Ook in deze video beantwoord ik weer een veelgestelde vraag over intuïtief eten: Als je gaat leren eten op intuïtie, hoe komt het dan dat de strijd rondom eten eerst lijkt toe te nemen?
Dat heeft alles te maken met de angst die we voelen rondom ons lijf. Over hoe we eruit zien. Bekijk de onderstaande video om daar meer over te leren, en voorbereid te zijn op iets wat ik ook wel de "wanhoopsfase" noem.
(De vorige video met veelgestelde vragen vind je hier.)
Heb jij geprobeerd om jouw gewicht te controleren?
Misschien heb jij jarenlang geprobeerd om jouw gewicht te controleren; door te lijnen of te diëten. Door "op te letten", of jezelf regeltjes op te leggen?
Dan herken je misschien ook wel dat die angst, of de zorgen die je had over jouw lijf, met vlagen toenam, en dan weer minder was?
Vaak is de aanwezigheid van die angst namelijk gekoppeld aan de periodes waarin je afvalt, en aankomt. En omdat doelgericht afvallen in 95% van de gevallen mislukt, is het niet gek dat deze angst fluctueerde.
Als jij jarenlang hebt geprobeerd om jouw gewicht te beïnvloeden, dan heb je ook de neiging ontwikkeld om jouw lichaam te controleren. (En te willen controleren!)
Weet jij precies hoeveel je weegt?
En heb je het meteen door als je iets bent aangekomen?
Je kunt je voorstellen dat als je gaat beginnen met eten op intuïtie, dat je allerlei dingen nog moet leren. En één van de belangrijkste dingen die je leert is dat eten ALTIJD is toegestaan.
Maar dat is niet een kwestie van, ik vertel het je, en nu weet je het.
Leren dat eten altijd is toegestaan, is iets wat je niet alleen moet voelen en beleven (in jouw hoofd). Het is ook iets wat jouw lijf moet voelen en beleven!
Als je besluit om te gaan leren eten op intuïtie, bijvoorbeeld omdat:
- Je het zat bent om continu te jojoën;
- Je bent het zat om telkens van restricties in eetbuien te schieten;
- Je hebt ontzettend veel last van overeten of emotie eten;
- Je merkt dat er chaos is, in jouw relatie met eten. Je bent obsessief bezig met eten. En met wat je wel/niet zou moeten eten.
Dus je denkt, ik ga het doen! Ik ga intuïtief leren eten!
Stap 1: Je besluit om de eetregels los te gaan laten. Cognitief gezien (vanuit jouw hoofd!)
Stap 2: Je gaat het jezelf ook daadwerkelijk laten zien. En je gaat daadwerkelijk die dingen eten, die tot op heden "verboden" waren.
Dan ontstaat er, mogelijk, allereerst een soort rebelsheid. De reactie: "Wha, nu mag ik alles eten wat los en vast zit!" En dan zal je dat waarschijnlijk ook even gaan doen.
Maar dit is niet alleen rebelsheid. Dit is ook een verlangen vanuit jouw lichaam. Jouw lichaam wil even iets inhalen.
“Als je start met eten op intuïtie, zal je waarschijnlijk een periode van gewenning en hervoeden gaan meemaken!”
Saskia Koopman
Dit is ook wel de periode van gewenning en hervoeden
Aan de ene kant "wen" je aan het feit dat bepaalde lekkernij of bepaalde voedingsmiddelen er altijd zijn. En dat je deze altijd mag eten, als je er trek in hebt. (Dus dat het niet meer nodig is om alles in één keer op te eten!)
Aan de andere kant ben je ook bezig met jouw lijf hervoeden: je geeft jouw lijf het signaal dat de zogenaamde "hongersnood" voorbij is. En dat je je lijf vanaf nu ALTIJD gaat voeden als deze honger heeft.
Jouw lijf gelooft dat niet meteen. Die zit nog volop in die hongersnood. Dus die denkt: "Laten we even inhalen! Laten we even zorgen voor wat extra reserves. Voor het geval dat er in de toekomst weer een hongersnood komt."
Dit is het moment waarop we even die extra strijd ervaren
We vinden die fase dikwijls erg spannend.
- Spannend, omdat we opeens al die dingen eten die we eigenlijk probeerden NIET te eten. Dat wat eerder "verboden" was.
- Maar ook spannend, omdat die fase ons gewicht kan beïnvloeden.
Want jouw lichaam reageert niet meteen: die heeft niet meteen door dat de hongersnood écht voorbij is. En dat je die reserves dus niet nodig hebt.
Het kan even duren voor jouw metabolisme zich weer gaat aanpassen. En daarom kan het allereerst zijn dat je wat gewicht aankomt, voor dat dit langzaam richting jouw vetsetpoint zakt. Maar als je vanwege het restrictieve eten echt onder jouw vetsetpoint zat, kan het ook best zijn dat je door te eten op intuitie, op een iets hoger gewicht eindigt. (Lees daar hier meer over)
Vanuit de dieetmentaliteit hebben we zoveel behoefte om te controleren
En dat maakt die fase van gewenning extra spannend.
Want we eten even dingen die we niet gewend zijn, en ons gewicht fluctueert mogelijk. Terwijl we die zo graag zouden willen controleren.
Dit is het moment van stoppen of doorgaan
Ik merk dat dit vaak het moment is waarop vrouwen wel heel even hun teen in het koude, intuïtieve, water hebben gestoken, maar waarop ze besluiten om die teen toch maar weer snel terug te trekken. Om op het strand te blijven staan.
En om te blijven doen wat ze gewend waren. We blijven vastzitten in dat eeuwige controleren, jojoën, die strijd met eten. In die restricties. In het idee dat voeding goed en fout is, en dat je je moet "gedragen" en inhouden.
Het duurt even, als je het intuïtieve water inspringt, voor dat jouw lichaam gewend is aan de temperatuur. Voordat je er lekker in kan rond dobberen: in die vrijheid. In die zee van het intuïtief eten!
Dus, waarom neemt die strijd eerst toe, voordat deze afneemt?
Omdat er van binnen bij jou van alles gebeurt.
Er poppen allemaal gedachtes op, die je bang maken.
- Wat als dit nooit stopt, deze fase?
- Zou er ooit een eind aan komen?
- Hoe lang duurt dat nog?
Want ja, die fase van gewenning en hervoeden duurt vaak langer dan je hoopt.
Dit is waarom ik de Blij Dieetvrij club bent gestart
De strijd rondom eten is vaak de reden waarom we überhaupt starten met intuïtief eten. En als die strijd aan de start dan ook nog toe lijkt te nemen, dan weten we het vaak helemaal niet meer.
Dan kan het helpen om je in een veilige community van vrouwen thuis te voelen, die allemaal datzelfde doormaken, en op zoek zijn naar die rust. Iemand die je even een hart onder de riem steekt, of je door jouw saboterende gedachten heen begeleid.
En misschien herken je na het lezen van dit artikel wel, hoe je volop in die fase van gewenning of hervoeden zit? En besef je je, dat het water even koud is, en dat je er aan moet wennen, voordat je erin rond kunt zwemmen.
Ik hoop dat dit artikel, of de video, je dan helpt.
Mijn naam is Saskia, sociaal psycholoog, online trainer & coach en ik ben hier om jou te helpen in het loslaten van obsessieve gedachten over eten. Zodat er weer tijd en ruimte komt voor datgene waar je écht gelukkig van wordt. Wil je daar mee over leren? Download dan gerust mijn gratis m asterclass.
"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"
(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)