Ik heb zoveel te vertellen in deze aflevering! 🙂 Als je het hele verhaal wil beluisteren, klik dan vooral de audio versie hieronder aan. Of beluister de aflevering via jouw favoriete podcast app, zoals Spotify of iTunes. Ik ga het uiteindelijk ook hebben over: waarom intuïtief eten niet goed voelt, soms, of met vlagen. En wat je daaraan kan doen!
Seizoen 2
Aflevering 6
Als intuïtief eten niet goed voelt, hoe komt dat?
Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.
Allereerst over selfcare en eten
Ik vertel in de podcast allereerst iets meer over mijn nachtje weg. Over self-care, en zorgen voor jouw dieperliggende verlangens en behoeftes. Hoe dit gelinkt kan zijn aan overeten in de avonduren. Meer daarover natuurlijk ook in de vorige podcast, en in de Masterclass Snacken in de avonduren, die je sinds kort vindt in de Blij Dieetvrij Club.
Iets over je eenzaam voelen
Het is altijd bijzonder als ik alleen weg ga, en ik opmerkingen krijg van anderen om me heen: is dat dan niet heel eenzaam? Ik zie mezelf dat toch niet zo snel doen!
Wat ik inmiddels heb ontdekt: dat we ons met vlagen eenzaam voelen heeft niet altijd heel veel te maken met de hoeveelheid mensen om ons heen. Dat gevoel kunnen we ook ervaren, omdat je nog niet echt een hele intieme of liefdevolle relatie met onszelf hebben ontwikkeld.
Hoe intiemer je met jezelf wordt. Jezelf leert kennen, en ruimte geeft aan jouw eigen dieperliggende verlangens en behoeftes. Dat wat je echt drijft en dat waar je echt blij van wordt. Hoe meer je het ook fijn kan hebben in je eentje!
Wat ik vaak merk is dat we 's avonds maar een beetje eenzaam en alleen met onze ziel onder onze armen op de bank kunnen zitten. Afgezonderd van ons lijf, verloren in onze gedachten. En dat we dán opeens eenzaamheid ervaren. Misschien van daaruit op zoek gaan naar eten als gezelschap.
“Bijvoorbeeld eten in de avonduren ontstaat soms, omdat we dan alleen zijn. Dan zitten we daar maar een beetje met onze ziel onder onze armen, omdat we niet het idee hebben dat we echt lol kunnen maken met onszelf. Omdat we ons niet echt verbonden voelen met onszelf."
Saskia Koopman
Even naar de main topic: waarom kan het met vlagen zo zijn dat intuïtief eten niet goed voelt?
Het gevoel dat "intuïtief eten toch ook niet goed voelt", is echt een veelvoorkomend gevoel. Het is iets wat dikwijls na een paar maanden op komt zetten.
Het is vaak ook iets, waardoor we stagneren. Waardoor we toch weer gaan twijfelen over een nieuwe lijnpoging. Of over nieuwe restricties.
Dit gevoel kan met een aantal dingen te maken hebben:
1.) Als jouw gewicht schommelt, kan angst overheersen
Als je net begint met intuïtief eten, zal je eerst in de periode van gewenning terecht komen. Dit is de periode waarin je allerlei eten, wat je voorheen niet mocht eten van jezelf, toch weer in huis gaat halen. Het is de periode waarin je went aan het feit dat alles mag, en al het eten is toegestaan, als het ware.
In deze periode kan ons gewicht behoorlijk schommelen. Sommige mensen komen ook veel water-gewicht aan, puur en alleen omdat ze iets meer koolhydraten eten dan voorheen. (En ons lichaam heeft vocht nodig om koolhydraten te verteren). Ons lichaam kan na een periode van heftige restrictie ook even extra opzwellen, iets wat behoorlijk beangstigend kan zijn.
Er ontstaat logischerwijs ook een tegenreactie
Helaas is het zo dat we vaak die tegenreactie van restricties niet kunnen voorkomen. Je moet jezelf een periode lang dat eten écht toestaan om uit deze jojo te ontsnappen. (zie afbeelding)
We zijn vaak bang wat er gebeurt als we onszelf dat eten toestaan, iets wat ervoor zorgt dat we vast blijven zitten in onze restrictieve manier van eten. (Iets, waarom de masterclass "Omgaan met de angst voor gewichtstoename" zo goed is ontvangen in de Blij Dieetvrij Club).
