulp nodig?

Start dan met het downloaden van mijn masterclass. En als je dan écht aan de slag wilt, en de nodige support zoekt in jouw groeiproces ben je welkom in mijn club vol vrouwen met dezelfde missie. Zodat je dag in, dag uit, een plek hebt waar je je gesteund en gesterkt (empowered!) voelt om te kiezen voor een leven zonder jojo-en, eetregels, overeten en eetbuien.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

anti-dieet, boek, eetregels, evelyn tribole, intuïtief eten, onvoorwaardelijke toestemming, principes, uitgangspunten


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}