Of gewichtstoename blijvend is, dat weet niemand. Hetzelfde geldt voor gewichtsverlies. (Zo jammer dat al die beloftes die bedrijven je doen vanuit de dieetindustrie, dus helemaal niets zeggen over jouw lange termijn resultaten!) Het is namelijk o.a. afhankelijk van jouw dieetverleden en jouw natuurlijke vet-set punt wat er op de langere termijn met jouw gewicht gebeurt. En daarnaast spelen ook ziekten, hormonale verandering (door bijv. puberteit, zwangerschap en overgang) maar ook ziektes en medicijnen en rol.
Maar pas als je écht rust rondom eten kan vinden, kan jouw lichaam langzaam gaan ontspannen. Jouw metabolisme kan worden aangewakkerd. En je kunt langzaam steeds beter gaan luisteren naar jouw waardevolle lichaamssignalen en daarmee eindeloos jojoën voorkomen.
Vergeet niet, wat de restricties je gekost hebben
Als je merkt dat je vanuit angst blokkeert, kijk eens of je kan nagaan waarom je ook alweer begonnen was aan jouw weg naar voedselvrijheid. Wat hebben de diëten en restricties je in het verleden gekost?
Als we aankomen, zien we dat meteen als een mislukking (logisch ook, want dat is immers wat de dieetcultuur ons leert). Maar we vergeten daardoor te kijken naar alle andere dingen die de stappen die we hebben gezet naar voedselvrijheid ons al hebben opgeleverd.
“Als je je angstig voelt vanwege jouw gewicht. Kijk dan terug naar wat jouw weg naar voedselvrijheid je al heeft opgeleverd. We focussen ons dikwijls alleen maar op wat het kost, terwijl we er ook zoveel mee kunnen winnen."
Saskia Koopman
Beginnen aan een nieuw dieet geeft ons telkens een initiële "high"
Als de angst overheerst, missen we vaak ook de high die het idee van een nieuw dieet ons geeft. Als we namelijk net starten aan iets nieuws (een eetschema, lijnpoging, etc.), geeft ons dat aan de start echt een soort kick. We creëren een gevoel van schijn-controle. "Yes, nu gaat het goedkomen!"
En dat maakt ook dat als we een beetje stagneren, we soms vast kunnen komen te zitten in het verlangen naar die "kick". Dat gevoel van schijn-controle. We willen dat er iets is wat ons het signaal geeft dat het goedkomt.
Het is ook wel het "on-geïnformeerde optimisme": iets wat we ervaren voordat we doorkrijgen wat iets écht inhoudt, en voor ons leven betekent.
2.) De periode van gewenning voelt als "een excuus" om zoveel te eten als je wilt
Iets anders wat kan zorgen voor dat gevoel dat "intuïtief eten niet goed voelt", heeft te maken met hoe we de periode van gewenning ingaan.
Soms voelt deze periode echt als een excuus om maar alles te eten wat je wilt. En dat is het ook, begrijp me niet verkeerd. Het is heel belangrijk om dat ook te doen. Maar blijf je bewust van wat je jezelf vertelt, terwijl je dit doet. Jouw intentie maakt het verschil.
"Alleen maar het idee: ik mag nu alles, en dat is oké, helpt je vaak niet. Die zorgt ervoor dat het intuïtief eten op een gegeven moment niet meer goed voelt."
Jezelf op een helpende manier bijstaan
Zoals je net al zag op de afbeelding met de pendel, is jezelf overeten vaak ook een logisch gevolg van restrictie. En dat maakt ook dat het vaak een periode is waar je even doorheen moet. Toch kun je jezelf er wel op een liefdevolle en helpende manier in bijstaan.
Allereerst, door die periode vooral te gaan zien als de periode waarin je werkt aan wederzijds vertrouwen tussen jou en jouw lijf.
Dat is waar het uiteindelijk om draait: dat je op een gegeven moment gaat merken dat jouw lichaam je waardevolle signalen geeft. En dat je ook steeds meer de vrijheid voelt om daarnaar te luisteren. Als je merkt dat je een bepaalde lekkernij áltijd van jezelf mag eten: is het dan niet liever voor jouw lijf om te stoppen als jouw buik vol zit? En het er weer bij te pakken als je op een later moment weer trek hebt, en nog steeds zin hebt in die lekkernij?
Aandacht voor jouw zelfpraat is dus heel belangrijk. Kan je uit de "what-the-hell" stappen en in de "wat is nu lief voor mezelf en mijn lijf"?
Leren luisteren naar jouw lijf
Het oppikken van jouw lichaamssignalen is vaak als we starten nog niet iets wat vanzelf gaat. Omdat, connectie met ons lijf soms iets is wat we echt moeten ontwikkelen.
Net zoals jouw lichaam je signalen geeft dat je moet plassen, geeft het je ook signalen dat het eten nodig heeft. Soms vergeten we naar die laatste signalen te luisteren, bijvoorbeeld als we overdag druk zijn. 's Avonds kunnen we ons dan bijvoorbeeld vanuit een soort oerhonger overeten.
De periode van gewenning draait dus vooral ook om het ontwikkelen van respect voor jouw lijf, voor jouw lichaamssignalen. Én, om het onderzoeken van hoe jij hier steeds meer naar kan luisteren.
Conclusie
Dus, als je merkt dat je nu het idee hebt dat intuïtief eten toch ook niet zo goed voelt voor jou, onderzoek eens of je één van deze zaken herkent.
- Je wordt even beheerst door jouw angst om aan te komen;
- Een oude wond is geraakt (dat kan zomaar, iets waar ik ook in module 6 "de Feeling Worthy intensive" uitgebreider over spreek);
- Of, heeft het te maken met het feit dat je aan de ene kant wel al het eten toestaat, maar het je nog niet lukt te werken aan dat wederzijdse vertrouwen met jouw lijf?
"Weet ook, dat soms het controleren van jouw eetpatroon je een soort schijn-controle kan opleveren. En helemaal op momenten dat we even weinig controle ervaren in ons leven, omdat het wat chaotisch of onvoorspelbaar voelt (zoals nu met alle corona maatregelen!), dat we dan kunnen verlangen naar die initiële high van een nieuw dieet of nieuwe lijnpoging."
Onderzoek dus ook eens, wat je eigenlijk probeert te controleren door jouw eetpatroon te controleren? En zoek je meer handvatten om te gaan luisteren naar en vertrouwen op jouw lijf. Dan help ik je graag verder in de Blij Dieetvrij Club.
“Als je worstelt met jouw lichaamsbeeld of met eten, dan kunnen de feestdagen soms wat overweldigend voelen. Je krijgt immers te maken met bepaalde uitdagingen, die de rest van het jaar minder relevant zijn.."
Saskia Koopman
Leveren de aankomende feestdagen een tikkeltje stress op?
De feestdagen kunnen soms wat overweldigend voelen. Je krijgt immers te maken met bepaalde uitdagingen, die de rest van het jaar minder relevant zijn. Zoals:
- Het feit dat er doorgaans eten in overvloed is, en dat het samen genieten van lekker eten ook echt een onderdeel is van het vieren van de feestdagen.
- Je brengt daarnaast mogelijk iets meer tijd door met familie of vrienden, die de nodige opmerkingen maken over eten en/of over (jouw of hun) gewicht.
- Er is misschien minder structuur in jouw leven, omdat je niet hoeft te werken. Iets, waardoor je een bepaald ritme kunt verliezen of gezonde gewoontes opeens niet meer als vanzelf gaan.
En ja, ik weet nog goed hoe ik na de feestdagen ook altijd het gevoel had dat er dan van alles gecompenseerd moest worden. Dat de "goede voornemens" onvermijdelijk waren, maar dikwijls enkel averechts werkten als het ging om mijn zelfbeeld en de rust die ik ervoer rondom eten.
Unieke live training:
(Hoe je je zo voelt rondom tijdens de feestdagen!)
Ik sta daarom graag voor je klaar, om je een beetje op weg te helpen deze feestdagen! En daarom zal ik op donderdagavond 26 november om 20 uur, een unieke live training geven over dit thema. Ik deel in de live training de 6 stappen die je helpen om rust te ervaren rondom eten tijdens de feestdagen.
Als clublid mag je kosteloos deelnemen aan deze live training + Q&A. Maar ook als je niet lid bent van de Blij Dieetvrij Club, ben je voor een kleine vergoeding (15,-) van harte welkom om mee te doen.
En kan je niet live meedoen op 26 november? Geen zorgen! Zodra je je hebt aangemeld voor deze online masterclass krijg je achteraf ook toegang tot de opname (en het bijbehorende werkboek). Zodat je de opname kan terugkijken zo vaak als je wilt!
Ik ben er zeker van, dat de extra aandacht rondom dit thema, je gedurende het moment suprême, en de dagen daarom heen, je zeker gaan helpen.